<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A szokottnál is óvatosabban kell kezelnünk a pénzügyeinket, kiadásainkat a koronavírus-járvány miatt, és nem kivétel ez alól az autóvásárlás sem. Ha hitelből oldanánk meg, érdemes lehet vállalni az extra költségeket a biztonságért.

A koronavírus-fertőzés második hulláma a napi esetszámok alapján javában tart Magyarországon. A járvány gazdasági hatása az első időben több ezer ember sodort munkanélküliségbe vagy csökkentett munkaidőbe, alacsonyabb bérrel. Az élet ugyanakkor nem állt meg: a nyár végéhez - ősz elejéhez közeledve a fogyasztás ismét fellendült, ennek egyik ékes példája, hogy az importált személyautók száma nyár végén elérte a válság előtti szintet.

A Bank360.hu ennek kapcsán vizsgálta azt, hogy mekkora a hitelérdeklődés autóvásárlási céllal:

Jól látszik, hogy a használtautó-importtal párhuzamosan a hitelek iránti kereslet is jócskán megélénkült a járvány első hulláma után, ami nem csoda: az év végéig kedvezményes THM-mel igényelhető kölcsönök között találunk például olyat, amelynél 60 hónapos futamidővel a törlesztőrészlet mindössze 28 705 forint az idei év végéig, de 2021-től is csak 30 248 forint. A bank ezért cserébe 2 millió forintot ad, amelyet 100 százalékban felhasználhatunk autóvásárlásra. Ha nagyobb vagy alacsonyabb hitelösszegre van szükségünk, érdemes a Bank360.hu Személyi Kölcsön Kalkulátorával összehasonlítani a banki ajánlatokat.

Baj lehet, ha nincs megtakarítás

A Bank360.hu ugyanakkor felhívja a figyelmet: amennyiben most a járvány alatt több havi megtakarítás nélkül vállaljuk a hitel felvételét, jóval nagyobb kockázatot vállalunk. Elég egy véletlen baleset, ahol mi hibáztunk, és rövid úton a garázsba kerülhet a járgány. Érdemes odafigyelni: tavaly 16 627 alkalommal következett be közúti baleset és ebből 530 volt halálos a KSH adatai szerint, tehát közel sem beszélhetünk ritka jelenségről főleg, ha hozzávesszük, hogy ezek csak a bejelentett esetek.

Autókereskedő egy autót mutat egy érkelődőnek a Fővárosi Autópiacon. MTI Fotó: Kovács TamásAutókereskedő egy autót mutat egy érkelődőnek a Fővárosi Autópiacon. MTI Fotó: Kovács Tamás

Milyen lehetőségeink vannak, ha a családi költségvetés nagyon kifeszített? A törlesztőt fizetni kell, munka még szerencsére van, de nem engedhetjük meg magunknak, hogy egy közlekedési hiba miatt akár az egész téli szezonra autó nélkül maradjunk, mert a javításra már nincs pénz félretéve.

A kötelező biztosítás sajnos itt nem segít, hiszen csak akkor fizet, ha a másik fél hibázott, így erre nem számíthatunk.

Kezelhetőbb a casco díja

Egy alternatíva lehet a casco biztosítás. Cascoval a károkozó személyétől függetlenül térít a biztosító, ha megsérül egy balesetben az autó, jócskán csökkenthetjük a ránk nehezedő anyagi terhet. Nem csak töréskárt, de elemi károkat, lopást, üvegtörést is lefed a Bank360.hu által vizsgált biztosítók casco-csomagja.

Casco nem csak új és lízingelt autóra köthető. A biztosítók használt autó biztosítását is vállalják. Természetesen nem mindegy, hogy mennyi idős és milyen modellről van szó.

A Bank360.hu egy igen népszerű modell, egy 2010-es Opel Astra esetében vizsgálta meg a casco-díjakat: a biztosítási ajánlatok összehasonlítása alapján a legkedvezőbb éves díj 62 117 forint volt, azaz havonta kevesebb mint 5 200 forintba kerül a biztosítás. Ezért cserébe fedezetet kapunk töréskár, lopás, elemi és tűzkár, üvegkár, szélvédőkár, fényezésben keletkező kár bekövetkezte esetén. Ezen felül gyerekülés lopáskár, szabadidős felszerelésben okozott kár és poggyászkár esetén is védve vagyunk, előbbinél 100 000 forintig, a két utóbbinál pedig 50 000 forintig.

Vannak költségek

Bár még mindig nem fizetünk annyit, mintha saját zsebből kellene mindent kifizetnünk, jó észben tartani: a casconál is kell önrészt fizetni. Ez a vizsgált 9 biztosítónál egyaránt 10 százalék volt, de legalább 100 000 forint, azaz mindenképpen rendelkeznünk kell ekkora összeggel, ha megtörténik a baj és szervizben landol az autó.

Hogyan lehet kedvezőbb a casco?

A Bank360.hu vizsgálata szerint több biztosító is kínál díjkedvezményt együttkötés esetén, azaz akkor, ha például a casco mellett a kötelezőnket is ennél a biztosítónál kötjük, vagy egyéb más termékre, például lakásbiztosítsásra is szerződünk. Általában 10, de egyes biztosítóknál akár 20 százalék kedvezményt is kaphatunk a casco díjából, ha például a kötelezőnk is ugyanannál a biztosítónál van. A biztosítási évfordulóhoz közeledve érdemes lehet átgondolni, hogy kihasználjuk az együttkötés adta lehetőségeket.

Jövedelembiztosítás, hitelfedezeti biztosítás

Egy másik lehetőség, hogy hitelfedezeti biztosítást kötünk a hitelre. Így ha keresőképtelenné vagy munkanélkülivé válunk, a biztosító átvállalja a törlesztést helyettünk néhány hónapig. A Bank360.hu által vizsgált biztosítók akár hat hónapig is fizethetik helyettünk keresőképtelenség vagy munkanélküliség esetén a törlesztőrészletet. A biztosítás díja vagy a teljes hitelösszegre vagy a havi törlesztőre vetített rendszeres havi százalékos díj, nagyjából 2 és 5 százalék között a személyi kölcsönök esetében. Ez a vizsgált 2 millió forintos hitel esetében nagyjából 1 500 forintos havi díjat jelent.

A jövedelempótló biztosítás - ahogy a neve is sugallja - szabadabb lehetőségeket kínál: abban az esetben fizet a biztosító, ha munkanélkülivé, keresőképtelenné válunk. A káreset bekövetkezte után a türelmi idő leteltével (nagyjából 2-3 hónap), a biztosítótól pénzt kapunk szabad felhasználással, amelyből a törlesztőt, szervizt vagy mindennapi megélhetési költségeket is fedezhetünk. 

Érdemes lehet most egy kicsit többet fizetni, hogy később ne legyen nagyobb baj

Ha tehát autót vettünk vagy tervezünk venni hitelből, de egyrész ott lebeg a koronavírus árnyéka a munkahelyünk körül, másrészt nincs 6-8 havi törlesztővel megegyező megtakarításunk, érdemes lehet hitelfedezeti vagy jövedelembiztosítást kötni. Ha rendelkezünk nagyjából az autó vételárának 30-40 százlékával megtakarításként, a casco is segíthet a kényelmetlen helyzeten. Ezek nélkül egy véletlen baleset több százezres szervizköltségével kockára tehetjük a vásárláshoz felvett hitel törlesztését. A hitel nemfizetése hosszú távon azzal is járhat, hogy felkerülünk a KHR negatív adóslistájára, a jövőben nem kaphatunk kölcsönt, a folyószámlánkat inkasszózzák vagy letiltják a fizetésünket.

A casco viszont akkor segít, ha az autóval történik valami: a biztosító egy kisebb, a vizsgált esetben nagyjából havi 5 000 forintos díjért cserébe átvállalja az akár több százezer forintos szervizdíjat. Azt ne feledjük, hogy nekünk is rendelkeznünk kell valamekkora önrésszel, azaz így is, úgy is szükséges valamennyit havonta félretenni egy ilyen helyzetben.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Hiába a borsos kamatok, nem csökken a hitelfelvételi kedv
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 10:24
Átlagosan 1,8 millió forint személyi kölcsönt vesznek fel felújításra vagy autóra a K&H ügyfelei.
Személyes pénzügyek Magyar Közlöny: a csok büntetőkamata nem lehet több 5 százaléknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:32
Legfeljebb 5 százalék lehet a büntetőkamat azoknak, akik nem teljesítik a csok felvételekor vállalt feltételeket. Az új rendeletre a jegybanki alapkamat drasztikus emelkedése miatt volt szükség. A büntetőkamat akár 65 százalékra is rúghatott volna.
Személyes pénzügyek Iszonyatos összegeket vesztünk az inflációval - tévút a készpénzes megtakarítás
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:57
Ezermilliárd forint olvadhat semmivé, de van jobb megoldás.
Személyes pénzügyek Megint érdemes gyorsan elmenni tankolni
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:27
Péntektől ugyanis újra emelkedik a benzin és a dízelolaj ára is.
Személyes pénzügyek Már a spórolós németek sem spórolnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 13:15
A lakosság nagy része nem tud már pénzt félretenni a rendkívüli áremelkedés, például a megnövekedett rezsi miatt Németországban. A BVR bankszövetség becslése szerint a megtakarítási ráta 2014 óta először egyszámjegyűre csökkenhet az idén.
Személyes pénzügyek Rengeteg állás betöltetlen Ausztriában, augusztusban is rekord született
Eidenpenz József | 2022. szeptember 26. 05:14
Új rekord született augusztusban is, 115 622 magyar állampolgárságú munkavállaló dolgozott Ausztriában. Egy év és egy hónap alatt is a magyarok száma nőtt legjobban. Lassan utolérjük a csúcstartó németeket. Az ukránok rohama valamiért leült. A szomszédunkban még mindig rengeteg álláshely betöltetlen.
Személyes pénzügyek A zsebpénzben is visszaköszönhet az infláció
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 22. 10:25
Egyre drágábbak a meglóduló infláció miatt az iskolások hétköznapjai, például a menzákon jelentős drágulás figyelhető meg. A gyerekek kiadásai is emelkednek, ezért a szülőknek - ha megtehetik - magasabb zsebpénz-kiadással érdemes számolniuk az idei tanévben.
Személyes pénzügyek Pénteken változás jön az üzemanyagáraknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 11:38
Változik a gázolaj ára azoknak, akik nem tankolhatnak 480-ért.
Személyes pénzügyek Hiteleiknél a bankok azonnal érvényesítik az MNB-kamatemelést, nem úgy a betéteiknél
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 08:43
Ez derül ki a Bank360 legfrissebb körképéből.
Személyes pénzügyek Magas fizetése van annak, aki most lakáshitelt vesz fel
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 18. 12:31
Csökkent a tervezett lakásvásárlásukat részben hitelből finanszírozók átlagos életkora az idén. Az átlagos fizetésük pedig 16 százalékkal 563 ezer forintra emelkedett éves összevetésben - derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös szolgáltatása, a Hitelintéző adataiból.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG