Munkavállaló
Nemzetközi Az EU-ban könnyebb lesz ezentúl a jogszerű migráció  
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 16:44
Az Európai Unió Tanácsa jogszabály-módosítást hagyott jóvá pénteken a nem uniós állampolgárságok számára kiadható munkavállalási és tartózkodási engedélyekről.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Németországban is terjed, de pániknak nyoma sincs 
Szarvas György | 2020. február 29. 12:08
Újabb német tartományokat ért el a koronavírus-járvány, péntekre Bajorországból, Hamburgból, Hessenből és Rajna-vidék-Pfalzból jelentettek új fertőzéseket. Lapunk megkeresett egy Hessenben dolgozó magyart, aki szerint náluk pánikszerű élelmiszer-felvásárlásra nincs példa, és a munkahelyén sem vezettek be semmiféle hivatalos óvintézkedést.
Vállalatok Hogyan kezeld és ne kezeld a munkavállaló jelöltjeidet 
Privátbankár.hu | 2020. január 11. 11:36
Manapság se a munkaválalóknak, se a munkaadóknak nincsen könnyű dolguk. Mivel gyökeresen megváltoztak a viszonyok az álláskeresésben és a foglalkoztatásban, így ezekhez kell alkalmazkodnia annak a vállalatnak, ami fent szeretne maradni. Lássuk, hogy milyen fontos dolgokra kell figyelni, amikor interjúztatunk.
Vállalat Ezt teheti, ha nagy kárt okozott a munkavállalója 
Privátbankár.hu | 2019. november 26. 14:59
Az egyre erősödő munkaerőhiány sok szempontból szorult helyzetbe hozza a munkaadókat. Nehezen és a keresleti piac miatt egyre drágábban találnak megfelelő szakembert egy-egy állásra. Emiatt is egyre fontosabb a dolgozó szava, jóléte, kívánságainak teljesítése. Ennek ellenére lehetnek olyan esetek, amikor a dolgozó annyira visszaél a helyzetével, hogy a munkáltató már nem tűr tovább, felmondja a munkaszerződést vagy kártérítést követel a dolgozó által okozott szándékos kárért.
Vállalatok A korábbiaknál pozitívabb a munkáltatók hozzáállása a távmunkához 
Privátbankár.hu | 2019. október 22. 16:00
A munkavállalók 80 százaléka, a cégvezetőknek pedig 65 százaléka támogatja az otthoni munkavégzést egy friss felmérés szerint.
Vásárló A munkaerő-kölcsönzésből fakadó előnyök 
Privátbankár.hu | 2019. augusztus 18. 14:00
A munkaerő-kölcsönzés egészen innovatív megoldásnak számít, ami a cégek számára kifejezetten előnyös. Az igénybevételével ugyanis rövid idő alatt lehet betölteni pozíciókat, nem kell tartani a beválási rizikótól, és a költségek szempontjából is megéri. Ennek köszönhetően sokkal gyorsabban lehet alkalmazkodni a változó körülményekhez. Hogyha például egy időszakos projekt miatt rövid időn belül szükség van néhány új emberre, akkor ezt külső segítség igénybevételével könnyebben meg lehet valósítani.
Személyes pénzügyek Nagy baj lesz a nyugdíjjal - mitől rettegnek a magyar munkavállalók? 
Privátbankár.hu | 2018. június 15. 18:01
Egy friss felmérés szerint a nyugdíjaskori megélhetési problémáktól félnek a legjobban a magyar munkavállalók, de sokak szerint már a nyugdíj előtt, a következő években is gondok lehetnek a megszokott életszínvonal fenntartásával. A magyar dolgozóknak csak 15 százaléka nem fél semmitől a munka világában.
Vállalat Gond van a munkahelyeden? Inkább itt keresd a megoldást 
Privátbankár.hu | 2018. május 17. 14:56
A szakszervezetek és üzemi tanácsok mellett egyre több munkáltató keresi fel a Munkaügyi Tanácsadó és Vitarendező Szolgálatot.
Makro / Külgazdaság 42 éve nem láttak ilyet Nagy-Britanniában 
Privátbankár.hu | 2017. május 17. 14:49
Több mint négy évtizede nem mért mélypontra süllyedt a munkanélküliség Nagy-Britanniában, de ezzel egy időben csökkentek a reálbérek is.
Személyes pénzügyek Kiderült: ezért túlóráznak annyit a magyarok 
Privátbankár.hu | 2017. február 21. 16:39
Egy jó fizetésért vagy cafeteriáért dalolva és önként mondunk le a szabadidőnkről.
Személyes pénzügyek Szeptemberben inkább románokat, lengyeleket, szlovéneket vettek fel Ausztriában 
Eidenpenz József | 2015. október 22. 18:02
Szeptemberben 757 fővel kevesebb magyar állampolgárt foglalkoztattak Ausztriában, mint egy hónappal előbb. Ez a szezonalitás számlájára is írható, ugyanakkor más országok polgárainak több munkahely jutott. A júliusi csúcstól így sem vagyunk túl távol.
KKV Téged megkérdez a főnök? Így hoznak döntést a kis cégek  
Privátbankár.hu | 2015. október 11. 17:31
Egy friss kutatás arra világított rá, hogy minél kisebb egy magyar cég, annál nagyobb a munkavállalók szava. Vagyis a száznál kevesebb főt foglalkoztató cégek nyitottak leginkább az innovatív megoldásokra, és a beosztottakat is sokkal inkább bevonják a döntéshozatalba.
Karrier Tudod, mik a jogaid, ha jön a baba? 
Privátbankár.hu | 2015. július 4. 17:37
Egy jó munkahely támogatja munkavállalóit abban, hogy megtalálják az egyensúlyt a munka és a magánélet között, hogy ne kelljen választaniuk, mi fontosabb számukra: a gyermek- vagy a munkavállalás. Magyarországon is erősödik a tendencia, hogy a nők csak egy-másfél évet maradnak otthon. A kismamákat a jogszabályok is támogatják a munka világába történő visszatérésben, de ismerjük-e ezeket?
Karrier Állandóan túlórázol? Ingyen? Nem vagy ezzel egyedül  
Privátbankár.hu | 2014. november 18. 20:01
Bár a munkavállalók nagy része gyakran túlórázik és ezért semmilyen kompenzációt nem kap, többségük nem jelzi ezt felettese felé. Egy friss kutatásból kiderült, hogy a havi rendszerességgel túlórázók közel egynegyedének több mint 24 óra plusz munkaórája gyűlik össze havonta.
Karrier A te főnököd is Big Brother? Jogszerűen figyel meg? 
Privátbankár.hu | 2014. július 28. 18:04
A munkáltatók különféle módon ellenőrizhetik munkavállalóikat, azonban nem mindegy hogyan építik ki az ellenőrzés rendszerét, illetve milyen módon jutnak információhoz velük kapcsolatban. Nem árt tisztában lenni azzal, hogy a dolgozó magánéletére nem terjedhet ki az ellenőrzés, tilos korlátlan ideig tárolni a felvételeket, illetve milyen esetekben kell az elektronikus megfigyelőrendszer működtetését bejelenteni az adatvédelmi nyilvántartásba.
Karrier Mit érdemel az a bűnös, aki nem fizet alkalmazottainak? 
Privátbankár.hu | 2014. július 16. 10:44
Szégyenlista készült a béreket nem fizető horvát vállalatokról.
Karrier A magyar munkahelyek több mint felénél nem stimmel valami 
Privátbankár.hu | 2014. május 28. 12:59
Az idei első negyedévben a munkaügyi hatóság 5918 munkáltatót ellenőrzött, és a vizsgálatok során a foglalkoztatók 58 százalékánál talált munkaügyi jogsértéseket, míg 2013 azonos időszakában a munkáltatók felénél tárt fel szabálytalanságokat - olvasható a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóságának honlapján közzétett tájékoztatóban.
Karrier Sztahanovisták országa: miért nem pihen a magyar? 
Privátbankár.hu | 2014. május 22. 18:03
Bár a hazai munkavállalók negyven százaléka kevésnek találja az adott évben kivehető szabadnapok számát, így is minden második dolgozóval előfordult már, hogy csak papíron ment szabadságra, 2 százalék pedig egyáltalán nem vett ki szabadságot – derül ki a Profession.hu legfrissebb felméréséből.
Adó Így tervezik a főnökök: idén többet kapunk a boríték mellé 
Privátbankár.hu | 2014. május 21. 18:12
A tavalyi mélypont után ismét javult a cafeteriában gondolkodó vállalkozások aránya, idén a kkv-k közel fele tervez valamilyen béren kívüli juttatást nyújtani alkalmazottainak. Az Erzsébet utalvány a legnépszerűbb, de sokan fizetnek a SZÉP kártyákra is.
Karrier Megnézték a karrier oldalakat: mitől jók és mitől rosszak? 
Privátbankár.hu | 2014. április 26. 15:53
Tegezni vagy magázni is lehet az állást keresőket, mindez attól függ, hogy mi illeszkedik jobban a vállalat stratégiájába - ez az egyik fontos megállapítása annak a felmérésnek, amely a magyar karrier aloldalakat vizsgálta, és arra kereste a választ, mitől jó egy ilyen oldal.
Pénzügyi szektor Kész a rendelet: kiderültek a részletek a lakáshitel támogatásról! 
Privátbankár.hu | 2014. április 4. 14:35
A lakáshitel-törlesztési támogatás kapcsán ma megjelent rendelet pontosan tisztázza, hogyan és milyen feltételekkel támogathatja a munkáltató dolgozója hiteltörlesztését az 5 millió forintos értékhatárig. Tudjon meg mindent az új, leghasznosabb cafeteria elemről!
Karrier Hihetetlen, mire rá nem jönnek a munkaadók a Facebookodból 
Privátbankár.hu | 2014. április 3. 18:20
Meglepően hosszú, akár három hónap is lehet a kiválasztási folyamat új munkatárs felvételénél, derül ki a Profession.hu kis- és középvállalkozások, valamint nagyvállalatok körében végzett kutatásából. Pozitívum viszont, hogy a 300 megkérdezett cég közül 126 új pozíció miatt ad fel álláshirdetést, 141 megüresedésből adódóan keres munkatársat és csak 24 esetben volt átszervezés az indok.
Makro / Külgazdaság Meglett a német sztrájk eredménye 
Privátbankár.hu | 2014. április 2. 15:08
Két részletben összesen 5,4 százalékkal emelik Németországban a közszférában dolgozók bérét.
Karrier Nézzen körül a háza táján - hol van a legtöbb feketemunkás? 
Privátbankár.hu | 2014. március 24. 18:00
Tíz európaiból egy elismeri, hogy az elmúlt év során vásárolt olyan árut vagy vett igénybe olyan szolgáltatást, amelyhez be nem jelentett munkavégzés kapcsolódik, míg 4 százalékuk bevallja, hogy munkájáért be nem jelentett fizetésben részesült. Ezenfelül 30-ból egy esetben a munkaadó a kifizetést részben zsebbe fizette. Az Eurobarométer friss felmérése rámutat, hogy a be nem jelentett munkavégzés Európában továbbra is széles körben elterjedt, noha a probléma kiterjedése és megítélése országonként eltér.
Karrier Brüsszel kiakadt Londonra: ezt nem tehetik az uniós dolgozókkal 
Privátbankár.hu | 2014. február 26. 10:11
Andor László szerint gondok lehetnek London és az Európai Unió között a munkavállalók korlátozása miatt.
Karrier Lehet, hogy túl magasak a munkát terhelő adók? 
Privátbankár.hu | 2014. január 18. 09:53
Sok munkahelyet tudtak megóvni az NGM számai szerint úgy, hogy adókedvezményt nyújtottak, 105 milliárdról mondott így le az állam. Nem csoda, hogy az adókedvezmények ilyen hatékonyak olyan adókörnyezetben, ahol abból amit a munkaadó egy dolgozó után fizet, a munkavállaló csupán a felét viheti haza.
Biztosítás Nincs pénze ügyvédre? Van megoldás 
Privátbankár.hu | 2014. január 16. 19:00
A hazai felnőtt lakosság 14 százaléka tart attól, hogy olyan munkahelyi problémája adódik, melyet jogi úton lehet csak megoldani – derült ki a Generali 1000 fős, az internetezőkre reprezentatív kutatásából. Azonban, ha ilyen helyzetbe kerülnének, a megkérdezettek több mint fele fogadna ügyvédet saját védelmében, és 47 százaléka indítana pert.
Adó Szeretjük, de nem értjük: így használd a cafeteriát - II. rész 
Füstös Móni | 2014. január 2. 06:10
Minden lehet cafeteria, amit előre meg tudnak nevezni, így érdemes kikalkulálni, hogy mire tudjuk az adókedvezményes, vagy adómentes juttatásokat felhasználni és azokat kérni bér helyett. Havonta tízezreket lehet így spórolni. Ha lakáshitele van, nem is kell sokat számolni, biztosan az arra kért munkáltatói támogatás a legkedvezőbb.
KKV Csődvédelmet kért a Gulliver 
Privátbankár.hu | 2013. december 23. 16:35
A Gulliver számlavezető bankja múlt héten mondta fel a szerződést és inkasszózott, csődvédelmet kér a cég.
Adó Szeretjük, de nem értjük: így használd a cafeteriát! - I. rész 
Füstös Móni | 2013. december 20. 16:30
A cafeteria valójában nem béren kívüli juttatás, hanem annak szerves része. Azzal, hogy a cégek optimalizálni tudják az adójukat, többet pénzt tudnak megtartani - vagy kifizetni a dolgozóknak, ezzel növelve az elégedettségüket. Minden lehet cafeteria, csak jól kell ismerni szabályokat. Hogy érdemes csinálni? Utánajártunk.
Karrier Ma megtudjuk, hogy mennyit kapunk munkánkért 
Privátbankár.hu | 2013. november 20. 07:30
A keresetek első kilenc havi alakulását teszi ma közzé a Központi Statisztikai Hivatal.
Karrier Ezek Magyarország legjobb munkahelyei 
Privátbankár.hu | 2013. november 6. 10:16
A jó munkahelyet emberközpontú és üzletileg sikeres vezetés, vonzó és hiteles vállalati kép, valamint transzparens és teljesítményarányos elismerés jellemzi. Idén a Szerencsejáték Zrt. lett a legjobb magyar munkahely a nagyvállalatok között.
Karrier Már a kormány is százezer feletti minimálbérrel számol 
Privátbankár.hu | 2013. november 5. 13:15
A kormány megkezdte az érintettekkel az egyeztetéseket a minimálbérről.
KKV Az emberi méltóság a határ, így figyelhetnek meg a munkahelyünkön 
Privátbankár.hu | 2013. november 1. 10:00
Az elmúlt évek során sok kérdés merült fel a munkahelyeken alkalmazott elektronikus megfigyelőrendszerek, kamerarendszerek jogszerű üzemeltetésével kapcsolatban. A munka törvénykönyve ugyanis ad lehetőséget erre, de vannak korlátok a megfigyelésben és az adatkezelésben is.
Karrier Főnök, fizetés, feladat: mindent szeretünk, csak dolgozni nem? 
Privátbankár.hu | 2013. október 9. 19:35
A magyar dolgozók kevésbé elégedettek a munkájukkal, ennek ellenére jobban kijönnek a főnökükkel, kifejezetten baráti a viszonyuk a kollégákkal és jobbnak tartják a munkakörnyezetüket is az uniós átlaghoz képest – derül ki a Profession.hu Munkahelyi Környezet című elégedettséget felmérő kutatásából. A közel 2500 válaszadó közül 38 százalék ráadásul elégedett a fizetésével is.
Karrier Remek kilátások: így gondolkodnak a cégvezetők a minimálbér emeléséről 
Privátbankár.hu | 2013. október 9. 12:37
A költségvetés benyújtását követően lassan elkezdődnek a jövő évi minimálbér tárgyalások, illetve majd az országos bérajánlásra vonatkozó háromoldalú egyeztetések. A cégvezetők abszolút többsége szerint növekedni fog a minimálbér összege, sőt 60% úgy gondolja, hogy a 100 ezer forintot is meg fogja haladni ennek mértéke.
KKV A rettegés foka? A LinkedIn még hagyján, na de a Facebook! 
Privátbankár.hu | 2013. október 7. 19:30
Akár a vállalat hírneve és biztonsága is elbukhat egyetlen munkavállaló online viselkedésén, az adatszivárgás pedig súlyos gazdasági károkat okozhat. A cégek ilyen értelemben sérülékenyebbek, mint valaha. A kockázatok csökkentése érdekében több hazai vállalat is ajánlásokat fogalmaz meg dolgozói számára az online jelenlétet illetően, de egyes pozíciókban nem ritka a netes átvilágítás, vagy akár a folyamatos nyomonkövetés sem – derül ki a Budapesti Gazdasági Főiskola Kutatóközpontjának vizsgálatából.
Karrier A fizetéssel és a munkaidővel is trükköznek a munkaadók 
Privátbankár.hu | 2013. szeptember 18. 20:02
A Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) 10 589 munkáltatót ellenőrzött az idei első félévben és a felügyelők a munkaadók 61 százalékánál találtak valamilyen munkaügyi szabálytalanságot; ezek csaknem 40 ezer munkavállalót érintettek. A szabálytalanságok közül a legtöbb munkavállalót a munkabérrel kapcsolatos jogsértések érintették, de gyakori volt a munkaidő szabályainak megsértése is.
Karrier Belgák perelnék az ír Ryanairt, a francia munkajogra hivatkozva 
Privátbankár.hu | 2013. szeptember 3. 11:59
A belga munkaügyi bíróság elé viszi hat volt alkalmazottja a Ryanairt, amiért az szerintük megsértette munkavállalói jogaikat - írta keddi számában a La Libre Belgique francia nyelvű belga napilap
Karrier Itt a pályakezdők szakszervezete 
Privátbankár.hu | 2013. augusztus 15. 17:08
Szakszervezetet hoznak létre a pályakezdő és diák munkavállalók; az új szervezet célja, hogy egy speciális réteg érdekeinek védelmére is kiterjedjen a munkavállalói érdekképviselet - közölte a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) ifjúsági tagozata csütörtökön.
Karrier Durva leépítés a Dunaferrnél: 1500 dolgozót küldenek el 
Privátbankár.hu | 2013. augusztus 12. 16:16
Dolgozóinak ötödét, vagyis 1500 embert küld el az ISD Dunaferr Zrt. Régóta veszteséges a vállalat, nem működik elég hatékonyan, egyre csak nő a tartozás - a tulajdonosnak lépnie kellett.
Karrier Álláskeresés: sokat kockáztat, aki a Facebookon is lecsekkol minket 
Privátbankár.hu | 2013. július 25. 10:00
Az adatvédelmi törvénnyel és az alkotmánnyal is szembe megy, ráadásul milliós bírságot is kockáztat az a munkaadó, amelyik a munkára jelentkezőket személyiségteszttel vagy közösségi médiás profiljaik elemzésével szűri. Az eljárás azonban lehet szabályos is.
Karrier Várjon a nyaralással! Augusztustól nem kavar be a távolléti díj 
Privátbankár.hu | 2013. június 14. 11:35
Módosul a távolléti díj számítása, nem kell adót fizetniük a veszélyhelyzetben segítőknek.
Makro / Külgazdaság Már tömegek vándorolnak Dél-Európából Észak-Európába 
Privátbankár.hu | 2013. június 14. 07:34
Az OECD szerint Európa déli feléből tömegesen vándorolnak az emberek északra a magas munkanélküliség és a recesszió miatt. Leginkább a görögök és a spanyolok hajlamosak a költözésre, ők, ha tehetik, Németországba mennek.
Adó Ismét NAV határidő közeleg: most a munkáltatókon a sor 
Privátbankár.hu | 2013. június 7. 12:13
Több mint 780 ezer munkavállaló bízta meg a munkáltatóját bevallása elkészítésével. A munkáltatói adómegállapítást 2013. június 10-ig kell elektronikus úton benyújtani a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz.
Karrier Mi is az a távmunka és milyen szabályok vonatkoznak rá? 
Privátbankár.hu | 2013. május 27. 12:23
Atipikus, vagyis a szokásostól eltérő foglalkoztatási forma a távmunka. Bár kisebb mértékben, mint nyugaton, de mára már – Magyarországon is egyre elterjedtebb. A távmunkát a gyakorlatban általában olyan munkakörök esetén alkalmazzák előszeretettel, amelyek nem igénylik a munkáltató székhelyén vagy telephelyein való tartózkodást.
Karrier Elleptük Ausztriát: duplájára nőtt a kint dolgozók száma 2 év alatt 
Privátbankár.hu | 2013. április 30. 12:52
Ausztriában 110 százalékkal nőtt a külföldi dolgozók aránya a turizmusban, a helyek jelentős részét magyarok töltik be.
Karrier Módosítják a szabadságolásra vonatkozó szabályokat 
Privátbankár.hu | 2013. április 6. 13:38
Módosítják a távolléti díj számításával összefüggő törvényt, mert azon akár tízezreket is bukhatott, aki rövid hónapban ment szabadságra, míg egy hosszú hónapban kivett szabadsággal sokkal jobban jártak a dolgozók. A módosítással a munkaadók és a munkavállalók képviselői is egyetértenek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG