MOKK
Személyes pénzügyek Még mindig sok a tévhit, ha a végrendeletekről van szó 
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 13:46
Csaknem 10 százalékkal többen tettek végintézkedést közjegyző előtt az idén november közepéig, mint tavaly egész évben. Ugyanakkor a lakosság többsége még mindig nem rendelkezik vagyonáról a halála esetére.  
Makro / Külgazdaság Digitális irattárcákat szeretne Brüsszel 
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 12:51
Európa-szerte nő az igény a digitális ügyintézés iránt, térnyerését azonban még mindig gátolják ellenőrzési és azonosítási akadályok - hívja fel a figyelmet a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK).
Makro / Külgazdaság A Magyar Orvosi Kamara szerint korai még a nyitás 
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 7. 16:16
A korlátozások feloldásának jelenleg egészségügyi, járványügyi alapon nyugvó szakmai indoka nincs.
Személyes pénzügyek Tipikus tévhitek a végrendeletekkel kapcsolatban - a járvány miatt a magyarok negyede készítene 
Privátbankár.hu | 2020. október 28. 14:43
A világjárvány nem növelte jelentősen a végrendelkezési kedvet, a magyarok 9 százaléka készített végintézkedést a pandémia miatt, és 18 százalékuk fontolgatja, hogy készít – derül ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) több mint háromezer választ összesítő online felmérésből. Továbbra is sok a tévhit az örökléssel és a végrendelkezéssel kapcsolatban, a megkérdezettek háromnegyede nem tudta, hogy az élettársak végintézkedés hiányában semmit sem örökölnek egymás után, 52 százalékuk pedig azt sem, hogy milyen formai követelmények esetén lesz érvényes egy végrendelet. A válaszadók 29 százaléka tervezi, hogy haláláig egyszer végrendeletet ír, negyedük saját maga készítené el, a többség ugyanakkor közjegyzőhöz fordulna, mert azt tartja a legbiztosabb megoldásnak.
Közérdekű Banki ügyekkel foglalkoznak, hagyatéki tárgyalást nem tűznek ki a közjegyzők 
Privátbankár.hu | 2020. március 19. 17:58
Halaszthatatlan banki és finanszírozási ügyekben továbbra is lehet közjegyzőhöz fordulni a kormány által elrendelt rendkívüli ítélkezési szünetben, viszont hagyatéki tárgyalást nem tűzhetnek ki a közjegyzők.
Személyes pénzügyek Így rendezi a vagyonjogi szerződés a házastársak vállalati érdekeltségeit 
Privátbankár.hu | 2019. december 20. 16:00
Különvagyonnak vagy közösnek számít egy házas ember vállalkozásából származó jövedelem? Kié a gazdasági társaság, ha a házasság előtt alapították, és kié akkor, ha már a frigy megkötése után? Ha egy vállalkozás nem tudja kifizetni hitelét vagy tartozását, a tag házastársának is helyt kell állnia? Számos ilyen és ehhez hasonló kérdés merülhet fel akkor, ha egy házas ember egy gazdasági társaság (rész)tulajdonosa. Érdemes tisztában lenni a szabályokkal, hogy egy váratlan, nehéz helyzet vagy a vagyoni osztozkodás esetén ne érjen minket hatalmas meglepetés. A tiszta és egyértelmű viszonyokat házassági vagyonjogi szerződésben érdemes lefektetni, amely mindkét félnek érdeke.
Vállalat Ezt teheti, ha nagy kárt okozott a munkavállalója 
Privátbankár.hu | 2019. november 26. 14:59
Az egyre erősödő munkaerőhiány sok szempontból szorult helyzetbe hozza a munkaadókat. Nehezen és a keresleti piac miatt egyre drágábban találnak megfelelő szakembert egy-egy állásra. Emiatt is egyre fontosabb a dolgozó szava, jóléte, kívánságainak teljesítése. Ennek ellenére lehetnek olyan esetek, amikor a dolgozó annyira visszaél a helyzetével, hogy a munkáltató már nem tűr tovább, felmondja a munkaszerződést vagy kártérítést követel a dolgozó által okozott szándékos kárért.
Vállalat Továbbra is komoly probléma a tartozás a közjegyzői kamara szerint 
Privátbankár.hu | 2019. november 13. 15:30
Úgy vélik, hogy nőhetne a fizetési hajlandóság, ha többen szerződnének közokiratban.
Személyes pénzügyek Így kerüld el a meghatalmazás buktatóit! 
Privátbankár.hu | 2019. november 6. 10:15
Egy meghatalmazás elsőre nem tűnik különösebben bonyolultnak, mégis Magyarországon nagyon gyakoriak az alaki hibás, a rosszul megfogalmazott, vagy nem a megfelelő személy részére adott meghatalmazások. Egy hibásan elkészített meghatalmazás azonban nem csak bosszúsággal és újbóli ügyintézéssel járhat, hanem akár komolyabb következményekkel is. Dr. Böröcz Helga közjegyző segítségével sorra vesszük az esetleges buktatókat és azokat a megoldásokat, melyekkel elkerülhetők az előbbiek.  
Vásárló Késett a webáruház, hibás a termék? Külföldről is visszaszerezhetjük a pénzünket! 
Privátbankár.hu | 2019. augusztus 17. 16:10
Az internetes kereskedelem gyors és kényelmes, ugyanakkor kockázatokkal is jár. Ahogy egyre többen vásárolnak a világhálón, úgy jelentősen megnőtt a panaszok száma is: késve érkezik a termék, hibás, sérült árut küldenek, vagy nem a megrendelt terméket, gyakran pedig nem fizetik vissza a pénzt a visszaküldött áru után. A webáruházakra ugyanakkor a fogyasztók védelme érdekében a hagyományos boltoktól részben eltérő szabályok vonatkoznak. Ha valamelyik cég nem tartja be ezeket, és nem tudjuk rávenni, hogy megtérítse vagy visszafizesse a nekünk járó pénzt, akkor a fizetési meghagyásos eljárás indítása gyors és hatékony módszer, és az egész EU-ban, Dánia kivételével használható intézmény.
Ingatlan Hasít az albérletpiac, de a magyarok fele azt sem tudja, mi a kaució  
Privátbankár.hu | 2019. július 27. 09:54
Egyre tudatosabbak a magyarok a lakásbérleti szerződések megkötésénél, azonban továbbra is sok tévhit él a fejekben – derült ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara felméréséből. A válaszadók kétharmada tisztában van azzal, hogy lakásbérleti szerződést érvényesen csak írásban lehet kötni, a problémás – nem fizető vagy kiköltözni nem akaró – bérlővel szemben pedig a legbiztosabb jogi megoldást a közjegyzői közreműködés jelenti. A felmérés arra is rámutatott, hogy a magyarok fele továbbra sem tudja, mire szolgál pontosan a kaució, és a bérleti szerződés jogszerű felmondásával kapcsolatban is sok a bizonytalanság – a válaszadók negyede gondolta tévesen, hogy szóban is fel lehet mondani a zajos bérlőnek.
Személyes pénzügyek Fizetési meghagyás – ne dugjuk a fejünk a homokba! 
Privátbankár.hu | 2019. július 25. 15:04
A tartozással előbb-utóbb együtt járhat, hogy csönget a postás és fizetési meghagyást (fmh) kézbesít. Fontos tudni, mi a teendő ilyenkor. A legfontosabb, hogy valamit mindenképp lépni kell, ha nem akarjuk, hogy néhány hét múlva zárolják a bankszámlánkat. A cégeknek arra is ügyelni kell, hogy elektronikus úton és ne papír alapon reagáljanak rá.
Makro / Külgazdaság Jelentősen csökkennek egyes közjegyzői díjak júliustól  
Privátbankár.hu | 2019. június 18. 06:10
A változás elsősorban azokat a társadalmi rétegeket érinti, amelyeket a legújabb kormányintézkedések ily módon is preferálni kívánnak, így elsősorban a nagycsaládosokat, a lakáshitelt felvevőket és a fiatal lakásvásárlókat, de az intézkedés célja az is, hogy az idős, illetve a látássérült személyeket is a korábbiaknál előnyösebb helyzetbe hozza. A részleteket Dr. Szécsényi-Nagy József, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara jogi ügyvezetője árulta el.
Makro / Külgazdaság Sokan késnek a közös költség fizetésével – van gyors megoldás a hátralék beszedésére 
Privátbankár.hu | 2019. május 24. 16:00
Kevésbé ismert, de igen hatékony módja is van annak, hogy a társasházak fellépjenek a nemfizető tulajdonosokkal szemben. A probléma már csak azért is aktuális, mert 175 ezren maradnak el rendszeresen a közös költség vagy a vízdíj befizetésével.
Makro / Külgazdaság Közokiratok hitelesítése: fontos könnyítés jöhet  
Privátbankár.hu | 2019. április 4. 14:15
Egyszerűbbé válhat az Európai Unióban a hivatalos ügyek intézése azzal, hogy egy uniós rendelet szerint számos, bármely tagállamban kibocsátott közokiratot, például apai elismerő nyilatkozatot vagy anyakönyvi kivonatot, egy másik tagállamban el kell fogadni a hitelesítő pecsét (apostille tanúsítvány) nélkül. Más országokba szánt dokumentumoknál azonban továbbra is szükséges a felülhitelesítés, illetve még az uniós országok esetén is érdemes előzetesen tájékozódni, milyen iratokat vár el az adott hivatal – hívja fel a figyelmet a rendelet kapcsán a Magyar Országos Közjegyzői Kamara.
Személyes pénzügyek Használtan vennél autót? Ha nem ellenőrzöd le, akár el is árverezhetik 
Privátbankár.hu | 2019. március 24. 15:05
Tavaly 103 ezer ingóságot rögzítettek a hitelbiztosítéki nyilvántartásban, amelyből kiderül, terhel-e egy vagyontárgyat zálogjog, lízing vagy más, biztosítéki célú jog. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara által vezetett nyilvántartásban így már majdnem félmillió, többségében gépjárművekhez köthető bejegyzés szerepel.
Személyes pénzügyek Mire figyeljünk, ha elektronikus szerződést kötünk?  
Privátbankár.hu | 2018. november 17. 18:02
Egyre többen kérnek elektronikus közjegyzői okiratot Magyarországon, az ügyfelek kérésére az elmúlt évben már ilyen módon adták ki az okiratok hiteles kiadmányainak mintegy 10 százalékát.
Személyes pénzügyek 10-ből 9 magyarnak nincs végrendelete – rengeteg a tévhit és a félreértés  
Privátbankár.hu | 2018. november 6. 16:31
A magyarok 90 százalékának nincs végrendelete, aki pedig rögzítené végakaratát, nincs tisztában a végrendelkezés szabályaival — derült ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara megbízásából készített online felmérésből. A kutatás szerint sok a tévhit a szóbeli végrendelkezéssel és az öröklésből való kitagadással kapcsolatban is, a félreértések pedig gyakran vezetnek pereskedéshez az örökösök között. A felmérés arra is rávilágít, hogy a tévhitek ellenére a magyarok egyre tudatosabbak, a résztvevők harmada tervezi, hogy a jövőben írásban rögzíti végakaratát, 80 százalékuk pedig igénybe venné közjegyző segítségét.
Ingatlan Ha nem akarsz nagyot bukni a lakáskiadáson, így biztosítsd be magad  
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 16. 12:35
Mindenki jól jár, ha közjegyző előtt kötnek lakásbérleti szerződést.
Személyes pénzügyek Óriási buktatók - nagyon megjárhatja, aki élettársi kapcsolatban él 
Privátbankár.hu | 2018. március 27. 20:20
Ugyan évről évre emelkedik, de még mindig csekély a nyilvántartásba vett élettársi kapcsolatok száma Magyarországon. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara adatai szerint míg 2016-ban közel 900 pár jegyeztette be magát az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásába, addig 2017-ben már 1043, de hiába a folyamatos emelkedés, összességében még mindig csak élettársak alig több mint egy százaléka szerepel a nyilvántartásban.
Személyes pénzügyek Használt autót vettél? Ha ezt elfelejtetted, bukhatod a kocsid 
Privátbankár.hu | 2017. október 16. 11:08
Érdemes vásárlás előtt tájékozódunk, honnan van a gépjármű.
Vásárló Népszerű, de kevesen tudják, mivel jár az élettársi kapcsolat 
Privátbankár.hu | 2017. augusztus 1. 19:01
Sokszor fontos a papír, mégis alig jegyeztetik be magukat az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásába. Pedig ez számos problémát megelőz abban az esetben, ha valamilyen szerencsétlenség – például halál vagy betegség – esetén bizonyítani kell, hogy az adott illető partnere vagyunk. A közhiedelemmel ellentétben itt ugyanis az idő nem segít, ráadásul az élettársakra más örökösödési és vagyoneloszlási szabályok vonatkoznak, mint a házasságban élőkre. Szerencsére azonban van megoldás.
Személyes pénzügyek Nem fizetted be a számlát, büntetést? Egyre biztosabb, hogy behajtják rajtad 
Privátbankár.hu | 2017. június 19. 07:43
Közműtartozást és parkolási bírságot, bliccelés miatt kiszabott büntetést hajtanak be a leggyakrabban, de a cégek is is egyre több eljárást indítanak - és ennek örülnünk kell.
Mokk Egy megfelelő szerződéssel elkerülhető a hosszas pereskedés 
Dr. Mikó Ádám | 2016. augusztus 8. 10:14
Mindkét fél jobban jár átlátható és hiteles bérleti szerződéssel.
Mokk Szinte teljes a biztonság – neked is csak így éri meg üzletelni? 
dr. Rák Viktor | 2016. július 12. 11:50
A zálogjogok nyilvántartásának rendszere jelentős átalakuláson esett át 2014-ben: a zálogjogok a korábbi közhiteles nyilvántartás helyett a hitelbiztosítéki nyilvántartásba kerülnek bejegyzésre. Az új rendszer ugyan gerjesztett szakmai vitákat, de egyértelmű, hogy a rendszer biztonságosabb és átláthatóbb a korábbiaknál, ez pedig jó hatással van a gazdasági szereplők finanszírozási ügyleteire.
Mokk Valaki tartozik neked? Így hajthatod be per nélkül a legegyszerűbben  
dr. Böröcz Helga | 2016. június 14. 06:10
Fizetési meghagyásos eljárással könnyű a kintlévőségek érvényesítése.
Mokk Kerüljük el a pereskedést: mire figyeljünk az adásvételi szerződésnél? 
Dr. Mikó Ádám | 2016. május 9. 10:34
A hosszú jogviták elkerülésének eszköze az adásvételi szerződés. Mire figyeljünk mindenképp, ha tulajdonosként ingatlant adunk el vagy vevőként lakást, házat, vagy akár erdőgazdasági hasznosítású földet szeretnénk venni? Miért érdemes közjegyzőt is bevonni az adásvétel folyamatába? Ezekre a kérdésekre adunk most választ.
Mokk Ki örököl, ha nincs se végrendelet, se gyerek? 
dr. Máté Viktor | 2016. március 16. 06:11
Mi történik az örökséggel, ha az elhunyt nem hagy hátra gyermekeket? Osztozik-e a szülő a házastárssal? Kevesek számára tisztázott, hogyan működnek az öröklési szabályok, ha nem készült végrendelet – pedig a téma fontos, hiszen napi szinten határozza meg életünket.
Mokk Sorsdöntő dátum lesz a magyar cégeknek március 15. 
Dr. Asbóth-Hermányi Lőrinc | 2016. január 28. 06:10
Az új Polgári Törvénykönyv lassan két éve hatályban van. A cégek, civil szervezetek létesítő okiratának módosítására nyitva álló átmeneti időszak 2016. március 15-én lejár.
Mokk A Polgári Törvénykönyv az életünket szabályozza, nem csak egy tudományos cikk 
Privátbankár.hu | 2016. január 18. 15:12
A Magyar Országos Közjegyzői Kamara reagált Vékás Lajos professzor nyílt levelére a Polgári Törvénykönyv felmerült módosítási lehetőségeiről.
Vásárló Semmit sem tudunk róluk, pedig nekik köszönhetjük az egyszerűbb ügyintézést 
Veres Patrik | 2015. november 12. 12:27
Idegenkednek az állampolgárok a közjegyzőségtől, pedig a tisztviselőknek komoly szerepük van abban, hogy egyes ügyeknek már nem kell évekig elhúzódniuk. Legutóbb az új európai öröklési rendelet tette egyszerűbbé az uniós polgárok hagyatéki ügyeit, hamarosan pedig a digitális okmányok kerülhetnek sorra. A Közjegyzők Világszövetségének és az Európai Közjegyzői Szervezet elnöke szerint most a népszerűsítés ideje jött el.
Mokk Fizetési meghagyást hozott a postás - mi jöhet ezután? 
Privátbankár.hu | 2015. szeptember 22. 08:15
Cikkünk első részében bemutattuk azt az olcsó és hatékony megoldást, amivel hozzájuthatunk pénzünkhöz akkor is, ha már lejárt a tartozás megfizetésének határideje. Megnéztük, hogyan működik a fizetési meghagyás, milyen esetekben alkalmazhatjuk és mikor nem. Mi történik azonban akkor, ha nem ismeri el az adós a követelésünket? Mi a teendő, ha mi kapunk fizetési meghagyást – megítélésünk szerint jogtalanul? Hogyan járjunk el, ha a kötelezett nem magyar, hanem egy másik uniós tagállam területén él vagy működik? Cikkünk második részében ezekkel a kérdésekkel is foglalkozunk.
Mokk Tartoznak neked vagy a cégednek? Ne hagyd veszni a pénzed, van megoldás! 
Privátbankár.hu | 2015. szeptember 6. 10:10
Rendkívül bosszantó dolog, ha tartoznak nekünk, az összeg nagyságától függetlenül. Sokan csak legyintenek, hogy arra már keresztet vethetünk – kisebb pénzekért senki sem szeretne hosszabb bírósági csatározásba bonyolódni, verőlegényeket küldeni pedig egyáltalán nem civilizált megoldás és pláne nem törvényes. Fontos tudni, hogy létezik olcsó és hatékony megoldás is: a fizetési meghagyás. Ilyenkor az adós a lakcímére, értesítési címére kap egy hivatalos közjegyzői határozatot arról, hogy kinek miért és mennyivel tartozik.
Személyes pénzügyek Leállnak a behajtások - hogy lehet ez? 
Privátbankár.hu | 2015. július 13. 07:55
Sokkal kevesebb végrehajtás indult idén, mint a korábbi években - ősszel nagyot változik a rendszer, a hitelezők kivárnak.
Személyes pénzügyek Mi van, ha csak hitelt és tartozást öröklök? 
Privátbankár.hu | 2015. június 3. 15:38
A visszamaradó devizahitel is öröklődik, de visszautasítható, viszont, ha hitelt nem kérjük, a vagyont se kapjuk meg.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG