<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Sokkal kevesebb végrehajtás indult idén, mint a korábbi években - ősszel nagyot változik a rendszer, a hitelezők kivárnak.

Lényegesen kevesebb pénzbehajtás indult idén, mint a korábbi években, az okok egyike az lehet, hogy a hitelezők kíváncsiak arra, miképpen végzi el ősszel a törvényhozás a végrehajtás reformját. Emellett a rezsicsökkentés is befolyásolhatta a folyamatot - olvasható a Napi Gazdaság hétfői számában.

A napilap cikke szerint a visszaesés jelentős volt, január eleje és június vége között 229 ezer kintlévőség ügye került a közjegyzők elé.

Ősszel jön az új rendszer

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke a lapnak úgy fogalmazott: érződik az, hogy a hitelezők kivárnak. Tóth Ádám szerint főként a nagyobb cégek, a különféle szolgáltatók tartanak vissza bizonyos ügyeket. Szerinte arra számítanak, hogy a jövőben átalakulhat a végrehajtás rendszere, a tervek szerint októberben kerül az Országgyűlés elé a végrehajtási törvény módosítása. 

A lap cikke szerint a pénzbehajtások számát befolyásolhatta, hogy a törvényhozás nemrégiben elfogadta a családi csődvédelem szabályait, emellett a rezsicsökkentés révén az év elejére több mint húszmilliárd forinttal csökkent a lakosság közműdíj-tartozása.

Miért viszik a házat?

A rezsicsökkentés azért szerepelhet a végrehajtásokat befolyásoló tényezők között, mert az eljárások többségét a közhiedelemmel ellentétben nem lakáshitel-tartozás, hanem rendszerint közüzemi elmaradás vagy kiegyenlítetlen telefonszáma, parkolási díj miatt indítják - a devizahitelekhez kapcsolódó ügyek rendszerint az összes végrehajtás nagyjából egy százalékát teszik ki.

Idén az első hat hónapban a Napi Gazdaság szerint a rezsivállalatok kezdeményezték a pénzbehajtások több mint felét. Közműdíj-elmaradás miatt ezek szerint több mint százezer eljárás vette kezdetét - az is látszik tehát, hogy önmagában a rezsidíjak csökkentése nem segít a komoly tartozást felhalmozókon.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Magyar Közlöny: a csok büntetőkamata nem lehet több 5 százaléknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:32
Legfeljebb 5 százalék lehet a büntetőkamat azoknak, akik nem teljesítik a csok felvételekor vállalt feltételeket. Az új rendeletre a jegybanki alapkamat drasztikus emelkedése miatt volt szükség. A büntetőkamat akár 65 százalékra is rúghatott volna.
Személyes pénzügyek Iszonyatos összegeket vesztünk az inflációval - tévút a készpénzes megtakarítás
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:57
Ezermilliárd forint olvadhat semmivé, de van jobb megoldás.
Személyes pénzügyek Megint érdemes gyorsan elmenni tankolni
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:27
Péntektől ugyanis újra emelkedik a benzin és a dízelolaj ára is.
Személyes pénzügyek Már a spórolós németek sem spórolnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 13:15
A lakosság nagy része nem tud már pénzt félretenni a rendkívüli áremelkedés, például a megnövekedett rezsi miatt Németországban. A BVR bankszövetség becslése szerint a megtakarítási ráta 2014 óta először egyszámjegyűre csökkenhet az idén.
Személyes pénzügyek Rengeteg állás betöltetlen Ausztriában, augusztusban is rekord született
Eidenpenz József | 2022. szeptember 26. 05:14
Új rekord született augusztusban is, 115 622 magyar állampolgárságú munkavállaló dolgozott Ausztriában. Egy év és egy hónap alatt is a magyarok száma nőtt legjobban. Lassan utolérjük a csúcstartó németeket. Az ukránok rohama valamiért leült. A szomszédunkban még mindig rengeteg álláshely betöltetlen.
Személyes pénzügyek A zsebpénzben is visszaköszönhet az infláció
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 22. 10:25
Egyre drágábbak a meglóduló infláció miatt az iskolások hétköznapjai, például a menzákon jelentős drágulás figyelhető meg. A gyerekek kiadásai is emelkednek, ezért a szülőknek - ha megtehetik - magasabb zsebpénz-kiadással érdemes számolniuk az idei tanévben.
Személyes pénzügyek Pénteken változás jön az üzemanyagáraknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 11:38
Változik a gázolaj ára azoknak, akik nem tankolhatnak 480-ért.
Személyes pénzügyek Hiteleiknél a bankok azonnal érvényesítik az MNB-kamatemelést, nem úgy a betéteiknél
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 08:43
Ez derül ki a Bank360 legfrissebb körképéből.
Személyes pénzügyek Magas fizetése van annak, aki most lakáshitelt vesz fel
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 18. 12:31
Csökkent a tervezett lakásvásárlásukat részben hitelből finanszírozók átlagos életkora az idén. Az átlagos fizetésük pedig 16 százalékkal 563 ezer forintra emelkedett éves összevetésben - derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös szolgáltatása, a Hitelintéző adataiból.
Személyes pénzügyek Meghal a bankkártya, megoldjuk okosba' a fizetést
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 16. 08:46
Tarolnak a különböző új digitális eszközök.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG