Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
2011. nyara óta a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elektronikus rendszerében több mint 700 ezer fizetési meghagyásos eljárást kezdeményeztek. A kis- és középvállalkozások még keveset használják a lehetőséget, de volt aki milliárdos behajtással ütötte ki a biztosítékot a közjegyzőknél.

Az elektronikus fizetési meghagyási rendszer a közműszolgáltatók, telekommunikációs cégek és parkolási társaságok körében a legkedveltebb eszköz, a körbetartozásoktól szenvedő kis- és középvállalkozások még nem fedezték fel maguknak, bár akadt már tavaly egy-két cég, amely milliárdokat akart behajtani ilyen formában. Ez a szint viszont már a rendszert működtető közjegyzőknek is túlzás volt, ezért március közepétől javaslatukra limit lép életbe, ami 400 millió forint lesz.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) elektronikus rendszerében a tavaly nyár eleji indulás óta több mint 700 ezer fizetési meghagyásos eljárást (fmh) kezdeményeztek, és ezek kapcsán minden ötödik ügyben indult végrehajtás, vagyis az adósok többsége nem mond ellent, inkább önként teljesít. Az eljárásokat továbbra is nagyrészt közüzemi szolgáltatók, telekommunikációs vállalatok és parkolási társaságok indítják – tájékoztatta Gazdaság.hu hírügynökséget Tóth Ádám.

Tartozások 2 ezertől 15 milliárd forintig

A MOKK elnöke hozzátette: az átlagos tartozás 15 és 30 ezer forint között mozog, de jellemzően elenyésző összegekre is kérik, akár már 2 ezer forintra. Ez megfelel a jogalkotói szándéknak, hiszen a cél a közjegyzői fizetési meghagyásos rendszerrel az volt, hogy kis összegű pénzkövetelésekkel ne terheljék a bíróságokat.

Az eddigi csúcs egyébként 15 milliárd forintos követelés, de volt példa 1 milliárdosra is. A jogszabályok szerint tavaly még volt lehetőség akár ilyen nagy összegre is fizetési meghagyást kérni, mert a törvény nem szabott meg felső határt, csak a közjegyzőnek fizetendő díjra, ami jelenleg 300 ezer forint. Ezek a rekord összegek ugyanakkor már meghaladták a közjegyzők által vállalható felelősség szintjét a kamara szerint, ezért az igazságügyi tárca javaslatukra felső plafont határozott meg: 400 millió forint lesz a határ, és a szabályozás március 15-én lép hatályba.

A körbetartozással bajlódó kis- és középvállalkozások továbbra sem fedezték fel tehát az elektronikus fizetési meghagyást, de a MOKK elnöke szerint népszerű lesz a körükben is, amint ismertebbé válik az új eljárás, mert gyorsabb az ügyintézési határidő és az alacsonyabbak a költségek, mint a peres eljárás esetében.

Szenvednek a postával

A rendszer megbízhatóan és gyorsan működik, egyetlen lassító tényező van a folyamatban: a posta. A közjegyzőknek rengeteg kézbesítési problémával kell megküzdeniük, a tértivevényeknek az esetek 5 százalékában nyoma vész, ilyenkor a posta költségét újra ki kell fizetni. Gyakran előfordul az is, hogy nem a címzett, hanem helyette valaki más veszi át a levelet, így nem érvényes a meghagyás. A közjegyzők részéről ezért nagy lenne az igény egy alternatív postai szolgáltatóra, amely nagyobb pontossággal vállalná az iratok kézbesítését.

Hogyan működik?

A fizetési meghagyáshoz jogi személyeknek, illetve az azzal megbízott ügyvédeknek, jogtanácsosoknak elektronikusan kell benyújtani egy kérelmet a Magyar Országos Közjegyzői Kamarához, amit a rendszer automatikusan kioszt egy közjegyzőnek. Nem szűnt meg a papíralapú fizetési meghagyási kérelem sem, a magánszemélyek postázhatják, vagy jegyzőkönyvbe mondhatják bármelyik közjegyzőnél. Egymillió forintot nem meghaladó lejárt követelés esetében kizárólag a közjegyzőkön keresztül lehet intézni a fizetési meghagyást, más esetben a peres eljárás is választható - írja a Gazdaság.hu.

A közjegyzők a kérelem jogosságát nem vizsgálják, három napon belül – papíralapú, vagy szóbeli bejelentésnél 15 napon belül - kibocsátják a fizetési meghagyást. Amennyiben a címzett átveszi az erről szóló tértivevényes levelet, tizenöt napja marad arra, hogy ellentmondjon - ilyen esetben az ügy átalakul perré. Amennyiben nem érkezik reakció, a fizetési meghagyás 3-4 héten belül jogerőre emelkedik, és a közjegyzők végrehajtási záradékkal látják el, így az ügyfél olyan okiratot kap, amihez korábban hosszú hónapokig, vagy évekig elhúzódó perek végén juthatott hozzá: feljogosítja a végrehajtót a jóváhagyott követelés érvényesítésére.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
KKV Fontos részleteket tudtunk meg az Orbán-kormány gyorskölcsönéről
Baka F. Zoltán - Kollár Dóra - Vég Márton | 2021. február 9. 05:51
Inkább vidékieknek, de nem az agráriumban érdekelt vállalkozásoknak szánják a 10 milliós kamatmentes hitelt, amihez katások is hozzáférhetnek, és a pénzt akár egy másik hitel kiváltására is lehetne fordítani. Itt tart az előkészítő munka, amivel e hét végén végeznek, mások mellett az MKIK bevonásával. Megkérdeztünk több érintett szakmai szervezetet és érdekképviseletet arról, hogy mit gondolnak a programról. És az ötletgazdát is.
KKV Soha nem fogyott még ennyi hitel a Takarékbank MFB Pontjain
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 14:55
Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
KKV A pandémia közepette se szüntették meg tömegesen a cégeket az országban
MTI | 2021. január 20. 06:40
A Nemzeti Cégtár adatai szerint nem következett be az, amire számítani lehetett.
KKV Még mindig nagyon kelendő az NHP Hajrá
Privátbankár.hu | 2021. január 5. 17:11
Még mindig jelentős az érdeklődés.
KKV Túszul ejtette a cégeket a Facebook: Stockholm-szindrómában a kkv-k
Privátbankár.hu | 2020. december 15. 12:27
 A Facebook már nemcsak a kis- és közepes vállalkozások legnépszerűbb marketingeszköze, hanem a leghatékonyabbra értékelt is. A legtöbb kkv oda menekült a koronavírus „elől”, azonban a kék óriás egyre többet követel a sikerért cserébe, mégis jobban bíznak benne. Stockholm-szindrómában a kkv-k – derül ki a Marketing Commando tíz éve folyó felmérésének idei eredményéből.
KKV Támadás a KATA ellen: ez volt az oka?
Baka F. Zoltán | 2020. december 10. 05:11
Sem a járvány, sem a gazdasági válság nem tudott megálljt parancsolni az egyéni vállalkozások gyarapodásának.
KKV Hiába gondolja másképpen a kormány, szükség lenne a bértámogatásra
Valkai Nikoletta | 2020. november 2. 17:41
Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként, hiszen ahogy az a kormányzati kommunikációból is kiderült, a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek azonban a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.
KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
Friss
hírlevél
depositphotos