<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Magyar Országos Közjegyzői Kamara
Személyes pénzügyek Tipikus tévhitek a végrendeletekkel kapcsolatban - a járvány miatt a magyarok negyede készítene
Privátbankár.hu | 2020. október 28. 14:43
A világjárvány nem növelte jelentősen a végrendelkezési kedvet, a magyarok 9 százaléka készített végintézkedést a pandémia miatt, és 18 százalékuk fontolgatja, hogy készít – derül ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) több mint háromezer választ összesítő online felmérésből. Továbbra is sok a tévhit az örökléssel és a végrendelkezéssel kapcsolatban, a megkérdezettek háromnegyede nem tudta, hogy az élettársak végintézkedés hiányában semmit sem örökölnek egymás után, 52 százalékuk pedig azt sem, hogy milyen formai követelmények esetén lesz érvényes egy végrendelet. A válaszadók 29 százaléka tervezi, hogy haláláig egyszer végrendeletet ír, negyedük saját maga készítené el, a többség ugyanakkor közjegyzőhöz fordulna, mert azt tartja a legbiztosabb megoldásnak.
Személyes pénzügyek Az azonnali foglalózás komoly buktatókat rejthet magában
Privátbankár.hu | 2019. szeptember 27. 15:30
A jó lakások manapság akár pár nap alatt is elkelhetnek, a nagy rohanásban pedig gyakran nem vagyunk kellően elővigyázatosak. Azonnal foglalót fizetünk, hogy más el ne vigye előlünk, arról azonban már megfeledkezünk, hogy alaposan utána nézzünk, kié az adott lakás, van-e rajta valakinek haszonélvezeti joga, vagy, hogy éppen tehermentes-e egyáltalán – figyelmeztet a Magyar Országos Közjegyzői Kamara. A tulajdoni lap megtekintésével sok mindennek magunk is utána járhatunk, de a legbiztosabb, ha közjegyzőhöz vagy ügyvédhez fordulunk ilyen esetben. Később az adásvételi szerződés megkötése már úgyis jogász közreműködését igényli.
Makro / Külgazdaság Sokan késnek a közös költség fizetésével – van gyors megoldás a hátralék beszedésére
Privátbankár.hu | 2019. május 24. 16:00
Kevésbé ismert, de igen hatékony módja is van annak, hogy a társasházak fellépjenek a nemfizető tulajdonosokkal szemben. A probléma már csak azért is aktuális, mert 175 ezren maradnak el rendszeresen a közös költség vagy a vízdíj befizetésével.
Személyes pénzügyek Szerencselovagok ellen is védelmet nyújt, ha így szerződik
Privátbankár.hu | 2019. április 28. 08:01
Noha a gazdasági kultúra az utóbbi években javult, ma is nagyon sokan „cserélgetik” a cégeiket, oly módon, hogy nagyobb adósság felhalmozása esetén hagyják bedőlni a régit és újat alapítanak helyette. A partnerek számára így állandó fejfájást okoz, hogy időben teljesít-e a megrendelőjük. Van olyan jogi megoldás, amellyel a cégek felkészülhetnek a nem várt kockázatokra is.
Személyes pénzügyek Használtan vennél autót? Ha nem ellenőrzöd le, akár el is árverezhetik
Privátbankár.hu | 2019. március 24. 15:05
Tavaly 103 ezer ingóságot rögzítettek a hitelbiztosítéki nyilvántartásban, amelyből kiderül, terhel-e egy vagyontárgyat zálogjog, lízing vagy más, biztosítéki célú jog. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara által vezetett nyilvántartásban így már majdnem félmillió, többségében gépjárművekhez köthető bejegyzés szerepel.
Személyes pénzügyek Tízmilliókat tüntetnek el a csalók – hogy szúrhatod ki a trükkjeiket?
Privátbankár.hu | 2019. január 21. 15:02
Közjegyzők nyilvánosan elérhető adataival visszaélve közjegyzőnek adják ki magukat, és csalnak ki jóhiszemű lakásvásárlóktól pénzt egy bűnöző csoport tagjai. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara ezért most felhívja a figyelmet azokra a tudnivalókra, amelyek segítségével az ingatlanvásárlók könnyebben felismerhetik, hogy valódi közjegyzővel van-e dolguk.
Személyes pénzügyek 10-ből 9 magyarnak nincs végrendelete – rengeteg a tévhit és a félreértés
Privátbankár.hu | 2018. november 6. 16:31
A magyarok 90 százalékának nincs végrendelete, aki pedig rögzítené végakaratát, nincs tisztában a végrendelkezés szabályaival — derült ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara megbízásából készített online felmérésből. A kutatás szerint sok a tévhit a szóbeli végrendelkezéssel és az öröklésből való kitagadással kapcsolatban is, a félreértések pedig gyakran vezetnek pereskedéshez az örökösök között. A felmérés arra is rávilágít, hogy a tévhitek ellenére a magyarok egyre tudatosabbak, a résztvevők harmada tervezi, hogy a jövőben írásban rögzíti végakaratát, 80 százalékuk pedig igénybe venné közjegyző segítségét.
Személyes pénzügyek Végrendeletet írnál? Itt vannak a leggyakoribb hibák, amiket elkövethetsz
Privátbankár.hu | 2017. április 1. 10:07
Tíz százalékkal nőtt tavaly a hivatalosan regisztrált végintézkedések száma a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) nyilvántartása szerint, de száz ember közül még mindig csak négyen készítenek végrendeletet. Komoly gondot okoz, hogy több százezer fiókban lapuló végrendeletet egyáltalán nem látott közjegyző vagy öröklési ügyekben jártas jogász, ezért erősen kétséges, hogy ezek megfelelnek a törvényi elvárásoknak, ha egyáltalán előkerülnek a hagyatéki eljárás során. A fővárosban 100-ból több mint 90 esetben szinte biztosan megtámadják az érvénytelen vagy formailag hibás végrendeletet, vidéken ez az arány alacsonyabb.
Mokk Jogosan köthetjük feltételhez a karácsonyi ajándékot – akár vissza is kérhetjük
Dr. Kuti Szilvia | 2016. december 12. 06:06
Anikó és Tibor úgy döntöttek, segítik tanulmányaiban jól haladó keresztfiukat, Pétert, ezért tavaly karácsonyra egy használt autóval ajándékozták meg, hogy a fiú könnyebben közlekedhessen a lakhelyétől távoli egyetemére. A kulcs átadásakor azonban figyelmeztették: az autót azért kapja, hogy ezzel is egyszerűbb legyen elvégezni az iskolát, így csak abban az esetben tarthatja meg az ajándékot, ha a terveknek megfelelően, tavasszal lediplomázik. Péter azonban elhanyagolta tanulmányait, így a diplomáját még a mai napig sem vette át. Keresztszülei most úgy gondolják, hogy bár csak szóban egyeztek meg az ajándékozás feltételeiről, az autó részükre visszajár.
Mokk Házasodsz? Óvd meg magad a későbbi fejfájásoktól!
dr. Böröcz Helga | 2016. november 21. 08:08
A házassági szerződés nem a bizalmatlanság, hanem a tervezés jele. A házasságok több mint fele válással végződik Magyarországon, és ezek között is többségben vannak azok, amelyek csúnya vagyoni hercehurcává fajulnak. Mindkét fél számára megoldást jelenthet, ha időben határozunk arról, kit mi illet, ha különválnak az utak - véli a Magyar Országos Közjegyzői Kamara szakértője.
Mokk Beázott lakás, terméketlen tenyészkanca, hibás elszámolás? Van segítség
dr. Reviczky Renáta | 2016. szeptember 12. 08:05
Gyakran merülhet fel olyan helyzet, hogy az elvárásainkon alul teljesítik a kifizetett szolgáltatásokat, aztán csak széttárja üzleti partnerünk a kezét, hogy ő bizony mindennek maximálisan eleget tett. Jó, ha tudjuk, hogy ilyen károkozás esetén is van megoldás, ehhez pedig elég egy közjegyző segítségét kérni.
Mokk Egy megfelelő szerződéssel elkerülhető a hosszas pereskedés
Dr. Mikó Ádám | 2016. augusztus 8. 10:14
Mindkét fél jobban jár átlátható és hiteles bérleti szerződéssel.
Mokk Szinte teljes a biztonság – neked is csak így éri meg üzletelni?
dr. Rák Viktor | 2016. július 12. 11:50
A zálogjogok nyilvántartásának rendszere jelentős átalakuláson esett át 2014-ben: a zálogjogok a korábbi közhiteles nyilvántartás helyett a hitelbiztosítéki nyilvántartásba kerülnek bejegyzésre. Az új rendszer ugyan gerjesztett szakmai vitákat, de egyértelmű, hogy a rendszer biztonságosabb és átláthatóbb a korábbiaknál, ez pedig jó hatással van a gazdasági szereplők finanszírozási ügyleteire.
Mokk Szinte teljes a biztonság - neked is csak így éri meg üzletelni?
dr. Rák Viktor | 2016. július 5. 08:38
A zálogjogok nyilvántartásának rendszere jelentős átalakuláson esett át 2014-ben: a zálogjogok a korábbi közhiteles nyilvántartás helyett a hitelbiztosítéki nyilvántartásba kerülnek bejegyzésre. Az új rendszer ugyan gerjesztett szakmai vitákat, de egyértelmű, hogy a rendszer biztonságosabb és átláthatóbb a korábbiaknál, ez pedig jó hatással van a gazdasági szereplők finanszírozási ügyleteire.
Mokk Valaki tartozik neked? Így hajthatod be per nélkül a legegyszerűbben
dr. Böröcz Helga | 2016. június 14. 06:10
Fizetési meghagyásos eljárással könnyű a kintlévőségek érvényesítése.
Mokk A Polgári Törvénykönyv az életünket szabályozza, nem csak egy tudományos cikk
Privátbankár.hu | 2016. január 18. 15:12
A Magyar Országos Közjegyzői Kamara reagált Vékás Lajos professzor nyílt levelére a Polgári Törvénykönyv felmerült módosítási lehetőségeiről.
Vásárló Semmit sem tudunk róluk, pedig nekik köszönhetjük az egyszerűbb ügyintézést
Veres Patrik | 2015. november 12. 12:27
Idegenkednek az állampolgárok a közjegyzőségtől, pedig a tisztviselőknek komoly szerepük van abban, hogy egyes ügyeknek már nem kell évekig elhúzódniuk. Legutóbb az új európai öröklési rendelet tette egyszerűbbé az uniós polgárok hagyatéki ügyeit, hamarosan pedig a digitális okmányok kerülhetnek sorra. A Közjegyzők Világszövetségének és az Európai Közjegyzői Szervezet elnöke szerint most a népszerűsítés ideje jött el.
Mokk Fizetési meghagyást hozott a postás - mi jöhet ezután?
Privátbankár.hu | 2015. szeptember 22. 08:15
Cikkünk első részében bemutattuk azt az olcsó és hatékony megoldást, amivel hozzájuthatunk pénzünkhöz akkor is, ha már lejárt a tartozás megfizetésének határideje. Megnéztük, hogyan működik a fizetési meghagyás, milyen esetekben alkalmazhatjuk és mikor nem. Mi történik azonban akkor, ha nem ismeri el az adós a követelésünket? Mi a teendő, ha mi kapunk fizetési meghagyást – megítélésünk szerint jogtalanul? Hogyan járjunk el, ha a kötelezett nem magyar, hanem egy másik uniós tagállam területén él vagy működik? Cikkünk második részében ezekkel a kérdésekkel is foglalkozunk.
Személyes pénzügyek Leállnak a behajtások - hogy lehet ez?
Privátbankár.hu | 2015. július 13. 07:55
Sokkal kevesebb végrehajtás indult idén, mint a korábbi években - ősszel nagyot változik a rendszer, a hitelezők kivárnak.
Személyes pénzügyek Mi van, ha csak hitelt és tartozást öröklök?
Privátbankár.hu | 2015. június 3. 15:38
A visszamaradó devizahitel is öröklődik, de visszautasítható, viszont, ha hitelt nem kérjük, a vagyont se kapjuk meg.
Mokk Ki örököl utánam? Így változott az öröklési jog - ráadás
Füstös Móni | 2015. április 17. 08:32
Az új Polgári Törvénykönyv hatálybalépésekor az öröklési jogban jelentős változások léptek életbe – hívta fel a figyelmet a Magyar Országos Közjegyzői Kamara. Erről a Privátbankár két részes cikket közölt. Az első részben azzal foglalkoztunk, hogy mi van akkor, ha az örökhagyó nem végrendelkezett, a második részben a végrendelkezésről és a köteles részről volt szó. A ráadás cikkben az olvasói kérdéseket válaszoljuk meg.
Mokk Ki örököl utánam? Így változott az öröklési jog - II. rész
Füstös Móni | 2015. április 3. 14:00
Az új Polgári Törvénykönyv hatálybalépésekor az öröklési jogban jelentős változások léptek életbe – hívta fel a figyelmet a Magyar Országos Közjegyzői Kamara. A cikk első részében azzal foglalkoztunk, hogy mi van akkor, ha az örökhagyó nem végrendelkezett, most a végrendelkezésről és a köteles részről lesz szó.
Pénzügyi szektor Jogalkotói csúszás miatt leállhat a finanszírozás?
Nagy László Nándor | 2014. március 12. 06:13
Még a növekedési hitelprogram kölcsöneinek folyósítása is veszélybe került annak kapcsán, hogy nincsenek meg a részletszabályok a hitelbiztosítéki nyilvántartási rendszer hét végi indulásához. A hírek szerint ma tűzoltó jellegű, átmeneti szabályok látnak napvilágot.
KKV Kifizetetlen számlák: nem kell azonnal a bíróságra rohanni
Privátbankár.hu | 2012. január 6. 08:13
2011. nyara óta a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elektronikus rendszerében több mint 700 ezer fizetési meghagyásos eljárást kezdeményeztek. A kis- és középvállalkozások még keveset használják a lehetőséget, de volt aki milliárdos behajtással ütötte ki a biztosítékot a közjegyzőknél.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló