<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Ahogy az európai országok, úgy Magyarország is az elöregedő társadalmak közé tartozik. Ma már egyértelmű, hogy a jövő nyugdíjasai képtelenek lesznek fenntartani korábbi életszínvonalukat, ha aktív éveik során nem tesznek félre annyit, amennyivel kiegészíthetik állami nyugdíjukat. Íme néhány tipp az ötveneseknek

1. Ne becsülje alá a nyugdíjban eltöltött évek számát!

A ma 50 éves korosztály a nyugdíjkorhatár betöltése után a statisztikák szerint átlagosan még 15-20 évig él, azaz az időskor hosszú és szép része lesz az ön életének is, rengeteg lehetőséggel, új élménnyel - hívják fel a figyelmet az ING Biztosító szakemberei.

2. A nyugdíj kérdése legyen a legfontosabb!

Ne essen abba a gyakori hibába, hogy mindent fontosabbnak gondol, mint a nyugdíj-megtakarítást. Helyezze előtérbe egy kicsit a saját érdekeit, átmenetileg akár a gyerekei támogatásával szemben is. Racionalizálja kiadásait, és maximalizálja a nyugdíjcélú befizetéseket!

3. Ne pánikoljon!

Létezik megfelelő stratégia a megfelelő nyugdíj-megtakarítás összegyűjtésére attól függetlenül, hogy hány éve van hátra a nyugdíjba vonulásig. Nézzen utána a lehetőségeknek, és ha szükségét érzi, kérje tanácsadó segítségét.

4. Ne szórja a pénzt!

A nyugdíjba vonulás előtti években ne költsön indokolatlanul nagy összegeket olyan dolgokra, amikre nincs feltétlenül szüksége. Ne kockáztassa időskori biztonságát hirtelen jött ötletektől vezérelve. A rendelkezésre álló szabad pénzösszegeket érdemes teljes egészében a nyugdíj-megtakarításokra fordítani.

5. Használja ki a rendelkezésre álló időt!

Minél előbb kezdünk el takarékoskodni, ugyanakkora összeg rendszeres félretételével, annál nagyobb összegű megtakarításra tehetünk szert. Az ötven év körüli korosztály számára különösen fontos, hogy tagjai kihasználják az előttük álló aktív éveket az időskori anyagi biztonság megteremtésére.

6. Maximalizálja az elérhető adókedvezményt!

2014. január 1-től a nyugdíjbiztosítási termékekre adójóváírás vehető igénybe, az állam ezzel is támogatja az időskori öngondoskodást. Az adójóváírás összege egy évben a biztosítási díj 20 százaléka, de legfeljebb 130 000 forint lehet, amit több biztosítónál meglévő nyugdíjbiztosítás esetén az egyik, az ügyfél által megjelölt biztosítónál meglévő szerződésen írnak jóvá. Ez az adójóváírás az önkéntes nyugdíjpénztári és a NYESZ adókedvezmény igénybevétele esetén is jár azzal, hogy akinek többféle nyugdíjcélú megtakarítása van, a jelenlegi szabályozás szerint együttesen maximum 280 000 forintos adójóváírást érhet el évente.

7. Számoljon!

Számolja ki a nyugdíjkalkulátor segítségével, hogy mennyi pénzt kell félretennie a következő években, hogy az igényeinek és céljainak megfelelő összeg álljon rendelkezésére a nyugdíjas éveire.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Magyar Közlöny: a csok büntetőkamata nem lehet több 5 százaléknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:32
Legfeljebb 5 százalék lehet a büntetőkamat azoknak, akik nem teljesítik a csok felvételekor vállalt feltételeket. Az új rendeletre a jegybanki alapkamat drasztikus emelkedése miatt volt szükség. A büntetőkamat akár 65 százalékra is rúghatott volna.
Személyes pénzügyek Iszonyatos összegeket vesztünk az inflációval - tévút a készpénzes megtakarítás
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:57
Ezermilliárd forint olvadhat semmivé, de van jobb megoldás.
Személyes pénzügyek Megint érdemes gyorsan elmenni tankolni
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:27
Péntektől ugyanis újra emelkedik a benzin és a dízelolaj ára is.
Személyes pénzügyek Már a spórolós németek sem spórolnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 13:15
A lakosság nagy része nem tud már pénzt félretenni a rendkívüli áremelkedés, például a megnövekedett rezsi miatt Németországban. A BVR bankszövetség becslése szerint a megtakarítási ráta 2014 óta először egyszámjegyűre csökkenhet az idén.
Személyes pénzügyek Rengeteg állás betöltetlen Ausztriában, augusztusban is rekord született
Eidenpenz József | 2022. szeptember 26. 05:14
Új rekord született augusztusban is, 115 622 magyar állampolgárságú munkavállaló dolgozott Ausztriában. Egy év és egy hónap alatt is a magyarok száma nőtt legjobban. Lassan utolérjük a csúcstartó németeket. Az ukránok rohama valamiért leült. A szomszédunkban még mindig rengeteg álláshely betöltetlen.
Személyes pénzügyek A zsebpénzben is visszaköszönhet az infláció
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 22. 10:25
Egyre drágábbak a meglóduló infláció miatt az iskolások hétköznapjai, például a menzákon jelentős drágulás figyelhető meg. A gyerekek kiadásai is emelkednek, ezért a szülőknek - ha megtehetik - magasabb zsebpénz-kiadással érdemes számolniuk az idei tanévben.
Személyes pénzügyek Pénteken változás jön az üzemanyagáraknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 11:38
Változik a gázolaj ára azoknak, akik nem tankolhatnak 480-ért.
Személyes pénzügyek Hiteleiknél a bankok azonnal érvényesítik az MNB-kamatemelést, nem úgy a betéteiknél
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 08:43
Ez derül ki a Bank360 legfrissebb körképéből.
Személyes pénzügyek Magas fizetése van annak, aki most lakáshitelt vesz fel
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 18. 12:31
Csökkent a tervezett lakásvásárlásukat részben hitelből finanszírozók átlagos életkora az idén. Az átlagos fizetésük pedig 16 százalékkal 563 ezer forintra emelkedett éves összevetésben - derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös szolgáltatása, a Hitelintéző adataiból.
Személyes pénzügyek Meghal a bankkártya, megoldjuk okosba' a fizetést
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 16. 08:46
Tarolnak a különböző új digitális eszközök.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG