3p
Újabb német tartományokat ért el a koronavírus-járvány, péntekre Bajorországból, Hamburgból, Hessenből és Rajna-vidék-Pfalzból jelentettek új fertőzéseket. Lapunk megkeresett egy Hessenben dolgozó magyart, aki szerint náluk pánikszerű élelmiszer-felvásárlásra nincs példa, és a munkahelyén sem vezettek be semmiféle hivatalos óvintézkedést.
Fotó: depositphotos.com

A hivatalos adatok péntek reggeli összesítése alapján 32 vírushordozót tartanak számon Németországban. Jellemző, hogy a fertőzöttek a vírus jelenlétének kimutatása előtti két héten - a lappangási időben - jártak Olaszországban, vagy kapcsolatba kerültek Németországban olyan olaszokkal, aki később fertőzöttnek bizonyultak.

Az esetek száma kedden indult növekedésnek, néhány nappal azután, hogy Olaszország északi részén kialakult a járvány európai gócpontja.

A 16 német tartomány közül hatban van legalább egy fertőzött, a négy újabb tartomány mellett Észak-Rajna-Vesztfáliában és Baden-Württembergben. A keleti tartományokat, a volt NDK területét egyelőre nem érinti a járvány.

A szövetségi kormány válságstábja pénteken tárgyal további óvintézkedésekről. El kell dönteni a többi között azt, hogy meg lehet-e tartani a szerte a világból tízezreket vonzó berlini Nemzetközi Turisztikai Börzét (ITB), a világ legnagyobb idegenforgalmi szakmai vásárát, amely az eredeti tervek szerint március 4-én kezdődik.

Harminc magyar egy üzembe összezárva

Lapunk telefonon kereste meg Zs.-t, aki Hessen tartomány déli részén, Gersheimben dolgozik, rekrúterként egy hatalmas szemétválogató üzemben. A legmodernebb technológiával felszerelt ipari létesítményben három műszakban összesen harminc magyar munkavállaló dolgozik, az ő hivatalos ügyeiket intézi a nap 24 órájában Zs. Bejelentkezés, szerződések, szállás, egészségügyi ellátás, vagyis minden, ami a normális mindennapok egyszerű, vagy éppen bonyolult hozadéka.

A magyarok szalag melletti, betanított munkát végeznek, németül gyakorlatilag nem beszélnek, a szállásuk, a gyár és a közeli kisváros élelmiszerboltja között ingáznak, de ezeket a rövid távokat is jórészt a vállalat által üzemeltetett kisbuszokkal teszik meg, vagy gyalogolnak egy nagyot.

Zs. a telefonbeszélgetésben elmondta, hogy az üzemben a koronavírus járvány miatt mindez idáig semmiféle hivatalos szintű biztonsági, megelőző intézkedést nem vezettek be. A boltok jól el vannak látva mindennel, áruhiánynak nyoma sincs, az élelmiszerüzleteket pánikszerűen nem fosztják ki, egy dologból van hiány mindössze, orvosi maszkból, de abból már legalább egy hónapja – mondja.

A tömegrendezvényeket továbbra is megtartják, ő a múlt hétvégén volt a közeli Mainzban egy röplabda mérkőzésen, legalább 1500 néző szurkolta végig a játékot. A sportlétesítményben nem volt nyoma semmiféle különösebb intézkedésnek, a hely, ahogy eddig is, tömve volt.

Mint mondja, a koronavírussal kapcsolatban mindennaposak a tömegmédiumokban a korrekt tájékoztatások, a hatóságok igyekeznek megelőzni bármiféle pánikot.

Az üzemben dolgozó 30 magyar, bár németül nem beszélnek, de mivel napi szinten tartják a kapcsolatot Magyarországon maradt családtagjaikkal, így értesülnek a koronavírussal kapcsolatos legfrissebb fejleményekről.

Zs. szerint a munkásai odahaza sem lennének tájékozottabbak ilyen esetben, ők nem azok a tipikus hírfogyasztók.  A harminc magyar egyfajta zárt közösségben él, a német cég bérel számukra három házat, ahonnan gyakorlatilag csak akkor mozdulnak ki, ha a közeli kisváros boltjába és munkába mennek. Mindössze a műszakokban lehet valamifajta keveredése az embereknek, de akkor is csak ez a szűk harminc fő az érintett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Akik tejben-vajban fürösztik az olimpiai bajnokaikat
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 14:46
A párizsi olimpián szerzett magyar arany 55 millió forint állami jutalommal jár. Utánanéztünk, melyik ország biztosít élethosszig tartó jólétet bajnokainak és hol nincs kultúrája a legeredményesebbek anyagi elismerésének. 
Makro / Külgazdaság Bejött Kim Dzsongunnek a barátkozás Putyinnal?
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 11:59
Hosszú ideje először látszik növekedni az észak-koreai GDP.
Makro / Külgazdaság Mit reagál a benzinár a Kormányinfóra?
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 10:58
Miután a Kormányinfón arról volt szó, hogy veszélyben Magyarország ellátásbizontsága, kijöttek a szombattól érvényes üzemanyagárak.
Makro / Külgazdaság A briteken nevethetünk, a románokat irigyelhetjük
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 09:47
Ha az autóipar júniusi teljesítményét nézzük.
Makro / Külgazdaság Vajon képes lesz-e Magyar Péter maga köré egy jó csapatot szervezni? Horn Gábor szerint ez az igazi kérdés - videó
Csabai Károly | 2024. július 26. 09:33
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökével a Klasszis Klubban átbeszéltük az új Európai Parlament múlt heti megalakulásának a Fidesz-re és az azt tömörítő Patrióták Európáért frakcióra nézve szokatlanul diszkriminatív személyi, szervezeti döntéseit. De esett szó természetesen arról, vajon Magyar Péter és az immár általa elnökölt Tisza Párt győzhet-e a 2026-os országgyűlési választásokon. S mi lehet a következménye az önkormányzati voksolás után Budapesten kialakult patthelyzetnek, csődbe mehet-e Budapest? A Klasszis Klub 4. évfolyamának 55. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Ez már az ukrán csőd kezdete? A Fitch szerint az lehet
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 09:11
Leminőstette a Fitch Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság A budapestiek már házasodni sem akarnak
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 08:49
Ez is kiderül a KSH legfrissebb népességmozgalmi adataiból. Vidéken még házasodnak az emberek, gyereket viszont mindenhol keveset vállalnak.
Makro / Külgazdaság Megint lett újabb 23 ezer magyar munkanélküli
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 08:31
Pedig a foglalkoztatottak száma is közel ennyivel nőtt.
Makro / Külgazdaság Átlép Orbán Viktor feje felett Donald Tusk, már a lengyel uniós elnökségre készül
Mester Nándor | 2024. július 25. 19:01
Sok más mellett rendezni és dinamizálni akarja a kétoldalú viszonyt Lengyelország Ukrajnával. A lengyel agrárgazdák egyezkednének, de védik a piacaikat, első körben a közlekedés és a szállítás lehet kitörési pont. 
Makro / Külgazdaság Óriási meglepetés jött a tengerentúlról
Privátbankár.hu | 2024. július 25. 15:52
A második negyedévben az első negyedévit és az elemzői várakozásokat is meghaladó mértékben nőtt az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP) a washingtoni kereskedelmi minisztérium gazdasági kutatóintézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) csütörtöki jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG