7p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A cafeteria valójában nem béren kívüli juttatás, hanem annak szerves része. Azzal, hogy a cégek optimalizálni tudják az adójukat, többet pénzt tudnak megtartani - vagy kifizetni a dolgozóknak, ezzel növelve az elégedettségüket. Minden lehet cafeteria, csak jól kell ismerni szabályokat. Hogy érdemes csinálni? Utánajártunk.

Egyre nagyobb divat a cafeteria a cégek körében, de az a helyzet, hogy nem elég tudatosak ezen a téren - mondta a Privátbankárnak Kardos György, a Bonus-Cafeteria ügyvezető igazgatója. Az általános tapasztalat az, hogy a cégvezetők ugyan tudnak a lehetőségekről, de nem ismerik részletesen azokat, így nem használják ki maximálisan. Ahelyett, hogy önállóan alakítanák ki a rendszert a cégnél, másoktól lesik el, hogy mit csinálnak, pedig nem biztos, hogy mindenhol ugyanaz a legjobb megoldás – tette hozzá a szakember.

A cafeteria és így az adóoptimalizálás területén rengeteg lehetőség van, ezért nehéz átlátni, hogy mi a legjobb a cégünknek és a munkavállalóinknak. A megfelelő az lenne, ha a cégek jól ismernék a cafeteria részletszabályait és kialakítanák saját maguknak megfelelő szisztémát, ami annyira rugalmas tud lenni, hogy a munkavállalóknak választási lehetőségeket nyújtson.

A cafeteria népszerűségének oka, hogy lehetőséget biztosít a munkához kapcsolódó ráfordítások optimalizálására, a legkisebb adó- és közteher-vonzattal a lehető legnagyobb jövedelemhez juttatja a munkavállalókat, így teremtve versenyelőnyt a vállalkozások számára. A cafeteria rendszer előnyei a cégek számára a munkaerő megtartása, ösztönzése úgy, hogy tervezhetőek a költségek, az adóterhelés optimalizált, és ezáltal a működés költséghatékony.

A cafeteria a bér szerves része

A béren kívüli juttatásokra használt gyűjtőfogalom a cafeteria. A lényege, hogy a munkáltató által meghatározott adómentes juttatásokból választhat a munkavállaló, saját élethelyzetének, igényeinek, motiváltságának megfelelően a béren kívüli meghatározott keretösszegből.

Adókörnyezet

1. adómentes: egyéni vállalati nyugdíj- és ún. "horgony" program, kockázati életbiztosítás, csoportos élet-, baleset- és egészségbiztosítás, kulturális és sport szolgáltatásokra szóló belépő/bérlet és könyvtári beiratkozási díj)

2. adókedvezmény - 35,7% vagy 51,17%: Erzsébet-utalvány, SZÉP-kártya, pénztári befizetés, célzott támogatás, hely bérlet, iskolakezdési támogatás, stb.)

3. normál adózás - 98 %: bérek

Kardos György szerint azonban a cafeteria valójában nem a béren kívüli juttatást jelenti, hanem a bér szerves része, amit az adón megspórol a cég, az a munkavállalóhoz kerül, vagy a munkaadó és a munkavállaló osztozik rajta, ezért ez egy nagyon fontos terület, hiszen havonta több tízezrek múlhatnak egy jó döntésen.

Lehetőségek és változások

A cafeterián belül olyan juttatási formák léteznek, mint az Erzsébet-utalvány, az üzemi étkeztetés, étkezési utalvány, a SZÉP-kártya, iskolakezdési támogatás, pénztári befizetések, helyi utazási bérlet támogatás, sport utalvány. Az adható támogatások összegkerete meghatározott ugyan, de aki tudatosan igyekszik adóját optimalizálni és ismeri a részletszabályokat, ezeket a kereteket ki tudja tágítani.

Jövőre bővül a támogatások köre, lehetővé teszik a lakáshitel-törlesztés adómentes támogatását: a már korábban is ismert adómentesen adható lakáscélú támogatást korábban lakásvásárlásra, építésre és korszerűsítésre lehetett felhasználni, az új javaslat szerint a jövőben a lakáscélú hitel törlesztését is támogathatja a munkáltató akár több millió forinttal is. A munkáltatónak érdemes megkérdezni dolgozóit, hogy hallottak-e erről az új lehetőségről, és kívánják-e igénybe venni, hiszen ez egy nagyon hasznos juttatás lehet azokban a háztartásokban, ahol van hiteltartozás.

Változik továbbá a munkáltatói támogatás. 2014-től már több adót lehet visszaigényelni az önkéntes pénztárakba befizetett összegek után. Míg idén a maximálisan jóváírt összeg 120 ezer forint lehet, ha több önkéntes pénztárba fizetünk be pénzt, ez jövőre 150 ezerre emelkedik.

Az adózás nem változik: az adomány egyéni számlára kerülő része után továbbra is adófizetési kötelezettség keletkezik (16% szja és 27% eho). Az adóalap azonban az adomány 78 százaléka, így az adó mindösszesen 33,54%. Ugyanakkor a munkavállaló a támogatói adományként jóváírt összegek után adó-visszatérítést vehet igénybe, így az összeg 20 százalékának visszaigényléséről rendelkezhet.

A célzott támogatás

A pénztári befizetések mellett új lehetőség a célzott támogatás. Ez szintén a 35,7 százalékos adókedvezmények körébe tartozik. Ennek lényege, hogy a munkáltató a támogatást közvetlenül egy egészségügyi intézménynek fizeti ki, bizonyos szolgáltatásokra, ezeket a jogosultak tudják igénybe venni.

A célzott támogatás az alábbi szolgáltatásokra adható: szűrési programok, gyógytorna, gyógymasszázs és fizioterápiás kezelés, egészségmegőrző, betegség megelőző programok, szolgáltatást finanszírozó egészségbiztosítás, természetgyógyászati szolgáltatások, gyógyszer és gyógyászati segédeszköz árának támogatása, sporteszköz vásárlás támogatása, gluténmentes élelmiszerek árának támogatása.

A célzott támogatás előnye, hogy a félmillió forintos cafeteria kereten felül is adható, a minimálbérnek megfelelő összeghatárig.

Mi tartozik bele a félmilliós keretbe?

Adómentes elemek

Adható keret

Egyéni vállalati nyugdíj- és ún. "horgony" program

Korlátlan

Kockázati életbiztosítás, csoportos élet-, baleset- és egészségbiztosítás

Adó- és járulékmentes havonta a minimálbér 30%-ig

Kulturális szolgáltatásokra szóló belépő/bérlet és könyvtári beiratkozási díj

Évi 50 000 Ft-ig adómentes

Sport szolgáltatásokra szóló belépő/bérlet Korlátlan
Lakáscélú támogatások

Kedvező adózású elemek

 

Erzsébet utalvány

8000 Ft/hó-ig 35,7%, e fölött 51,17%

Helyi bérlet

Közlekedési társaság tarifája 35,7%

Iskolakezdési támogatás

Évente gyermekenként a minimálbér 30%-áig 35,7%, fölötte 51,17%

Széchenyi pihenő kártya (SZÉP kártya)

összesen 450 000 Ft/év-ig 35,7%, fölötte 51,17%

- szálláshely alszámla

225 000 Ft/év-ig 35,7%, fölötte 51,17%

- vendéglátás alszámla

150 000 Ft/év-ig 35,7%, fölötte 51,17%

- szabadidő alszámla

75 000 Ft/év-ig 35,7%, fölötte 51,17%

Önkéntes nyugdíjpénztár

Havonta a minimálbér 30%-áig 35,7%, fölötte 51,17%

Önkéntes egészségpénztár

Havonta a minimálbér 30%-áig 35,7%, fölötte 51,17%

Célzott támogatás A minimálbérnek megfelelő összegig

Cafeteria határok nélkül

Kardos György a Privátbankárnak elmondta, hogy ezen a kereten felül bármi lehet cafeteria, amit nevesíteni tud a cég. Az úgynevezett egyes meghatározott juttatások keretében ugyanis mindenre, ami meghatározott célra megy, adható cafeteria, ilyen az utazás, az étkezés, élelmiszer vásárlás, stb. Ha tehát a dolgozó előre meg tudja határozni, hogy mennyit költ el egyes tételekre, azokat kaphatja akár cafeteria juttatásként is.

Abban az esetben, ha túllépi a keretet egy-egy cafeteria elem, még akkor is sokkal kedvezőbbek adóterhei (51,17%).

Vegyünk egy példát!

Egy háztartás összesen 20 ezer forintot költ élelmiszerre, ebből 8000 forintot Erzsébet-utalványban kap meg, 35,7 százalékos adóteherrel. Ha fennmaradó 12 ezer forintot bérként kapja, és normális adózás alá esik, akkor a cég majdnem 24 ezer forintot fizet ezután, ha azonban a hiányzó 12 ezer forintot is Erzsébet-utalványként fizeti ki, a cég költsége csupán 18 ezer forint körül van.

A dolgozók érthető módon inkább pénzt akarnak kapni, mert azt szabadon tudják felhasználni, de a bevásárlásra bizonyos összeget mindenképp elköltünk, így érdemesebb azt cafeteriában kérni. Így a megtakarított adóforintokon a munkaadó és munkavállaló osztozhat, így mindenkinek érdeke az, hogy adózás szempontjából minél inkább optimalizálják kiadásaikat - mondta Kardos György.

A cikk folytatásában arról lesz szó, hogyan érdemes a munkavállalóknak a cafeteriával tervezni, mit érdemes a bértárgyaláson megkérdezni, hogyan lehet a legoptimálisabb megállapodást megkötni? Szó lesz arról is, ki és milyen feltételekkel veheti igénybe az adómentes lakáshitel-törlesztés támogatást.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
depositphotos