5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Még a növekedési hitelprogram kölcsöneinek folyósítása is veszélybe került annak kapcsán, hogy nincsenek meg a részletszabályok a hitelbiztosítéki nyilvántartási rendszer hét végi indulásához. A hírek szerint ma tűzoltó jellegű, átmeneti szabályok látnak napvilágot.

Információink szerint az utolsó (utáni) pillanatban ma vagy legkésőbb csütörtökön megjelennek majd olyan végrehajtási rendeletek, amelyek révén mód nyílik arra, hogy az új Polgári Törvénykönyv (ptk.) március 15-i bevezetésével hatályossá váló hitelbiztosítéki nyilvántartási rendszer (hbny.) valahogy elindulhasson. Híreink szerint a most napvilágot látó rendeletek egyelőre csak arrébb űzik majd a felhőket a problémás területről, céljuk ugyanis csak annyi, hogy az időben elmaradt részletszabályozás okán ne alakulhasson ki olyan helyzet, hogy a pénzintézetek finanszírozását le kell állítani egy jogalkotási hiba miatt.

Elmaradt részszabályok

A ptk. szabályozása értelmében ugyanis a jövő héttől bármilyen fedezetes hitelügylet esetében csak akkor lesz módja a finanszírozónak a fedezet felett rendelkezni, ha az adott fedezetet bevezeti a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) által működtetett hitelbiztosítéki nyilvántartásba. Miután azonban az új ptk. megalkotását követő közel egy év során sem kerültek kiadásra a hbny. működését szabályozó, illetve a nyilvántartás működését biztosító (informatikai) háttér szabályozásáról szóló rendeletek és maga a hbny díjrendelete sem, így lényegében kevesebb, mint egy héttel a rendszer indulása előtt ma még senki nem tudja, mihez kellene alkalmazkodni.

A fedezet biztosítása nélkül finanszíroz bárki is?

Márpedig egyes vélemények szerint a részletszabályok ismerete, azoknak a szerződésekbe történő átvezetése nélkül lényegében lehetetlen szerződni, hiszen ptk. adott szabálya a szerződéskötés kötelező elemeként írja elő a hbny. bejegyzést. Más jogi vélemények szerint – amelyek szerint a ptk. vonatkozó passzusait lehet kissé „lazábban értelmezni" - ugyan a finanszírozási szerződéseket elvben meg lehet kötni a partnerekkel, ám mivel a hitel folyósításának feltétele a zálogjog bejegyzése lenne -  amelyet a jövő héttől már a hbny. bejegyzés pótol -, addig nem kerülhet sor hitel folyósításra, amíg a nyilvántartásba nem tölthetőek fel az adatok.

A szabályozás megkésése, a rendszer elindulásának csúszása így viszont azzal fenyeget(ett), hogy a jövő héttől legfeljebb akkor kerülhet sor hitelösszeg kiutalására, ha az átmeneti időszakra – a hbny. bejegyzésig – az adós vállalja, hogy a fedezet szintjéig pl. óvadéki letétet helyez el a finanszírozónál. Miután a hbny. nyilvántartás a legkomolyabban a lízingcégek ügyleteit érinti – hiszen esetükben a lízingelt tárgy önmaga a fedezet -, meglehetősen abszurd elvárás lenne a lízinget előszeretettel igénybe vevő kis- és középvállalkozásoktól, hogy képesek legyenek a finanszírozott összeggel megegyező mértékű (készpénz) biztosítékot letenni. Mindez lényegében ellehetetleníthetné például a tavaszi munkák előtt a mezőgazdasági gépek lízingelését, de a szállítmányozók eszközbeszerzései is rendkívüli módon megnehezülnének.

Még a jegybank is levédte magát

Hogy a hbny részletszabályok elmaradása okán fennálló helyzet – a zálogjog érvényesíthetőségének kritikussá válása – nemcsak a „sima” hitelintézeteket, lízingcégeket késztette lépésre, azt mindennél jobban jelzi, hogy a Magyar Nemzeti Bank a napokban átalakította a növekedési hitelprogram (nhp) mögötti fedezeti elvárások rendszerét. Eszerint az nhp II. esetében a bankoknak a lehívott összegnek nem 50, hanem 100 százalékát kell értékpapírban fedezetként a jegybankban elhelyeznie. Eddig 50 százalékos értékpapír-fedezettséget, illetve a hitelkövetelésre alapított zálogjogot várt el az MNB a bankoktól, ám szemmel láthatóan az ottani szakembereket is bizonytalansággal töltötte el, hogy a gazdaságélénkítési céllal folyósított hitel fele a megfelelő nyilvántartás nélkül kvázi fedezetlenné válik március 15. után.

Az nhp-folyósítások is veszélybe kerültek

Más kérdés, hogy az intézkedéssel biztosítéki oldalról ugyan levédi magát a jegybank, ám a hbny elindulásának késése érzékenyen érintheti magát az nhp-programot is: a 0 százalékon biztosított refinanszírozást a bankok (és január elsejétől a lízingcégek) csak akkor hívhatják le, ha már megtörtént, vagy legalább ki van tűzve a kölcsön folyósításának napja. Miután viszont a hbny-bejegyzés lehetővé válásáig – miként ezt fent jeleztük - ezt saját kockázatra senki nem tette volna meg, így a helyzet ma még – a rendelet megjelenése előtt - azzal fenyeget, hogy az nhp-források felhasználása is leáll. A refinanszírozási fedezeti szabályok kényszerű módosításával ráadásul a jegybank sokak szerint versenyhátrányba hozza a kisebb likviditással rendelkező kisebb – pl. az új magyar tulajdonosi körrel rendelkező – bankokat és takarékszövetkezeteket, hiszen nekik a nagybankoknál jóval nehezebb a 100 százalékos értékpapír-fedezet biztosítása.

Tűzoltás

Az előzetes hírek szerint a ma (holnap) megjelenő rendelet kimondottan tűzoltó jellegű lesz, amely biztosítja a hitelezés (lízing) folytatását addig, amíg a rég várt teljes körű szabályozás elkészül és a MOKK kiadhatja a hbny. felhasználói kézikönyvét, amely nyomán elkezdődhet a banki rendszerek és az új nyilvántartás összefésülése. (E téren is hátrányban lesznek a kisebb finanszírozók, hiszen míg a nagybankoknál állandó it-fejlesztő csapatok vannak, náluk jóval lassabb lesz az új elvárások implementálása, ami ismét a finanszírozási képességre hathat ki.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG