Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az önkéntes nyugdíjpénztárakban a taglétszám enyhén csökkent, és ezúttal az egészségpénztárak taglétszáma is apadt - sok tagot zártak ki, akik nem fizették a tagdíjat. A magánnyugdíjpénztáraknál is csökkent a létszám.

Önkéntes nyugdíjpénztárak: lassan már mindenki belépett, akit érdekel

Az önkéntes nyugdíjpénztárak március 31-i 1 217 433 fős taglétszáma 9 277 fővel volt alacsonyabb a 2012. negyedik negyedévi záró-taglétszámnál - derül ki a PSZÁF friss elemzéséből. A taglétszám csökkenését alapvetően az új belépők számának elmaradása okozta: 2013 első negyedévében az újonnan belépett 7 991 fő jelentősen elmaradt a pénzügyi válság kezdetétől – 2008 őszétől – számított 13 522 fős átlagtól és a legalacsonyabb érték 2002 első negyedéve óta. E tekintetben a piac a jelenlegi feltételek mellett telítettnek tűnik.

Az önkéntes nyugdíjpénztári szektor 2013 első negyedévében is veszteségesen működött, annak ellenére, hogy a szektor költségalkalmazkodása folytatódott. A működési célú költségek és ráfordítások 2013 első negyedévében 8,9%-kal voltak alacsonyabbak, mint 2012 hasonló időszakában, míg a működési célú bevételek 9,6%-kal maradtak el 2012 azonos időszakától, így a szektor működési vesztesége 4,7%-kal csökkent. A veszteséges működés következtében az önkéntes nyugdíjpénztári szektor koncentrációja folytatódott: az önkéntes nyugdíjpénztárak száma eggyel (51-re) csökkent 2013 első negyedévében.

Sokan nem fizették az egészségpénztári tagdíjat

A felügyelet adatai szerint az egészségpénztárak taglétszáma a december végi 1 041 375 főről március végére 1 029 255 főre csökkent. A 12 120 fős, rekordot jelentő változást a tagdíj nemfizetés miatt kizárt tagok magas száma magyarázza. A szezonális hatásoknak megfelelően 2013 első negyedévében az új belépők 19 148 fős száma meghaladta az előző negyedéves szintet. Ez 2012 hasonló időszakának magas (51 888 fő) számától elmaradt, az akkori kiugró értéket azonban a cafeteria szabályok jelentős változása okozta.

Az első negyedéves tagdíjbevétel 9,6%-kal alacsonyabb az előző év hasonló időszakáénál: a csökkenés a munkáltatói tagdíj-hozzájárulás elmaradásából adódott. A szolgáltatási kiadások alakulása megfelelt a korábbi negyedévek átlagának: a kiadásokban továbbra is a gyógyszer illetve gyógyászati segédeszközök dominálnak 79%-os részaránnyal.

Magánnyugdíjpénztárak: kevesebb tag, kisebb vagyon

A magánnyugdíjpénztárak taglétszámának csökkenése is tovább folytatódott 2013 első negyedévében, a változás azonban jelentős részben technikai: a más pénztárakba átlépők átmenetileg nem jelennek meg sem a korábbi, sem az új pénztár tagjai között. A magánnyugdíjpénztárak száma nem változott 2013 első negyedévében, és a még működő 10 magánnyugdíjpénztárból 3 továbbra is végelszámolás alatt állt.

A magánnyugdíjpénztárak vagyona a 2012. december 31-i 192 milliárd forintról 2013. március végére 183 milliárd forintra csökkent. A 9 milliárd forintos csökkenés döntően két ellentétes hatás eredménye: a végelszámolás technikája következtében technikailag 12,9 milliárd forinttal csökkent a magánnyugdíjpénztári szektor kezelt vagyona, amit részben ellensúlyozott az állampapírok árfolyamának emelkedéséből származó felértékelődés.

A várakozásoknak megfelelően a magánnyugdíjpénztári szektort továbbra is negatív működési eredmény jellemezte 2013 első negyedévében. A 0,27 milliárd forintos működési veszteség nagyságrendileg megegyezett az előző negyedévben tapasztalttal - olvasható a PSZÁF elemzésében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Még 2 hétig kérhető az adóbevallási tervezet postázása
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 13. 16:28
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) automatikusan elkészíti az szja-bevallási tervezeteket, de akinek nincs ügyfélkapu-regisztrációja, annak az idén is kérnie kell a tervezet postázását, ha szeretné azt papíralapon megkapni - hívta fel a figyelmet az adóhatóság.
Személyes pénzügyek Csoportos személybiztosítást kötött regisztrált ügyfelei számára a Bank360
Privátbankár.hu | 2021. április 11. 14:12
Csoportos személybiztosítást kötött regisztrált ügyfelei számára a Bank360 az NN Biztosítóval. A cél, hogy a kockázatközösséghez csatlakozó felhasználók ellenállóbbá váljanak nem várt élethelyzetekben.
Személyes pénzügyek Szövődmények koronavírus után: mennyibe kerül egy poszt-Covid vizsgálat?
Kormos Olga | 2021. április 11. 06:04
Maga a koronavírus-járvány kínálta fel az új, jól prosperáló piaci rést, amit megtaláltak a magán egészségügyi klinikák. Mivel a koronavírus-fertőzésből meggyógyultak több, mint harmada úgynevezett poszt-Covid tünetekkel, vagy szindrómával él tovább hosszabb-rövidebb ideig, a szövődmények, vagy maradványtünetek kiszűrésére különböző csomagokat kínálnak a pácienseknek. Ahogy egy jó piaci kínálathoz illik, a csomagok tartalma és ára között hatalmas árszórásokkal.
Személyes pénzügyek Felpörgette a vírus a bankok és az ügyfelek digitális átállását
Privátbankár.hu | 2021. április 5. 06:07
Kevesebb mint egy év alatt költözött át szinte minden fontosabb lakossági banki folyamat az online térbe. Mostanra közel az összes bank kínál online számlanyitást, a nagyobbaknál pedig kölcsönt is vehetünk fel, mobilon és netbankon keresztül pedig az összes fontosabb folyamatot magunk is el tudjuk végezni, bankfióki segítség nélkül. A Bank360 összeállítása.
Személyes pénzügyek Lejárt a türelem - mától mindent lát az adóhatóság
MTI | 2021. április 1. 07:58
Az adóügyekért felelős államtitkár új korszakról beszél az adózásban - a NAV mostantól minden számla adatát megkapja azonnal, online módon.
Személyes pénzügyek Április 19-ig jelentkezhetnek a gimnazisták a legújabb diákversenyre
Privátbankár.hu | 2021. március 31. 14:07
Április 19-én délig jelentkezhetnek a gimnáziumokban tanuló diákok a II. Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! versenyre. Eddig már közel félezren regisztráltak, négy fős csapatokban a megmérettetésre, amely három fordulóból áll és nemcsak a győztesek részesülnek értékes díjakban. A verseny fővédnöke Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára.
Személyes pénzügyek Elmaradt a síszezon, alig vettek fel magyar dolgozókat Ausztriában
Eidenpenz József | 2021. március 26. 14:35
Ausztriában januárban és februárban kissé nőtt a magyar állampolgárságú alkalmazottak száma, de így is mélyen az egy évvel korábbi szint alatt van. Jóval több román állampolgár kapott munkát, mint magyar, holott korábban ez rendszerint fordítva volt. A síszezon teljesen elmaradt és nem tudni, mikor következik a nyitás, sőt szigorításokról tárgyalnak. Svájcban viszont a koronavírus sem tudta megakasztani a magyarok számának növekedését.
Személyes pénzügyek Ömlik az életbiztosításokba a magyarok pénze, de még így is kicsi az arányuk a megtakarításokon belül
Privátbankár.hu | 2021. március 17. 11:09
A járványhelyzet miatt felértékelődött a biztonság, köztük az anyagi biztonság és tervezhetőség szerepe, ami az életbiztosításokba áramló pénzmennyiség növekedésében is tetten érhető. Évek óta emelkedik a kockázati életbiztosítások száma is, melyek alacsony költségek mellett érhetők el a a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) közleménye szerint.
Személyes pénzügyek A járvány ellenére szépen gyarapodtak a nyugdíjcélú megtakarítások
Privátbankár.hu | 2021. március 16. 09:53
Az önkéntes nyugdíjpénztárak 4,13 százalékos nettó hozamot értek el 2020-ban, a tagok hosszútávú, infláció feletti reálhozama 2-4 százalékos sávban alakul. A koronavírus tavaly tavaszi első hullámának tőkepiaci sokkja a nyugdíjpénztárak hozamteljesítményét is lerontotta. A nemzetközi tőzsdék és a BUX mélyrepülése után a járvány nyárra enyhülő nyomása optimista befektetői hangulatot, növekvő hozamteljesítményt hozott. A második vírushullám enyhébb visszaesést okozott a második félévben, decemberre azonban a pénztárak hozama újra jelentősen növekedett.
Személyes pénzügyek Ezen az 5 dolgon csúszhat el a falusi csok igénylése
Privátbankár.hu | 2021. március 15. 13:14
A falusi csok csak az ország bizonyos kistelepülésein igényelhető, ezeken a helyeken viszont jól kihasználható a felvehető összeg, az alacsonyabb ingatlanárak miatt. A falura költözők legfeljebb 10 millió forint támogatást vehetnek igénybe, de azok is pályázhatnak legfeljebb ötmillió forintra, akik a meglévő ingatlanjukat szeretnék bővíteni és korszerűsíteni. A Bank360.hu elemzői ennek a támogatási formának a buktatóit gyűjtötték össze, hogy egyszerűbb legyen azokat elkerülni.
hírlevél
depositphotos