<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
KKV
2011. nyara óta a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elektronikus rendszerében több mint 700 ezer fizetési meghagyásos eljárást kezdeményeztek. A kis- és középvállalkozások még keveset használják a lehetőséget, de volt aki milliárdos behajtással ütötte ki a biztosítékot a közjegyzőknél.

Az elektronikus fizetési meghagyási rendszer a közműszolgáltatók, telekommunikációs cégek és parkolási társaságok körében a legkedveltebb eszköz, a körbetartozásoktól szenvedő kis- és középvállalkozások még nem fedezték fel maguknak, bár akadt már tavaly egy-két cég, amely milliárdokat akart behajtani ilyen formában. Ez a szint viszont már a rendszert működtető közjegyzőknek is túlzás volt, ezért március közepétől javaslatukra limit lép életbe, ami 400 millió forint lesz.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) elektronikus rendszerében a tavaly nyár eleji indulás óta több mint 700 ezer fizetési meghagyásos eljárást (fmh) kezdeményeztek, és ezek kapcsán minden ötödik ügyben indult végrehajtás, vagyis az adósok többsége nem mond ellent, inkább önként teljesít. Az eljárásokat továbbra is nagyrészt közüzemi szolgáltatók, telekommunikációs vállalatok és parkolási társaságok indítják – tájékoztatta Gazdaság.hu hírügynökséget Tóth Ádám.

Tartozások 2 ezertől 15 milliárd forintig

A MOKK elnöke hozzátette: az átlagos tartozás 15 és 30 ezer forint között mozog, de jellemzően elenyésző összegekre is kérik, akár már 2 ezer forintra. Ez megfelel a jogalkotói szándéknak, hiszen a cél a közjegyzői fizetési meghagyásos rendszerrel az volt, hogy kis összegű pénzkövetelésekkel ne terheljék a bíróságokat.

Az eddigi csúcs egyébként 15 milliárd forintos követelés, de volt példa 1 milliárdosra is. A jogszabályok szerint tavaly még volt lehetőség akár ilyen nagy összegre is fizetési meghagyást kérni, mert a törvény nem szabott meg felső határt, csak a közjegyzőnek fizetendő díjra, ami jelenleg 300 ezer forint. Ezek a rekord összegek ugyanakkor már meghaladták a közjegyzők által vállalható felelősség szintjét a kamara szerint, ezért az igazságügyi tárca javaslatukra felső plafont határozott meg: 400 millió forint lesz a határ, és a szabályozás március 15-én lép hatályba.

A körbetartozással bajlódó kis- és középvállalkozások továbbra sem fedezték fel tehát az elektronikus fizetési meghagyást, de a MOKK elnöke szerint népszerű lesz a körükben is, amint ismertebbé válik az új eljárás, mert gyorsabb az ügyintézési határidő és az alacsonyabbak a költségek, mint a peres eljárás esetében.

Szenvednek a postával

A rendszer megbízhatóan és gyorsan működik, egyetlen lassító tényező van a folyamatban: a posta. A közjegyzőknek rengeteg kézbesítési problémával kell megküzdeniük, a tértivevényeknek az esetek 5 százalékában nyoma vész, ilyenkor a posta költségét újra ki kell fizetni. Gyakran előfordul az is, hogy nem a címzett, hanem helyette valaki más veszi át a levelet, így nem érvényes a meghagyás. A közjegyzők részéről ezért nagy lenne az igény egy alternatív postai szolgáltatóra, amely nagyobb pontossággal vállalná az iratok kézbesítését.

Hogyan működik?

A fizetési meghagyáshoz jogi személyeknek, illetve az azzal megbízott ügyvédeknek, jogtanácsosoknak elektronikusan kell benyújtani egy kérelmet a Magyar Országos Közjegyzői Kamarához, amit a rendszer automatikusan kioszt egy közjegyzőnek. Nem szűnt meg a papíralapú fizetési meghagyási kérelem sem, a magánszemélyek postázhatják, vagy jegyzőkönyvbe mondhatják bármelyik közjegyzőnél. Egymillió forintot nem meghaladó lejárt követelés esetében kizárólag a közjegyzőkön keresztül lehet intézni a fizetési meghagyást, más esetben a peres eljárás is választható - írja a Gazdaság.hu.

A közjegyzők a kérelem jogosságát nem vizsgálják, három napon belül – papíralapú, vagy szóbeli bejelentésnél 15 napon belül - kibocsátják a fizetési meghagyást. Amennyiben a címzett átveszi az erről szóló tértivevényes levelet, tizenöt napja marad arra, hogy ellentmondjon - ilyen esetben az ügy átalakul perré. Amennyiben nem érkezik reakció, a fizetési meghagyás 3-4 héten belül jogerőre emelkedik, és a közjegyzők végrehajtási záradékkal látják el, így az ügyfél olyan okiratot kap, amihez korábban hosszú hónapokig, vagy évekig elhúzódó perek végén juthatott hozzá: feljogosítja a végrehajtót a jóváhagyott követelés érvényesítésére.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV IPOSZ-vezető: segítség a hitelmoratórium a kkv-knak
MTI | 2021. szeptember 16. 18:18
Nagy segítség a rászoruló családi, mikro- és kisvállalkozásoknak, hogy a kormány meghosszabbította a hitelmoratóriumot a vállalatok számára is - mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnöke az MTI-nek.
KKV Nehéz helyzetben az éttermek: itt a válasz, miért drágultak meg a vártnál jobban a vacsorák
Kollár Dóra | 2021. szeptember 8. 05:12
Több mint egy hónapja megszűnt az ételkiszállítás és –elvitel kedvezményes áfakulcsa, amely a vártnak megfelelően drágulást hozott az éttermekben, azonban a hízó számlák mögött a vendéglátóipar szereplői más tényezőket is látnak.
KKV K&H: megjött a kisebb és közepes cégek beruházási kedve
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 2. 11:23
Majdnem két éve nem állt ilyen magasan a beruházási hajlandóság a kis- és középvállalkozások körében, derül ki a K&H bizalmi index kutatás legutóbbi eredményeiből.  
KKV Vállalkozói hitelek: milyen lehetőségei vannak most egy kisvállalkozásnak?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 31. 15:51
A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság enyhítésére több kamattámogatott kölcsön is elérhetővé vált. Ezek közül az NHP Hajrá hitelkerete július elején kimerült, más konstrukciók azonban továbbra is elérhetők a kisvállalati ügyfelek számára. Cikkünkben a támogatott kölcsönök feltételeit hasonlították össze a Bank360 szakértői. 
KKV Milyen veszélyeket rejtenek a közösségi oldalak a kkv-knak – hová fordulhatnak a cégek?
Natív tartalom | 2021. augusztus 26. 13:59
A közösségi média oldalak elsőre a legegyszerűbb megoldásnak tűnhetnek a hirdetni tervező kis- és középvállalkozások számára, ám a szakértők több kockázatra is figyelmeztetnek.
KKV Hogyan dolgozzunk együtt a folyamatosan kötekedő kollégákkal?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 21. 17:06
A munkahelyi konfliktusok senki számára sem ismeretlenek, azonban míg egyes viták előre visznek és fejlődéshez vezetnek, mások csak kárt okoznak, és mérgezővé teszik a munkahelyi légkört. Mit tehetünk azért, hogy a kötekedő kollégákkal együtt tudjunk dolgozni? A Harvard Business Review kutatói ezt járták körbe.
KKV Örülhetnek a lottóárusok ennek a hírnek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. augusztus 2. 15:32
A Szerencsejáték Zrt. fél évvel meghosszabbítja a februárban indított, kis- és közepes vállalkozásokat célzó ösztönző programját, ezzel a lépéssel további 1,5-2 milliárd forint jutalékot juttathat partnerértékesítőinek.
KKV Varga Mihály: ezekkel a javaslatokkal erősítenék a digitalizációt
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 29. 17:28
A digitalizáció erősítéséről tárgyalt a Nemzeti Versenyképességi Tanács, a testület négy területen javasol intézkedéseket a kormánynak - közölte a pénzügyminiszter.
KKV Felemás a kép: hogyan teljesítenek a hazai cégek, ha innovációról van szó?
Privátbankár.hu | 2021. július 14. 13:52
A járvány okozta gazdasági válság utáni kilábalásban főszerepet kap az innováció, de ezen a téren felemás kép rajzolódik ki Magyarországon – derül ki a K&H most elindított innovációs indexéből, amely a 300 millió forintot meghaladó éves árbevétellel rendelkező magyar cégek innovációhoz való hozzáállását és terveit mutatja be.
KKV Ez az a hét döntés, amitől most bedörrenhet a magyar gazdaság
MTI | 2021. július 8. 14:08
Szijjártó Péter Belgrádban beszélt bővebben azokról a kilábalást segítő jogszabályokról, melyeket most fogadott el a kormány.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos