TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter felkérte a pénzügyi szektor képviselőit, vizsgálják meg azokat a legjobb megoldásokat, amelyek alapján egy értelmes kormányzati, megtakarítást ösztönző program létrehozható - jelentette be Hamecz István, az OTP Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója egy szakmai konferencián.

Hamecz István elmondta, ez a felkérés már csak azért is érdekes, mert a megtakarításokat a kormányzatok hosszú távon mindig "imádják", de egyik kormány sem szeretné, ha rövid távon, az ő idejük alatt növelnék a megtakarításokat, inkább azt szeretik, ha az emberek elköltik a pénzüket.

Hamecz István, az OTP Alapkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója (Fotó: Archív)A magyarok fele nem rendelkezik megtakarítással

A lakosság 52 százalékának a Gfk és az OECD 2010-es közös felmérése szerint egyáltalán nincs pénzügyi megtakarítása, 63 százaléknak pedig még három hónapra elegendő tartaléka sem - ismertette a vezérigazgató. Ezzel összecseng az alapkezelő pécsi egyetemmel közös felmérésének eredménye is, amely szerint 48 százaléknak egyáltalán nincs megtakarítása, 40 százalék pedig félmillió forintnál kisebbel rendelkezik, ami a preferált megtakarítási célokra - lakásvásárlás, a gyermek jövőjéről való gondoskodás, nyugdíjcélú megtakarítás - biztosan nem elegendő.

A pénzügyi szféra valamennyi részét képviselő 10 fős munkacsoport külön jelezte, hogy Magyarország súlyos demográfiai kihívás előtt áll, jelentősen megnő az idősek és az eltartottak aránya, ami azért probléma, mert már most is az államtól származik az időskori jövedelempótlás java. Most minden 65 év felettire négy munkaképes korú jut; ha az eltartotti ráta kettő alá esik, súlyos kihívást fog jelenteni, amivel már most foglalkozni kell. A szakértői csoport szerint néhány alapelvet érdemes figyelembe venni: konzisztenssé és kiszámíthatóvá kell tenni a támogatási rendszert, egyszerűnek, átláthatónak verseny- és termék-semlegesnek kell lennie, és költségkorlátokat kell tartalmaznia.

Új befizetésekre van szükség

Fontosnak tartják továbbá azt is, hogy a támogatási rendszer az új megtakarításokat ösztönözze, ne a meglévőket rendezze át. Álláspontjuk szerint nem általában a megtakarítások érdemesek támogatásra, hanem a hosszú távú és rendszeres megtakarítások. Azokat kell ösztönözni elsősorban, akiknek semmilyen megtakarításuk nincs, hogy rendszeresen kisebb összeget megtakarítsanak.

Újra a régi lemez: megtakarítási célt kellene támogatni


A szakértők a 10 év alatti és feletti általános célú megtakarítások esetén egységes támogatási rendszert alakítanának ki, akárcsak a hosszú távú megtakarítási cél igazolása esetén is. Szükségesnek tartanák a törvényi szabályozás átalakítását annak érdekében, hogy bizonyos termékek bizonyos költségszint felett egyáltalán ne élvezhessenek adókedvezményt, ne legyenek államilag támogattak. Javasolják azt is, hogy egészségpénztárból lehessen egészségbiztosítást venni. A csoport javasolta a munkabérek és az illetmények kötelező bankszámlára való utalását és a költségek kordában tartására a banki alapszámla konstrukció bevezetését. A szakértők felhívták továbbá a figyelmet az állam szerepére a pénzügyi kultúra fejlesztésében.

MTI, Privátbankár

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Személyes pénzügyek Otthonfelújítási programot indít a kormány a legalább egygyerekes családoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 14. 10:04
2021. január elsején indul.
Személyes pénzügyek Sok lakáshiteles törlesztője megemelkedhet, amint lejár a moratórium
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 08:19
A moratórium miatt nem, de a bankok közötti referencia kamatok emelkedése miatt pont a legnehezebb időszakban nőhet a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete. Sokakat érhet kellemetlen meglepetés, mikor a moratórium lejárta után újfent fizetniük kell a törlesztőrészleteket.
Személyes pénzügyek Négy hely már biztos a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 11. 12:09
Egy győri, egy szombathelyi, egy tatai és egy pápai csapat nyerte az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny október 8-ai megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a november 4-ei országos döntőre. Október 13-án, kedden újabb elődöntőkre kerül sor, ezúttal öt megye csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek Csőtörésnél bánja igazán a magyar, hogy nincs lakásbiztosítása
Privátbankár.hu | 2020. október 10. 11:18
A legtöbben csak beázásnál vagy csőtörésnél eszmélnek. 100-ból 25 megkérdezettet ért már olyan káresemény, amikor jól jött volna a meglévőnél kiterjedtebb körű lakásbiztosítás. Bár a magyarok nagy része gondoskodik otthona biztosítási védelméről, sokan nem kezelik tudatosan szerződésüket, és nem követik figyelemmel, hogy pontosan mire is terjed ki a meglévő biztosítási csomagjuk – derül ki egy friss kutatásából.
hírlevél