Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A szokottnál is óvatosabban kell kezelnünk a pénzügyeinket, kiadásainkat a koronavírus-járvány miatt, és nem kivétel ez alól az autóvásárlás sem. Ha hitelből oldanánk meg, érdemes lehet vállalni az extra költségeket a biztonságért.

A koronavírus-fertőzés második hulláma a napi esetszámok alapján javában tart Magyarországon. A járvány gazdasági hatása az első időben több ezer ember sodort munkanélküliségbe vagy csökkentett munkaidőbe, alacsonyabb bérrel. Az élet ugyanakkor nem állt meg: a nyár végéhez - ősz elejéhez közeledve a fogyasztás ismét fellendült, ennek egyik ékes példája, hogy az importált személyautók száma nyár végén elérte a válság előtti szintet.

A Bank360.hu ennek kapcsán vizsgálta azt, hogy mekkora a hitelérdeklődés autóvásárlási céllal:

Jól látszik, hogy a használtautó-importtal párhuzamosan a hitelek iránti kereslet is jócskán megélénkült a járvány első hulláma után, ami nem csoda: az év végéig kedvezményes THM-mel igényelhető kölcsönök között találunk például olyat, amelynél 60 hónapos futamidővel a törlesztőrészlet mindössze 28 705 forint az idei év végéig, de 2021-től is csak 30 248 forint. A bank ezért cserébe 2 millió forintot ad, amelyet 100 százalékban felhasználhatunk autóvásárlásra. Ha nagyobb vagy alacsonyabb hitelösszegre van szükségünk, érdemes a Bank360.hu Személyi Kölcsön Kalkulátorával összehasonlítani a banki ajánlatokat.

Baj lehet, ha nincs megtakarítás

A Bank360.hu ugyanakkor felhívja a figyelmet: amennyiben most a járvány alatt több havi megtakarítás nélkül vállaljuk a hitel felvételét, jóval nagyobb kockázatot vállalunk. Elég egy véletlen baleset, ahol mi hibáztunk, és rövid úton a garázsba kerülhet a járgány. Érdemes odafigyelni: tavaly 16 627 alkalommal következett be közúti baleset és ebből 530 volt halálos a KSH adatai szerint, tehát közel sem beszélhetünk ritka jelenségről főleg, ha hozzávesszük, hogy ezek csak a bejelentett esetek.

Autókereskedő egy autót mutat egy érkelődőnek a Fővárosi Autópiacon. MTI Fotó: Kovács TamásAutókereskedő egy autót mutat egy érkelődőnek a Fővárosi Autópiacon. MTI Fotó: Kovács Tamás

Milyen lehetőségeink vannak, ha a családi költségvetés nagyon kifeszített? A törlesztőt fizetni kell, munka még szerencsére van, de nem engedhetjük meg magunknak, hogy egy közlekedési hiba miatt akár az egész téli szezonra autó nélkül maradjunk, mert a javításra már nincs pénz félretéve.

A kötelező biztosítás sajnos itt nem segít, hiszen csak akkor fizet, ha a másik fél hibázott, így erre nem számíthatunk.

Kezelhetőbb a casco díja

Egy alternatíva lehet a casco biztosítás. Cascoval a károkozó személyétől függetlenül térít a biztosító, ha megsérül egy balesetben az autó, jócskán csökkenthetjük a ránk nehezedő anyagi terhet. Nem csak töréskárt, de elemi károkat, lopást, üvegtörést is lefed a Bank360.hu által vizsgált biztosítók casco-csomagja.

Casco nem csak új és lízingelt autóra köthető. A biztosítók használt autó biztosítását is vállalják. Természetesen nem mindegy, hogy mennyi idős és milyen modellről van szó.

A Bank360.hu egy igen népszerű modell, egy 2010-es Opel Astra esetében vizsgálta meg a casco-díjakat: a biztosítási ajánlatok összehasonlítása alapján a legkedvezőbb éves díj 62 117 forint volt, azaz havonta kevesebb mint 5 200 forintba kerül a biztosítás. Ezért cserébe fedezetet kapunk töréskár, lopás, elemi és tűzkár, üvegkár, szélvédőkár, fényezésben keletkező kár bekövetkezte esetén. Ezen felül gyerekülés lopáskár, szabadidős felszerelésben okozott kár és poggyászkár esetén is védve vagyunk, előbbinél 100 000 forintig, a két utóbbinál pedig 50 000 forintig.

Vannak költségek

Bár még mindig nem fizetünk annyit, mintha saját zsebből kellene mindent kifizetnünk, jó észben tartani: a casconál is kell önrészt fizetni. Ez a vizsgált 9 biztosítónál egyaránt 10 százalék volt, de legalább 100 000 forint, azaz mindenképpen rendelkeznünk kell ekkora összeggel, ha megtörténik a baj és szervizben landol az autó.

Hogyan lehet kedvezőbb a casco?

A Bank360.hu vizsgálata szerint több biztosító is kínál díjkedvezményt együttkötés esetén, azaz akkor, ha például a casco mellett a kötelezőnket is ennél a biztosítónál kötjük, vagy egyéb más termékre, például lakásbiztosítsásra is szerződünk. Általában 10, de egyes biztosítóknál akár 20 százalék kedvezményt is kaphatunk a casco díjából, ha például a kötelezőnk is ugyanannál a biztosítónál van. A biztosítási évfordulóhoz közeledve érdemes lehet átgondolni, hogy kihasználjuk az együttkötés adta lehetőségeket.

Jövedelembiztosítás, hitelfedezeti biztosítás

Egy másik lehetőség, hogy hitelfedezeti biztosítást kötünk a hitelre. Így ha keresőképtelenné vagy munkanélkülivé válunk, a biztosító átvállalja a törlesztést helyettünk néhány hónapig. A Bank360.hu által vizsgált biztosítók akár hat hónapig is fizethetik helyettünk keresőképtelenség vagy munkanélküliség esetén a törlesztőrészletet. A biztosítás díja vagy a teljes hitelösszegre vagy a havi törlesztőre vetített rendszeres havi százalékos díj, nagyjából 2 és 5 százalék között a személyi kölcsönök esetében. Ez a vizsgált 2 millió forintos hitel esetében nagyjából 1 500 forintos havi díjat jelent.

A jövedelempótló biztosítás - ahogy a neve is sugallja - szabadabb lehetőségeket kínál: abban az esetben fizet a biztosító, ha munkanélkülivé, keresőképtelenné válunk. A káreset bekövetkezte után a türelmi idő leteltével (nagyjából 2-3 hónap), a biztosítótól pénzt kapunk szabad felhasználással, amelyből a törlesztőt, szervizt vagy mindennapi megélhetési költségeket is fedezhetünk. 

Érdemes lehet most egy kicsit többet fizetni, hogy később ne legyen nagyobb baj

Ha tehát autót vettünk vagy tervezünk venni hitelből, de egyrész ott lebeg a koronavírus árnyéka a munkahelyünk körül, másrészt nincs 6-8 havi törlesztővel megegyező megtakarításunk, érdemes lehet hitelfedezeti vagy jövedelembiztosítást kötni. Ha rendelkezünk nagyjából az autó vételárának 30-40 százlékával megtakarításként, a casco is segíthet a kényelmetlen helyzeten. Ezek nélkül egy véletlen baleset több százezres szervizköltségével kockára tehetjük a vásárláshoz felvett hitel törlesztését. A hitel nemfizetése hosszú távon azzal is járhat, hogy felkerülünk a KHR negatív adóslistájára, a jövőben nem kaphatunk kölcsönt, a folyószámlánkat inkasszózzák vagy letiltják a fizetésünket.

A casco viszont akkor segít, ha az autóval történik valami: a biztosító egy kisebb, a vizsgált esetben nagyjából havi 5 000 forintos díjért cserébe átvállalja az akár több százezer forintos szervizdíjat. Azt ne feledjük, hogy nekünk is rendelkeznünk kell valamekkora önrésszel, azaz így is, úgy is szükséges valamennyit havonta félretenni egy ilyen helyzetben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Így vehetsz fel 8 milliót gyorsan lakásvásárlásra
Privátbankár.hu | 2021. május 9. 20:02
Mit tehetsz, ha azonnal kell lakásvásárlásra a pénz, különben elhappolják előled a kiszemelt ingatlant? A jelzáloghitel igénylése több hét is lehet, ezért ez ilyen esetben van, hogy nem opció. Ha személyi kölcsönt veszel fel, ahhoz gyorsabban hozzájuthatsz, viszont nagyon drága. A megoldás a kettő ötvözésében lehet, de még mindig mélyen a zsebedbe kell nyúlni. A Bank360 összeállítása.
Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny májusi döntőjének mezőnye
Privátbankár.hu | 2021. május 1. 10:35
Egy zalaegerszegi és egy orosházi gimnázium csapata jutott be utolsóként a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny május 19-ei országos döntőjébe.
Személyes pénzügyek 414 ezer forintra emelkedett a bruttó átlagfizetés februárban
Privátbankár.hu | 2021. április 29. 09:36
A KSH adatai szerint a bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset is 9,8 százalékkal nőtt egy év alatt.
Személyes pénzügyek Már csaknem teljes a diákverseny májusi döntőjének mezőnye
Privátbankár.hu | 2021. április 28. 19:37
Három budapesti, egy győri és egy tatabányai gimnázium csapata teljesített a legjobban a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 28-ai megyei elődöntőiben, aminek következtében részt vehetnek a május 19-ei országos döntőben. Amelynek mezőnye az április 29-ei utolsó elődöntőben válik teljessé.
Személyes pénzügyek Megszavazták a 25 év alatti fiatalok szja-mentességét
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 28. 14:13
A döntés egymillió fiatalt érinthet. 
Személyes pénzügyek További csapatok jutottak a diákverseny májusi döntőjébe
Privátbankár.hu | 2021. április 27. 19:43
Két debreceni, egy kisújszállási, egy vásárosnaményi és egy fehérgyarmati gimnázium csapata szerepelt a legjobban a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 27-ei megyei elődöntőiben, így ők vehetnek részt a május 19-ei országos döntőre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
Személyes pénzügyek A vírus miatt évközi kiegészítő nyugdíjemelés jöhet
Privátbankár.hu | 2021. április 27. 08:04
Ez már a múlt kedden benyújtott, az idei évi költségvetést módosító javaslatból kiolvasható volt, most Tállai András is megerősítette.
Személyes pénzügyek Újabb helyek keltek el a diákverseny májusi döntőjére
Privátbankár.hu | 2021. április 22. 19:51
Egy szekszárdi, egy érdi, egy ceglédi, egy gödöllői és egy egri gimnázium csapata vette sikerrel a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 22-ei megyei elődöntőit, s nyertek ezáltal jogot a május 19-ei országos döntőben való részvételre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2. forduló
Privátbankár.hu | 2021. április 22. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Zala és Békés megyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Megvannak a diákverseny májusi döntőjének első résztvevői
Privátbankár.hu | 2021. április 21. 19:58
Egy pécsi és egy fonyódi gimnázium csapata nyerte a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 21-ei megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a május 19-ei országos döntőre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
hírlevél
depositphotos