TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Ennyibe kerül ott a COVID-19 kezelése. Ha szükség van rá, állják.

Bátor/magabiztos/eszetlen vállalást tett Üzbegisztán: bejelentették, hogy a kormány 3 ezer dollárt fizet minden turistának, aki az országba utazik nyaralni, és ott elkapja a koronavírust. Azért ennyit, mert az üzbégeknél a becslések szerint ennyibe kerül a betegség kezelése. Az akciót Savkat Mirzijojev elnök még június 19-én jelentette be, de itthon talán nem kapott még elég visszhangot.

Az ezzel a lendülettel június 20-án útnak indított "Üzbegisztán: garantált a biztonságos utazás" elnevezésű kampány a nemzetközi turistáknak kínálja fel a megbetegedés-kompenzációs garanciát, ám itt is vannak korlátozások. A látogatóknak a helyi utazási irodák csoportos utazásait kell igénybe venni, az állam csak így tudja garantálni az egészségügyi biztonságukat. Megbetegedés esetén a 3 ezer dollárt a nemzeti válságkezelési alapból folyósítják.

Már előttünk kiszínezték a térképet

Üzbegisztán június 15-től fogad ismét nemzetközi repülőjáratokat, de a beutazás a - magyarhoz hasonló, de már korábban bevezetett - ország-színkódoktól függ. Az üzbég turisztikai hivatal honlapja szerint a repterek a stabil egészségügyi és járványügyi helyzettel rendelkező országoknak nyitottak, akik itt is zöld besorolásúak. Ezek az üzbégeknél Japán, Kína, Dél-Korea és Izrael (nálunk például Japán és Kína sárga besorolású). Aki innen utazik Üzbegisztánba, annak nem kell karanténba mennie.

Sárga kategória: akik az elmúlt 14 napban az Európai Unió országaiban, Malajziában, Thaiföldön és Szingapúrban tartózkodtak, 14 napig házi karanténba kell menniük.

Piros országok: az Egyesült Arab Emírségekből, Törökországból, Iránból, Afganisztánból, Oroszországból és más FÁK-országokból érkező személyeket Üzbegisztánban speciális intézményekben 14 napig karanténellenőrzésnek vetik alá. Andižán, Bukhara és Urgench repülőtereit egyébként augusztus elsejétől nyitják meg teljes mértékben a nemzetközi légitársaságok számára, ekkor a járatok számára és az irányokra vonatkozó minden korlátozás megszűnik.

Turisták a szamarkandi Regisztán téren. (Forrás: uzbekistan.travel) Turisták a szamarkandi Regisztán téren. (Forrás: uzbekistan.travel)

Aki mindezek után hanyatt-homlok loholna Üzbegisztánba, az jó, ha tudja, hogy az országon belül is vannak színkódos megkülönböztetések. Üzbegisztán területe alapból három zónára lenne felosztva: piros (ahol a legtöbb fertőzött beteget regisztrálták), sárga (kis számú fertőzött) és zöld (teljesen mentes a COVID-19-től). Viszont 2020. július 10. és augusztus 1. között az Üzbég Köztársaság teljes területe a vörös zónában van.

Neki lehet

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter múlt csütörtökön látogatott Üzbegisztánba, holott az ország a magyar koronavírus-kockázati besorolás szerint vörös kategóriás, innen tehát nem lehet beutazni Magyarországra. Taskenti jelenésekor az MTI-nek hazatelefonálva Szijjártó amúgy egyebek mellett arról beszélt, hogy a magyar cégek piacra lépését az Eximbank 95 millió dolláros (mintegy 29,5 milliárd forintos) hitelkerettel támogatja, illetve arról, hogy a koronavírus-világjárvány európai csúcspontján Magyarország 650 ezer maszkot kapott Üzbegisztántól, szóval a két ország közti kapcsolat még sohasem volt ilyen aktív.

Hogy Szijjártó aztán megúszta-e megfertőződés nélkül Taskentben, az a legnagyobb biztossággal csak július 30-án lesz megállapítható, a koronavírus két hetes lappangási ideje leteltével. De ha pórult járt is, a 3 ezer dolláros kompenzációra nem lesz jogosult, hiszen nem turistaként, és nem egy helyi iroda csoportos útjára érkezett, hanem dolgozni jött.

Üzbegisztánban egyébként a mai adatok szerint a vírus elszabadulása óta 18 531 beteget azonosítottak, ám hivatalosan csak 99-en haltak meg a betegséggel összefüggésben, ami nagyon jó aránynak számít.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Dízelesek, még péntek előtt tankoljatok!
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 30. 10:49
Aznap ugyanis megdrágul a gázolaj. A benzin nem.
Személyes pénzügyek 20 százalékkal emelik az ápolók, szakdolgozók fizetését novemberben
MTI | 2020. szeptember 29. 14:53
Mondta Rétvári Bence.
Személyes pénzügyek Erre számítson, ha most bankba megy Magyarországon!
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 27. 17:35
Kötelező maszkviselés, kézfertőtlenítés, műanyag plexi és az online ügyintézés fejlesztése - így készült fel a bankok többsége a koronavírus-járvány második hullámára. A Bank360.hu pénzügyi szakportál a járványra való felkészüléséről, ezzel összhangban pedig az online hitelügyintézés lehetőségéről kérdezte a bankokat.
Személyes pénzügyek Elveszítem a munkámat, most mi lesz? Van segítség, de még időben kell lépni!
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 26. 12:03
Kevés nagyobb érvágás van egy család életében, mint a munkanélküliség. Az elapadó bevételek az élet minden területére kihatnak. A koronavírus második hulláma minden bizonnyal nagy csapás lesz és sokan kerülhetnek ismét ebbe helyzetbe. Éppen ezért pénzügyi szakértővel gyűjtöttük össze, hogy milyen jövedelemvédő és jövedelempótló pénzügyi intézkedéseket tehetünk.
Személyes pénzügyek Kölcsönből autó megtakarítás nélkül? Most különösen észnél kell lenni
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 23. 13:31
A szokottnál is óvatosabban kell kezelnünk a pénzügyeinket, kiadásainkat a koronavírus-járvány miatt, és nem kivétel ez alól az autóvásárlás sem. Ha hitelből oldanánk meg, érdemes lehet vállalni az extra költségeket a biztonságért.
Személyes pénzügyek 2021 közepéig nem kellene törleszteni a hiteleket!
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 19. 11:37
De nem mindenkinek, csak a gyermeket nevelő családok, a nyugdíjasok, a munkanélküliek, a közfoglalkozottak, valamint a legalább 25 százalékos árbevétel-csökkenést elszenvedő vállalkozások számára.
Személyes pénzügyek Karanténba mennek-e a külföldön dolgozó magyarok?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 7. 19:03
Senki sem tudja valójában, hogy aki Ausztriába vagy más országba jár dolgozni a határ 30 kilométeres sávján túl, az hazajöhet-e két hetes karantén nélkül, vagy sem. A jogszabály nem egyértelmű, a határátkelőkön pedig nincs egységes gyakorlat. Az ingatlanalapok eddig jól átvészelték a válságot.
Személyes pénzügyek Ilyen is ritkán van: a kockázatosnál akár olcsóbb is lehet a biztonságosabb lakáshitel
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 1. 19:05
Az augusztus végén elérhető jelzáloghitelek között találni olyan minősített fogyasztóbarát kölcsönt, ami árban a változó kamatozású hitelekkel vetekszik, sőt, olcsóbb is lehet.
Személyes pénzügyek A továbbtanulás a legjobb befektetés?
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 1. 15:37
A diploma megszerzésének egyik előnye, hogy az általunk vágyott szakmában dolgozhatunk. A másik, hogy a diplomások jóval többet keresnek. Így nagyon érdemes megtalálni a megoldást a tanulmányok finanszírozására és befejezésére.
Személyes pénzügyek Most érdemes kiváltani a régi hiteleket
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 31. 16:31
A koronavírus miatt az év végéig bevezetett hitelmoratórium sok mindenre ad lehetőséget. Amellett, hogy a krízis idején legalább a hiteltörlesztéssel nem kellett foglalkozni, a Bank360.hu szakértői szerint a mostani időszakot ki lehet használni arra is, hogy elgondolkodjunk a régi hitelek kiváltásán.
hírlevél