BUX
35 229.08
-0.40%
-142.00
OTP
10 740.00
-1.01%
-110.00
MOL
1 791.00
-1.05%
-19.00
RICHTER
6 565.00
+0.84%
+55.00
MTELEKOM
384.00
-0.13%
+0.00
 
2020. március 9. 12:09

Egy mesés nyereséget ígérő, befektetéses hirdetéssel indult minden, jöttek telefonálások a sima modorú álbrókerekkel, a vonal azonban a pénz befizetése után hamarosan elhallgatott.

Egy kijevi call center munkatársai világszerte vertek át embereket, akiknek jól hangzó, de nem létező befektetések ígéretével csalták ki a pénzüket. A sztorit magyarul a Direkt36 írta meg, szövegüket mi is közöltük. A cikk a 444.hu-n megjelent folytatása még közelebb hozza a történetet: a lap felkutatta a magyar áldozatokat, akik elmesélték, hogyan működik a csalás lélektana és mi a legrosszabb az egészben.

„Egy férfi mindössze 90 000 forintot helyezett el titkos új bankszámláján... És csak figyelte, ahogy az több, mint 318 millió forintra nő. Olvassa el figyelmesen, mert lehet, hogy ez lesz az életét leginkább megváltoztató cikk!"

Így kezdődött az a hirdetés, amelyet november elején a Facebook dobott fel egy dunántúli magyar nyugdíjasnak, Istvánnak. A hirdetés egy kriptovalutákra épülő fantasztikus befektetési lehetőséget reklámozott, amelyet egy különleges algoritmussal működő szoftver tesz elképesztően nyereségessé. „Isten küldte vagy az ördög. Hányattatott életemet kicsit rendbe hozni" – mondta István arról, hogy mit érzett, amikor meglátta a hirdetést. A dunántúli kisvárosban élő férfinek sok pénze sosem volt, de egy kis megtakarítása igen, úgyhogy regisztrált a hirdetésben szereplő oldalon. Aztán úgy tűnt, hogy minden a lehető legjobban kezd alakulni.

István két részletben 500 eurót fektetett be egy bróker segítségével, akinek angolos hangzású neve volt és megnyerő modorban csevegett vele telefonon, de soha nem találkoztak vagy látták egymást. Online, a bróker által létrehozott személyes profilján követte egyenlegének változását. A befektetés minden várakozását felülmúlta: három nap múlva már több, mint 12 ezer euró volt a számláján. Aztán István úgy döntött, felveszi a mesés nyereség egy részét. Ez azonban újabb és újabb akadályokba ütközött: az ügyintézők egyre ritkábban válaszoltak a sürgető levelekre, majd elérhetetlenné váltak.

István november és január között összesen félmillió forintot utalt át különböző számlákra, ez volt majdnem az összes megtakarítása. A nyereséghez sosem jutott hozzá és semmi nyoma annak, hogy bárki bármilyen módon befektette volna azt a félmillió forintot, amit átutalt. Még hetekig reménykedett, hogy csak félreértés történt, és egyszer még hozzájuthat a pénzéhez, de valójában egy világméretű csalássorozat áldozatává vált.

Több tucat újságíró, köztük a Direkt36 csapata dolgozott azon az elmúlt két hónapban, hogy felkutassa azt a világ több mint 50 országában élő több száz embert, akikkel egy kijevi call center dolgozói léptek kapcsolatba. Közülük több mint 100-ről sikerült igazolni, hogy hasonlóan szedték rá őket, ahogy Istvánt. A csalásokról a call center egy korábbi munkatársa juttatott el belső dokumentumokat a Dagens Nyheter című svéd laphoz, amelyeket egy nemzetközi tényfeltáró csapat fejtett fel az OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) vezetésével.

Függetlenül attól, hogy a Dunántúlon, Svédország sarkkörön túli északi részén vagy az ecuadori dzsungelben élnek, az átvert emberek története minden országban nagyon hasonló. Jellemzően a Facebookon látott hirdetéseken keresztül találtak rá a befektetésekre, kapcsolatba kerültek angolos vagy nyugat-európai hangzású neveket viselő brókerekkel, hónapokon keresztül fizettek be kisebb-nagyobb összegeket, de amikor megpróbáltak hozzájutni a pénzükhöz, akkor nyoma veszett a korábban készséges és barátságos értékesítőknek.

A Direkt36 23 olyan magyart azonosított, akik hasonló átverés áldozatai lettek, közülük heten nyilatkoztak nekünk. Ők összesen 11 ezer eurót (3,7 millió forintot) veszítettek. Az áldozatok valós száma ennek akár a sokszorosa is lehet Magyarországon, ahogy az általuk elbukott összeg is. A magyaroknál messze nagyobb összegeket is vesztettek egyesek, egy észak-svédországi nyugdíjas férfi például egymaga 12,5 millió forintnak megfelelő koronának mondhatott búcsút.

(Direkt36)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Személyes pénzügyek Fontos tudnivalók az NHP hajráról és a Növekedési kötvényprogramról
MTI | 2020. július 15. 09:15
Az új felügyeleti ösztönzőkről beszélt az MNB alelnöke, Kandrács Csaba.
Személyes pénzügyek Csapás a készpénzre: januártól szinte mindenhol lehet majd elektronikusan fizetni
Privátbankár.hu | 2020. július 15. 06:41
Ahol online kassza van, ott biztosítani kell a vásárlóknak a kártyás, átutalásos vagy mobiltelefonos fizetés lehetőségét január 1-jétől.
Személyes pénzügyek Megszavazták az Airbnb-törvényt, az önkormányzatok ítélkeznek a lakáskiadás fölött
Privátbankár.hu | 2020. július 14. 16:39
Az Országgyűlés megszavazta: a települések, a budapesti kerületek és a fővárosi önkormányzat saját területén felhatalmazást kap arra, hogy megállapítsa, legfeljebb hány napra adható ki magánszálláshely és egyéb szálláshely egy naptári évben.
Személyes pénzügyek A koronavírus-járvány hatására csúcsra járnak a hitelfedezeti biztosítások
Privátbankár.hu | 2020. július 14. 09:46
Ez is kiderül az OTP Bank megbízásából készült reprezentatív kutatásból, amely arra kereste a választ, hogy a koronavírus-járvány változtatott-e a lakosság öngondoskodási hozzáállásán.
Személyes pénzügyek Utazási korlátozás: rengeteg a kétség a horvát nyaralással kapcsolatban
Gáspár András | 2020. július 12. 18:37
A vasárnap bejelentett utazási korlátozás nem érinti Horvátországot - a magyarok egyik kedvenc nyaraló-célpontja szabadon látogatható oda-vissza, hiába ért csúcsra az új fertőzések száma. Arra azonban nincs garancia, hogy ez sokáig így is marad: Gulyás Gergely is utalt rá, hogy heti rendszerességgel átnézik a besorolásokat, de ha kell, akár soron kívül is lépnek. Ha így alakul, elég macerás lesz hazajönni az Adriáról, még ha nem is lehetetlen - de némi kényszerű otthonlétet és plusz költséget be kell majd kalkulálni.
Személyes pénzügyek Belföldön nyaral idén a magyarok több mint fele
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 09:57
A Netrisk biztosító felmérése szerint ezen felül nagyon sokan a nyár végére vagy őszre tolták el az utazásukat.
Személyes pénzügyek Kunetz Zsombor: a beteg megint nem a jogalkotóval fog konfrontálódni
Kormos Olga | 2020. július 8. 15:34
Az egészségügyi szakértő Facebook-posztjában arról ír, hogy a július 1-jei társadalombiztosítási járulékkal kapcsolatos szigorítások időzítése nem ideális az első és a második hullám között.
Személyes pénzügyek Egyre többször küldjük ki a pénzt az országból
MTI | 2020. július 6. 08:49
Továbbra is dinamikusan nő a külföldi utalások száma, az első negyedévben 6 százalékos volt az erősödés.
Személyes pénzügyek Mindjárt itt van a nyári diákroham ideje, de az albérletpiac most csak a fejét vakarja
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 09:12
Úgy néz ki, tartós lesz az airbnb-lakások kiürülése miatt bekövetkezett, átlagosan 10 százalékos bérletidíj-csökkenés a fővárosban - de közben a vidéki városokban nem nagyon ment a lakáshotelezés, így az árak is inkább csak nőttek. És a koronavírus esetleges második, őszi hulláma miatt az is elképzelhető, hogy nem is kell a diákoknak annyi lakás, mert ismét otthonról kell majd tanulniuk.
Személyes pénzügyek Hol nőtt a magyar foglalkoztatottak száma? Hogyan vegyünk ezüstöt?
Privátbankár.hu | 2020. június 30. 15:10
Májusban már ismét 5600 fővel nőtt az Ausztriában foglalkoztatott magyarok száma, az egész gazdaságban pedig 59 ezren találtak munkát. Azokban az ágazatokban vettek fel ismét több embert, ahol nagy volt a leépítés korábban. Az ezüst hosszabb távon túlszárnyalhatja az aranyat, de nem mindegy, hogyan vesszük. Erről beszélt kollégánk a TrendFM műsorában.
Friss
hírlevél