Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
Az elmúlt évek során sok kérdés merült fel a munkahelyeken alkalmazott elektronikus megfigyelőrendszerek, kamerarendszerek jogszerű üzemeltetésével kapcsolatban. A munka törvénykönyve ugyanis ad lehetőséget erre, de vannak korlátok a megfigyelésben és az adatkezelésben is.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) az egységes gyakorlat kialakulása érdekében nemrégiben ajánlást adott ki az elektronikus megfigyelőrendszer használatának alapvető követelményeiről. Az ajánlás a Munka Törvénykönyve (Mt.), az Adatvédelmi törvény (Infotv.) továbbá a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenységről szóló törvény alapján ad útbaigazítást, hogy az elektronikus megfigyelőrendszert alkalmazó munkáltatóknak milyen előírásokat, elveket kell betartani a jogszerű használathoz.

Nem mindent ellenőrizhetnek

A munkavállaló a munkaviszony teljesítése során köteles a munkáltató irányítása szerint munkát végezni, munkaideje alatt a munkáltató rendelkezésére állni, munkáját az általában elvárható szakértelemmel és gondossággal, a munkájára vonatkozó szabályok, előírások, utasítások és szokások szerint végezni - foglalta össze a Mazars. Az Mt. megteremti a keretszabályát annak, hogy a munkáltató a munkavállalót a munkaviszonnyal összefüggő magatartása körében ellenőrizze a munkaviszony időtartama alatt.

Az ellenőrzés során bizonyos garanciális követelményeknek érvényesülnie kell, így az ellenőrzés és az annak során alkalmazott módszerek nem járhatnak az emberi méltóság megsértésével, illetőleg a munkavállaló magánélete nem ellenőrizhető. A munkáltatót az Mt.-ből és az Infotv.-ből eredően a technikai eszközök alkalmazása és az azzal járó adatkezelés tekintetében előzetes tájékoztatási kötelezettség terheli, amelynek egyszerűnek, bárki számára érthető szövegezésűnek kell lennie. Figyelem, a tájékoztatás megtörténtét a munkáltatónak kell igazolnia! A munkavállalók ellenőrzése és az ahhoz kapcsolódó adatkezelés során az Infotv. alapvető rendelkezéseit be kell tartani.

Az emberi méltóság a határ

A munkáltatónak kell tudni igazolni, hogy az általa alkalmazott megfigyelőrendszer megfelel az adatvédelmi jogszabályban megfogalmazott célhoz
kötöttség elvének, vagyis meghatározott célból és a cél megvalósulásához szükséges mértékben lehet csak az elektronikus megfigyelőrendszert üzemeltetni. Jogszabály általános jelleggel meghatározza, hogy elsődlegesen milyen célból (pl. az emberi élet, testi épség, személyi szabadság védelme, veszélyes anyagok őrzése, vagyonvédelem) lehet elektronikus megfigyelőrendszert alkalmazni azzal, hogy annak abszolút korlátja az emberi méltóság.

Így nem lehet kamerát elhelyezni olyan helyiségben ahol a megfigyelés az emberi méltóságot sértené, különösen öltözőkben, zuhanyzókban, illemhelyiségekben vagy orvosi szobában. A célhoz kötöttség elvének az egyes kamerák látószögével kapcsolatban is érvényesülnie kell, azaz az egyes kamera látószöge csak a céljával összhangban álló területre irányulhat.

Fontos a megfelelő adatkezelés

A célhoz kötött adatkezelés elválaszthatatlan része az adatkezelés időtartamának meghatározása. Főszabály szerint három munkanapig lehetséges a felvételek tárolása, ennél hosszabb ideig történő tárolás valamely a törvényben meghatározott különös körülmény fennállta esetén lehetséges.

A felvételek megtekintése kapcsán célszerű azt is szabályozni, hogy ki, milyen célból és milyen időközönként nézheti vissza a felvételeket. Annak eldöntése során, hogy az elektronikus megfigyelőrendszer alkalmazásából eredő adatkezelés kapcsán a munkáltatónak be kell-e jelentkeznie a NAIH-hoz azt kell figyelembe venni, hogy az elektronikus megfigyeléssel érintett helyiségben kik tartózkodhatnak, mivel bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a munkavállalókon kívül más kívülálló személyek is megfigyeltekké válhatnak (pl. ügyfelek, látogatók). Ebben az esetben az adatkezelést be kell jelenteni az adatvédelmi nyilvántartásba.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
KKV Fontos részleteket tudtunk meg az Orbán-kormány gyorskölcsönéről
Baka F. Zoltán - Kollár Dóra - Vég Márton | 2021. február 9. 05:51
Inkább vidékieknek, de nem az agráriumban érdekelt vállalkozásoknak szánják a 10 milliós kamatmentes hitelt, amihez katások is hozzáférhetnek, és a pénzt akár egy másik hitel kiváltására is lehetne fordítani. Itt tart az előkészítő munka, amivel e hét végén végeznek, mások mellett az MKIK bevonásával. Megkérdeztünk több érintett szakmai szervezetet és érdekképviseletet arról, hogy mit gondolnak a programról. És az ötletgazdát is.
KKV Soha nem fogyott még ennyi hitel a Takarékbank MFB Pontjain
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 14:55
Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
KKV A pandémia közepette se szüntették meg tömegesen a cégeket az országban
MTI | 2021. január 20. 06:40
A Nemzeti Cégtár adatai szerint nem következett be az, amire számítani lehetett.
KKV Még mindig nagyon kelendő az NHP Hajrá
Privátbankár.hu | 2021. január 5. 17:11
Még mindig jelentős az érdeklődés.
KKV Túszul ejtette a cégeket a Facebook: Stockholm-szindrómában a kkv-k
Privátbankár.hu | 2020. december 15. 12:27
 A Facebook már nemcsak a kis- és közepes vállalkozások legnépszerűbb marketingeszköze, hanem a leghatékonyabbra értékelt is. A legtöbb kkv oda menekült a koronavírus „elől”, azonban a kék óriás egyre többet követel a sikerért cserébe, mégis jobban bíznak benne. Stockholm-szindrómában a kkv-k – derül ki a Marketing Commando tíz éve folyó felmérésének idei eredményéből.
KKV Támadás a KATA ellen: ez volt az oka?
Baka F. Zoltán | 2020. december 10. 05:11
Sem a járvány, sem a gazdasági válság nem tudott megálljt parancsolni az egyéni vállalkozások gyarapodásának.
KKV Hiába gondolja másképpen a kormány, szükség lenne a bértámogatásra
Valkai Nikoletta | 2020. november 2. 17:41
Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként, hiszen ahogy az a kormányzati kommunikációból is kiderült, a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek azonban a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.
KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.