1p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az OECD szerint Európa déli feléből tömegesen vándorolnak az emberek északra a magas munkanélküliség és a recesszió miatt. Leginkább a görögök és a spanyolok hajlamosak a költözésre, ők, ha tehetik, Németországba mennek.

Az OECD előzetes adatai szerint 34 ezer görög és 28 ezer spanyol költözött Németországba 2011 és 2012 szeptembere között. A görögök esetében ez 70 százalékos növekedés. A 2012 szeptembere előtti 12 hónapban összesen 116 ezer ember ment Németországba a válság sújtotta országokból. A német statisztikai hivatal megerősíti ezt: előző évben 17 éves csúcspontra jutott a Németországba bevándorlók száma.

Görögországban és Spanyolországban is rendkívül magas a munkanélküliségi ráta, 28, illetve 27 százalék. Az OECD főtitkára, Angel Gurría szerint az Európai Unió egyik nagy vívmánya a munkavállalók szabad mozgása, de a távozók mégis hiányozni fognak a saját országaiknak, mert a képzettebb polgárok vándorolnak ki.

2011-ről már pontos adatok állnak rendelkezésre, és az OECD szerint Németország mellett Svájc volt a kivándorlók második legnépszerűbb célpontja. 31 ezer portugál, olasz és spanyol állampolgár költözött az alpesi országba, míg az unióban 15 százalékkal nőtt a más országokba költözők száma.

Nem egyszerű most munkát találni Európában

A szervezet jelentése szerint a válság miatt sokkal nehezebb a helyzet Európa munkaerőpiacain. Vita van arról, hogy a bevándorlók terhet vagy lehetőséget jelentenek a fogadó államokban. A jelentés szerint nincs perdöntő bizonyíték egyik álláspont alátámasztására sem, de a bevándorlás csak a GDP 0,5 százalékát befolyásolta átlagban akár pozitív, akár negatív irányban.

A bevándorlók jelenléte azonban egyértelműen fontos demográfiai szempontból. A jelentés szerint az OECD tagországok területén a bevándorlók nélkül 2020-ra átlagosan 30 százalékkal lesz alacsonyabb a dolgozni kezdők aránya, mint ahányan kilépnek a munkaerőpiacról. A bevándorlók kulcsfontosságúak a nyugdíjrendszer és az egészségügy fenntarthatósága szempontjából is, hozzájárulnak a termelékenység javításához és a gazdaság általános helyzetének javításához.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megint többet kell fizetni hétfőtől a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 18:41
Vége a jó világnak.
Makro / Külgazdaság Máris megvan a vámháború első áldozata? Mi lesz a pálinkákkal?
Buksza blog | 2024. június 14. 16:08
Az Európából Kínába szállított szeszesitaltermékek, például pálinkafélék, mondjuk a francia konyak lehet az első európai áldozata a kínai elektromos autókra kivetett európai uniós büntetővámra adott pekingi válasznak.
Makro / Külgazdaság Putyin Zaporizzsja és Herszon megyét is magának követeli
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 14:20
Aligha elfogadható ez Ukrajnának.
Makro / Külgazdaság Áprilisban csökkent az euróövezet külkereskedelmi többlete
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 13:25
Az előző havinál és a vártnál is jóval kisebb külkereskedelmi többlettel zárta áprilist az euróövezet az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken publikált első becslése alapján.
Makro / Külgazdaság Áll a bál a Vörös-tengeren is, súlyosan megsebesült egy matróz
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 11:14
Húszi rakéták vettek célba több hajót is, egy súlyos sebesült is van.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor is beismerte, hogy bajban van Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 10:44
"Két hölgy" miatt. Ha nem jön össze az új frakció, még messzebb kerül Brüsszel elfoglalása, márpedig a magyar miniszterelnök szerint sem áll jól a dolog.
Makro / Külgazdaság Kezdődik a háború Kína és Brüsszel között?
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 09:46
Pekingben közölték, nem hagyják válasz nélkül az ellenséges lépést, megtorló intézkedések jöhetnek.
Makro / Külgazdaság Kapott egy jó hírt Lázár János
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 08:31
A márciusi kiábrándító adatok után jelentősen javult egy fontos gazdasági mutató.
Makro / Külgazdaság Megismételhetik a főpolgármester-választást! Ezt kezdeményezi Karácsony Gergely
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:28
Budapest teljes területén, a lehető legrövidebb időn belül. Bármi is legyen az eredménye a szavazatok pénteki újraszámlálásának.
Makro / Külgazdaság Az amerikai recessziós forgatókönyv inkább már a múlté
Bózsó Péter | 2024. június 13. 15:01
Az Eurizon Asset Management Hungary befektetési igazgatóját, Hajdu Egont többek között az amerikai gazdasági várakozások tavasz óta bekövetkezett változásáról kérdezte újságírónk Bózsó Péter, annak apropóján, hogy az alapkezelő idén elnyerte „Az Év Legjobb Tőkevédettalap-kezelője” díjat a Privátbankár. hu - Alapkezelő Klasszis 2024 versenyén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG