BUX
35 657.24
-2.28%
-832.00
OTP
10 860.00
-3.12%
-350.00
MOL
1 826.00
-1.78%
-33.00
RICHTER
6 655.00
-2.42%
-165.00
MTELEKOM
383.00
+0.00%
+0.00
 
2016. október 27. 10:13

A tervek szerint 2019-ben már másodpercek alatt fizethetünk elektronikusan bárkinek, a szombat este számlánkra érkező pénzt is azonnal költeni kezdhetjük. A hazai magyarországi fizetési rendszer jövőjéről beszélt Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója a Privátbankár Fintech Innovation 2016 konferenciáján.

Annak idején 1994-ben az egynapos átutalások bevezetése a magyar pénzügyi rendszerben még nagyon modern dolog volt, a 3-4 napos átutalások voltak a szokásosak. Utána csaknem húsz évig alig történt valamit, de 2012-ben bevezették a napon belüli, 2-3 óra alatt megvalósuló átutalások rendszerét. Jelenleg 2019-re tervezik az azonnali átutalások bevezetését Magyarországban a fizetési rendszer hatékonyabbá tétele érdekében.

A fogyasztók körében az utóbbi években nagyon megnőtt az igény a real-time, azonnali fizetésekre, ennek oka például az e-commerce, azaz az internetes vásárlások terjedése. De például az azonnali kommunikáció, e-mail, üzenetküldő rendszerek is ebbe az irányba mutatnak. Ehhez járul még, hogy a bankszektorban a kamatszint csökkenése erősen csökkenti a nyereséget, ezért a tranzakciókból, díjakból igyekeznek többletbevételt elérni.

Minden szituációban használható legyen

A jelenlegi fizetési infrastruktúrának bőven vannak korlátai, nem támogatja az innovatív megoldásokat, lassú, kevés a kommunikációs lehetőség. Túl bonyolult, magasak a működtetési költségek, új megoldásokra van szükség.

Ma is vannak jól működő, modern fizetési megoldások, mint a bankkártya, amelyeket számos fizetési szituációban lehet használni. Az azonnali fizetések tervezett rendszerét azonban fel akarják arra készíteni, hogy minden szituációban használható legyen. A rendszernek növelnie kell a bankok versenyképességét is. A bankszektor nem eléggé innovatív, félő, hogy ha ráhagyják, lemarad a versenyben – mondta el az igazgató.

Jöhet a szombat esti átutalási láz

Az azonnali fizetések rendszere mindhárom fontos szereplőnek, a pénzügyi szolgáltatóknak, a kereskedőknek és a fogyasztóknak is tartogat előnyöket. A fizetési szolgáltatások nyújtói könnyebben beléphetnek majd a piacra, könnyebben bevezethetnek új szolgáltatásokat és szilárd bevételük származhat a fizetési szolgáltatásokból.

A fogyasztók gyors fizetési megoldásokkal találkozhatnak majd, elektronikusan fizethetnek olyan helyzetekben is, ahol eddig nem, a vállalkozások is hatékonyabban fizethetnek majd. A kereskedőknél a gyorsaság és az alacsonyabb költségek jelentik az előny nagy részét, valamint a készpénzkímélő megoldások várható terjedése.

Ami jön, az a 7/24/365, az év és a hét minden napján, minden órában. Ha valakinek szombat este pénzt utalnak majd, másodpercek múlva elköltheti azt, például egy autószervizben vagy egy szórakozóhelyen – hangzott el. A maximum végrehajtási idő lesz néhány másodperc. A rendszert összehangolják majd a megfelelő európai uniós fejlesztésekkel.

A lengyeleknél már van

Barry Kislingbury, az ACI Worldwide Solutions igazgatója főleg a brit azonnali fizetési rendszerrel kapcsolatos tapasztalatokról beszélt. Az EU-ban már van hét olyan állam, amely ezt bevezette, mint Svájc, Nagy-Britannia vagy Lengyelország, sokan pedig dolgoznak rajta. (Világszerte 18 van.) A kiépítése nem olcsó, sok pénzügyi eljárást át kell alakítani.

A különbségek túl nagyok, nagy a szakadék a real time világ és a hagyományos között. A jelenlegi SEPA kötegelt rendszer átalakításával, „újrahasznosításával” nem lehet az azonnali átutalások rendszerét megvalósítani – mondta a szakember. Az azonnali fizetések forgalma nem annyira az adott ország lakosságától függ, mint inkább az alternatív fizetési lehetőségek elérhetőségétől, sebességétől.

Nagy-Britanniában 2013-ról 2014-re közel 14 százalékkal nőtt az azonnali fizetési forgalom. Lengyelországban egyelőre csak a bankok kisebb része csatlakozott a rendszerhez, amelyben így 2015-ben 1,69 millió tranzakciót bonyolított.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Személyes pénzügyek Egyre többször küldjük ki a pénzt az országból
MTI | 2020. július 6. 08:49
Továbbra is dinamikusan nő a külföldi utalások száma, az első negyedévben 6 százalékos volt az erősödés.
Személyes pénzügyek Mindjárt itt van a nyári diákroham ideje, de az albérletpiac most csak a fejét vakarja
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 09:12
Úgy néz ki, tartós lesz az airbnb-lakások kiürülése miatt bekövetkezett, átlagosan 10 százalékos bérletidíj-csökkenés a fővárosban - de közben a vidéki városokban nem nagyon ment a lakáshotelezés, így az árak is inkább csak nőttek. És a koronavírus esetleges második, őszi hulláma miatt az is elképzelhető, hogy nem is kell a diákoknak annyi lakás, mert ismét otthonról kell majd tanulniuk.
Személyes pénzügyek Hol nőtt a magyar foglalkoztatottak száma? Hogyan vegyünk ezüstöt?
Privátbankár.hu | 2020. június 30. 15:10
Májusban már ismét 5600 fővel nőtt az Ausztriában foglalkoztatott magyarok száma, az egész gazdaságban pedig 59 ezren találtak munkát. Azokban az ágazatokban vettek fel ismét több embert, ahol nagy volt a leépítés korábban. Az ezüst hosszabb távon túlszárnyalhatja az aranyat, de nem mindegy, hogyan vesszük. Erről beszélt kollégánk a TrendFM műsorában.
Személyes pénzügyek Bankszámla-körkép: így változtak meg a számlavezetés költségei a koronavírus alatt
Privátbankár.hu | 2020. június 30. 12:46
A koronavírus pénzügyi hatásait figyelembe véve a bankok eltérően reagáltak a válságra: több pénzintézet a kedvező számlavezetéshez szükséges feltételeken enyhített, máshol pedig jóváírási kedvezmények indultak. A Bank360.hu annak járt utána a Privátbankár olvasóinak készített körképében, hogy melyik bank milyen kedvezményeket vezetett be a járvány miatt, meddig tartanak ezek, illetve, hogy hol tudjuk most igazán kedvező áron vezetni a pénzügyeinket.
Személyes pénzügyek A könyvelőkről elfeledkezett a kata-reform? Automatikusan a szabályszegők közé sorolná őket
Privátbankár.hu | 2020. június 30. 09:07
Érzékeny pontra mutatott rá a belengetett, új kata-szabályokban az Adótanácsadók Egyesülete: ha egy könyvelő éves szinten ugyanazon ügyfelének 3 millió forint felett számláz könyvelési díjat, egyből megkapja a 40 százalékos büntetőadót.
Személyes pénzügyek Akár 5 milliárdot is fizethetnek a biztosítók a viharok miatt
Privátbankár.hu | 2020. június 30. 08:51
Az elmúlt évek legpusztítóbb viharperiódusa volt az idei júniusi. A biztosítók által már kifizetett összegek, illetve a kártartalékok elérhetik az ötmilliárd forintot, tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége.
Személyes pénzügyek Nagyot drágul a benzin, hát még a dízel - visszatérünk a járvány előtti árszintre
Privátbankár.hu | 2020. június 29. 10:01
Szerdán.
Személyes pénzügyek Lakáspiac járvány után: étvágy van, pénz nincs, a tulajok hajthatatlanok
Privátbankár.hu | 2020. június 29. 08:44
Egyre nagyobb a szakadék a vevők és eladók között. Csökkenteni kéne az árakon, hogy mozgásban maradhasson a lakáspiac.
Személyes pénzügyek A KATÁ-s helyett dolgozzon inkább a nyugdíjas?
Privátbankár.hu | 2020. június 28. 09:12
Július 1-től újabb tízmilliárd forinthoz juthatnak a dolgozó nyugdíjasok. Rájuk kedvező adószabályok lesznek érvényesek, így sem egészségbiztosítási, sem nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük. A tehercsökkentés idén fél év alatt tízmilliárd forintot hagyhat az érintettek zsebében - közölte a Pénzügyminisztérium. Eközben igencsak keseregnek a KATÁ-s vállalkozók a burkolt adóemelés miatt.
Személyes pénzügyek Aki jogosult a CSOK-ra, az vegye is igénybe – mutatjuk, miért
Privátbankár.hu | 2020. június 27. 11:59
A járványhelyzet után felértékelődik a biztonság, nincs ez másképp a hitelek terén sem. A Bank360.hu csapata annak járt utána, hogy milyen előnyei vannak ebből a szempontból a CSOK-nak a hagyományos jelzáloghitelekkel szemben, és mire érdemes odafigyelni, ha igénylésre adjuk a fejünket.
Friss
hírlevél