BUX
36 756.82
-0.08%
-29.00
OTP
11 100.00
+0.00%
+0.00
MOL
1 785.00
-1.27%
-23.00
RICHTER
7 230.00
+0.28%
+20.00
MTELEKOM
384.00
+0.79%
+3.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. február 29. 12:08

Újabb német tartományokat ért el a koronavírus-járvány, péntekre Bajorországból, Hamburgból, Hessenből és Rajna-vidék-Pfalzból jelentettek új fertőzéseket. Lapunk megkeresett egy Hessenben dolgozó magyart, aki szerint náluk pánikszerű élelmiszer-felvásárlásra nincs példa, és a munkahelyén sem vezettek be semmiféle hivatalos óvintézkedést.

Fotó: depositphotos.com

A hivatalos adatok péntek reggeli összesítése alapján 32 vírushordozót tartanak számon Németországban. Jellemző, hogy a fertőzöttek a vírus jelenlétének kimutatása előtti két héten - a lappangási időben - jártak Olaszországban, vagy kapcsolatba kerültek Németországban olyan olaszokkal, aki később fertőzöttnek bizonyultak.

Az esetek száma kedden indult növekedésnek, néhány nappal azután, hogy Olaszország északi részén kialakult a járvány európai gócpontja.

A 16 német tartomány közül hatban van legalább egy fertőzött, a négy újabb tartomány mellett Észak-Rajna-Vesztfáliában és Baden-Württembergben. A keleti tartományokat, a volt NDK területét egyelőre nem érinti a járvány.

A szövetségi kormány válságstábja pénteken tárgyal további óvintézkedésekről. El kell dönteni a többi között azt, hogy meg lehet-e tartani a szerte a világból tízezreket vonzó berlini Nemzetközi Turisztikai Börzét (ITB), a világ legnagyobb idegenforgalmi szakmai vásárát, amely az eredeti tervek szerint március 4-én kezdődik.

Harminc magyar egy üzembe összezárva

Lapunk telefonon kereste meg Zs.-t, aki Hessen tartomány déli részén, Gersheimben dolgozik, rekrúterként egy hatalmas szemétválogató üzemben. A legmodernebb technológiával felszerelt ipari létesítményben három műszakban összesen harminc magyar munkavállaló dolgozik, az ő hivatalos ügyeiket intézi a nap 24 órájában Zs. Bejelentkezés, szerződések, szállás, egészségügyi ellátás, vagyis minden, ami a normális mindennapok egyszerű, vagy éppen bonyolult hozadéka.

A magyarok szalag melletti, betanított munkát végeznek, németül gyakorlatilag nem beszélnek, a szállásuk, a gyár és a közeli kisváros élelmiszerboltja között ingáznak, de ezeket a rövid távokat is jórészt a vállalat által üzemeltetett kisbuszokkal teszik meg, vagy gyalogolnak egy nagyot.

Zs. a telefonbeszélgetésben elmondta, hogy az üzemben a koronavírus járvány miatt mindez idáig semmiféle hivatalos szintű biztonsági, megelőző intézkedést nem vezettek be. A boltok jól el vannak látva mindennel, áruhiánynak nyoma sincs, az élelmiszerüzleteket pánikszerűen nem fosztják ki, egy dologból van hiány mindössze, orvosi maszkból, de abból már legalább egy hónapja – mondja.

A tömegrendezvényeket továbbra is megtartják, ő a múlt hétvégén volt a közeli Mainzban egy röplabda mérkőzésen, legalább 1500 néző szurkolta végig a játékot. A sportlétesítményben nem volt nyoma semmiféle különösebb intézkedésnek, a hely, ahogy eddig is, tömve volt.

Mint mondja, a koronavírussal kapcsolatban mindennaposak a tömegmédiumokban a korrekt tájékoztatások, a hatóságok igyekeznek megelőzni bármiféle pánikot.

Az üzemben dolgozó 30 magyar, bár németül nem beszélnek, de mivel napi szinten tartják a kapcsolatot Magyarországon maradt családtagjaikkal, így értesülnek a koronavírussal kapcsolatos legfrissebb fejleményekről.

Zs. szerint a munkásai odahaza sem lennének tájékozottabbak ilyen esetben, ők nem azok a tipikus hírfogyasztók.  A harminc magyar egyfajta zárt közösségben él, a német cég bérel számukra három házat, ahonnan gyakorlatilag csak akkor mozdulnak ki, ha a közeli kisváros boltjába és munkába mennek. Mindössze a műszakokban lehet valamifajta keveredése az embereknek, de akkor is csak ez a szűk harminc fő az érintett.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Miniszterelnököt váltott Kim Dzsong Un
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 14. 07:32
A személycserére nem adott semmilyen magyarázatot.
Makro / Külgazdaság A vártnál lassabban talál magára a kínai gazdaság
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 14. 07:17
Stagnált az ipari termelés növekedése Kínában júliusban, miközben az ország kiskereskedelmi forgalma a vártnál lassabb ütemben áll helyre a koronavírus-járvány után.
Makro / Külgazdaság Ma két hitelminősítő is véleményt mond Magyarországról
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 14. 06:21
A Fitch Ratings és a Standard & Poor's is vizsgálja a magyar államadós-osztályzatokat.
Makro / Külgazdaság Vannak, akik még a nyugdíjasoknál is többet fizetnek a boltokban
Baka F. Zoltán | 2020. augusztus 14. 06:03
Az alacsony jövedelműek inflációja minden más társadalmi csoportnál magasabb. És ezt még a Központi Statisztikai Hivatal adatai is megerősítik.
Makro / Külgazdaság Borsos árért nézheti meg egy 4 fős család a pénteken nyitó moziparkot Kisvárdán
Székely Sarolta | 2020. augusztus 13. 20:09
Az eredeti elképzelések szerint már 2019 tavaszán megnyitotta volna kapuit a kisvárdai mozipark, a Cinemaqua. A belépőket nem adják olcsón, egy kétgyermekes család akár 25 ezer forintot is fizethet, hogy átlépjen a kapun.
Makro / Külgazdaság Lehet, hogy le kell fújni a horvátországi nyaralást
MTI | 2020. augusztus 13. 17:49
Horvátországban ismét rekordot döntött az új koronavírussal fertőzöttek száma - derült ki a válságstáb csütörtöki közleményéből. Szlovénia nem zárja ki annak lehetőségét, hogy "vörös listára" helyezi szomszédját, és kötelező karantént rendel el az onnan érkezők számára.
Makro / Külgazdaság Hogy halad Magyarország a világ vezetői által kitűzött cél felé?
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 13. 17:19
A 2030-ig vállalt fenntartható fejlődési célok közt több szociális, gazdasági és cégvilágot is érintő célnak kell teljesülnie. Megnéztük, hogy áll Magyarország a célok teljesítésében az Eurostat által frissen közzétett adatok segítségével.  
Makro / Külgazdaság Sapkákra, ingekre, nyakkendőtűkre van szüksége az Országgyűlési Őrségnek
Baka F. Zoltán | 2020. augusztus 13. 16:24
Közbeszerzést írtak ki a ruhatár frissítésére.
Makro / Külgazdaság Kiábrándító hír érkezhet péntek reggel a magyar gazdaságról
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 13. 15:33
Pénteken teszi közzé a statisztikai hivatal a második negyedéves GDP-re vonatkozó előzetes becslését. Minden jel arra utal, kiábrándító adat érkezhet.
Makro / Külgazdaság Török devizaválság küszöbén – Erdogan ezzel tereli el a figyelmet
Káncz Csaba | 2020. augusztus 13. 14:23
A permanens külpolitikai válságok kitünő alkalmat kínálnak Erdogan számára, hogy fűtse a nacionalizmust és a vallási fanatizmust, ezzel is elterelve a figyelmet a gazdaság egyre szörnyűbb állapotáról. Az utóbbi másfél hónapban a török líra elvesztette értékének 10 százalékát és hétfőn történelmi mélypontra zuhant.  Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél