Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az egyre erősödő munkaerőhiány sok szempontból szorult helyzetbe hozza a munkaadókat. Nehezen és a keresleti piac miatt egyre drágábban találnak megfelelő szakembert egy-egy állásra. Emiatt is egyre fontosabb a dolgozó szava, jóléte, kívánságainak teljesítése. Ennek ellenére lehetnek olyan esetek, amikor a dolgozó annyira visszaél a helyzetével, hogy a munkáltató már nem tűr tovább, felmondja a munkaszerződést vagy kártérítést követel a dolgozó által okozott szándékos kárért.
Fotó: depositphotos.com

Az is előfordulhat, hogy a munkaadó olyan jelentős támogatást ad dolgozójának (például szolgálati lakás vagy tanulmányok finanszírozása), hogy be szeretné magát biztosítani arra az esetre, ha a munkavállaló mégsem teljesíti azt, amit a támogatásért vállalt. Ebben lehet segítség a közjegyzői okirat vagy a közjegyzők által lefolytatott fizetési meghagyásos eljárás – hangsúlyozza dr. Pulinka Mihály a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) Jogi Irodájának irodavezető-helyettese.

Ha tartozása van az alkalmazottnak károkozás, leltárhiány vagy jogalap nélkül kifizetett munkabér miatt, a munkáltatója fizetési meghagyásos eljárást (fmh) kezdeményezhet, amellyel akár néhány héten belül a pénzéhez juthat, szemben az olykor évekig elhúzódó peres eljárással. (A munkáltatók ki tudnak adni közvetlenül fizetési felszólítást is, de csak a munkaviszonnyal összefüggő és a kötelező legkisebb munkabér háromszorosát meg nem haladó összegű követelés erejéig.)

Ugyanakkor nincs helye fizetési meghagyásos eljárásnak, ha az ügy tárgya a jogviszony keletkezése, módosulása, megszűnése vagy a jogviszonyból származó kötelezettségeknek a munkavállaló által történt vétkes megszegése vagy fegyelmi vétség miatt alkalmazott jogkövetkezmény. Ezekben az esetekben bíróságnak kell eljárnia.

A munkavállaló emellett közjegyzői okiratban is elismerheti, hogy kártérítéssel tartozik. A közjegyzői okiratnak az az előnye, hogy ha az abban foglalt kötelezettségnek a fél nem tesz eleget, akkor az peres eljárás nélkül, közvetlenül végrehajtható.

Gépkocsikár, elvesztett üzemanyagkártya, lelakott szolgálati lakás

Pulinka Mihály felidéz egy olyan esetet, amikor a munkavállaló (aki gépkocsivezetőként dolgozott) közjegyzői okiratban vállalta, hogy megtéríti annak a költségét, hogy az ő hibájából romlott el a gépjármű, és azt haza kellett szállítani külföldről.

Gyakorlatából arra is emlékszik, amikor egy munkavállaló szintén közjegyzői okiratban ismerte el, hogy elvesztette a rábízott üzemanyagkártyát, amellyel 1 millió forint kárt okozott, és vállalta, hogy azt részletekben vissza fogja fizetni.

Egy másik esetben egy dolgozó a munkáltatója költségén részt vett egy tanfolyamon, hogy nemzetközi gépjárművezetői munkaviszonyt létesíthessen. A tanfolyam díja majdnem 500 ezer forint volt. A munkavállaló a közjegyzői okiratban vállalta, hogy ha a tanfolyamot nem végzi el sikeresen, vagy ha elvégezte, és utána meghatározott időn belül munkahelyet vált, akkor visszafizeti a tanfolyam díját a munkáltató részére.

Pulinka Mihály hozzátette: a tanulmányi szerződések nagy része azonban általában kis összegekről szól, a munkáltató pedig olyankor a tartozást általában fizetési felszólítással vagy más jogszerű eszközökkel egyszerűen érvényesíteni tudja.

Ha a munkaadó szolgálati lakást biztosít a munkavállalónak, akkor a bérleti szerződést érdemes közokiratba foglalni, vagy a munkavállaló egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot tehet, akár a kiköltözés, akár a költségek megfizetésének vállalásáról.

Ha egy károkozásnál a cég és a dolgozó nem tud megállapodni, milyen mértékű, vagy milyen jellegű kár következett be, a közjegyző bármelyik fél kérelmére igazságügyi szakértőt rendelhet ki. Így igazságügyi szakértői vélemény születhet a kérdésben, amely akár egy peres eljárásban is erős bizonyítéknak számít majd.

Amikor a munkáltató nem fizet

Nemcsak a munkáltatóknak lehet szükségük közjegyzői közreműködésre követelésük érvényesítéséhez, hanem a munkavállalóknak is. Abban az esetben, ha a munkáltató nem fizeti ki a munkavállaló munkabérét, túlóráját, a külföldi kiküldetése után járó költségtérítést vagy éppen a végkielégítését, esetleg ő okozott kárt a munkavállalónak, amit nem hajlandó megtéríteni, akkor a munkavállaló egyszerűen kezdeményezhet fizetési meghagyásos eljárást munkáltatójával szemben.

A fenti példák nemcsak munkaviszonyra, hanem közalkalmazotti vagy közszolgálati jogviszonyokra is érvényesek. Nem érvényesíthető fizetési meghagyásos eljárásban azonban a követelés, ha a munkavállalót elbocsátják, aki ezután a jogviszony jogellenes megszüntetése miatt kártérítési igénnyel lép fel a volt munkáltatóval szemben, mivel kérdéses a jogviszony megszüntetésének jogellenessége. Ez az igény bíróság előtt érvényesíthető.

Fizetési meghagyás kibocsátása esetén a küldemény kézhezvételétől számítva a kötelezettnek tizenöt napja van arra, hogy nyilatkozzon, vitatja-e a követelést, amennyiben pedig így tesz, úgy az ügy bírósági útra terelődik. Ha azonban ezt nem lépi meg, akkor a fizetési meghagyás jogerőre emelkedik, így a követelés azonnal érvényesíthető, végrehajtható lesz.

Fizetési meghagyásos eljárást bárki kezdeményezhet, akinek adósával szemben lejárt pénzkövetelése van. Nem csak munkaviszonyból eredően lehetséges ez a fajta követelésérvényesítés, hanem általában, magánszemélyek, cégek szerződéses viszonyainak rendezésére is. Ha megállapodás ellenére az egyik fél nem fizet, úgy lehetőség van fizetési meghagyásos eljárásra – jegyezte meg Pulinka Mihály.

Fontos azonban tudni, hogy a fizetési meghagyás jogintézményével csak és kizárólag pénzkövetelésünket tudjuk érvényesíteni, másfajta igény érvényesítésére ez az eljárás nem alkalmas. Nem érvényesíthető továbbá fizetési meghagyásos eljárás útján az a pénzkövetelés, amelynek összege meghaladja a harmincmillió forintot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat A Transcend is bekerült a magyar startup sikertörténetek közé!
Natív tartalom | 2021. május 13. 15:07
Az egyik legelső nemzetközi sikereket elérő magyar startup, az Organica Water spinoffjaként létrejött Transcend is a nagy előd nyomdokaiba lépett szoftverével. „Büszkeség számunkra, hogy nem csak a startup vezetői és teljes fejlesztői csapatában vannak jelen magyarok, hanem a befektetők körében is” – mondta el Sohajda Júlia, a Vespucci Partners társalapítója. A budapesti székhelyű kockázatitőkealap-befektető már magvető fázistól kezdve támogatta a startup útját. Ennek eredménye a napokban zárult nemzetközi növekedési tőkebevonás, amely végül tízmillió dollárosra duzzadt.
Vállalat Közel 12 milliárdot bukhatnak az állam egykori bankjának hitelezői
Csabai Károly | 2021. május 12. 05:07
A Széchenyi Kereskedelmi Bankról van szó, amelybe 2013 nyarán szállt be kisebbségi tulajdonosként a Nemzetgazdasági Minisztérium - a hitelintézet azonban 2014 végén bedőlt, 2015 nyarától pedig felszámolás alatt áll. A felszámoló értékesítette a Széchenyi Bank teljes vagyonát, és jelenleg az eljárás technikai zárását készíti elő, majd összeállítja, és a Törvényszékre benyújtja a felszámolási zárómérleget – derült ki lapunk megkeresésére. Azt azonban, hogy a bank egykori vezetői ellen indított büntetőügyek mikor fejeződnek be, még megjósolni sem lehet.
Vállalat Koronavírus-vakcina: a Richter nem fog részt venni a gyártásban és a fejlesztésben
Király Béla | 2021. május 10. 11:21
Hétfőn ismertette az első negyedéves számait a Richter Gedeon Nyrt., amelynek forgalma és nyeresége is némileg elmaradt az egy évvel korábbitól. A vállalat menedzsmentje ennek ellenére éves szinten továbbra is bővülést vár. Az eredményeket ismertető sajtótájékoztatón a koronavírus-vakcináról is szót ejtett Orbán Gábor vezérigazgató.
Vállalat Mészáros Lőrinc egri hotelje több állami pénzt kapott, mint Eger városa
Privátbankár.hu | 2021. május 10. 08:34
Nagyságrendekkel több pénzzel segítették meg az egri szállodát, mint az önkormányzatot.
Vállalat Vajna Tímea öröksége 5 milliárdos veszteséget termelt
Privátbankár.hu | 2021. május 10. 07:52
Távol került örökségétől Vajna Tímea.
Vállalat 130 milliós veszteséget termelt a DVSC az NBII-ben
Székely Sarolta | 2021. május 9. 17:56
Nemcsak a koronavírus-járvány és a miatta felborult mindennapok miatt volt eseménydús éve a debreceni focicsapatnak. Az NBI-ből történő kiesés a csapat mögött álló társaság gazdálkodásán is meglátszódott - persze, ebben az esetben nem lehet teljesen elkülöníteni, a számokra milyen mértékig hatott a COVID és milyen mértékig az NBII-es szereplés. 
Vállalat Hosszas huzavona után lett vége a kétes ingatlanhiteleket nyújtott cégnek
Csabai Károly | 2021. május 9. 12:21
A Magyar Ingatlanhitel Zrt.-vel szemben még a 2000-es évek elején merült fel a gyanú, eleve azért adott lakáshiteleket, hogy aztán megszerezhesse az adósok ingatlanait. Többszöri bírságolás után a felügyelet 2014 októberében vonta vissza a pénzügyi vállalkozás engedélyét, s kezdeményezte a felszámolását. Ez zárult le a napokban, amelyet követően a cégbíróság törölte a társaságot. 
Vállalat 30 milliárdos támogatást ad a kormány a versenyképesség-növelésére
MTI | 2021. május 9. 10:16
A versenyképesség növelésére irányuló újabb támogatási programot indít a kormány 30 milliárd forint értékben - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán vasárnap.
Vállalat Pénzre váltanák a követőiket, de a netes gyűlölködésből nem kérnek a futballklubok
Marosi Gergely | 2021. május 8. 12:21
Futballklubok, játékosok és szervezetek sora sötétítette el közösségimédia-csatornáit május 1. és 4. között, ezzel tiltakozva a gyűlölködő, illetve rasszista kommentáradat, valamint a különféle platformok szerintük nem megfelelő moderálása miatt. Gesztusnak látványos volt, de ha az összes üzleti és kommunikációs érv a közösségimédiás-jelenlét növelése mellett szól, kivonulni aligha lehet, a teljes megrendszabályozás meg szélmalomharcnak tűnik.
Vállalat Valakik nagyot kaszálnak Mészáros Lőrinc vidéki szállodáinak felújításán
Vég Márton | 2021. május 7. 15:55
Több évtizedes építőipari tapasztalattal rendelkező cégek dolgoznak Mészáros Lőrinc vidéki szállodáinak kicsinosításán, de a Hunguest Hotels a konkrét neveket nem hozza nyilvánosságra, pedig a vissza nem térítendő állami milliárdokat is felhasználva dübörög a renoválás.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.