<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az MKIK-elnök úgy véli, a bérfelzárkózásra versenyképességi elemként kell tekinteni.

A bérfelzárkóztatást nagy ütemben kell meglépni, és figyelemmel kell lenni a felgyorsult inflációra, ezért elképzelhető, hogy még a korábban javasolt 200 ezer forintnál is magasabb minimálbér bevezetése szükséges - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a portfolio.hu-n megjelent interjújában.

Orbán Viktor és Parragh László. (Fotó: MTI)
Orbán Viktor és Parragh László. (Fotó: MTI)

Európában a minimálbérre egyre inkább nem egy költségelemként tekintenek, hanem gazdaságfejlesztési eszközként. A minimálbér emelésével – ami az egész bérskálára hat – egyszerre nő a hatékonyság, javul a termelékenység. Aki nem képes arra, hogy ezt teljesítse, az egyszerűen kiesik a piacról - fejtette ki. Elismerte, hogy a minimálbért nem lehet a nyugati szintre emelni, de szerinte a bérfelzárkózásra versenyképességi elemként kell tekinteni.

"Szerintem a XXI. században olyan bért kell fizetni az embereknek, hogy el tudjanak menni nyaralni vagy tudjanak maguknak autót venni. Magyarországnak arra van szüksége, hogy jól képzett szakembereink legyenek, akiket megfizetnek a munkájukért, különben elmennek máshová dolgozni. Ha nem emeljük a fizetéseket, és nem képezzük a munkaerőt, akkor nem fogunk előre lepni."

- mondta az elnök, megjegyezve: a túl gyors béremelés ártalmas, de ha egyáltalán nem lesz ilyen, akkor végleg lemaradunk.

Parragh László kötelezővé tenné az angolt, hiába ódzkodnak ettől egyes politikusok. A világ angolul beszél, ezt mindenkinek meg kell értenie. Ezen kívül sokkal többet kellene költeni a szakképzésre és általában is az oktatásra, hogy a vállalkozások megfelelően használni tudják a modern informatikai rendszereket és eszközöket - érvelt. 

Az MKIK vezetője ezután hosszan ostorozta a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) a szerinte elhibázott inflációs politikája miatt. Bírálta például, hogy kampányszerű a versenyképesség javítása, az infláció visszaszorítása vagy a vállalatok támogatása. 

"Ezt nem lehet egyik napról a másikra befejezni, megszüntetni, ahogy a Növekedési Hitelprogrammal is történt. Be kellett volna jelenteni előre, hogy megszűnik. Ezért kellett a Széchenyi-kártya nulla százalákos hitelét bevezetni, a vállalatoknak ugyanis a kiszámíthatóság a legfontosabb. Ha ezt nem kapják meg, akkor jön az összeomlás." - fejtegette.

Sürgette, hogy az MNB és a Pénzügyminisztérium szorosan együttműködjön. Szerinte ha nem állnak helyre a folyamatok, és ha az az inflációs pálya megy tovább, amit most látunk, akkor még a 200 ezer forintos minimálbér is kevés lesz, hogy jobban éljenek az emberek.

Személyes pénzügyek Itt az ideje elfogadni: nem lusták a későn ébredők
Kollár Dóra | 2023. február 5. 19:19
Sokakban még mindig él az a tévhit, hogy aki nem pattan ki kora reggel az ágyból, lusta és elítélendő, pedig a helyzet azért ennél egy fokkal komplikáltabb.
Személyes pénzügyek Döntött a kormány: nagy változások jönnek a lakásbiztosításoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 09:22
A THM-plafonnál be kell számítani a lakásbiztosítás díját is - emellett minden év márciusában ingyen felmondhatjuk a lakásbiztosításunkat.
Személyes pénzügyek Hirtelen sokkal olcsóbb lett a hitel a magyar bankoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 08:47
Az elmúlt hónapokban megszokott kamatemelésekkel ellentétben komoly kamatcsökkentésekkel futnak neki a februárnak a pénzintézetek – derült ki a BiztosDöntés.hu adataiból.
Személyes pénzügyek Fékre lépett a lakáshitelpiac, csak a támogatott hitelek pörögtek
Király Béla | 2023. február 1. 11:10
Szűkült a lakáshitelezés múlt évben, a támogatott hitelkonstrukciók pedig nagyobb teret nyertek, derült ki a jegybank friss adataiból. A hitelfelvevők okos döntésekkel mégis közelebb juthatnak az új otthonhoz. Ennek okait mutatja be money.hu anyaga.
Személyes pénzügyek Biztos, hogy mindent tud a bankszámlájáról?
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 12:49
Több szempontból is fókuszba kerülnek a mindennapi bankoláshoz köthető kiadások január végén. A jövőben olcsóbb lehet az úgynevezett alapbankszámla.
Személyes pénzügyek "Hónapról hónapra, napról napra élek" - így látják az inflációt az emberek
Bendl Vera – Izsó Márton | 2023. január 28. 14:38
Tejterméket egyre kevesebbet vesznek, százezreket hagynak ott nagybevásárlásnál, kezdik felélni tartalékaikat az emberek. Van, aki kapott béremelést, de mindenki tud említeni több olyan terméket is, amelynek az új ára nagyon érzékenyen érinti. Hogy melyek ezek, és hogyan reagálnak az emberek az inflációra, kiderül a videóból.
Személyes pénzügyek Hiába nőtt az átlagkereset, rossz hírt kaptak a lakáshitelesek
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 17:23
Hiába nőtt az átlagbér, a lakáshitelesek mégsem örülhetnek – itt van, miért.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2023 tavasz - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 15:43
Regisztráció a február 22-i online találkozóra.
Személyes pénzügyek Immár tény: az infláció csúnyán megette a gáláns béremeléseket
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 08:30
Bár a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete novemberben mintegy tíz százalékkal volt magasabb, mint októberben, az infláció miatt havi szinten már csökkent a reálkereset.
Személyes pénzügyek Még mindig hullámvasúton ül a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 19:13
A forint az előző heti erősödését követően gyengüléssel indította a hetet  a főbb devizákkal szemben a bankközi devizakereskedelemben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG