TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Egy meghatalmazás elsőre nem tűnik különösebben bonyolultnak, mégis Magyarországon nagyon gyakoriak az alaki hibás, a rosszul megfogalmazott, vagy nem a megfelelő személy részére adott meghatalmazások. Egy hibásan elkészített meghatalmazás azonban nem csak bosszúsággal és újbóli ügyintézéssel járhat, hanem akár komolyabb következményekkel is. Dr. Böröcz Helga közjegyző segítségével sorra vesszük az esetleges buktatókat és azokat a megoldásokat, melyekkel elkerülhetők az előbbiek.  

Gyakran előfordul, hogy távollét, betegség vagy egyéb elfoglaltságunk miatt nem tudjuk személyesen intézni az ügyeinket, ezért meghatalmazunk valakit, hogy járjon el a nevünkben.

Nem mindegy azonban, kire bízzuk ezeket, ugyanis a meghatalmazottunk adott esetben szerződést írhat alá, nyilatkozhat helyettünk és ez alapján mi leszünk valamire jogosultak vagy kötelezettek.

Ha nem megfelelő formában és nem a megfelelő személynek adjuk a meghatalmazást, akkor azt kockáztatjuk, hogy meghiúsul az ügylet, és akár pénzt is veszíthetünk. El lehet bukni például egy lakás többmilliós foglalóját, ha a minket képviselő ismerősünk nem írhatja alá az adásvételi szerződést a nem megfelelő meghatalmazás miatt. A várt örökség bosszúsággal járhat, ha nem a megfelelő embert hatalmazzuk meg, hogy képviseljen bennünket a hagyatéki tárgyaláson. A bankszámlák körüli ügyintézéssel  is pórul járhatunk, ha a meghatalmazott visszaél a helyzetével.

Formai és tartalmi követelmények

Nagyon sokan nincsenek tisztában a meghatalmazás formai követelményeivel. A hagyatéki és a peres eljárások során például figyelni kell arra, hogy a meghatalmazás kizárólag akkor lesz érvényes, ha azt közokiratba vagy teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalják. Teljes bizonyító erejű magánokirat többek között az a dokumentum, amit elejétől a végéig saját kézzel a meghatalmazó ír és aláír, vagy amelyen két tanú aláírásával igazolja, hogy a kiállító az okiratot előttük írta alá.

Azt is kevesen tudják, hogy egyes ügyekben – például egy hagyatéki tárgyalás vagy bírósági peres eljárás esetében – nem hatalmazhatunk meg akárkit a képviseletünkre, csak törvényben meghatározott személyeket (például egyenesági rokon, testvér, ügyvéd, pertárs), míg a polgári jogi ügyletek intézésére általában bárki meghatalmazható.

Alapszabály, hogy mindig az adott ügyben illetékes szerv szabályzatának tartalmi és formai szempontból is megfelelő meghatalmazást kell készíteni. Az általános gyakorlat egyébként az – magyarázza Böröcz Helga közjegyző –, hogy a hagyatéki vagy peres eljárásokban az ügyfél mindig részletes tájékoztatást kap. Ebből eredően a hagyatéki tárgyaláson felhasználni kívánt meghatalmazás általában megfelel a jogszabályoknak, de amennyiben bármilyen körülmény megváltozik (például másképp szeretnék megosztani egymás között az örökösök az örökséget), erről tájékoztatni kell a közjegyzőt, mert az befolyásolhatja a meghatalmazás tartalmát, a meghatalmazható személyek körét.

Közokirat vagy magánokirat

Amennyiben saját magunk írjuk meg vagy ügyvéddel készíttetjük el a meghatalmazást, akkor teljes bizonyító erejű magánokiratról beszélünk. Ha közjegyzői okiratba foglalt meghatalmazást, illetve nyilatkozatot készíttetünk, akkor viszont egy erősebb bizonyító erővel rendelkező dokumentumot kapunk.

Ráadásul vannak olyan esetek, amikor nemcsak javasolt, hanem bizonyos feltételek esetén elengedhetetlen a közokirati meghatalmazás. Banki hitelfelvételnél például bizonyos esetekben szükség lehet a meghatalmazás elkészítéséhez közjegyzői közreműködésre. A magánokirati formában adott meghatalmazás elégségesnek bizonyulhat például, ha közüzemi szolgáltatóval kötünk szerződést, vagy ha kábeltévével vagy telefonszolgáltatással kapcsolatos ügyeket intézünk.


Általános vagy eseti legyen?

Érdemes alaposan átgondolni, mire adunk meghatalmazást, egy-egy adott ügyre, például egy közüzemi szolgáltatás átírására, vagy általánosságban, például arra, hogy külföldön munkavállalásunk idejére a szomszédunk minden postai küldeményünket átvehesse. Az általános meghatalmazás ugyan egyszerűbbnek tűnik, hiszen elég egyszer aláírni, nem kell minden egyes alkalommal újat készíteni, viszont, mivel a határozatlan időre adott meghatalmazás öt évig érvényes, a meghatalmazott akár vissza is élhet a rá ruházott joggal. Mindkettő alkalmas jogkövetkezmény kiváltására – mondja Böröcz Helga -, de a közjegyzők, az esetleges későbbi félreértések elkerülése érdekében inkább adott ügyletre vonatkozóan, eseti jelleggel javasolják a meghatalmazást elkészíttetni.


Különleges bizonyító erő

A közjegyző által készített meghatalmazás közokirat, amely különleges bizonyító erővel bír, azaz a benne foglalt tényeket és eseményeket közhitelesen tanúsítja. Ez azt jelenti, hogy a közokiratban foglalt nyilatkozatokat ellenkező bizonyításáig valósnak kell tekinteni – mondja Böröcz Helga. A közjegyzői okirat mint közokirat tehát teljes körűen bizonyítja az okiratban foglalt nyilatkozatok megtételét, idejét és módját. Ennek megfelelően a közjegyzői okiratba foglalt meghatalmazás általában minden hatóságnál, intézménynél felhasználható.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Személyes pénzügyek Otthonfelújítási programot indít a kormány a legalább egygyerekes családoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 14. 10:04
2021. január elsején indul.
Személyes pénzügyek Sok lakáshiteles törlesztője megemelkedhet, amint lejár a moratórium
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 08:19
A moratórium miatt nem, de a bankok közötti referencia kamatok emelkedése miatt pont a legnehezebb időszakban nőhet a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete. Sokakat érhet kellemetlen meglepetés, mikor a moratórium lejárta után újfent fizetniük kell a törlesztőrészleteket.
Személyes pénzügyek Négy hely már biztos a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 11. 12:09
Egy győri, egy szombathelyi, egy tatai és egy pápai csapat nyerte az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny október 8-ai megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a november 4-ei országos döntőre. Október 13-án, kedden újabb elődöntőkre kerül sor, ezúttal öt megye csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek Csőtörésnél bánja igazán a magyar, hogy nincs lakásbiztosítása
Privátbankár.hu | 2020. október 10. 11:18
A legtöbben csak beázásnál vagy csőtörésnél eszmélnek. 100-ból 25 megkérdezettet ért már olyan káresemény, amikor jól jött volna a meglévőnél kiterjedtebb körű lakásbiztosítás. Bár a magyarok nagy része gondoskodik otthona biztosítási védelméről, sokan nem kezelik tudatosan szerződésüket, és nem követik figyelemmel, hogy pontosan mire is terjed ki a meglévő biztosítási csomagjuk – derül ki egy friss kutatásából.
hírlevél