1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az önkéntes nyugdíjpénztárakban a taglétszám enyhén csökkent, és ezúttal az egészségpénztárak taglétszáma is apadt - sok tagot zártak ki, akik nem fizették a tagdíjat. A magánnyugdíjpénztáraknál is csökkent a létszám.

Önkéntes nyugdíjpénztárak: lassan már mindenki belépett, akit érdekel

Az önkéntes nyugdíjpénztárak március 31-i 1 217 433 fős taglétszáma 9 277 fővel volt alacsonyabb a 2012. negyedik negyedévi záró-taglétszámnál - derül ki a PSZÁF friss elemzéséből. A taglétszám csökkenését alapvetően az új belépők számának elmaradása okozta: 2013 első negyedévében az újonnan belépett 7 991 fő jelentősen elmaradt a pénzügyi válság kezdetétől – 2008 őszétől – számított 13 522 fős átlagtól és a legalacsonyabb érték 2002 első negyedéve óta. E tekintetben a piac a jelenlegi feltételek mellett telítettnek tűnik.

Az önkéntes nyugdíjpénztári szektor 2013 első negyedévében is veszteségesen működött, annak ellenére, hogy a szektor költségalkalmazkodása folytatódott. A működési célú költségek és ráfordítások 2013 első negyedévében 8,9%-kal voltak alacsonyabbak, mint 2012 hasonló időszakában, míg a működési célú bevételek 9,6%-kal maradtak el 2012 azonos időszakától, így a szektor működési vesztesége 4,7%-kal csökkent. A veszteséges működés következtében az önkéntes nyugdíjpénztári szektor koncentrációja folytatódott: az önkéntes nyugdíjpénztárak száma eggyel (51-re) csökkent 2013 első negyedévében.

Sokan nem fizették az egészségpénztári tagdíjat

A felügyelet adatai szerint az egészségpénztárak taglétszáma a december végi 1 041 375 főről március végére 1 029 255 főre csökkent. A 12 120 fős, rekordot jelentő változást a tagdíj nemfizetés miatt kizárt tagok magas száma magyarázza. A szezonális hatásoknak megfelelően 2013 első negyedévében az új belépők 19 148 fős száma meghaladta az előző negyedéves szintet. Ez 2012 hasonló időszakának magas (51 888 fő) számától elmaradt, az akkori kiugró értéket azonban a cafeteria szabályok jelentős változása okozta.

Az első negyedéves tagdíjbevétel 9,6%-kal alacsonyabb az előző év hasonló időszakáénál: a csökkenés a munkáltatói tagdíj-hozzájárulás elmaradásából adódott. A szolgáltatási kiadások alakulása megfelelt a korábbi negyedévek átlagának: a kiadásokban továbbra is a gyógyszer illetve gyógyászati segédeszközök dominálnak 79%-os részaránnyal.

Magánnyugdíjpénztárak: kevesebb tag, kisebb vagyon

A magánnyugdíjpénztárak taglétszámának csökkenése is tovább folytatódott 2013 első negyedévében, a változás azonban jelentős részben technikai: a más pénztárakba átlépők átmenetileg nem jelennek meg sem a korábbi, sem az új pénztár tagjai között. A magánnyugdíjpénztárak száma nem változott 2013 első negyedévében, és a még működő 10 magánnyugdíjpénztárból 3 továbbra is végelszámolás alatt állt.

A magánnyugdíjpénztárak vagyona a 2012. december 31-i 192 milliárd forintról 2013. március végére 183 milliárd forintra csökkent. A 9 milliárd forintos csökkenés döntően két ellentétes hatás eredménye: a végelszámolás technikája következtében technikailag 12,9 milliárd forinttal csökkent a magánnyugdíjpénztári szektor kezelt vagyona, amit részben ellensúlyozott az állampapírok árfolyamának emelkedéséből származó felértékelődés.

A várakozásoknak megfelelően a magánnyugdíjpénztári szektort továbbra is negatív működési eredmény jellemezte 2013 első negyedévében. A 0,27 milliárd forintos működési veszteség nagyságrendileg megegyezett az előző negyedévben tapasztalttal - olvasható a PSZÁF elemzésében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Sokan megtalálták a tutit a befektetési alapokban
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 13:40
Ezt jelzi, hogy rengeteg pénzt raktak oda.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Teljes az országos döntő mezőnye
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 12:59
Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei gimnáziumi csapatokkal lett teljes a döntős mezőny.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Újabb hat csapat jutott be a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 16:26
Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatok küzdelmével folytatódott a pénzügyi verseny.
Személyes pénzügyek Mellbevágó adat, a nyugdíjasok több pénzt hoznak az államkasszának, mint amennyit kapnak
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 10:01
Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke hosszas kutatómunka és számítások után bátran vállalja azt az állítását, miszerint a nyugdíjszaldó pozitív a költségvetés számára. A nyugdíjasok tehát nem anyagi terhet jelentenek az államnak, hanem bevételt hoznak. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Süle-Szigeti Bulcsúval és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 3. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint a Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 2. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Hat csapat már bemasírozott a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 16:41
A Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny második fordulójának első versenynapján Veszprém és Tolna, Vas és Fejér valamint Pest vármegye csapatai vehettek részt.
Személyes pénzügyek Húszból csak egy pénzügyi guru tudja, mit beszél?
Eidenpenz József | 2024. április 2. 05:41
Nagyon sok kisbefektető, megtakarító az internetről, közösségi médiából, influenszerektől próbál tájékozódni a pénzügyekről. Ám kutatások szerint ezek túlnyomó része nem ért ahhoz, amit csinál. Ráadásul ez még a jobbik eset, mások ugyanis még manipulálhatják is a követőiket, ami károkat okozhat. A szakértők szabályozást sürgetnek a kontárok és csalók kiszűrésére. Hogyan ismerhetjük fel a rossz influenszereket?
Személyes pénzügyek Ki mit hoz be? Ki mit visz ki? Árverésre ment a whisk(e)y
Kenessei András | 2024. március 29. 14:07
A világ egyik legismertebb árverezőháza izgalmas aukción vitte kalapács alá a Föld egyik legismertebb égetett szeszfajtáját, amelynek erőteljes angolszász, pontosabban kelta utódnépi kötődése van. Az árverés, a várakozásokat beváltva, nagy sikerrel zárult.
Személyes pénzügyek Nagyon sok hitelt kellett felvenniük a magyar családoknak, a bankok is megmozdultak
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:38
Történelmi magasságokban járt januárban a személyi kölcsönökben felvett összeg, lassan azért ezen a piacon is csökkennek a kamatok, de nem minden pénzintézetnél.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG