<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A szokottnál is óvatosabban kell kezelnünk a pénzügyeinket, kiadásainkat a koronavírus-járvány miatt, és nem kivétel ez alól az autóvásárlás sem. Ha hitelből oldanánk meg, érdemes lehet vállalni az extra költségeket a biztonságért.

A koronavírus-fertőzés második hulláma a napi esetszámok alapján javában tart Magyarországon. A járvány gazdasági hatása az első időben több ezer ember sodort munkanélküliségbe vagy csökkentett munkaidőbe, alacsonyabb bérrel. Az élet ugyanakkor nem állt meg: a nyár végéhez - ősz elejéhez közeledve a fogyasztás ismét fellendült, ennek egyik ékes példája, hogy az importált személyautók száma nyár végén elérte a válság előtti szintet.

A Bank360.hu ennek kapcsán vizsgálta azt, hogy mekkora a hitelérdeklődés autóvásárlási céllal:

Jól látszik, hogy a használtautó-importtal párhuzamosan a hitelek iránti kereslet is jócskán megélénkült a járvány első hulláma után, ami nem csoda: az év végéig kedvezményes THM-mel igényelhető kölcsönök között találunk például olyat, amelynél 60 hónapos futamidővel a törlesztőrészlet mindössze 28 705 forint az idei év végéig, de 2021-től is csak 30 248 forint. A bank ezért cserébe 2 millió forintot ad, amelyet 100 százalékban felhasználhatunk autóvásárlásra. Ha nagyobb vagy alacsonyabb hitelösszegre van szükségünk, érdemes a Bank360.hu Személyi Kölcsön Kalkulátorával összehasonlítani a banki ajánlatokat.

Baj lehet, ha nincs megtakarítás

A Bank360.hu ugyanakkor felhívja a figyelmet: amennyiben most a járvány alatt több havi megtakarítás nélkül vállaljuk a hitel felvételét, jóval nagyobb kockázatot vállalunk. Elég egy véletlen baleset, ahol mi hibáztunk, és rövid úton a garázsba kerülhet a járgány. Érdemes odafigyelni: tavaly 16 627 alkalommal következett be közúti baleset és ebből 530 volt halálos a KSH adatai szerint, tehát közel sem beszélhetünk ritka jelenségről főleg, ha hozzávesszük, hogy ezek csak a bejelentett esetek.

Autókereskedő egy autót mutat egy érkelődőnek a Fővárosi Autópiacon. MTI Fotó: Kovács TamásAutókereskedő egy autót mutat egy érkelődőnek a Fővárosi Autópiacon. MTI Fotó: Kovács Tamás

Milyen lehetőségeink vannak, ha a családi költségvetés nagyon kifeszített? A törlesztőt fizetni kell, munka még szerencsére van, de nem engedhetjük meg magunknak, hogy egy közlekedési hiba miatt akár az egész téli szezonra autó nélkül maradjunk, mert a javításra már nincs pénz félretéve.

A kötelező biztosítás sajnos itt nem segít, hiszen csak akkor fizet, ha a másik fél hibázott, így erre nem számíthatunk.

Kezelhetőbb a casco díja

Egy alternatíva lehet a casco biztosítás. Cascoval a károkozó személyétől függetlenül térít a biztosító, ha megsérül egy balesetben az autó, jócskán csökkenthetjük a ránk nehezedő anyagi terhet. Nem csak töréskárt, de elemi károkat, lopást, üvegtörést is lefed a Bank360.hu által vizsgált biztosítók casco-csomagja.

Casco nem csak új és lízingelt autóra köthető. A biztosítók használt autó biztosítását is vállalják. Természetesen nem mindegy, hogy mennyi idős és milyen modellről van szó.

A Bank360.hu egy igen népszerű modell, egy 2010-es Opel Astra esetében vizsgálta meg a casco-díjakat: a biztosítási ajánlatok összehasonlítása alapján a legkedvezőbb éves díj 62 117 forint volt, azaz havonta kevesebb mint 5 200 forintba kerül a biztosítás. Ezért cserébe fedezetet kapunk töréskár, lopás, elemi és tűzkár, üvegkár, szélvédőkár, fényezésben keletkező kár bekövetkezte esetén. Ezen felül gyerekülés lopáskár, szabadidős felszerelésben okozott kár és poggyászkár esetén is védve vagyunk, előbbinél 100 000 forintig, a két utóbbinál pedig 50 000 forintig.

Vannak költségek

Bár még mindig nem fizetünk annyit, mintha saját zsebből kellene mindent kifizetnünk, jó észben tartani: a casconál is kell önrészt fizetni. Ez a vizsgált 9 biztosítónál egyaránt 10 százalék volt, de legalább 100 000 forint, azaz mindenképpen rendelkeznünk kell ekkora összeggel, ha megtörténik a baj és szervizben landol az autó.

Hogyan lehet kedvezőbb a casco?

A Bank360.hu vizsgálata szerint több biztosító is kínál díjkedvezményt együttkötés esetén, azaz akkor, ha például a casco mellett a kötelezőnket is ennél a biztosítónál kötjük, vagy egyéb más termékre, például lakásbiztosítsásra is szerződünk. Általában 10, de egyes biztosítóknál akár 20 százalék kedvezményt is kaphatunk a casco díjából, ha például a kötelezőnk is ugyanannál a biztosítónál van. A biztosítási évfordulóhoz közeledve érdemes lehet átgondolni, hogy kihasználjuk az együttkötés adta lehetőségeket.

Jövedelembiztosítás, hitelfedezeti biztosítás

Egy másik lehetőség, hogy hitelfedezeti biztosítást kötünk a hitelre. Így ha keresőképtelenné vagy munkanélkülivé válunk, a biztosító átvállalja a törlesztést helyettünk néhány hónapig. A Bank360.hu által vizsgált biztosítók akár hat hónapig is fizethetik helyettünk keresőképtelenség vagy munkanélküliség esetén a törlesztőrészletet. A biztosítás díja vagy a teljes hitelösszegre vagy a havi törlesztőre vetített rendszeres havi százalékos díj, nagyjából 2 és 5 százalék között a személyi kölcsönök esetében. Ez a vizsgált 2 millió forintos hitel esetében nagyjából 1 500 forintos havi díjat jelent.

A jövedelempótló biztosítás - ahogy a neve is sugallja - szabadabb lehetőségeket kínál: abban az esetben fizet a biztosító, ha munkanélkülivé, keresőképtelenné válunk. A káreset bekövetkezte után a türelmi idő leteltével (nagyjából 2-3 hónap), a biztosítótól pénzt kapunk szabad felhasználással, amelyből a törlesztőt, szervizt vagy mindennapi megélhetési költségeket is fedezhetünk. 

Érdemes lehet most egy kicsit többet fizetni, hogy később ne legyen nagyobb baj

Ha tehát autót vettünk vagy tervezünk venni hitelből, de egyrész ott lebeg a koronavírus árnyéka a munkahelyünk körül, másrészt nincs 6-8 havi törlesztővel megegyező megtakarításunk, érdemes lehet hitelfedezeti vagy jövedelembiztosítást kötni. Ha rendelkezünk nagyjából az autó vételárának 30-40 százlékával megtakarításként, a casco is segíthet a kényelmetlen helyzeten. Ezek nélkül egy véletlen baleset több százezres szervizköltségével kockára tehetjük a vásárláshoz felvett hitel törlesztését. A hitel nemfizetése hosszú távon azzal is járhat, hogy felkerülünk a KHR negatív adóslistájára, a jövőben nem kaphatunk kölcsönt, a folyószámlánkat inkasszózzák vagy letiltják a fizetésünket.

A casco viszont akkor segít, ha az autóval történik valami: a biztosító egy kisebb, a vizsgált esetben nagyjából havi 5 000 forintos díjért cserébe átvállalja az akár több százezer forintos szervizdíjat. Azt ne feledjük, hogy nekünk is rendelkeznünk kell valamekkora önrésszel, azaz így is, úgy is szükséges valamennyit havonta félretenni egy ilyen helyzetben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Hány telefonfülke van még az országban és mennyit használják őket?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 23. 10:01
Folyamatosan csökken a nyilvános telefonfülkék száma, de még mindig rendszeresen használják azokat, havonta átlagosan ötven hívást indítanak egy-egy nyilvános készülékről.
Személyes pénzügyek Melyik éri meg jobban? A fogyasztóbarát személyi hitel vagy a hagyományos?
Privátbankár.hu | 2021. július 20. 16:37
A Minősített Fogyasztóbarát személyi kölcsön számos olyan jellemzővel bír, ami miatt kedvezőbb egy hagyományos személyi kölcsönnél, a Nemzeti Bank korábbi közlése alapján az idei év első négy hónapjában felvett személyi kölcsönök közül minden ötödik minősített volt. A Bank360 elemzői annak jártak utána, hogy milyen feltételekkel lehet hagyományos, illetve fogyasztóbarát hitelhez jutni júliusban, és jobban megéri-e az új konstrukció.
Személyes pénzügyek A válság ellenére is új történelmi csúcson az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2021. július 20. 12:00
Annak ellenére, hogy a koronavírus-válságnak még koránt sincs vége, és nem a legjobb évként fog bevonulni a turizmus történetébe sem a 2021-es, az Ausztriában dolgozó magyarok száma új történelmi csúcsra emelkedett. Messze a magyarok kapták a legtöbb állást júniusban, amihez hozzájárulhat, hogy osztrák dolgozókból egyre kevesebb van. Az országban azonban megint szigorítanak, így a nyár második fele erősen kérdéses.
Személyes pénzügyek Magyarország sem marad ki az időjárás okozta károkból
Privátbankár.hu | 2021. július 19. 16:27
A Generali Biztosító adatai szerint július második és harmadik hétvégéjének viharai után eddig közel 5500 bejelentés érkezett, összesen 1,5 milliárd forint értékben. 
Személyes pénzügyek Ráerősített az öngondoskodás iránti igényre a járvány
Privátbankár.hu | 2021. július 19. 15:12
Egyre többen veszik saját kezükbe az egészségügyi öngondoskodás kérdését – derült ki a Pénztárszövetség első negyedéves eredményeiből. A hosszú távú, nyugdíjcélú megtakarítások mellett tavaly és a 2021-es év első negyedévében a több mint 930 ezer egészségpénztári tag 8 milliárd forintnyi egyéni befizetéssel gyarapította egészségügyi célú befizetéseit, ami rekordösszegnek számít az elmúlt 20 év első negyedéveit tekintve.   
Személyes pénzügyek Jól meglökte a koronavírus az asztali számítógépek iránti keresletet
MTI | 2021. július 19. 12:20
Az elmúlt három negyedévben világszerte szépen nőttek a PC-eladások, igaz, a lendület így a végére épp hanyatlásnak indult.
Személyes pénzügyek Két bank is a babaváró hitel növekvő folyósítását jelezte
MTI | 2021. július 14. 06:24
Jelentős növekedésről számolt be a babaváró hitelek folyósításában két pénzintézet.
Személyes pénzügyek Még hogy válság? Egy év alatt közel 900 milliárddal tollasodtak meg a hazai gazdagok - itt a legfrissebb privátbanki körkép!
Csabai Károly | 2021. július 12. 05:21
Nemcsak a meglévő ügyfelek számláját gyarapították a koronavírus-járvány utáni első sokkot követően jelentősen felpattant árfolyamok. Hanem a friss pénzek is, vagyis, hogy több mint másfélezren döntöttek úgy, ezentúl a pénzeik fialtatását profikra bízzák. Mindezek következtében június végén közel 47 ezer számlán már 7 ezer milliárd forintos magánvagyont kezeltek a hazai privátbankárok, akik 30 millió forint alatt szóba sem állnak módosabb honfitársainkkal, a többségnél azonban 100 millió a beugró. Egyéb érdekességek is kiderülnek a legfrissebb körképünkből.
Személyes pénzügyek Az itthon nyaraló magyarok közel fele 50 ezer forintnál kisebb büdzsével tervez
Privátbankár.hu | 2021. július 8. 12:29
32 százalékuk pedig 50 és 100 ezer forint közötti vakációs költségvetéssel számol idén.
Személyes pénzügyek Csak május végéig 460 milliárd forint lakáshitelt vettek fel a magyarok
MTI | 2021. július 8. 07:54
Az év első öt hónapjában már majdnem olyan értékben kötöttek hitelszerződéseket, mint a teljes 2016-os évben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos