<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

„Az életképes de gyenge hitelképességű, vagy fedezettel nem rendelkező hazai KKV-k támogatása a fő prioritás”. (x)

A várakozások szerint kiemelkedő eredménnyel zárja az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt a 2018-as évet. Az állami kezességvállalás KKV-hoz juttatását végző cég garanciaállománya 2018 szeptember végére megközelítette a 700 milliárd forintot. Ezzel közel 870 milliárd forint hitel került csaknem 40 ezer hazai vállalkozáshoz a Garantiqa közreműködésével. 2018-as teljes évre várható portfolió növekedés pedig megközelíti a 150 milliárd forintot. A társaság vezérigazgatójával, Dr. Búza Évát az eredményekről, és a célokról kérdeztük.

- A Garantiqa növekedése 2018-ban is folyatódott, úgy tűnik, hogy a prosperáló gazdaságban a vállalkozások bátrabban vesznek fel hitelt, amihez jól jön nekik az állami kezességvállalás. Valóban ez a helyzet?

- Így van, a kedvező gazdasági környezet jó hatással van a hazai KKV szektor hitelfelvételi kedvére, így mi is  dinamikusan bővültünk. A számok magukért beszélnek: a kezességvállalási portfoliónk 2015-ben 46 milliárd forinttal, 2016-ban 76 milliárd forinttal, 2017-ben pedig 127 milliárd forinttal emelkedett, idén pedig megközelíti a 150 milliárd forintot. Ez a dinamika, ez a növekedési ütem egyébként gyorsabb volt a KKV hitelezés bővülésénél.

Sokan szembesülnek azzal, hogy különböző okok miatt a pénzintézetek nem nyújtanak hitelt beruházásra, pályázat önrészére, az új vállalkozás elindításához. A Garantiqa szolgáltatása, a készfizető kezesség ebben segít, nézze meg ezt a rövid animációs videót:

Ilyen komoly a hazai KKV finanszírozási igénye? Hogy néz ki most a KKV hitelezési piac, mit mutatnak a számok? És mik a fontosabb kilátások?

-    Igen,   a finanszírozási igény jelentős, ezt minden kereskedelmi banki partnerünk visszaigazolja. Igaz ez még annak ellenére is, hogy a KKV-k finanszírozáshoz jutását uniós forrású, kedvezményes hitelek is támogatták. Szóval a KKV-szektor kielégítetlen finanszírozási igénye továbbra is jelentős: a Magyar Fejlesztési Bank egy nem túl régi felmérése szerint az életképes mikro-, kis- és középvállalkozások negyede, nem, vagy csak részben juthat hozzá forrásokhoz a kereskedelmi banki szektorból. A finanszírozási hiányosságokkal érintett vállalkozások többsége az elutasítástól tartva fel sem vette a kapcsolatot a pénzintézetekkel. Ez fontos jellemzője a piacnak, amire válaszokat kell találnunk nekünk is.

hirdetés

-    Milyen válaszokat tud adni erre az állami hátterű kezességvállalással tulajdonképpen a KKV hitelezés multiplikátoraként is működő Garantiqa?

Fontos feladatunk, és egyben kihívás is számunkra, hogy minél több olyan vállalkozás mellé oda tudjunk állni, amelyek a kezességvállalás nélkül nem tudnának forráshoz jutni. Minden felmérésünk és tapasztalatunk azt mutatja, hogy a megfelelő biztosítékok megléte bizonyul még mindig az egyik legfőbb hitelfelvételi akadálynak, így a kezességvállalásunknak fontos szerepe van a KKV-k finanszírozáshoz jutásában. 2018-ban már minden ötödik hitelfelvétel a Garantiqa kezességvállalásával valósult meg. Azt lehet mondani, hogy a Garantiqa mára a hazai KKV finanszírozás meghatározó szereplője, ugyanakkor nagyon fontos számunkra, hogy minél több hazai mikro- kis- és középvállalkozást sikerüljön megismertetni az állami kezességvállalásban rejlő előnyökkel. Ennek érdekében egyébként ettől az évtől szakmai partnerekkel és érdekképviseletekkel működünk együtt az ismeretterjesztő, edukációs tevékenységünk erősítésére. Valóban az lenne a cél, hogy minél több olyan vállalkozás forráshoz jusson, és megkapja a fejlődés, fejlesztés lehetőségét, amelyek esetleg erről korábban nem is nagyon álmodhattak. Ami pedig a konkrétumokat illeti: az Európai Beruházási Alappal még 2017 októberében kötött megállapodásunk  lehetővé, teszi, hogy az úgynevezett COSME viszontgarancia program keretében közel 3500 hazai KKV juthasson, mintegy 80 milliárd forintnyi hitelhez. Ez új lehetőséget jelent a szektor számára, csakúgy, mint az idén indult Irinyi Garanciaprogram, amely az Irinyi-tervben kiemelt ágazatok támogatását elősegítő kezességvállalási konstrukciónk. Szintén a COSME program tettel lehetővé a portfoliógarancia termékünk bevezetését, ami azért mérföldkő a társaságunk életében, mivel a portfoliógarancia esetében a kezességvállalások átfutási ideje nullára csökkent.

-    Ez hazai kis és közepes vállalkozások meglehetősen nagy tömegének lehet jó hír, nem? Mire alapozható ez az optimista megközelítés?

-    Egyszerűsítve azt lehet mondani, hogy a gazdasági konjunktúrára. Az erős hazai és uniós gazdasági növekedés egyre optimistábbá teszi a finanszírozókat és a vállalkozásokat, így a pozitív hangulat a hitelpiacon is megmutatkozik. Ráadásul ezt az óvatos optimizmust támasztják alá a szektor kilátásairól szóló kutatások és a saját tapasztalataink is. Noha egyre optimistábbak a szektor szereplői, azért a válság tanulságait levonták, a bankok megfontoltan viszonyulnak a hiteligényekhez, amit csak a megfelelő fedezet mellett hagynak jóvá. Ezért van nagy tere a Garantiqa kezességvállalásának és ezért tudunk érdemben segíteni a hazai KKV szektor egyre több szereplőjének.

(X)

Készült a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. támogatásával.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Jöhet a nyugdíjfordulat? Félnek a jövőtől a fiatalok
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 14:55
Nőtt azoknak a 35 év alattiaknak a száma, akik nyugdíj- és egészségpénztárban gondolkodnak – derül ki a Prémium Önkéntes Pénztárak adataiból.
Személyes pénzügyek Még mindig sok a tévhit, ha a végrendeletekről van szó
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 13:46
Csaknem 10 százalékkal többen tettek végintézkedést közjegyző előtt az idén november közepéig, mint tavaly egész évben. Ugyanakkor a lakosság többsége még mindig nem rendelkezik vagyonáról a halála esetére.  
Személyes pénzügyek Sokan nem terveznek a tavalyinál fényűzőbb karácsonyt
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 15:34
A koronavírus-járvány gazdasági hatásai az idei ünnepeken is nyomot hagynak.
Személyes pénzügyek Megrohamozták a hazai bankokat
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 10:07
Ráharaptak a Zöld Otthon Program kedvezményes kamatú hitelére az ingatlant vásárlók és építők. A bankokhoz már az első hónapban annyi igénylés futott be, hogy ilyen ütemben fél év alatt elfogyhat a jegybank 200 milliárdos kerete. Sokan más lakáskölcsönnel együtt veszik fel a zöld hitelt, és akár az építési, vásárlási terveiket is módosítják ennek érdekében.
Személyes pénzügyek Rengeteg értékes szerves hulladék megy veszendőbe
Natív tartalom | 2021. november 30. 16:03
Éves szinten óriási mennyiségű szerves hulladék keletkezik a háztartásokban. Bár már egyre többen felismerik, hogy ez értékes alapanyag is lehet, de a biztató folyamatok ellenére sajnos jelentős mennyiségben még mindig kommunális hulladékként végzi az egyébként komposztálható hulladék.
Személyes pénzügyek Kiderült, mit szeretnénk kapni leginkább karácsonyra
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 11:36
Az idén az emberek a korábbinál hamarabb elkezdték intézni karácsonyi bevásárlásaikat, az Oracle Retail fogyasztói kutatása szerint a vevők 14 százaléka többet is hajlandó fizetni a gyorsabb vagy garantált szállításért, mások pedig, 29 százalékuk, a kényelmesebb módját választják az ajándékozásnak és ajándékkártyát vesznek konkrét tárgyak helyett.
Személyes pénzügyek Pénzesőben bíznak a fiatalok
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 08:37
A dolgozó fiatalok majdnem kétharmada számít béremelésre a következő időszakban, 46 százalékuk az inflációnál alacsonyabb, 20 százalékuk viszont azt meghaladó emelést valószínűsít - derül ki a K&H ifjúsági indexéből. A pesszimisták, vagyis a fizetéscsökken számítók aránya nagyon alacsony, mindössze 4 százalékos.
Személyes pénzügyek Több magyar dolgozik Ausztriában, mint a 2019-es boldog békeidőkben
Eidenpenz József | 2021. november 28. 06:17
Bár az előző hónaphoz képest csökkent októberben az Ausztriában dolgozó magyarok száma, egy és két évre visszatekintve mégis jelentős a növekedés. Más országok polgáraihoz képest is sok magyar kapott munkát idén. A bevezetett lezárások miatt azonban sokan kerülhetnek bajba, főleg, ha a korlátozás tovább tart a tervezettnél.
Személyes pénzügyek Brutálisan megnőhetnek egyes lakáshitelek törlesztőrészletei
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 15:46
Pórul járnak, akik a hitelfelvételkor a változó kamatozást választották: akár 17 százalékkal is magasabb lehet a decemberi törlesztőrészletük.
Személyes pénzügyek Jövőre többet fizetnek a lógósok
Privátbankár.hu | 2021. november 23. 17:15
Átlag hét százalékkal kell többet fizetnie azoknak jövő évtől, akikről kiderül, hogy érvényes kötelező gépjármű felelősségbiztosítási szerződés nélkül vesznek részt a közúti forgalomban. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló