<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

December 6-tól nagylelkű támogatási forma válik elérhetővé a napelemes rendszerek telepítésére és fűtéskorszerűsítésre, akár 11 millió forintos értékben. Ez számottevően meghaladja a maximum hárommillió forintot kínáló otthonfelújítási támogatást, de az ördög a részletekben rejlik: az új napelemes pályázat nemcsak a személyi feltételekben, de a költségek elszámolásában is szigorúbb - derül ki a Bank360 összeállításából.

Az új napelem pályázat december 6-án indul, és rögtön a tervezett keret felét, 100 milliárd forintot szétoszthatnak a jelentkezők között a következő hónapokban. Csak azok a tulajdonosok pályázhatnak, akiknek az éves átlagos jövedelme nem haladja meg a 4 850 000 forintot, ezen belül pedig a gyermeket nevelők és a hátrányos helyzetű településeken élők indulnak előnnyel. A pályázat beadása során arra is figyelni kell, hogy azt négy különböző ütemben kell beadni lakóhely szerint - december 6-án a Nyugat- és Közép-Dunántúlon lakók számára nyílik meg a lehetőség.

Aki minden feltételt teljesít, az több pénzt kaphat, mint az otthonfelújítási támogatás keretében, és nem kell számolni az 50 százalékos szabállyal sem. Ha kizárólag napelem telepítése a cél, a napelem pályázatnál a 2,9 millió forintos támogatás mellé nincs szükség önerőre, míg az otthonfelújítási támogatásnál a hárommillió forint támogatás elnyeréséhez  legalább hatmillió forintos felújítással kell számolni. A fűtéskorszerűsítést is tartalmazó felújítási cél esetén viszont 11,3 millió forint jár a napelem pályázatra, ami többszöröse az otthonfelújítási támogatásnak.

Forrás: depositphotos.comForrás: depositphotos.com

A magasabb összegért azonban több feltételt is kell teljesíteni. A Bank360.hu elemzői összeszedték a szigorú műszaki feltételeket támasztó program pénzbeli megkötéseit.

Mindkét programban kellenek a számlák

Abban nincs különbség a napelem pályázat és az otthonfelújítási program között, hogy mindkét esetben számlákkal kell igazolni a teljesítést, és csak vállalkozóval lehet megoldani a felújítást. A napelem pályázat során ugyanakkor minden részmunkálatot csak olyan vállalkozó végezhet el, aki benne van a regisztrált kivitelezői listában - a velük való előszerződésnek pedig már a pályázat beadása előtt rendelkezésre kell állnia.

Az otthonfelújítási támogatás keretében kiegészítő nyilatkozatot igényelt a napelem felújítási egységköltsége: a maximális teljesítmény szempontjából nem haladhatja meg az összes költség a bruttó 450 000 Ft/kWp összeget. A napelemes pályázat tekintetében is hasonló az előírás, 1 kWp napelem rendszer bruttó maximális fajlagos költsége ugyanis 485 645 forint lehet.

A napelem-pályázat lépésenként írja a feltételeket

A napelem programban további elvárás, hogy az elszámolható költség azon része, amely engedélyezéshez, a kötelező nyilvánosság biztosításához vagy az energetikai tanúsítványok elkészítéséhez szükséges, legfeljebb a teljes támogatás 5 százalékát teheti ki. A tervezési költségekre vonatkozóan ez az arány pedig a 10 százalékot nem haladhatja meg.  Emellett, ha a felszerelt hőszivattyú földhőt használ, három eltérő vállalkozótól kell árajánlatot szerezni, és csak a legalacsonyabb árat kínáló valósíthatja meg a beruházást.

Hosszú az a lista is, amely a napelem pályázat egyes felújítási munkálataira szabja meg az elszámolható költségek legmagasabb értékét. A legfontosabb elvárások maximális fajlagos költségre az alábbiak (a részletes lista a napelem pályázat 24. oldalán érhető el):

  • villanyóra szabványosítása 289 200 forint,
  • villamos energia közcélú hálózathoz történő csatlakozásért fizetendő díj hőszivattyúhoz 316 992 forint,
  • nyílászárók cseréje összesen 2 400 750 forint,
  • akkumulátoros tároló (5 - 9,9 kWh) 1 916 956 forint,
  • levegő – víz hőszivattyú kültéri és beltéri egységgel 2 247 476 forint.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Több magyar oldhatta a stresszt alkohollal a járvány második évében
Király Béla | 2022. január 25. 06:07
2021-ben már kevesebb korlátozással kellett a lakosságnak szembenéznie és a vendéglátóhelyek látogatása is csak az év elején ütközött korlátokba. Vélhetőleg ezek is hozzájárultak ahhoz, hogy tavaly is nagy mennyiségű alkohol fogyott az országban.
Személyes pénzügyek Mi is védhetjük adatainkat az interneten, ha tudatosabban vásárolunk
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 18:18
Az e-kereskedelem veszélyeire is figyelmeztet az Állami Számvevőszék.
Személyes pénzügyek Jó hírt kaptak az Ausztriában dolgozó magyarok 
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 14:04
Nem kaphatnak kevesebb szociális ellátást a migráns munkavállalók.
Személyes pénzügyek Kié lesz a Facebook-profilom, ha meghalok? Mi lesz a bitcoinjaimmal?
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 13:34
Bonyolult és részleteiben még nem szabályozott a digitális javak átörökítése, pedig rohamos terjedésük miatt egyre fontosabbá válik, mi lesz a sorsuk halálunk után. Ezt mutatja, hogy már a hagyatéki eljárásokban is egyre gyakrabban jelennek meg a kriptopénzek, a közösségimédia-profilok vagy a felhőben tárolt dokumentumok. Kevesen tudják ugyanakkor, hogy megfelelő szabályozás, rendelkezés híján a kriptojavakhoz való hozzáférés az örökösök számára kérdésessé válhat, vagy hogy a techóriások csak saját, egyedi szabályaik alapján engednek hozzáférést az arra jogosultaknak az elhunytak adataihoz. Míg például a Facebookon az elhunyt üzeneteit nem láthatják, addig a Google-nál akár az összes levelet elolvashatják, és az ott tárolt dokumentumokat is letölthetik az erre feljogosított személyek - derül ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara összeállításából.
Személyes pénzügyek Lecsengőben a babaváró hitel
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 07:37
A Bank360 index alapján a lakossági hitelkereslet még nem érte el a válság előtti szintet 2021-ben. A babaváró kölcsön iránti érdeklődés egyre süllyedve mélypontjára ért decemberben.
Személyes pénzügyek Csúcson az áremelkedés - mennyit segít, ha visszaárazzuk a farhátat? A hét videója
Izsó Márton - Gáspár András | 2022. január 14. 19:21
Innen szép nyerni: az egyik legfontosabb inflációs mutató 20 éves csúcsra emelkedett, a Privátbankár Árkosár-indexe 15 éve nem látott szinten jár - mennyit segít, ha néhány alapélelmiszer árát visszaállítják az októberi szintre?
Személyes pénzügyek Százezreket spórolhat, aki előrehozza a személyi kölcsön felvételt
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 10:44
Egyre több banknál kapcsolják be a kamatrakétákat a személyi kölcsönöknél is, nem ritka a 2 százalékpontot meghaladó kamatemelkedés. A money.hu szakértői szerint megfontolandó a hitelfelvétel előrehozatala azoknak, akik az év során kölcsönből terveznek valamilyen beruházást – százezreket spórolhatnak.
Személyes pénzügyek A zöld hitel éve lehet 2022
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 09:46
A kamatemelkedések nagy nyertese lehet 2022-ben a kedvezményes zöld hitel, mert aki ezt fel tudja venni az új lakásához vagy házához, az sokkal olcsóbban juthat kölcsönhöz. A bankoknál már az októberi indulás óta nő az érdeklődés, és a folyósítások még csak az idén indulnak be igazán.
Személyes pénzügyek Lakásfelújítás, lakásvásárlás: változtak a támogatási feltételek, több határidő is lejár idén
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 12:42
Január elsejétől számos ponton megváltoztak a kormányzati otthonteremtési támogatások igénylésének és felhasználhatóságnak feltételei. Az elsősorban a CSOK-ot és lakásfelújítási támogatást érintő változások mellett azonban több véghatáridő is közeleg 2022-ben.
Személyes pénzügyek Ezért fagyaszthatták be Orbán Viktorék az élelmiszerárakat - durva áremelkedés történt
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. január 13. 05:38
Az új évben is folytatódik a masszív áremelkedési trend az élelmiszereknél: a Privátbankár.hu legfrissebb Árkosár-felmérésének adatai szerint újabb csúcsra értek az árak a hipermarketekben, és az áremelkedés tempója is rekordott döntött. Az egyik áruházban pedig egy furcsa árcímkét is találtunk. Nem sokkal cikkünk publikálása előtt jött a hír: a kormány 6 termék esetében befagyasztja az élelmiszerárakat - már értjük, miért.
hírlevél
Ingatlantájoló