BUX
35 747.71
-2.03%
-742.00
OTP
10 940.00
-2.41%
-270.00
MOL
1 822.00
-1.99%
-37.00
RICHTER
6 655.00
-2.42%
-165.00
MTELEKOM
383.00
+0.00%
+0.00
 
2019. november 6. 10:15

Egy meghatalmazás elsőre nem tűnik különösebben bonyolultnak, mégis Magyarországon nagyon gyakoriak az alaki hibás, a rosszul megfogalmazott, vagy nem a megfelelő személy részére adott meghatalmazások. Egy hibásan elkészített meghatalmazás azonban nem csak bosszúsággal és újbóli ügyintézéssel járhat, hanem akár komolyabb következményekkel is. Dr. Böröcz Helga közjegyző segítségével sorra vesszük az esetleges buktatókat és azokat a megoldásokat, melyekkel elkerülhetők az előbbiek.  

Gyakran előfordul, hogy távollét, betegség vagy egyéb elfoglaltságunk miatt nem tudjuk személyesen intézni az ügyeinket, ezért meghatalmazunk valakit, hogy járjon el a nevünkben.

Nem mindegy azonban, kire bízzuk ezeket, ugyanis a meghatalmazottunk adott esetben szerződést írhat alá, nyilatkozhat helyettünk és ez alapján mi leszünk valamire jogosultak vagy kötelezettek.

Ha nem megfelelő formában és nem a megfelelő személynek adjuk a meghatalmazást, akkor azt kockáztatjuk, hogy meghiúsul az ügylet, és akár pénzt is veszíthetünk. El lehet bukni például egy lakás többmilliós foglalóját, ha a minket képviselő ismerősünk nem írhatja alá az adásvételi szerződést a nem megfelelő meghatalmazás miatt. A várt örökség bosszúsággal járhat, ha nem a megfelelő embert hatalmazzuk meg, hogy képviseljen bennünket a hagyatéki tárgyaláson. A bankszámlák körüli ügyintézéssel  is pórul járhatunk, ha a meghatalmazott visszaél a helyzetével.

Formai és tartalmi követelmények

Nagyon sokan nincsenek tisztában a meghatalmazás formai követelményeivel. A hagyatéki és a peres eljárások során például figyelni kell arra, hogy a meghatalmazás kizárólag akkor lesz érvényes, ha azt közokiratba vagy teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalják. Teljes bizonyító erejű magánokirat többek között az a dokumentum, amit elejétől a végéig saját kézzel a meghatalmazó ír és aláír, vagy amelyen két tanú aláírásával igazolja, hogy a kiállító az okiratot előttük írta alá.

Azt is kevesen tudják, hogy egyes ügyekben – például egy hagyatéki tárgyalás vagy bírósági peres eljárás esetében – nem hatalmazhatunk meg akárkit a képviseletünkre, csak törvényben meghatározott személyeket (például egyenesági rokon, testvér, ügyvéd, pertárs), míg a polgári jogi ügyletek intézésére általában bárki meghatalmazható.

Alapszabály, hogy mindig az adott ügyben illetékes szerv szabályzatának tartalmi és formai szempontból is megfelelő meghatalmazást kell készíteni. Az általános gyakorlat egyébként az – magyarázza Böröcz Helga közjegyző –, hogy a hagyatéki vagy peres eljárásokban az ügyfél mindig részletes tájékoztatást kap. Ebből eredően a hagyatéki tárgyaláson felhasználni kívánt meghatalmazás általában megfelel a jogszabályoknak, de amennyiben bármilyen körülmény megváltozik (például másképp szeretnék megosztani egymás között az örökösök az örökséget), erről tájékoztatni kell a közjegyzőt, mert az befolyásolhatja a meghatalmazás tartalmát, a meghatalmazható személyek körét.

Közokirat vagy magánokirat

Amennyiben saját magunk írjuk meg vagy ügyvéddel készíttetjük el a meghatalmazást, akkor teljes bizonyító erejű magánokiratról beszélünk. Ha közjegyzői okiratba foglalt meghatalmazást, illetve nyilatkozatot készíttetünk, akkor viszont egy erősebb bizonyító erővel rendelkező dokumentumot kapunk.

Ráadásul vannak olyan esetek, amikor nemcsak javasolt, hanem bizonyos feltételek esetén elengedhetetlen a közokirati meghatalmazás. Banki hitelfelvételnél például bizonyos esetekben szükség lehet a meghatalmazás elkészítéséhez közjegyzői közreműködésre. A magánokirati formában adott meghatalmazás elégségesnek bizonyulhat például, ha közüzemi szolgáltatóval kötünk szerződést, vagy ha kábeltévével vagy telefonszolgáltatással kapcsolatos ügyeket intézünk.


Általános vagy eseti legyen?

Érdemes alaposan átgondolni, mire adunk meghatalmazást, egy-egy adott ügyre, például egy közüzemi szolgáltatás átírására, vagy általánosságban, például arra, hogy külföldön munkavállalásunk idejére a szomszédunk minden postai küldeményünket átvehesse. Az általános meghatalmazás ugyan egyszerűbbnek tűnik, hiszen elég egyszer aláírni, nem kell minden egyes alkalommal újat készíteni, viszont, mivel a határozatlan időre adott meghatalmazás öt évig érvényes, a meghatalmazott akár vissza is élhet a rá ruházott joggal. Mindkettő alkalmas jogkövetkezmény kiváltására – mondja Böröcz Helga -, de a közjegyzők, az esetleges későbbi félreértések elkerülése érdekében inkább adott ügyletre vonatkozóan, eseti jelleggel javasolják a meghatalmazást elkészíttetni.


Különleges bizonyító erő

A közjegyző által készített meghatalmazás közokirat, amely különleges bizonyító erővel bír, azaz a benne foglalt tényeket és eseményeket közhitelesen tanúsítja. Ez azt jelenti, hogy a közokiratban foglalt nyilatkozatokat ellenkező bizonyításáig valósnak kell tekinteni – mondja Böröcz Helga. A közjegyzői okirat mint közokirat tehát teljes körűen bizonyítja az okiratban foglalt nyilatkozatok megtételét, idejét és módját. Ennek megfelelően a közjegyzői okiratba foglalt meghatalmazás általában minden hatóságnál, intézménynél felhasználható.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Személyes pénzügyek Egyre többször küldjük ki a pénzt az országból
MTI | 2020. július 6. 08:49
Továbbra is dinamikusan nő a külföldi utalások száma, az első negyedévben 6 százalékos volt az erősödés.
Személyes pénzügyek Mindjárt itt van a nyári diákroham ideje, de az albérletpiac most csak a fejét vakarja
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 09:12
Úgy néz ki, tartós lesz az airbnb-lakások kiürülése miatt bekövetkezett, átlagosan 10 százalékos bérletidíj-csökkenés a fővárosban - de közben a vidéki városokban nem nagyon ment a lakáshotelezés, így az árak is inkább csak nőttek. És a koronavírus esetleges második, őszi hulláma miatt az is elképzelhető, hogy nem is kell a diákoknak annyi lakás, mert ismét otthonról kell majd tanulniuk.
Személyes pénzügyek Hol nőtt a magyar foglalkoztatottak száma? Hogyan vegyünk ezüstöt?
Privátbankár.hu | 2020. június 30. 15:10
Májusban már ismét 5600 fővel nőtt az Ausztriában foglalkoztatott magyarok száma, az egész gazdaságban pedig 59 ezren találtak munkát. Azokban az ágazatokban vettek fel ismét több embert, ahol nagy volt a leépítés korábban. Az ezüst hosszabb távon túlszárnyalhatja az aranyat, de nem mindegy, hogyan vesszük. Erről beszélt kollégánk a TrendFM műsorában.
Személyes pénzügyek Bankszámla-körkép: így változtak meg a számlavezetés költségei a koronavírus alatt
Privátbankár.hu | 2020. június 30. 12:46
A koronavírus pénzügyi hatásait figyelembe véve a bankok eltérően reagáltak a válságra: több pénzintézet a kedvező számlavezetéshez szükséges feltételeken enyhített, máshol pedig jóváírási kedvezmények indultak. A Bank360.hu annak járt utána a Privátbankár olvasóinak készített körképében, hogy melyik bank milyen kedvezményeket vezetett be a járvány miatt, meddig tartanak ezek, illetve, hogy hol tudjuk most igazán kedvező áron vezetni a pénzügyeinket.
Személyes pénzügyek A könyvelőkről elfeledkezett a kata-reform? Automatikusan a szabályszegők közé sorolná őket
Privátbankár.hu | 2020. június 30. 09:07
Érzékeny pontra mutatott rá a belengetett, új kata-szabályokban az Adótanácsadók Egyesülete: ha egy könyvelő éves szinten ugyanazon ügyfelének 3 millió forint felett számláz könyvelési díjat, egyből megkapja a 40 százalékos büntetőadót.
Személyes pénzügyek Akár 5 milliárdot is fizethetnek a biztosítók a viharok miatt
Privátbankár.hu | 2020. június 30. 08:51
Az elmúlt évek legpusztítóbb viharperiódusa volt az idei júniusi. A biztosítók által már kifizetett összegek, illetve a kártartalékok elérhetik az ötmilliárd forintot, tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége.
Személyes pénzügyek Nagyot drágul a benzin, hát még a dízel - visszatérünk a járvány előtti árszintre
Privátbankár.hu | 2020. június 29. 10:01
Szerdán.
Személyes pénzügyek Lakáspiac járvány után: étvágy van, pénz nincs, a tulajok hajthatatlanok
Privátbankár.hu | 2020. június 29. 08:44
Egyre nagyobb a szakadék a vevők és eladók között. Csökkenteni kéne az árakon, hogy mozgásban maradhasson a lakáspiac.
Személyes pénzügyek A KATÁ-s helyett dolgozzon inkább a nyugdíjas?
Privátbankár.hu | 2020. június 28. 09:12
Július 1-től újabb tízmilliárd forinthoz juthatnak a dolgozó nyugdíjasok. Rájuk kedvező adószabályok lesznek érvényesek, így sem egészségbiztosítási, sem nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük. A tehercsökkentés idén fél év alatt tízmilliárd forintot hagyhat az érintettek zsebében - közölte a Pénzügyminisztérium. Eközben igencsak keseregnek a KATÁ-s vállalkozók a burkolt adóemelés miatt.
Személyes pénzügyek Aki jogosult a CSOK-ra, az vegye is igénybe – mutatjuk, miért
Privátbankár.hu | 2020. június 27. 11:59
A járványhelyzet után felértékelődik a biztonság, nincs ez másképp a hitelek terén sem. A Bank360.hu csapata annak járt utána, hogy milyen előnyei vannak ebből a szempontból a CSOK-nak a hagyományos jelzáloghitelekkel szemben, és mire érdemes odafigyelni, ha igénylésre adjuk a fejünket.
Friss
hírlevél