<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

December 6-tól nagylelkű támogatási forma válik elérhetővé a napelemes rendszerek telepítésére és fűtéskorszerűsítésre, akár 11 millió forintos értékben. Ez számottevően meghaladja a maximum hárommillió forintot kínáló otthonfelújítási támogatást, de az ördög a részletekben rejlik: az új napelemes pályázat nemcsak a személyi feltételekben, de a költségek elszámolásában is szigorúbb - derül ki a Bank360 összeállításából.

Az új napelem pályázat december 6-án indul, és rögtön a tervezett keret felét, 100 milliárd forintot szétoszthatnak a jelentkezők között a következő hónapokban. Csak azok a tulajdonosok pályázhatnak, akiknek az éves átlagos jövedelme nem haladja meg a 4 850 000 forintot, ezen belül pedig a gyermeket nevelők és a hátrányos helyzetű településeken élők indulnak előnnyel. A pályázat beadása során arra is figyelni kell, hogy azt négy különböző ütemben kell beadni lakóhely szerint - december 6-án a Nyugat- és Közép-Dunántúlon lakók számára nyílik meg a lehetőség.

Aki minden feltételt teljesít, az több pénzt kaphat, mint az otthonfelújítási támogatás keretében, és nem kell számolni az 50 százalékos szabállyal sem. Ha kizárólag napelem telepítése a cél, a napelem pályázatnál a 2,9 millió forintos támogatás mellé nincs szükség önerőre, míg az otthonfelújítási támogatásnál a hárommillió forint támogatás elnyeréséhez  legalább hatmillió forintos felújítással kell számolni. A fűtéskorszerűsítést is tartalmazó felújítási cél esetén viszont 11,3 millió forint jár a napelem pályázatra, ami többszöröse az otthonfelújítási támogatásnak.

Forrás: depositphotos.com
Forrás: depositphotos.com

A magasabb összegért azonban több feltételt is kell teljesíteni. A Bank360.hu elemzői összeszedték a szigorú műszaki feltételeket támasztó program pénzbeli megkötéseit.

Mindkét programban kellenek a számlák

Abban nincs különbség a napelem pályázat és az otthonfelújítási program között, hogy mindkét esetben számlákkal kell igazolni a teljesítést, és csak vállalkozóval lehet megoldani a felújítást. A napelem pályázat során ugyanakkor minden részmunkálatot csak olyan vállalkozó végezhet el, aki benne van a regisztrált kivitelezői listában - a velük való előszerződésnek pedig már a pályázat beadása előtt rendelkezésre kell állnia.

Az otthonfelújítási támogatás keretében kiegészítő nyilatkozatot igényelt a napelem felújítási egységköltsége: a maximális teljesítmény szempontjából nem haladhatja meg az összes költség a bruttó 450 000 Ft/kWp összeget. A napelemes pályázat tekintetében is hasonló az előírás, 1 kWp napelem rendszer bruttó maximális fajlagos költsége ugyanis 485 645 forint lehet.

A napelem-pályázat lépésenként írja a feltételeket

A napelem programban további elvárás, hogy az elszámolható költség azon része, amely engedélyezéshez, a kötelező nyilvánosság biztosításához vagy az energetikai tanúsítványok elkészítéséhez szükséges, legfeljebb a teljes támogatás 5 százalékát teheti ki. A tervezési költségekre vonatkozóan ez az arány pedig a 10 százalékot nem haladhatja meg.  Emellett, ha a felszerelt hőszivattyú földhőt használ, három eltérő vállalkozótól kell árajánlatot szerezni, és csak a legalacsonyabb árat kínáló valósíthatja meg a beruházást.

Hosszú az a lista is, amely a napelem pályázat egyes felújítási munkálataira szabja meg az elszámolható költségek legmagasabb értékét. A legfontosabb elvárások maximális fajlagos költségre az alábbiak (a részletes lista a napelem pályázat 24. oldalán érhető el):

  • villanyóra szabványosítása 289 200 forint,
  • villamos energia közcélú hálózathoz történő csatlakozásért fizetendő díj hőszivattyúhoz 316 992 forint,
  • nyílászárók cseréje összesen 2 400 750 forint,
  • akkumulátoros tároló (5 - 9,9 kWh) 1 916 956 forint,
  • levegő – víz hőszivattyú kültéri és beltéri egységgel 2 247 476 forint.

Személyes pénzügyek Az euróváltásra készülők legszebb álmai valósulnak meg
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 07:24
Az euró továbbra is a 370-es szint alatt cserél gazdát a hazai bankközi devizapiacon.
Személyes pénzügyek Végre van egy mutató, amiben rávertünk a régióra!
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 14:47
Az idén külföldi nyaralásra induló magyarok 83 százaléka a helyszínen is bankkártyával, okostelefonnal vagy okosórával tervez fizetni.
Személyes pénzügyek OTP: inkább a fiatalok kérnek szakmai segítségek lakáshitelük igénylése során
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 10:33
A hazai lakosság túlnyomó többsége úgy gondolja, hogy tudatosan tervezi meg a hitelfelvételt, amikor lakásvásárlásra vagy otthona felújítására készül, de nem elhanyagolható azoknak az aránya sem, akik bizonytalankodnak, és nehezen hozzák meg a döntéseket. Az OTP Bank és otpotthon.hu megbízásából készült országos reprezentatív kutatás eredménye azt mutatja, hogy a finanszírozási lehetőségek önálló feltérképezése mellett sokakat a hitelezéssel foglalkozó ügynökök, banki szakemberek segítettek át a nehézségeken. A tapasztalatok birtokában, utólag azt is sokan beismerik, hogy ha újra belevágnának, néhány dologra jobban odafigyelnének.
Személyes pénzügyek A budapestieknek jóval drágább lesz az autózás - vidéken most jobban járnak az autósok
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 09:53
Nyílik az olló a budapesti és a vidéki KGFB-díjak között, de mindenhol érezhető a személyautósok számára a drágulás.
Személyes pénzügyek Nem akarja látni, mennyit kérnek egy lángosért egy budapesti strandon
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 09:22
Tavalyhoz képest is megdöbbentő a drágulás.
Személyes pénzügyek Ha van még egy ingatlanja, olcsóbbá teheti a lakáshitelét is!
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 10:45
Bár a lakáshitel-felvételnél jellemzően kötelező 20 százalék saját erővel rendelkezni, abban az esetben erre nem feltétlenül van szükség, ha egy másik ingatlant pótfedezetként von be az igénylő, és az egyébként meglévő önrészt pedig magas, két számjegyű hozamot nyújtó állampapírba fekteti. Egy ilyen megoldással jelentősen csökkenthető a lakáshitel összköltsége. 
Személyes pénzügyek Otthonteremtési támogatást igényelne? A szakértő szerint kérjen segítséget a szakértőktől
Privátbankár.hu | 2023. május 26. 11:21
Az otthonteremtési támogatások - Babaváró hitel, csok és falusi csok - igénylésének feltételei idén változtak, érdemes szakértő segítségét kérni a lehetőségek maximális kihasználása érdekében - hívta fel a figyelmet a Duna House ingatlanközvetítő az MTI-nek pénteken eljuttatott közleményében.
Személyes pénzügyek Mégsem kedd éjfél az adóbevallás határideje - újabb közleményt adott ki a NAV
Privátbankár.hu | 2023. május 23. 16:31
A hétfői határidőt először keddig tolták ki, de most még egy napot kaptak az adófizetők.
Személyes pénzügyek Babavárót szeretne? Itt vannak a bankok akciói!
Privátbankár.hu | 2023. május 23. 08:04
Akár több mint négyhavi törlesztőrészletnek megfelelő összeget is adnak pluszban a bankok a babaváró hitelt igénylő ügyfeleknek, de így sincs tolongás a kamatmentes kölcsönért. A program indulása óta megtöbbszörözték az ajándékpénzt. Van, ahol már 200 ezer forintot ér egy hitelszerződés.
Személyes pénzügyek Felújítást tervez? Így spórolhat a hiteltörlesztőn!
Gergely Péter | 2023. május 21. 19:29
Az energiaárak növekedésével többen elhalasztják a lakásvásárlást, és döntenek a jelenlegi otthonuk felújítása mellett. A felújítás gondolata a költözni nem akarókban is felmerülhet, hiszen egy korszerű lakással komoly összeget lehet megfogni a rezsiköltségen. A jelenlegi kamatszintek mellett viszont a felújítók sincsenek könnyű helyzetben, ha a munkákat hitelből végeztetnék el.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG