TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A tervek szerint 2019-ben már másodpercek alatt fizethetünk elektronikusan bárkinek, a szombat este számlánkra érkező pénzt is azonnal költeni kezdhetjük. A hazai magyarországi fizetési rendszer jövőjéről beszélt Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója a Privátbankár Fintech Innovation 2016 konferenciáján.

Annak idején 1994-ben az egynapos átutalások bevezetése a magyar pénzügyi rendszerben még nagyon modern dolog volt, a 3-4 napos átutalások voltak a szokásosak. Utána csaknem húsz évig alig történt valamit, de 2012-ben bevezették a napon belüli, 2-3 óra alatt megvalósuló átutalások rendszerét. Jelenleg 2019-re tervezik az azonnali átutalások bevezetését Magyarországban a fizetési rendszer hatékonyabbá tétele érdekében.

A fogyasztók körében az utóbbi években nagyon megnőtt az igény a real-time, azonnali fizetésekre, ennek oka például az e-commerce, azaz az internetes vásárlások terjedése. De például az azonnali kommunikáció, e-mail, üzenetküldő rendszerek is ebbe az irányba mutatnak. Ehhez járul még, hogy a bankszektorban a kamatszint csökkenése erősen csökkenti a nyereséget, ezért a tranzakciókból, díjakból igyekeznek többletbevételt elérni.

Minden szituációban használható legyen

A jelenlegi fizetési infrastruktúrának bőven vannak korlátai, nem támogatja az innovatív megoldásokat, lassú, kevés a kommunikációs lehetőség. Túl bonyolult, magasak a működtetési költségek, új megoldásokra van szükség.

Ma is vannak jól működő, modern fizetési megoldások, mint a bankkártya, amelyeket számos fizetési szituációban lehet használni. Az azonnali fizetések tervezett rendszerét azonban fel akarják arra készíteni, hogy minden szituációban használható legyen. A rendszernek növelnie kell a bankok versenyképességét is. A bankszektor nem eléggé innovatív, félő, hogy ha ráhagyják, lemarad a versenyben – mondta el az igazgató.

Jöhet a szombat esti átutalási láz

Az azonnali fizetések rendszere mindhárom fontos szereplőnek, a pénzügyi szolgáltatóknak, a kereskedőknek és a fogyasztóknak is tartogat előnyöket. A fizetési szolgáltatások nyújtói könnyebben beléphetnek majd a piacra, könnyebben bevezethetnek új szolgáltatásokat és szilárd bevételük származhat a fizetési szolgáltatásokból.

A fogyasztók gyors fizetési megoldásokkal találkozhatnak majd, elektronikusan fizethetnek olyan helyzetekben is, ahol eddig nem, a vállalkozások is hatékonyabban fizethetnek majd. A kereskedőknél a gyorsaság és az alacsonyabb költségek jelentik az előny nagy részét, valamint a készpénzkímélő megoldások várható terjedése.

Ami jön, az a 7/24/365, az év és a hét minden napján, minden órában. Ha valakinek szombat este pénzt utalnak majd, másodpercek múlva elköltheti azt, például egy autószervizben vagy egy szórakozóhelyen – hangzott el. A maximum végrehajtási idő lesz néhány másodperc. A rendszert összehangolják majd a megfelelő európai uniós fejlesztésekkel.

A lengyeleknél már van

Barry Kislingbury, az ACI Worldwide Solutions igazgatója főleg a brit azonnali fizetési rendszerrel kapcsolatos tapasztalatokról beszélt. Az EU-ban már van hét olyan állam, amely ezt bevezette, mint Svájc, Nagy-Britannia vagy Lengyelország, sokan pedig dolgoznak rajta. (Világszerte 18 van.) A kiépítése nem olcsó, sok pénzügyi eljárást át kell alakítani.

A különbségek túl nagyok, nagy a szakadék a real time világ és a hagyományos között. A jelenlegi SEPA kötegelt rendszer átalakításával, „újrahasznosításával” nem lehet az azonnali átutalások rendszerét megvalósítani – mondta a szakember. Az azonnali fizetések forgalma nem annyira az adott ország lakosságától függ, mint inkább az alternatív fizetési lehetőségek elérhetőségétől, sebességétől.

Nagy-Britanniában 2013-ról 2014-re közel 14 százalékkal nőtt az azonnali fizetési forgalom. Lengyelországban egyelőre csak a bankok kisebb része csatlakozott a rendszerhez, amelyben így 2015-ben 1,69 millió tranzakciót bonyolított.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Közel kétezer milliárddal tartoznak a NAV-nak a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 27. 07:33
Igaz, minimálisan, de mérséklődött az adóhivatal követelésállománya.
Személyes pénzügyek Világutolsó olajcégek, stagnáló magyar munkavállaló-szám Ausztriában
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 17:04
Az olajcégek és energiavállalatok nyomott árfolyamáról és az Ausztriában, Németországban dolgozó magyar munkavállalók helyzetéről beszélt munkatársunk a TrendFM-nek.
Személyes pénzügyek Újdonsággal rukkolt elő a Gránit Bank
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 12:23
A hazai bankok között elsőként, akár már a számlanyitás másnapján, plasztik nélküli, vásárlásra alkalmas digitális bankkártyát biztosít új ügyfeleinek a Gránit Bank. E kártyaszolgáltatás újdonsága abban áll, hogy az ügyfeleknek a számlanyitás után nem kell megvárniuk a fizikai bankkártyát ahhoz, hogy a mobiltelefonjukkal fizetni tudjanak.
Személyes pénzügyek Álomnyugdíj: így halmozhat fel tízmilliókat
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 11:35
Több mint 24 millió forintot tud felhalmozni egy huszonéves nő a nyugdíjba vonulásáig, ha a nettó átlagfizetésének körülbelül 10 százalékát havonta félreteszi. Egy tíz évvel idősebb férfi pedig 26 millió forintra tehet szert - derül ki a K&H Biztosító összeállításából. A társaság tapasztalatai szerint az öngondoskodás és a nyugdíjas évekre történő takarékoskodás egyre inkább a fókuszba kerül szinte mindegyik korosztályban. Ezt jelzi az is, hogy a K&H Biztosító az idei első félévben - a koronavírus-járvány ellenére – nyugdíjbiztosítások értékesítésében 24 százalékos növekedést ért el.  
Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Friss
hírlevél