<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
KKV
2011. nyara óta a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elektronikus rendszerében több mint 700 ezer fizetési meghagyásos eljárást kezdeményeztek. A kis- és középvállalkozások még keveset használják a lehetőséget, de volt aki milliárdos behajtással ütötte ki a biztosítékot a közjegyzőknél.

Az elektronikus fizetési meghagyási rendszer a közműszolgáltatók, telekommunikációs cégek és parkolási társaságok körében a legkedveltebb eszköz, a körbetartozásoktól szenvedő kis- és középvállalkozások még nem fedezték fel maguknak, bár akadt már tavaly egy-két cég, amely milliárdokat akart behajtani ilyen formában. Ez a szint viszont már a rendszert működtető közjegyzőknek is túlzás volt, ezért március közepétől javaslatukra limit lép életbe, ami 400 millió forint lesz.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) elektronikus rendszerében a tavaly nyár eleji indulás óta több mint 700 ezer fizetési meghagyásos eljárást (fmh) kezdeményeztek, és ezek kapcsán minden ötödik ügyben indult végrehajtás, vagyis az adósok többsége nem mond ellent, inkább önként teljesít. Az eljárásokat továbbra is nagyrészt közüzemi szolgáltatók, telekommunikációs vállalatok és parkolási társaságok indítják – tájékoztatta Gazdaság.hu hírügynökséget Tóth Ádám.

Tartozások 2 ezertől 15 milliárd forintig

A MOKK elnöke hozzátette: az átlagos tartozás 15 és 30 ezer forint között mozog, de jellemzően elenyésző összegekre is kérik, akár már 2 ezer forintra. Ez megfelel a jogalkotói szándéknak, hiszen a cél a közjegyzői fizetési meghagyásos rendszerrel az volt, hogy kis összegű pénzkövetelésekkel ne terheljék a bíróságokat.

Az eddigi csúcs egyébként 15 milliárd forintos követelés, de volt példa 1 milliárdosra is. A jogszabályok szerint tavaly még volt lehetőség akár ilyen nagy összegre is fizetési meghagyást kérni, mert a törvény nem szabott meg felső határt, csak a közjegyzőnek fizetendő díjra, ami jelenleg 300 ezer forint. Ezek a rekord összegek ugyanakkor már meghaladták a közjegyzők által vállalható felelősség szintjét a kamara szerint, ezért az igazságügyi tárca javaslatukra felső plafont határozott meg: 400 millió forint lesz a határ, és a szabályozás március 15-én lép hatályba.

A körbetartozással bajlódó kis- és középvállalkozások továbbra sem fedezték fel tehát az elektronikus fizetési meghagyást, de a MOKK elnöke szerint népszerű lesz a körükben is, amint ismertebbé válik az új eljárás, mert gyorsabb az ügyintézési határidő és az alacsonyabbak a költségek, mint a peres eljárás esetében.

Szenvednek a postával

A rendszer megbízhatóan és gyorsan működik, egyetlen lassító tényező van a folyamatban: a posta. A közjegyzőknek rengeteg kézbesítési problémával kell megküzdeniük, a tértivevényeknek az esetek 5 százalékában nyoma vész, ilyenkor a posta költségét újra ki kell fizetni. Gyakran előfordul az is, hogy nem a címzett, hanem helyette valaki más veszi át a levelet, így nem érvényes a meghagyás. A közjegyzők részéről ezért nagy lenne az igény egy alternatív postai szolgáltatóra, amely nagyobb pontossággal vállalná az iratok kézbesítését.

Hogyan működik?

A fizetési meghagyáshoz jogi személyeknek, illetve az azzal megbízott ügyvédeknek, jogtanácsosoknak elektronikusan kell benyújtani egy kérelmet a Magyar Országos Közjegyzői Kamarához, amit a rendszer automatikusan kioszt egy közjegyzőnek. Nem szűnt meg a papíralapú fizetési meghagyási kérelem sem, a magánszemélyek postázhatják, vagy jegyzőkönyvbe mondhatják bármelyik közjegyzőnél. Egymillió forintot nem meghaladó lejárt követelés esetében kizárólag a közjegyzőkön keresztül lehet intézni a fizetési meghagyást, más esetben a peres eljárás is választható - írja a Gazdaság.hu.

A közjegyzők a kérelem jogosságát nem vizsgálják, három napon belül – papíralapú, vagy szóbeli bejelentésnél 15 napon belül - kibocsátják a fizetési meghagyást. Amennyiben a címzett átveszi az erről szóló tértivevényes levelet, tizenöt napja marad arra, hogy ellentmondjon - ilyen esetben az ügy átalakul perré. Amennyiben nem érkezik reakció, a fizetési meghagyás 3-4 héten belül jogerőre emelkedik, és a közjegyzők végrehajtási záradékkal látják el, így az ügyfél olyan okiratot kap, amihez korábban hosszú hónapokig, vagy évekig elhúzódó perek végén juthatott hozzá: feljogosítja a végrehajtót a jóváhagyott követelés érvényesítésére.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Komoly változtatásokat jelentett be a kormány: csökken az ekho, fellélegezhetnek a katás cégek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 20:16
Komoly változásokról számolt be a Pénzügyminisztérium legújabb közleménye.   
KKV Itt a figyelmeztetés: új zsarolóvírus támadja a magyar cégeket
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 17:39
Újfajta zsarolóvírus jelent meg a magyar vállalatok rendszereiben.
KKV Egy alacsony, fix kamatozású hitel most kincset ér
Natív tartalom | 2022. augusztus 2. 13:05
Jelentős hitelfelvételi kedvet tapasztaltak a cégek részéről a Magyar Bankholding tagbankjai a támogatott Széchenyi Go-program kifutása miatt, de mi lesz ezután? Melyik szektor szorul most leginkább finanszírozásra? Interjú Kollega-Tarsoly Dániellel, a Magyar Bankholding egyedi üzletfejlesztésért felelős ügyvezető igazgatójával.
KKV Nincs hova halogatni a generációváltást: zajlik a forradalom a magyar családi cégeknél
Privátbankár.hu | 2022. július 11. 10:48
Egyre több családi cégnél történik meg a generációváltás, és ez felgyorsíthatja a digitalizációt –  derült ki a K&H családi vállalatok indexből. Mivel az infláció és az orosz-ukrán konfliktus az ő gazdálkodásuk elé is jelentős akadályokat görget, most mindennél időszerűbb lehet, hogy innovatív fejlesztésekkel növeljék hatékonyságukat.
KKV Hirdetés a Facebookon: ezért nem elég az organikus elérés
Márkázott tartalom | 2022. július 7. 16:48
Rengeteg bejegyzés jön szembe a Facebookon nap mint nap és ezek nagyrésze ma már bizony hirdetés. Annak idején a legtöbb üzleti oldalnak még organikus posztokkal is sikerült elegendő potenciális ügyfelet, vásárlót behúznia. Ma azonban már akkora a verseny, hogy fizetett hirdetés nélkül szinte esélyük sincs a vállalkozásoknak.
KKV Lassan elfogy a kkv-szektor optimizmusa
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 09:42
Bizonytalannak látják a következő egy évet.
KKV Folytatódik a Széchenyi Hitelkártya Program
Tiszóczi Roland | 2022. június 20. 11:51
Július elsejétől december 31-ig meghosszabbították a Széchenyi Hitelkártya Programot, a hazai kkv-szektor számára kedvezményes finanszírozási források elérhetőségét biztosító feltételekkel.
KKV Gulyás Gergely újabb részletek árult el a kata átalakításáról
Privátbankár.hu | 2022. június 17. 10:31
Január 1-jéig marad a kata, csak utána változik - megemelik a keretösszeget.
KKV A családi vállalkozások is elég sötéten látják a jövőt, de hosszú távra terveznek
Privátbankár.hu | 2022. június 9. 10:58
Sújtja őket az infláció és az anyaghiány, de igyekeznek hosszú távra tervezni a családi vállalkozások.
KKV Akik sokra vitték – cégvezetés és Cégépítők
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 12:01
Interjúsorozatunk harmadik, befejező részében Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével a MiniCRM rendszerének használatáról és a Cégépítők podcast legnagyobb tapasztalatairól beszélgettünk.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG