<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Még a növekedési hitelprogram kölcsöneinek folyósítása is veszélybe került annak kapcsán, hogy nincsenek meg a részletszabályok a hitelbiztosítéki nyilvántartási rendszer hét végi indulásához. A hírek szerint ma tűzoltó jellegű, átmeneti szabályok látnak napvilágot.

Információink szerint az utolsó (utáni) pillanatban ma vagy legkésőbb csütörtökön megjelennek majd olyan végrehajtási rendeletek, amelyek révén mód nyílik arra, hogy az új Polgári Törvénykönyv (ptk.) március 15-i bevezetésével hatályossá váló hitelbiztosítéki nyilvántartási rendszer (hbny.) valahogy elindulhasson. Híreink szerint a most napvilágot látó rendeletek egyelőre csak arrébb űzik majd a felhőket a problémás területről, céljuk ugyanis csak annyi, hogy az időben elmaradt részletszabályozás okán ne alakulhasson ki olyan helyzet, hogy a pénzintézetek finanszírozását le kell állítani egy jogalkotási hiba miatt.

Elmaradt részszabályok

A ptk. szabályozása értelmében ugyanis a jövő héttől bármilyen fedezetes hitelügylet esetében csak akkor lesz módja a finanszírozónak a fedezet felett rendelkezni, ha az adott fedezetet bevezeti a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) által működtetett hitelbiztosítéki nyilvántartásba. Miután azonban az új ptk. megalkotását követő közel egy év során sem kerültek kiadásra a hbny. működését szabályozó, illetve a nyilvántartás működését biztosító (informatikai) háttér szabályozásáról szóló rendeletek és maga a hbny díjrendelete sem, így lényegében kevesebb, mint egy héttel a rendszer indulása előtt ma még senki nem tudja, mihez kellene alkalmazkodni.

A fedezet biztosítása nélkül finanszíroz bárki is?

Márpedig egyes vélemények szerint a részletszabályok ismerete, azoknak a szerződésekbe történő átvezetése nélkül lényegében lehetetlen szerződni, hiszen ptk. adott szabálya a szerződéskötés kötelező elemeként írja elő a hbny. bejegyzést. Más jogi vélemények szerint – amelyek szerint a ptk. vonatkozó passzusait lehet kissé „lazábban értelmezni" - ugyan a finanszírozási szerződéseket elvben meg lehet kötni a partnerekkel, ám mivel a hitel folyósításának feltétele a zálogjog bejegyzése lenne -  amelyet a jövő héttől már a hbny. bejegyzés pótol -, addig nem kerülhet sor hitel folyósításra, amíg a nyilvántartásba nem tölthetőek fel az adatok.

A szabályozás megkésése, a rendszer elindulásának csúszása így viszont azzal fenyeget(ett), hogy a jövő héttől legfeljebb akkor kerülhet sor hitelösszeg kiutalására, ha az átmeneti időszakra – a hbny. bejegyzésig – az adós vállalja, hogy a fedezet szintjéig pl. óvadéki letétet helyez el a finanszírozónál. Miután a hbny. nyilvántartás a legkomolyabban a lízingcégek ügyleteit érinti – hiszen esetükben a lízingelt tárgy önmaga a fedezet -, meglehetősen abszurd elvárás lenne a lízinget előszeretettel igénybe vevő kis- és középvállalkozásoktól, hogy képesek legyenek a finanszírozott összeggel megegyező mértékű (készpénz) biztosítékot letenni. Mindez lényegében ellehetetleníthetné például a tavaszi munkák előtt a mezőgazdasági gépek lízingelését, de a szállítmányozók eszközbeszerzései is rendkívüli módon megnehezülnének.

Még a jegybank is levédte magát

Hogy a hbny részletszabályok elmaradása okán fennálló helyzet – a zálogjog érvényesíthetőségének kritikussá válása – nemcsak a „sima” hitelintézeteket, lízingcégeket késztette lépésre, azt mindennél jobban jelzi, hogy a Magyar Nemzeti Bank a napokban átalakította a növekedési hitelprogram (nhp) mögötti fedezeti elvárások rendszerét. Eszerint az nhp II. esetében a bankoknak a lehívott összegnek nem 50, hanem 100 százalékát kell értékpapírban fedezetként a jegybankban elhelyeznie. Eddig 50 százalékos értékpapír-fedezettséget, illetve a hitelkövetelésre alapított zálogjogot várt el az MNB a bankoktól, ám szemmel láthatóan az ottani szakembereket is bizonytalansággal töltötte el, hogy a gazdaságélénkítési céllal folyósított hitel fele a megfelelő nyilvántartás nélkül kvázi fedezetlenné válik március 15. után.

Az nhp-folyósítások is veszélybe kerültek

Más kérdés, hogy az intézkedéssel biztosítéki oldalról ugyan levédi magát a jegybank, ám a hbny elindulásának késése érzékenyen érintheti magát az nhp-programot is: a 0 százalékon biztosított refinanszírozást a bankok (és január elsejétől a lízingcégek) csak akkor hívhatják le, ha már megtörtént, vagy legalább ki van tűzve a kölcsön folyósításának napja. Miután viszont a hbny-bejegyzés lehetővé válásáig – miként ezt fent jeleztük - ezt saját kockázatra senki nem tette volna meg, így a helyzet ma még – a rendelet megjelenése előtt - azzal fenyeget, hogy az nhp-források felhasználása is leáll. A refinanszírozási fedezeti szabályok kényszerű módosításával ráadásul a jegybank sokak szerint versenyhátrányba hozza a kisebb likviditással rendelkező kisebb – pl. az új magyar tulajdonosi körrel rendelkező – bankokat és takarékszövetkezeteket, hiszen nekik a nagybankoknál jóval nehezebb a 100 százalékos értékpapír-fedezet biztosítása.

Tűzoltás

Az előzetes hírek szerint a ma (holnap) megjelenő rendelet kimondottan tűzoltó jellegű lesz, amely biztosítja a hitelezés (lízing) folytatását addig, amíg a rég várt teljes körű szabályozás elkészül és a MOKK kiadhatja a hbny. felhasználói kézikönyvét, amely nyomán elkezdődhet a banki rendszerek és az új nyilvántartás összefésülése. (E téren is hátrányban lesznek a kisebb finanszírozók, hiszen míg a nagybankoknál állandó it-fejlesztő csapatok vannak, náluk jóval lassabb lesz az új elvárások implementálása, ami ismét a finanszírozási képességre hathat ki.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megvan, mi lesz az új magyar nagybank neve
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 08:38
2023 májusában egyesül a Magyar Bankholdinghoz tartozó MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. Az új bank MBH Bank Nyrt. néven működik tovább, egységes márkanévvel és arculattal. Mérlegfőösszeg alapján az MBH Bank a második legnagyobb magyarországi bank lesz több mint 10 ezer milliárd forintos mérlegfőösszeggel és stabil pénzügyi intézmény mintegy 2,3 millió ügyféllel, valamint piacvezető pozícióban a vállalati hitelezésben és az agrárfinanszírozásban.
Pénzügyi szektor Csányi Sándor nem érti, miért nem vonult még ki néhány bank az országból
Gáspár András | 2022. szeptember 22. 13:55
Csányi Sándor nem érti, egyes bankok miért nem vonultak még ki Magyarországról ilyen terhek mellett. Más szektorok sokkal jövedelmezőbbek, mégis a bankok nyakába varrták az extraprofitadót – ami a hitelezés visszafogásában is lecsapódhat. Az OTP mindezt persze túléli, de a hitelezésnek nem fog jót tenni.
Pénzügyi szektor Stratégia együttműködést kötött a MagNet és az SPB
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 16:33
Stratégiai együttműködést kötött a MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt. (MagNet) és az SPB Befektetési Zrt. (SPB), amelynek keretében az SPB befektetési tanácsadási és portfóliókezelési szolgáltatásokat nyújt a MagNet ügyfelei számára.
Pénzügyi szektor Izmosan indította a reggelt a forint
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 20. 07:38
Erősödött a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti árfolyamához képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Bank360: A kisbankoknál már 6-7 százalékos betéti kamatok is elérhetők
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 12. 09:20
Az emelkedő jegybanki alapkamatot követve a kisebb pénzintézetek is igyekeznek kedvezőbb betéti kamatokat kínálni ügyfeleiknek. A nagybankok egyelőre nem léptek jelentőset.
Pénzügyi szektor Kevesen akarnak hitelt, mértéktartóbbak lettek a bankok
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 9. 13:02
Idén júliusban már kisebb kamatmarzs mellett helyezték ki személyi hiteleiket a bankok, mint amekkora felárat a kormány a pandémia elején bevezetett kamatplafon idején engedélyezett nekik. Bár a legtöbb érv a komoly mértékű kamatemelés mellett szól, a money.hu szakértői szerint a bankok a szűkülő kereslet miatt csak vonakodva emelik a személyi kölcsönök kamatát, sőt kamatcsökkentésre is van példa.
Pénzügyi szektor Kiderült, mennyit vett ki a bankok zsebéből az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 5. 12:59
Alapvetően az extraprofitadó, valamint a romló hitelportfóliókra elszámolt veszteségképzés miatt a bankszektor jóval kisebb nyereséget ért el az elmúlt egy évben, mint azt megelőzően.
Pénzügyi szektor Meg sem lepődünk: rekordmagas volt az infláció augusztusban az Európai Unióban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 31. 14:19
Az euróövezetben a fogyasztói árak rekordmértékben, 9,1 százalékkal nőttek augusztusban éves összevetésben - közölte az unió statisztikai hivatala (Eurostat) szerdán előzetes adatként.
Pénzügyi szektor Brutális drágulás történt a lakáshiteleknél
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 26. 07:58
Az elmúlt fél évben a jegybanki kamatemelések jelentősen feltornázták a lakáshitelek árát: az új kölcsönöknél 30 százalékkal nőttek a törlesztőrészletek. A Bank360.hu kalkulációi alapján egy 20 millió forintos lakáshitel csaknem 10 millió forinttal többe kerül most, mint februárban.
Pénzügyi szektor Kritikus ponthoz érkezett a lakossági bankolás: mit hoz a jövő?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 24. 14:39
A lakossági bankszektor jelentős változások kereszttüzében van és kritikus ponthoz érkezett.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG