<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Az OECD szerint Európa déli feléből tömegesen vándorolnak az emberek északra a magas munkanélküliség és a recesszió miatt. Leginkább a görögök és a spanyolok hajlamosak a költözésre, ők, ha tehetik, Németországba mennek.

Az OECD előzetes adatai szerint 34 ezer görög és 28 ezer spanyol költözött Németországba 2011 és 2012 szeptembere között. A görögök esetében ez 70 százalékos növekedés. A 2012 szeptembere előtti 12 hónapban összesen 116 ezer ember ment Németországba a válság sújtotta országokból. A német statisztikai hivatal megerősíti ezt: előző évben 17 éves csúcspontra jutott a Németországba bevándorlók száma.

Görögországban és Spanyolországban is rendkívül magas a munkanélküliségi ráta, 28, illetve 27 százalék. Az OECD főtitkára, Angel Gurría szerint az Európai Unió egyik nagy vívmánya a munkavállalók szabad mozgása, de a távozók mégis hiányozni fognak a saját országaiknak, mert a képzettebb polgárok vándorolnak ki.

2011-ről már pontos adatok állnak rendelkezésre, és az OECD szerint Németország mellett Svájc volt a kivándorlók második legnépszerűbb célpontja. 31 ezer portugál, olasz és spanyol állampolgár költözött az alpesi országba, míg az unióban 15 százalékkal nőtt a más országokba költözők száma.

Nem egyszerű most munkát találni Európában

A szervezet jelentése szerint a válság miatt sokkal nehezebb a helyzet Európa munkaerőpiacain. Vita van arról, hogy a bevándorlók terhet vagy lehetőséget jelentenek a fogadó államokban. A jelentés szerint nincs perdöntő bizonyíték egyik álláspont alátámasztására sem, de a bevándorlás csak a GDP 0,5 százalékát befolyásolta átlagban akár pozitív, akár negatív irányban.

A bevándorlók jelenléte azonban egyértelműen fontos demográfiai szempontból. A jelentés szerint az OECD tagországok területén a bevándorlók nélkül 2020-ra átlagosan 30 százalékkal lesz alacsonyabb a dolgozni kezdők aránya, mint ahányan kilépnek a munkaerőpiacról. A bevándorlók kulcsfontosságúak a nyugdíjrendszer és az egészségügy fenntarthatósága szempontjából is, hozzájárulnak a termelékenység javításához és a gazdaság általános helyzetének javításához.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Várólistára kerülhetnek az új autót vásárlók
MTI | 2021. október 17. 10:40
Több mint 250 ezerrel kevesebb személyautót gyártanak az idén a chipek hiánya miatt Csehországban, ez a cseh autóipar számára mintegy 200 milliárd koronás (2800 milliárd forint) veszteséget jelent - közölte a cseh autóipari szövetség vasárnap.
Makro / Külgazdaság Káros és szembemegy Orbán Viktor „zöld” nyilatkozataival a belengetett reptérfejlesztési stratégia
Mester Nándor | 2021. október 17. 06:07
Több sebből vérzik az az elképzelés, hogy felpörgessék a vidéki légikikötők forgalmát. Az áruforgalmat inkább vasútra kellene terelni a szakértők szerint, a jóval nagyobb utasforgalomhoz több és jobb helyi turisztikai szolgáltatások szükségesek.
Makro / Külgazdaság Nemcsak Covid ellen kell oltani: 3,6 milliárdos vakcinaszerződést kötött az NNK
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 17:33
Bár a hírek folyamát uralja a koronavírus és az ellene folytatott küzdelem, a háttérben más kórokozók ellen is harcolnia kell a Nemzeti Népegészségügyi Központnak. 
Makro / Külgazdaság Megvan, ki vállalja a felelősséget a CDU kudarcáért
MTI | 2021. október 16. 15:32
Armin Laschet pártelnök kijelentette, hogy egyedül őt terheli felelősség azért, hogy a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) több mint hét évtizedes fennállása leggyengébb eredményét érte el a szeptember végi németországi parlamenti választásokon.
Makro / Külgazdaság Először 1000 felett az elhunytak napi száma Oroszországban
MTI | 2021. október 16. 13:45
Oroszországban az elmúlt 24 órában a koronavírus-járvány kezdete óta először haladta meg az ezret a fertőzés nyomán kialakult Covid-19 betegségben elhunytak száma - közölte szombaton a szövetségi operatív törzs.
Makro / Külgazdaság 48 milliárdért húztak be közbeszerzést Mészáros Lőrincék
Székely Sarolta | 2021. október 16. 12:20
A Nemzeti Fejlesztési Programiroda tendereit győzőtt a Mészáros Lőrincék vezette konzorcium. Észak-Magyarországon kaptak munkákat. 
Makro / Külgazdaság Ellenzékbe vonul Andrej Babis
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 09:20
Andrej Babis cseh kormányfő pénteken bejelentette: nem fogja elfogadni Milos Zeman köztársasági elnök megbízatását a kormányalakításra, és az általa vezetett ANO mozgalom, amely elveszítette a hétvégi képviselőházi választásokat, ellenzékbe vonul.
Makro / Külgazdaság Komor hangulatban az amerikaiak – az elemzők sem erre számítottak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 17:32
Némileg romlott a fogyasztói hangulat októberben az Egyesült Államokban a Michigan egyetem felmérése szerint, miközben a szakértők javulást vártak.
Makro / Külgazdaság Közelebb araszolt a kancellársághoz Olaf Scholz
MTI | 2021. október 15. 16:58
Eredményesek voltak az előzetes egyeztetések, elkezdődhetnek a konkrét koalíciós tárgyalások a német szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok között.
Makro / Külgazdaság Putyin elképesztő durvasággal osztotta ki az ukrán vezetést
Káncz Csaba | 2021. október 15. 15:50
A Kreml nyílt levele elképesztő stílusban száll bele Zelenszkij elnökbe és politikustársaiba, akiket válogatott szidalmak között nemzeti identitás nélküli opportunistáknak nevez.  Ukrajna integrálódik az európai légtérbe – és a WizzAir már be is jelentette, hogy 26 új járatot indít Ukrajnából az EU különböző országaiba.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél
depositphotos