3p

Közel másfélszeresére nőtt az első negyedévben a babaváró kölcsön új szerződéseinek száma.

Erősen indult az év a babaváró kölcsönnél is: az első három hónapban 59,8 milliárd forint értékben születtek új szerződések, ami közel 60 százalékos ugrás az egy évvel korábbi 37,4 milliárdhoz képest – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. Az új szerződések száma eközben hozzávetőleg 45 százalékkal emelkedett, így január és március között meghaladta az 5500-at.

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a támogatott konstrukció iránti megnövekedett érdeklődést részben a lakossági hitelpiac élénkülése magyarázza: a babavárót ugyanis gyakran más termékekkel – leginkább lakáshitelekkel – együtt veszik fel az arra jogosultak, így a növekvő kereslet itt is érezteti a hatását.

Kell a babaváró, amíg lehet
Kell a babaváró, amíg lehet
Fotó: Depositphotos

Idén kevesebben igényelhetik

A szakértő szerint ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy a babavárót most már csak azok a házaspárok igényelhetik, ahol a feleség elmúlt 18 éves és még nem töltötte be a 30. életévét. Azoknál a házaspároknál viszont, ahol a feleség már elérte a 30., de még nem töltötte be a 41. életévét – és igazolják a legalább 12 hetes várandósságot – 2024. december 31-ig tartó átmeneti időszakot határoz meg a jogszabály. „Az átmeneti időszak sokakat késztethet arra, hogy – ha megfelelnek a feltételeknek –, még időben igényeljék a kölcsönt: az új szerződések számának megugrásában tehát ez a tényező is közrejátszhat” – emelte ki Gergely Péter.

Az MNB adataiból az is látszik, hogy a babaváró kölcsönt igénylők változatlanul igyekeznek kihasználni a konstrukció nyújtotta lehetőségeket. Miközben januártól az igényelhető hitelösszeg maximuma 10 millióról 11 millió forintra emelkedett, az első negyedében folyósított hiteleknél már 10,8 millió forint fölött járt az egy szerződésre jutó átlag, vagyis az ügyfelek döntő többsége elment a jogszabályban meghatározott plafonig.

2020 volt a csúcs év

A növekvő érdeklődés persze rá is fér a babaváró piacára: a csúcsévnek számító 2020. óta – amikor több mint 618 milliárd forintnyi új szerződést kötöttek a bankok – fokozatosan csökkent az érdeklődés a támogatott konstrukció iránt, és tavaly már csak alig valamivel több mint 270 milliárd forintos volumenre futotta. „Az első negyedéves adatokból nyilván nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, de ha a lakossági hitelpiacon fennmarad az év elején tapasztalható élénkülés, jó esély mutatkozik arra, hogy forduljon a trend a babavárónál is, és sikerüljön túlszárnyalni a tavalyi értékesítési volument 2024-ben” – vélekedett a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Ajándékpénzt adnak a bankok

A bankokon láthatóan semmi nem múlik, a legtöbb, a lakossági piacon aktív szereplő változatlanul gáláns akciókkal igyekszik fenntartani az érdeklődést a támogatott konstrukció iránt. A CIB Banknál például 180 ezer forintos jóváírási akció van érvényben, de az Erste Banknál is 150 ezer, a K&H-nál pedig 160 ezer forintos kedvezményben részesülhetnek azok az ügyfelek, akik megfelelnek az előírt feltételeknek. Hasonló elven működő akció fut az MBH Banknál, a MagNet Banknál, és az UniCredit Banknál is – mindegyiküknél 150 ezer forintos, egyszeri jóváírás mellett –, a Raiffeisen pedig 140 ezer forintot ír jóvá az igénylők számláján. A leginkább nagyvonalú ajánlatnak viszont most Gránit Banké számít: ha az igénylő házaspár mindkét tagja szelfivel nyit számlát a pénzintézetnél, akár összesen 260 ezer forintos jóváírást is kaphatnak.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Miért kötnek egyre több házassági szerződést a magyarok? Van rá magyarázat
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 10:55
Egyre idősebb korban házasodnak a magyarok, a nők átlagosan már csaknem harminc évesen kötnek először házasságot. A magasabb életkorral gyakran nagyobb vagyon jár, ami a közjegyzők tapasztalatai szerint az egyik oka, hogy egyre többen kötnek házassági vagyonjogi szerződést. Az általános vélekedéssel szemben ez nemcsak a kapcsolat megszűnése esetén segítheti a feleket, de egy bedőlt hitel tekintetében a közös családi vagyon egy részét is megmentheti. Sokan pedig azért szerződnek a házastársukkal, mert több kapcsolatból is született gyermekük, és azt szeretnék, hogy egyenlően örököljenek utánuk.
Személyes pénzügyek Önnek megéri az utasbiztosítás ilyen áron?
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 10:41
Az utasbiztosítások ára az év első öt hónapjában 5,6 százalékkal emelkedett. Sokszor sem az uniós egészségügyi kártya, sem a bankkártya nem nyújt megfelelő biztosítási védelmet.
Személyes pénzügyek A sor végén kullog a magyar nyugdíjasok anyagi megbecsülése Európában
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 10:03
Miközben a kormány folyamatosan a nyugdíjasok megbecsüléséről beszél, ha ránézünk a számokra, akkor annyira nem látszik ez a megbecsülés, sőt. Ugyanakkor kérdés, hogy miből fakad ez az ellentmondás, hiszen az Orbán-kabinet visszahozta a 13. havi nyugdíjat. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac és Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Karácsony Mihállyal és Süle-Szigeti Bulcsúval. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Hihetetlen dolog történt a lottósorsoláson - ezeket a számokat nem találhatta el senki?
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 08:22
Ilyenkor látszik, hogy az 1, 2, 3, 4, 5 kihúzásának ugyanakkora az esélye, mint bármelyik másik számkombinációnak.
Személyes pénzügyek Licitrekord: 180 ezerről indulva 2,8 millió forintig jutott a festmény
Kenessei András | 2024. június 16. 05:43
Ezúttal a Nagyházi Galéria tavaszi festmény-árverésén jártunk.
Személyes pénzügyek Személyi kölcsönök: új éves rekord is jöhet, egyre többet visznek belőlük a magyarok
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 14:01
Négy hónap leforgása alatt közel 230 milliárd forint értékben kötöttek új személyihitel-szerződéseket a lakossági ügyfelek, ami azt jelenti, hogy éves összevetésben több mint a másfélszeresére nőtt a piac. Közben szépen emelkedik az egy szerződésre jutó átlagos hitelösszeg is. Ha a mostani trend kitart, 2024. újabb csúcsév lehet a személyi hitelek piacán.
Személyes pénzügyek Átírta az infláció a középkorúak anyagi helyzetét
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 10:33
Vegyes képet mutat a bevételek alakulása a 30-59 éves korosztályban. A K&H biztos jövő felmérés alapján a válaszadók 52 százaléka növekedésről számolt be, közel 35 százalékuknál nem történt változás, 13 százalékuknak pedig kevesebb jutott az elmúlt egy év során. Akiknek nőtt a jövedelme, azok átlagosan 43 ezer forintos többletről számoltak be. Akiknél viszont csökkent, azok átlagban 55 ezer forinttal alacsonyabb összegből gazdálkodhatnak havonta. A felmérésben megkérdezettek szerint a mérleg pozitív: az átlagos nettó bevételük összességében 15 ezer forinttal nőtt az elmúlt egy év viszonylatában. Németh Dávid, a K&H vezető elemzője azt is elárulta, hogy a vásárlóerőt meghatározó reálbérek esetében milyen emelkedés várható.
Személyes pénzügyek Itt a lehetőség, hogy számonkérje Nagy Márton ígéretét!
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 10:55
Bár az infláció és az irányadó kamat szintje is egy számjegyű, korábbi ígérete ellenére az Orbán-kormány mégsem kívánja csökkenteni a szabad felhasználású diákhitel 7,99 százalékos kamatát. A tervezet most van társadalmi egyeztetés alatt.
Személyes pénzügyek Vigyázzon, így akarják átverni a csalók az OTP ügyfeleit!
Privátbankár.hu | 2024. június 7. 12:57
Az adathalászok a limit beállítással kapcsolatban keresik meg az ügyfeleket, és próbálják rávenni őket a limit megemelésére, illetve a számlájukon található összeg elutalására.
Személyes pénzügyek Legalább 5 millió forintba kerül egy garázs Budapesten
Privátbankár.hu | 2024. június 5. 15:38
Fáziskéséssel követik a garázsárak az ingatlanpiaci trendeket: a gépkocsitárolók ára jelenleg csökkenő tendenciát mutat, noha az utóbbi fél évben igencsak élénkült a kereslet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG