TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Különvagyonnak vagy közösnek számít egy házas ember vállalkozásából származó jövedelem? Kié a gazdasági társaság, ha a házasság előtt alapították, és kié akkor, ha már a frigy megkötése után? Ha egy vállalkozás nem tudja kifizetni hitelét vagy tartozását, a tag házastársának is helyt kell állnia? Számos ilyen és ehhez hasonló kérdés merülhet fel akkor, ha egy házas ember egy gazdasági társaság (rész)tulajdonosa. Érdemes tisztában lenni a szabályokkal, hogy egy váratlan, nehéz helyzet vagy a vagyoni osztozkodás esetén ne érjen minket hatalmas meglepetés. A tiszta és egyértelmű viszonyokat házassági vagyonjogi szerződésben érdemes lefektetni, amely mindkét félnek érdeke.
Fotó: depositphotos.com

Az idei év egyik jelentős társasági híre, hogy huszonöt évnyi házasság után válni készül a világ egyik leggazdagabb embere, Jeff Bezos, az Amazon alapító-vezérigazgatója. Az online könyvesboltként indult cég ma már a világ legértékesebb vállalata, amely maga mögé utasította az Apple-t és a Microsoftot is.

A cégvezér és felesége, MacKenzie Bezos még azelőtt házasodott össze, hogy Jeff 1994-ben megalapította volna az Amazont; a Bezos házaspár aktuális vagyonát nagyjából 137 milliárd dollárra becsülik. Bezosék jelenleg az USA nyugati partján, Washington államban élnek hivatalosan, amely egy úgynevezett community property state, vagyis olyan állam, ahol a vagyonközösség elve érvényesül.

Mivel pedig az Amazont Jeff Bezos már az esküvőjük után alapította, felesége jogosult lehet a teljes vagyon felére; ebben az esetben MacKenzie Bezos a válás után körülbelül 66 milliárd dollárral (több mint 18 billió, vagyis nagyjából 18 404 milliárd forinttal) vigasztalódhat.

Kérdés persze, hogy Bezosék vajon kötöttek-e valamilyen szerződést még házasságkötésükkor, vagy csupán Washington állam általános törvényi rendelkezései alapján rendezik-e vagyonuk megosztását.

Bár a nagy átlag nem él olyan vagyoni viszonyok között, mint Bezosék, azt ezért talán érdemes tudni, hogy milyen lehetőségeink vannak a vagyon jogszerű elválasztására, amely nem csak egy válás esetén hasznos, hanem akár a hitelek elhatárolásánál is.

Egy házasság fennállása alatt a felek szerezhetnek közös és különvagyont is a jogszabályok által meghatározottak szerint, ugyanakkor a magyar szabályozás szerint közös megállapodással, házassági vagyonjogi szerződéssel, eltérhetnek a törvényi rendelkezésektől.

Különvagyon

A házastársak különvagyonába tartozik az az ingóság, ingatlan, vagy egyéb vagyon, például részesedés egy vállalkozásban, amely a házastársi vagyonközösség létrejöttekor már az egyik fél tulajdona volt. Szintén különvagyonnak számít a házasság idején örökölt, ajándékba kapott tárgy, tulajdonrész, vagy ingyenes juttatás.

Nem számítanak közösnek, többek között a személyes használati tárgyak. Az sem lesz közös, ha egy különvagyon értékén szerzünk egy másik vagyontárgyat, például ha a különvagyonunkba tartozó lakásunkat eladjuk, és a kapott pénzen veszünk helyette egy másikat. Ugyanakkor, ha a különvagyonból származik valamiféle bevétel – például a lakás kiadásából bevételre teszünk szert, vagy a vállalkozásból jövedelem származik –, az már a közös vagyon része.

Közös vagyon

A jogszabályok szerint a házastársi vagyonközösség fennállása alatt – a különvagyonon kívül – bármilyen közösen, vagy külön szerzett vagyontárgy a pár közös vagyona, amely fele-fele arányban illeti meg őket egy válás esetén. Ez azt jelenti, hogy a házastársi vagyonközösség fennállása alatt vásárolt ingatlanok, ingóságok, valamint a munkabér, a jutalom mind-mind közös, és azon – főszabály szerint – egyenlően osztoznak a felek.

Azt is érdemes tudni, ha a házastársak a házasságkötés előtt élettársként éltek együtt, akkor már az együttélés kezdetétől közös a vagyon. Ugyanígy a közös vagyonba tartozik a jogszabályok szerint annak a gazdasági társaságnak a (rész)tulajdona is, amelyet az egyik fél a házassági vagyonközösség idején (a közös vagyonból) alapított, vagy amelyben tulajdont szerzett. Ez egy válás esetén komoly problémákat vethet fel.

Ha nem tudnak megegyezni a házastársak, akkor a bíróság dönt, amely jellemzően annak a félnek adja a tulajdonrészt, akinek az a tulajdonát képezi, ugyanakkor a másik felet kompenzálja. De a bíróság úgy is dönthet, hogy megosztja a tulajdonrészt ez azonban más tényezőktől is függhet (például a gazdasági társaság társasági szerződése).

A hitel is lehet közös

Fontos azzal is tisztában lenni, hogy nem csak a vagyontárgyak és a tulajdonrészek, hanem a terhek is közösek. Ha a házaspár egyik tagja személyi kölcsönt vesz föl, és nem tudja törleszteni, akkor a szerződés kötésben részt nem vett házastárs felelőssége a közös vagyonból a tartozás esedékességekor ráeső vagyoni hányad erejéig áll fenn. Ehhez hasonlóan, ha egy gazdasági társaság vesz fel hitelt, és nem tudja fizetni, akkor végső esetben a tartozás megfizetésére akár a tulajdonos házastársa is köteles lehet. Szintén gond lehet abból, ha a a gazdasági társaság egy komoly kártérítési ügyben válik fizetésképtelenné.

Az élettársakra ugyanakkor más szabályok vonatkoznak. Ennek értelmében az élettársak az együttélés alatt önálló vagyonszerzők, így az ő esetükben nem keletkezik közös vagyon. Az élettársi életközösség megszűnésekor csak azon kell osztozkodniuk, amit közösen szereztek (vagyonszaporulat). Az élettársat a vagyonszaporulatból a szerzésben való közreműködése arányában, elsősorban természetben illeti meg részesedés.  A szerzésben való közreműködésnek minősül a háztartásban, a gyermeknevelésben, valamint a másik élettárs vállalkozásában végzett munka is.

A vagyonjogi szerződés és nyilvántartása

Egy házassági vagyonjogi szerződéssel a felek rendezhetik a közöttük fennálló vagyonjogi viszonyokat. Megegyezhetnek abban, hogy a házastársi vagyonközösség fennállása alatt hogyan oszlik meg közöttük a szerzett vagyon – a törvényi alapesettől eltérően – mi számít közös és mi különvagyonnak, vagy, hogy miként kezelik a közös vagyont.

Fontos tudni, hogy érvényes házassági vagy élettársi vagyonjogi szerződés kizárólag közjegyzői okiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglaltan köthető, az egymás között írt szerződés még akkor is érvénytelennek számít, ha azt tanúk is aláírták.

Egy vagyonjogi szerződéssel nem csak a vagyont, hanem az adósságot is el tudják különíteni a jövőre nézve. Így egy vállalkozás csődjének, egy nem fizetett hitel vagy károkozás következményeinek terhétől is megkímélhető a másik fél. Ha a szerződésben világosan el van határolva, mi számít különvagyonnak, akkor a házastárstól e vagyonból nem követelhető a tartozás.

Ehhez arra is szükség van, hogy a házasfelek a szerződést bejegyezzék a Magyar Országos Közjegyzői Kamara által működtetett Házassági és Élettársi Vagyonjogi Szerződések Országos Nyilvántartásába (HÉVSZENY). E nélkül a felek könnyen bajba kerülhetnek a hitelezőkkel szemben, mert a szerződés harmadik féllel szemben csak akkor hatályos, ha a szerződést a HÉVSZENY-be bevezették, vagy ha a házastársak bizonyítják, hogy a harmadik személy a szerződés fennállásáról és annak tartalmáról tudott vagy tudnia kellett.

Az ügyvéd által készített szerződés esetén a házasfeleknek, házasulóknak, illetve élettársaknak személyesen kell intézkedniük annak érdekében, hogy a szerződés bekerüljön a nyilvántartásba, amelyet közjegyzőnél lehet kérni. Ha közjegyző előtt készül a szerződés, az okiratot készítő közjegyző a személyesen megjelent felek kérelmére azt nyomban be is jegyzi a HÉVSZENY-be. Régebbi házassági vagyonjogi szerződés is bejegyeztethető a nyilvántartásba, amennyiben az megfelel a hatályos jogszabályok szerinti házassági vagyonjogi szerződés kritériumainak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Személyes pénzügyek Otthonfelújítási programot indít a kormány a legalább egygyerekes családoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 14. 10:04
2021. január elsején indul.
Személyes pénzügyek Sok lakáshiteles törlesztője megemelkedhet, amint lejár a moratórium
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 08:19
A moratórium miatt nem, de a bankok közötti referencia kamatok emelkedése miatt pont a legnehezebb időszakban nőhet a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete. Sokakat érhet kellemetlen meglepetés, mikor a moratórium lejárta után újfent fizetniük kell a törlesztőrészleteket.
Személyes pénzügyek Négy hely már biztos a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 11. 12:09
Egy győri, egy szombathelyi, egy tatai és egy pápai csapat nyerte az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny október 8-ai megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a november 4-ei országos döntőre. Október 13-án, kedden újabb elődöntőkre kerül sor, ezúttal öt megye csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek Csőtörésnél bánja igazán a magyar, hogy nincs lakásbiztosítása
Privátbankár.hu | 2020. október 10. 11:18
A legtöbben csak beázásnál vagy csőtörésnél eszmélnek. 100-ból 25 megkérdezettet ért már olyan káresemény, amikor jól jött volna a meglévőnél kiterjedtebb körű lakásbiztosítás. Bár a magyarok nagy része gondoskodik otthona biztosítási védelméről, sokan nem kezelik tudatosan szerződésüket, és nem követik figyelemmel, hogy pontosan mire is terjed ki a meglévő biztosítási csomagjuk – derül ki egy friss kutatásából.
hírlevél