1p
Tagfelvételi zárlatot rendelt el az Erste Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár mindkét ágánál a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, ráadásul revízióra is felszólította
Tagfelvételi zárlatot rendelt el az Erste Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár mindkét ágánál a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), mert úgy ítélte meg, hogy a kassza a meglévő tagok követeléseit nem képes pontosan nyilvántartani, és a tagokkal való elszámolásokat sem tudja a jogszabályi előírásoknak megfelelően lebonyolítani.

A felügyelet 2009. május 14. és június 24. között célvizsgálatot végzett a pénztár mindkét ágánál, ami 2007. január 1-jétől a vizsgálat megkezdéséig tartó időszakra terjedt ki.

A PSZÁF honlapján közzétett, július 16-ra datált határozat szerint a vizsgálat még nem zárult le, a megállapítások egy részét azért rögzítette - a szokásostól eltérően - közbenső jelentésben a felügyelet, mert olyan súlyú és jellegű jogsértéseket tapasztalt, amelyek a pénztár és a tagok érdekét súlyosan veszélyeztetik. 

A pénztár 2009. január 1-jével új nyilvántartási rendszert vezetett be, a felügyelet szerint azonban nem mérte fel jól az ennek bevezetésével, illetve az elszámoló egységes rendszerre  áttéréssel kapcsolatos feladatokat és kockázatokat.

A vizsgálat egyebek mellett megállapította: a pénztár az idén még nem dolgozott fel és könyvelt le tagdíjbevallásokat és befizetéseket egyéni számlára. A pénztár függőszámláján 2008. december 31-én 1,569 milliárd forint volt. Mivel az APEH-tól érkezett tagdíjátutalások jelenleg teljes egészében függő számlára kerülnek, ezért június 17-én már a teljes függő állomány meghaladta az 5 milliárd forintot, ami a felügyelet szerint súlyos pénztári működési kockázat.

A tagi érdeksérelmet az jelenti, hogy az egyéni számlára való jóváírás hiányában a jóvá nem írt összeg nem a tag által választott, illetve jogszabály által meghatározott portfolióban kerül befektetésre. Ezen túlmenően, ha a tagok tagsági jogviszonya ebben az időszakban szűnik meg, akkor az elszámolás tényleges anyagi kárral járhat. A felügyelet ezért a beérkezett bevallási és befizetési adatok feldolgozására és a jogszerű nyilvántartás megteremtésére szólította fel a kasszát, és intézkedési terv készítését írta elő, határidőt is szabva.

A PSZÁF mindkét pénztári ágon ellenőrizte a tagsági jogviszonyukat megszüntető, szolgáltatást igénybe vevő, illetve az önkéntes pénztári ágon a 10 éves várakozási idő lejártát követően rész-, vagy egész felvételt kérő tagokkal kapcsolatos elszámolásokat, s itt is sok szabálytalanságot talált.

Az önkéntes ági kifizetésekkel kapcsolatban egyebek között megállapította: a kassza fizetett ugyan előleget a tagoknak, azonban a teljes és végleges elszámolás nem a jogszabályban meghatározott határidőben történt, továbbá a végelszámolás során megállapított árfolyam és a kifizetés között eltelt 18 napra a tagok nem kaptak hozamot.

A vizsgálat megállapította azt is, hogy a kassza a tagok által a magánnyugdíjpénztári ágazatban kezdeményezett 2009. évi portfolió váltásokat nem bonyolította le, ezek akkor fognak megtörténni, ha az elszámoló egység árfolyamokat és darabszámokat véglegesítik. A pénztár az esetleges tagi hozamveszteséget a működési tartalék terhére kívánja rendezni. A felügyelet az önkéntes ág esetében kifogásolta az átlépőkkel való elszámolásokat is, a kassza megállapítása szerint nem határidőben, és nem a jogszabályban előírt árfolyamon számolt el a tagokkal.

A PSZÁF egyebek mellett arra kötelezte a nyugdíjpénztárat, hogy a tagsági viszonyukat 2009-ben megszüntető tagokkal kapcsolatos elszámolásokat mind a magán, mind az önkéntes ágazatban vizsgálja felül, és az esetleges eltéréseket rendezze. A magánnyugdíjpénztári ágazatban a pénztárnak át kell tekintenie a 2009. évi portfolióváltással kapcsolatos elszámolásokat, és ugyancsak rendeznie kell az eltéréseket. Az átlépő tagokkal kapcsolatos elszámolásokat mindkét ágban felül kell vizsgálni. Revízióra szorul a nyugdíjkassza 2009. első és második negyedévi jelentése is. A feladatok teljesítésének határideje szeptember 30.

A pénztár terjedelmes, 230 oldalas írásbeli észrevételt tett a jelentéshez - ezeket a felügyelet nem fogadta el -, illetve dokumentumokat csatolt hozzá. A határozat indoklásából kiderül: a pénztár irányításával kapcsolatos témaköröket a közbenső jelentés nem tartalmazza, így a megállapított jogsértésekért esetlegesen fennálló személyi felelősség megállapítására nem került sor, erről a vizsgálatot lezáró határozatban dönt a felügyelet.

Bank a csőd szélén: pengeélen táncoltunk?
Gyorssegély: 100 milliót kap a BorsodChem
Csőd: szigorú szankciók az ügyeskedő cégvezéreknek
Leminősítették: Kaliforniának már egy centje sincs

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Nagyon sok hitelt kellett felvenniük a magyar családoknak, a bankok is megmozdultak
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:38
Történelmi magasságokban járt januárban a személyi kölcsönökben felvett összeg, lassan azért ezen a piacon is csökkennek a kamatok, de nem minden pénzintézetnél.
Személyes pénzügyek A vagyonunk biztos a családtagjainkhoz kerül, ha történik velünk valami? A Klasszis Klubban kiderül
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:11
Bizalmi vagyonkezelés vagy vagyonkezelő alapítvány, netán private banking? Szerencsére ma már szélesebb palettáról választhatnak azok, akik azt szeretnék, hogy haláluk esetén se vesszen el a vagyonuk, ahhoz mindenekelőtt a családtagjaik maradéktalanul hozzájussanak. Lapcsoportunk ma 17 órakor kezdődő Klasszis Klub Live! rendezvényének második panelbeszélgetésén e témát járjuk körbe meghívott szakértőinkkel. Regisztráljon és jöjjön! 
Személyes pénzügyek Adókedvezményt kellene adni azoknak a cégeknek, amelyek támogatják munkavállalóik hosszútávú megtakarításait
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 13:54
A modern társadalmakban a magyar gyakorlattal ellentétben a nyugdíjrendszer legalább három lábon áll. A felelősséget ennek az ellátásnak a működtetéséért az állam, a munkaadó és a munkavállaló együtt vállalja. Ide kellene eljutni. Jelenleg itthon a munkáltatói nyugdíjpillér teljesen hiányzik. A Nyugdíjszerviz legutóbbi adásában Dr. Farkas András a Nyugdíjguru News szerkesztője, alapítója, Karácsony Mihály, a nyugdíjas parlament elnöke és Dr. Horváth Zsófia az MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár üzletfejlesztési vezetője elemezte a magyar nyugdíjrendszer sajátosságait.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 1. nap
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Veszprém, Tolna, Vas, Fejér és Pest vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Akár 7 milliót is bukhatunk egy rosszul kiválasztott hitelen
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 10:09
Mutatjuk, mennyit kell most fizetni havonta egy lakáshitelért, hatalmas különbségek vannak. És nem mindenkinek ugyanaz a bank adhatja a legjobb ajánlatot.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavasz - 1. forduló
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek Mennyit ér egy Kossuth-fotó?
Kenessei András | 2024. március 9. 18:26
Ezt a kérdést igazán nem könnyű megválaszolni, hiszen nagyon sok, előzetes feltétele van. Csak néhány, kisegítő kérdést tegyünk fel hozzá! Milyen fotó? Mikor készült? Ki fotózta? Milyen állapotban van (mármint a kép)? Hol és hogyan lehet hozzáférni? És így tovább. Úgyhogy mindenekelőtt adjuk meg a választ könnyítő információt: ez a fotó árverési anyag, az antikvarium.hu 21. online árverésén volt hozzáférhető 222 további tétel társaságában. E tételek kivétel nélkül dedikált könyvek, kéziratok és fényképek voltak, és kivétel nélkül elkeltek.
Személyes pénzügyek Rövid távon megelőzték a bankbetétek az állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. március 8. 10:14
Az állampapírok korábban legyőzhetetelen befektetési formának tűntek. Azonban a csökkenő infláció alaposan átrendezte a viszonyokat.
Személyes pénzügyek Jobban keresik a magasabb összegű lakástakarékokat
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 17:16
Az ügyfelek több mint 61 százaléka a lehető legmagasabb összegben, vagyis havi 50 ezer forintos konstrukcióval indít lakástakarékot az Online Navigátor Kft. adatai szerint, akik az általuk közvetített Erste lakástakarék szerződések megoszlását mutatja be.
Személyes pénzügyek Sérül az Alaptörvényben biztosított szociális biztonsághoz való jog
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:02
A csökkenő népességszám és a társadalom idősödése miatt egyre nagyobb terhet jelent az aktív korú lakosságnak az időskori ellátórendszer fenntartása. Míg 1980-ban 20,9 százalék, addig 2022-ben már 31,7 százalék volt az időskorú népesség aktív korú népességhez viszonyított aránya. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG