1p
Ötből négy fiatal felnőtt lakásfelújításra gyűjt lakástakarékkal, csupán kevesebb mint négy százalékuk építkezne az évek alatt így megtakarított összegből – derül ki az OTP Lakástakarék frissen készített felméréséből, amely a 25-40 éves ügyfelek preferenciáit vizsgálta. Havi néhány ezer forint megtakarítás is elég lehet a korszerűsítési beruházások finanszírozására.

A lakás-takarékpénztári megtakarítással rendelkező 25-40 évesek 81 százaléka lakásfelújításra gyűjt, azaz ötből négy fiatal felnőtt ilyen célra használná fel az évek során felhalmozott összeget – derül ki az OTP Lakástakarék e korosztályhoz tartozó ügyfelei körében frissen végzett felméréséből. A második leggyakrabban említett felhasználási cél az ingatlanvásárlás volt a fiatal felnőttek között, 15 százalékuk válaszolta ezt, míg csupán 4 százalékuk használná saját ház építésére a lakástakarékos megtakarítását.

Az építkezésre gyűjtők többet tesznek félre, de hamarabb akarják felhasználni

Az adatokból az is kiderül, hogy a 25-40 éves korosztályba tartozók több mint fele, 56 százaléka havi kevesebb mint ötezer forint betétet fizet, 20 százalékuk 5 és 15 ezer forint közötti összeget, míg havi 15 ezer forintnál többet közel 24 százalékuk tesz félre a lakástakarék-pénztári számlájára.

Azok, akik vásárlásra vagy építkezésre gyűjtenek, jellemzően a legmagasabb betéti kategóriában találhatók, azaz ők rakják félre a legtöbbet, ami érthető is, hiszen ez igényli a legtöbb pénzt. Meglepő viszont az, hogy milyen gyorsan szeretnék ezt megvalósítani, hiszen legtöbben 4 éves megtakarítás felhasználásával vásárolnának új vagy nagyobb ingatlant, illetve építenének vagy bővítenének sajátot a lakástakarék-pénztári szerződéssel rendelkező fiatalok – mondja Köntös Péter, az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese. A felújításra gyűjtők többsége ezzel szemben ennél hosszabb távon tervez: 40 százalékuk nyolcéves megtakarítási időtartamra szerződött le, míg 25-25 százalékuk négy, illetve öt évre.

Megéri a lakás-takarékpénztárba félre tenni

„Az adatok azt mutatják, hogy a lakás-takarékpénztári konstrukciók már havi pár ezer forint befizetésével is hatékonyan szolgálhatják a fiatal családok által tervezett lakáscélú beruházások finanszírozását” – véli Köntös Péter. Hozzáteszi: a felmérés azt is bizonyítja, hogy a fiatalokban egyre inkább tudatosul, hogy a lakás-takarékpénztári megtakarításokat nem csupán ingatlanvásárlásra, vagy építkezésre lehet felhasználni, hanem számos egyéb lakáscélú felújításra is, és egyre inkább élnek is ezzel a lehetőséggel.

A lakás-takarékpénztári előtakarékosság nagy előnye, hogy az állam a megtakarítási időszakban az éves betétbefizetések után 30 százalékos, de maximum évi 72 ezer forint összegű vissza nem térítendő állami támogatást biztosít, ami adó- és járulékmentes támogatás. Az állami támogatás kizárólag lakáscélú felhasználás, továbbá minimum 4 éves előtakarékosság esetén vehető igénybe és maximum 10 évig jár.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Figyelem, nagyot változik a bankolás vasárnaptól
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 30. 07:22
Rengeteg új szabályozás lép életbe szeptember 1-jétől. Ez változik és erre kell figyelnie az ügyfeleknek.
Személyes pénzügyek Menekítik a pénzüket a magyarok
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 28. 09:06
Közel másfélszeresére nőtt egy év alatt a tbsz-számlákon nyilvántartott értékpapír-állomány aktuális piaci értéke.
Személyes pénzügyek Lakáshitele van? Akkor most milliókat spórolhat
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 28. 06:31
Az elmúlt években felvett méregdrága jelzálogkölcsönüket törlesztő adósoknak mostanra eljöhetett a hitelkiváltás ideje.
Személyes pénzügyek Egyre magasabb fizetéseket ígérnek az Ausztriában dolgozóknak
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 26. 18:43
Elérte a 130 ezer főt az Ausztriában dolgozó magyarok száma, ami eddig még a németeknek sem sikerült. Az osztrák turizmusban, vendéglátásban továbbra is nagy a munkaerőhiány, ezért egyre magasabb béreket kínálnak. Az árupiaci termékek inflációval korrigálva nem drágák, nagyobb áremelkedés is elképzelhető. Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Eidenpenz József a Trend FM reggeli műsorában.
Személyes pénzügyek Kitört az őrület: egyre több magyar él ezzel a lehetőséggel
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 26. 16:10
Egy kisvárosnyi magyar lépett be az idén az egészségpénztárakba.
Személyes pénzügyek Több hitel jut a magyaroknak, mint korábban
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 26. 14:57
Ebből a szempontból mindenképpen pozitívum a fizetések alakulása.
Személyes pénzügyek Küzdelem a diákokért: a díjmentes számlavezetés már rég nem elég
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 25. 18:05
Az ingyenes számlavezetés már klasszikusnak mondható marketingelem a diákoknak szánt csomagoknál, ám ma már a jóváírási akciók is majdnem ilyen elterjedtek az iskolakezdés előtti kampányidőszakban. A kedvezményeken túl viszont egy sor egyéb kiegészítő szolgáltatást nyújtanak a bankok, hogy megnyerjék a számukra igen értékes korosztályt.
Személyes pénzügyek Kinek lehet előnyös a bizalmi vagyonkezelés? Klasszis podcast Bálint Attilával
Csabai Károly | 2024. augusztus 22. 15:03
A Raiffeisen Bank privátbanki üzletágának vezetőjével a bizalmi vagyonkezelésről beszélgettünk, arról, hogy az miben különbözik a gombamód szaporodó vagyonkezelő alapítványoktól, illetve arról, mi a kapcsolat a bizalmi vagyonkezelés és a private banking között.
Személyes pénzügyek Rendületlenül menetel a forint
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 21. 18:46
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Személyes pénzügyek Ha a személyi kölcsön már nem elég: egyre jobban fogynak a jelzáloghitelek
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 19. 18:34
A tavaszi hónapokban a szabad felhasználású jelzáloghitelek iránti kereslet is érezhetően növekedni kezdett, május után a júniusi hónap is bőven nyolcmilliárd forint feletti új kihelyezést hozott. A jelzáloghitelek viszont láthatóan a nagyobb összeg felvételében gondolkodó háztartások számára jelentenek valós alternatívát: erre utal, hogy az átlag jelenleg 15 millió forint körül mozog az új szerződéseknél.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG