8p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Minden lehet cafeteria, amit előre meg tudnak nevezni, így érdemes kikalkulálni, hogy mire tudjuk az adókedvezményes, vagy adómentes juttatásokat felhasználni és azokat kérni bér helyett. Havonta tízezreket lehet így spórolni. Ha lakáshitele van, nem is kell sokat számolni, biztosan az arra kért munkáltatói támogatás a legkedvezőbb.

A cafeteriáról szóló cikkünk első részében megírtuk, hogy a cégek ugyan szívesen alkalmazzák a cafeteriát, de nem elég tudatosak, nem minden esetben használják ki a lehetőségeket optimálisan, és a munkavállalónak megfelelően. A munkavállaló azonban segíthet a cégnek azzal, hogy maga is ismeri lehetőségeit, és konkrét igényekkel fordul munkaadójához, kiemelve azokat a cafeteria elemeket, amelyeket ki tud használni. Ehhez persze tudnunk kell, hogy mi a legjobb nekünk - segítünk.

A cafeteria a bér szerves része

A béren kívüli juttatásokra használt gyűjtőfogalom a cafeteria. A lényege, hogy a munkáltató által meghatározott adómentes juttatásokból választhat a munkavállaló, saját élethelyzetének, igényeinek, motiváltságának megfelelően a béren kívüli meghatározott keretösszegből.

Adókörnyezet

1. adómentes: egyéni vállalati nyugdíj- és ún. "horgony" program, kockázati életbiztosítás, csoportos élet-, baleset- és egészségbiztosítás, kulturális és sport szolgáltatásokra szóló belépő/bérlet és könyvtári beiratkozási díj)

2. adókedvezmény - 35,7% vagy 51,17%: Erzsébet-utalvány, SZÉP-kártya, pénztári befizetés, célzott támogatás, hely bérlet, iskolakezdési támogatás, stb.)

3. normál adózás - 98 %: bérek

Kardos György, a Bonus-Cafeteria ügyvezető igazgatója azonban a Privátbankárnak elmondta, hogy a cafeteria valójában nem a béren kívüli juttatást jelenti, hanem a bér szerves része, amit az adón megspórol a cég, az a munkavállalóhoz kerülhet, vagy a munkaadó és a munkavállaló osztozik rajta, ezért ez egy nagyon fontos terület, hiszen havonta több tízezrek múlhatnak egy jó döntésen.

Mik a lehetőségek?

A cafeterián belül olyan juttatási formák léteznek, mint az Erzsébet-utalvány, az üzemi étkeztetés, étkezési utalvány, a SZÉP-kártya, iskolakezdési támogatás, pénztári befizetések, helyi utazási bérlet támogatás, kultúra és sport utalvány. Ezek közül mindegyik bizonyos keretekig vagy adómentesen vagy adókedvezménnyel adhatók.

Az adható támogatások összegkerete meghatározott ugyan, de aki tudatosan igyekszik adóját optimalizálni és ismeri a részletszabályokat, ezeket a kereteket ki tudja tágítani.

Adómentes elemek

Adható keret

Egyéni vállalati nyugdíj- és ún. "horgony" program

Korlátlan

Kockázati életbiztosítás, csoportos élet-, baleset- és egészségbiztosítás

Adó- és járulékmentes havonta a minimálbér 30%-ig

Kulturális szolgáltatásokra szóló belépő/bérlet és könyvtári beiratkozási díj

Évi 50 000 Ft-ig adómentes

Sport szolgáltatásokra szóló belépő/bérlet Korlátlan
Lakáscélú támogatások

Kedvező adózású elemek

Adható keret

Erzsébet utalvány

8000 Ft/hó-ig 35,7%, e fölött 51,17%

Helyi bérlet

Közlekedési társaság tarifája 35,7%

Iskolakezdési támogatás

Évente gyermekenként a minimálbér 30%-áig 35,7%, fölötte 51,17%

Széchenyi pihenő kártya (SZÉP kártya)

összesen 450 000 Ft/év-ig 35,7%, fölötte 51,17%

- szálláshely alszámla

225 000 Ft/év-ig 35,7%, fölötte 51,17%

- vendéglátás alszámla

150 000 Ft/év-ig 35,7%, fölötte 51,17%

- szabadidő alszámla

75 000 Ft/év-ig 35,7%, fölötte 51,17%

Önkéntes nyugdíjpénztár

Havonta a minimálbér 30%-áig 35,7%, fölötte 51,17%

Önkéntes egészségpénztár

Havonta a minimálbér 30%-áig 35,7%, fölötte 51,17%

Célzott támogatás A minimálbérnek megfelelő összegig

Újdonságok

Jövőre bővül a támogatások köre, lehetővé teszik a lakáshitel-törlesztés adómentes támogatását: a már korábban is ismert adómentesen adható lakáscélú támogatást korábban lakásvásárlásra, építésre és korszerűsítésre lehetett felhasználni, az új javaslat szerint a jövőben a lakáscélú hitel törlesztését is támogathatja a munkáltató akár több millió forinttal is.

Változik továbbá a munkáltatói támogatás. 2014-től már több adót lehet visszaigényelni az önkéntes pénztárakba befizetett összegek után. Míg idén a maximálisan jóváírt összeg 120 ezer forint lehet, ha több önkéntes pénztárba fizetünk be pénzt, ez jövőre 150 ezerre emelkedik.

Hogy működik a lakáshitel-törlesztés?

A lakáshitel-törlesztés támogatás szabályozása még zavaros, ezért a Bonus-Cafeteria szakemberei azt javasolják, hogy csak a második negyedévtől adjanak a cégek ilyen juttatást, de erről a bértárgyaláson már előre lehet dönteni. Érdemes lehet az adott lakáshitel esetében adható, maximális keretet kihasználni, mivel ez nagyon kedvező lehetőség.

Egy lakáshitel esetén legfeljebb az ingatlan vásárlási értékének 30 százalékáig adható ez a támogatás, és az összege nem lehet nagyobb, mint 5 millió forint 5 év alatt - mondta a Privátbankár kérdésére Kardos György. A maximális keret mellett fontos feltétel a méltányolható lakásméret, amelyet fejenként határoz meg a szabályozás.

Mekkora lakás méltányolható?

A lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendelet alapján méltányolható lakásméretnek számít, az egy, két vagy három lakószoba, akkor, ha egy vagy két személy lakik együtt, három személy esetében a legalább másfél és legfeljebb három és fél lakószoba, négy személy esetében pedig legalább kettő és legfeljebb négy lakószoba. Minden további személy esetében fél lakószobával nő a lakásigény mértéke.

Az árat tekintve akkor méltányolható a lakásigény, ha a lakás telekárat nem tartalmazó építési költsége (vételi ára) adott szobaszám esetén nem haladja meg a táblázatban szereplő építési átlagköltségét.

Szobaszám Budapesten és megyei jogú városokban (millió forint) Más helységekben (millió forint)
1 10,5 9,5
1,5 12,5 11,5
2 15 14
2,5 17,5 16,5
3 19,5 18,5
3,5 22 21
4 24,5 22,5
4,5 27 25
5 29 27
5,5 31,5 29,5
6 33,5 31,5
6,5 36 33,5
7 38 36

A Privátbankár által megkérdezett szakember elmondta, hogy ezt az adómentes támogatást deviza alapú és forinthitelek esetében egyaránt igénybe lehet venni. A támogatás több forrásból is jöhet, de egy lakáshitel esetében a 30 százalékos és 5 millió forintos keret nem így sem léphető túl.

Miért jó ez a lehetőség? Vegyünk egy példát!

Az, hogy ez a juttatás adómentes, azt jelenti, hogy abban az esetben ha maximálisan ki tudjuk használni ezt a lehetőséget, akkor 80 ezer forintot adhat a munkáltató havonta, így egy év alatt összejön az egymillió forint, és ez öt éven keresztül adható. A maximális támogatást nagyvárosokban legalább kétszobás lakás esetén lehet igénybe venni.

Kardos György a Privátbankárnak elmondta, hogy azért érdemes ezt a cafeteria elemet kérni, és amennyire lehet, teljeskörűen kihasználni, mert adómentes, ami azt jelenti, hogy a bruttó és a nettó fizetés ebben az esetben megegyezik és a cégnek sem emelkedik a bérköltsége. Ebben az esetben tehát, ha a bank megállapítja a jogosultságot és a céggel szerződést köt, a cég a példában szereplő 80 ezer forintot havonta közvetlenül a banknak utalja. Ha ezt az összeget bérként adná a dolgozónak, akkor körülbelül 160 ezer forintba kerülne a cégnek, így azonban csak 80 ezer forintba.

Ha nincs lakáshitel, de optimalizálni akarja adóját

A szakember szerint azoknak is érdemes végiggondolni lehetőségeit, akiknek nincs lakáshitele, vagy nem felelnek meg a feltételeknek, ők az adómentesen igényelhető elemek mellett sok hasznos juttatásból választhatnak, amelyeknek kedvezményes az adózása. Az egyik legkedveltebb elem az Erzsébet-utalvány, ez havonta 8 ezer forintig adható 35,7 százalékos adókedvezménnyel, de ennél jóval többet költenek a háztartások élelmiszerre és ételre.

A Bonus-Cafeteria kutatása szerint havonta átlagosan 35 ezer forintot költenek az emberek élelmiszerre. Ha ezt mind Erzsébet-utalvány formájában adnák a cégek, akkor a 8 ezer feletti részt (27 ezer) már nem 35, 7, hanem 51,17 százalékos adóteherrel adhatják, de ez még mindig sokkal kedvezőbb, mint 98 százalékos bérköltség. A fennmaradó 27 ezer forint Erzsébet-utalványként körülbelül 42 ezer forintba, bérként fizetve 54 ezer forintba kerül a cégnek - mondta Kardos György.

És ez csak az élelmiszer, de emellett minden lehet cafeteria, amit nevesíteni tud a cég. Tehát, aki, tudja, hogy egy hónapban mennyit költ utazásra (vonatjegy, benzin, bérlet), ruhára, műszaki cikkekre, kozmetikumra, tisztítószerekre stb. ezeket az elemeket mind kedvezményes adózás mellett kérheti cégétől. Arra figyelni kell, hogy a cafeteria maximális kerete fejenként 500 ezer forint - azaz havi 41 666 forint, de bizonyos juttatások ezen felül is adhatók, ilyen például a célzott támogatás.

A munkavállaló dolga egyre egyszerűbb, hiszen ezeket a juttatásokat már kártyára is fel lehet tölteni, tehát nem kell többféle utalvánnyal és kuponnal bevásárolni járni, hanem egy kártyán tárolhatók, több zsebben ezek a juttatások, amelyek így nézve már valóban a bér szerves részét képzik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG