<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A zálogjogok nyilvántartásának rendszere jelentős átalakuláson esett át 2014-ben: a zálogjogok a korábbi közhiteles nyilvántartás helyett a hitelbiztosítéki nyilvántartásba kerülnek bejegyzésre. Az új rendszer ugyan gerjesztett szakmai vitákat, de egyértelmű, hogy a rendszer biztonságosabb és átláthatóbb a korábbiaknál, ez pedig jó hatással van a gazdasági szereplők finanszírozási ügyleteire.

A 2014-ben hatályba lépett Polgári Törvénykönyv jelentősen átalakította a zálogjogok nyilvántartásának rendszerét. Az ingó dolgokon, jogokon és követeléseken alapított zálogjogok a korábbi közhiteles zálogjogi nyilvántartás helyett a hitelbiztosítéki nyilvántartásba kerülnek bejegyzésre. Ugyancsak a hitelbiztosítéki nyilvántartás tartja nyilván a lízingbeadás tényét, a faktoringot és a tulajdonjog-fenntartással történő eladás tényét.

dr. Rák Viktor

A Polgári Törvénykönyv esetleges módosítása körüli, 2016-ban kibontakozott szakmai vitában – részben az elmúlt két év tapasztalatai alapján – a hitelbiztosítéki nyilvántartással szemben számos kritika fogalmazódott meg, melyek közül a leghangsúlyosabb a közhitelesség hiánya volt. A kritikai észrevételek tiszteletben tartása mellett ugyanakkor fontos azt is hangsúlyozni, hogy a hitelbiztosítéki nyilvántartásnak vannak elvitathatatlan pozitívumai.

A hitelbiztosítéki nyilvántartás ugyan nem közhiteles, azt viszont hitelesen tartalmazza, hogy adott hitelbiztosítéki nyilatkozat mikor és milyen tartalommal lett rögzítve. Így a nyilvántartás a lehető legbiztosabban szolgáltat információt a tekintetben, hogy a bejegyzéshez szükséges nyilatkozatok tartalmukban megfelelnek a bejegyzésnek, s a nyilatkozatot a nyilvántartás szerinti időpontban az tette, akit a nyilvántartás feltüntet. Azt is mondhatjuk tehát, hogy a hitelbiztosítéki nyilvántartás a dologi hatályú bejegyzést illetően teljes mértékben valósághű.

A hitelbiztosítéki nyilvántartás másik nagy előnye, hogy gyakorlatilag meghamisíthatatlan. Mivel hitelbiztosítéki nyilatkozatot csak regisztrált felhasználó és csak regisztrált felhasználóval szemben tehet, a felek nyilatkozataikat a hitelbiztosítéki rendszeren keresztül tehetik meg egymás felé. Ebből következően ahhoz, hogy egy megtett hitelbiztosítéki nyilatkozat meghamisítható legyen, vagy az egyik fél (ad absurdum a nyilatkozatot rögzítő közjegyző, illetve ügyvéd) elektronikus aláírását kellene ellopni, vagy pedig magát az informatikai rendszert feltörni. Mindkét módszer szinte leküzdhetetlen akadályt jelent egy átlagos felhasználónak, így a hitelbiztosítéki nyilvántartás lényegében az egyik legbiztonságosabb nyilvántartásnak tekinthető.

A nyilvántartás biztonságos voltát az is erősíti, hogy a bejegyzések hitelbiztosítéki nyilvántartásból való törléséhez a jogosult hallgatólagos vagy kifejezett hozzájárulására van szükség. Nem fordulhat elő tehát, hogy a kötelezett egyoldalúan (akár csalárd módon, a jogosult tudta és beleegyezése nélkül) törli a zálogjogot.

A hitelbiztosítéki nyilvántartás bemutatott pozitívumai biztosítják azt, hogy a nyilvántartás – közhitelesség nélkül is – elősegítse az üzleti kapcsolatok élénkítését, s szabályozott kereteket nyújtson a gazdasági szereplőknek a finanszírozási ügyletek bonyolításához.

Magyar Országos Közjegyzői Kamara

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Mokk Jogosan köthetjük feltételhez a karácsonyi ajándékot – akár vissza is kérhetjük
Dr. Kuti Szilvia | 2016. december 12. 06:06
Anikó és Tibor úgy döntöttek, segítik tanulmányaiban jól haladó keresztfiukat, Pétert, ezért tavaly karácsonyra egy használt autóval ajándékozták meg, hogy a fiú könnyebben közlekedhessen a lakhelyétől távoli egyetemére. A kulcs átadásakor azonban figyelmeztették: az autót azért kapja, hogy ezzel is egyszerűbb legyen elvégezni az iskolát, így csak abban az esetben tarthatja meg az ajándékot, ha a terveknek megfelelően, tavasszal lediplomázik. Péter azonban elhanyagolta tanulmányait, így a diplomáját még a mai napig sem vette át. Keresztszülei most úgy gondolják, hogy bár csak szóban egyeztek meg az ajándékozás feltételeiről, az autó részükre visszajár.
Mokk Házasodsz? Óvd meg magad a későbbi fejfájásoktól!
dr. Böröcz Helga | 2016. november 21. 08:08
A házassági szerződés nem a bizalmatlanság, hanem a tervezés jele. A házasságok több mint fele válással végződik Magyarországon, és ezek között is többségben vannak azok, amelyek csúnya vagyoni hercehurcává fajulnak. Mindkét fél számára megoldást jelenthet, ha időben határozunk arról, kit mi illet, ha különválnak az utak - véli a Magyar Országos Közjegyzői Kamara szakértője.
Mokk Aláíráshitelesítés vagy hitelesített aláírás - ez megoldja minden gondod?
Privátbankár.hu | 2016. október 10. 10:00
Ahogyan annak idején, az erőgépek elterjedésének időszakában a gépek erejének méréséhez és megértéséhez hívta segítségül az emberiség az addig ismert legáltalánosabban elterjedt egységnyi erőként kifejező dolgot, azaz egy ló erejét, úgy hívjuk segítségül a 4.0 ipari forradalom jelenségeinek megértéséhez és kifejezéséhez a meglévő hagyományos fogalmainkat, mint például az intelligencia, a tanulás, a problémamegoldás, a stratégia vagy akár a hitelesítés fogalmát.
Mokk Beázott lakás, terméketlen tenyészkanca, hibás elszámolás? Van segítség
dr. Reviczky Renáta | 2016. szeptember 12. 08:05
Gyakran merülhet fel olyan helyzet, hogy az elvárásainkon alul teljesítik a kifizetett szolgáltatásokat, aztán csak széttárja üzleti partnerünk a kezét, hogy ő bizony mindennek maximálisan eleget tett. Jó, ha tudjuk, hogy ilyen károkozás esetén is van megoldás, ehhez pedig elég egy közjegyző segítségét kérni.
Mokk Egy megfelelő szerződéssel elkerülhető a hosszas pereskedés
Dr. Mikó Ádám | 2016. augusztus 8. 10:14
Mindkét fél jobban jár átlátható és hiteles bérleti szerződéssel.
Mokk Szinte teljes a biztonság - neked is csak így éri meg üzletelni?
dr. Rák Viktor | 2016. július 5. 08:38
A zálogjogok nyilvántartásának rendszere jelentős átalakuláson esett át 2014-ben: a zálogjogok a korábbi közhiteles nyilvántartás helyett a hitelbiztosítéki nyilvántartásba kerülnek bejegyzésre. Az új rendszer ugyan gerjesztett szakmai vitákat, de egyértelmű, hogy a rendszer biztonságosabb és átláthatóbb a korábbiaknál, ez pedig jó hatással van a gazdasági szereplők finanszírozási ügyleteire.
Mokk Valaki tartozik neked? Így hajthatod be per nélkül a legegyszerűbben
dr. Böröcz Helga | 2016. június 14. 06:10
Fizetési meghagyásos eljárással könnyű a kintlévőségek érvényesítése.
Mokk Kerüljük el a pereskedést: mire figyeljünk az adásvételi szerződésnél?
Dr. Mikó Ádám | 2016. május 9. 10:34
A hosszú jogviták elkerülésének eszköze az adásvételi szerződés. Mire figyeljünk mindenképp, ha tulajdonosként ingatlant adunk el vagy vevőként lakást, házat, vagy akár erdőgazdasági hasznosítású földet szeretnénk venni? Miért érdemes közjegyzőt is bevonni az adásvétel folyamatába? Ezekre a kérdésekre adunk most választ.
Mokk Külföldi az adósom, hogyan indítsak végrehajtást?
dr. Reviczky Renáta | 2016. április 11. 10:57
Elszállított termékek, teljesített szolgáltatások: évente több ezer alkalommal maradhatnak hoppon és kezdhetnek hosszadalmas nemzetközi perekbe magyar cégek és állampolgárok. Aggodalomra semmi ok, több európai uniós jogforrás is biztosítja, hogy a külföldi (azaz külföldön élő, külföldön bejegyzett) kötelezettel szemben felmerült pénzköveteléseink Magyarországon kívül is érvényesíthetőek legyenek.
Mokk Ki örököl, ha nincs se végrendelet, se gyerek?
dr. Máté Viktor | 2016. március 16. 06:11
Mi történik az örökséggel, ha az elhunyt nem hagy hátra gyermekeket? Osztozik-e a szülő a házastárssal? Kevesek számára tisztázott, hogyan működnek az öröklési szabályok, ha nem készült végrendelet – pedig a téma fontos, hiszen napi szinten határozza meg életünket.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG