BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. április 24. 09:52

Legtöbbször könnyelműségből fakadnak ezek a házikarantén-tüzek.

Jelentősen megugrott az otthoni tűzesetek száma, mióta a koronavírus miatt karanténéletmódot kell folytatnunk, írja az UNIQA Biztosító pénteki közleménye. Adataik szerint több mint 30 százalékkal ugrott meg a lakásban, házban keletkezett tűzkárok száma.

Ezt azzal magyarázzák, hogy mivel többet vagyunk otthon, többet használjuk elektronikus eszközeinket, azonban a megosztott figyelem miatt ezt meglehetősen könnyelműen tesszük. A megnövekedett esetszámok egyértelműen alátámasztják, hogy az általában gondatlanságra visszavezethető lakástüzek keletkezésének ez a fő oka.

Illusztráció. (MTI / Mihádák Zoltán) Illusztráció. (MTI / Mihádák Zoltán)

A legtöbb háztartásban tehát megnövekedett az elektromos hálózatok terhelése. Napközben is mennek a háztartási gépek, konyhai berendezések, 2-3 számítógép, a teraszokon egyre több dohányzót látni. Önmagában egyik sem képvisel kielemelt kockázati tényezőt, írják, de mivel most mindenkinek több fronton kell egyszerre helytállni, a kellő figyelem hiányában, megfontolatlan lépésekkel akár 5 perc alatt lángba borítható a szoba.

Praktikus, és hát eléggé alapvető tanácsokat is adnak, hogyan ne gyújtsuk fel a lakást: ne hagyjuk felügyelet nélkül a tűzhelyen készülő ételt, és ne tartsunk gyúlékony dolgokat a tűzhely közelében. Égő olajat vagy zsírt tilos vízzel oltani próbálni. Ha lángol a lábos, tegyük rá a fedőjét. A kenyérpirító, főzőlap ne legyen függöny közelében, mert felgyújthatja. Fontos a hálózatok megfelelő méretezésének ellenőrzése, a biztosítékok és a szerelvények felülvizsgálata. Sérült vezetékű háztartási gépeket ne használjunk. Elektromos eredetű tüzet soha ne próbáljunk meg vízzel oltani vagy a készüléket áram alatt kikapcsolni. Ne cigizzünk ágyban, gyúlékony lakástextil közelében, jól nyomjuk el a csikket, ne pöcköljük ki az erkélyről - tehát viselkedjünk normális ember módjára.

Ha úgy látjuk, nem tudjuk megfékezni a tüzet, hívjuk a 112-es vagy 105-ös telefonszámot, meneküljünk ki a lakásból, és értesítsük a szomszédokat is. Ha sűrű füstben kell menekülni, vizes textilen keresztül lélegezünk, és igyekezzünk minél görnyedtebb testtartásban megközelíteni a kijáratot, mivel így tudjuk minimalizálni annak az esélyét, hogy nagy mennyiségű mérgező gáz jusson a szervezetünkbe.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Személyes pénzügyek Meddig húznád ki munka nélkül? A fiatalok majdnem felének semmilyen megtakarítása nincsen
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 30. 11:28
Átlagosan 404 ezer forint megtakarítása van a 19 és 29 év közötti magyar fiataloknak egy felmérés szerint, ezen belül a 19-25 évesek átlagosan 300 ezer forint spórolt pénzzel rendelkeznek, míg a 26-29 éveseknél félmillió forint felett alakul a félretett összegek átlaga. Ám csak az 55 százalékuk tud megtakarítani. Csak gyenge közepesre vizsgáztak a magyarok pénzügyi ismeretekből.
Személyes pénzügyek Éjjel jött a hír, többen kaphatnak csok-ot
MTI | 2020. május 30. 10:15
Több családtámogatás, így a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), a babaváró támogatás és a jelzáloghitel-elengedés igénylésének feltételei is egyszerűsödnek. Valamint bővül az igénylők köre a Magyar Közlönyben péntek éjjel megjelent kormányrendelet értelmében - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szombaton.
Személyes pénzügyek Több hitellehetőséget is bebukhatnak a tevékenységüket szüneteltető vállalkozók
Privátbankár.hu | 2020. május 28. 12:19
Több ezer olyan katás egyéni vállalkozó volt kénytelen szüneteltetni tevékenységét az elmaradó bevételek miatt, aki nem tudta fizetni még az adóját sem, és nincs azon szerencsések között, akiknek három hónapig elengedik a fizetési kötelezettségét. Ez azonban még visszaüthetnek egy esetleges hitelfelvétel, csok támogatás vagy Babaváró hitel igénylés során.
Személyes pénzügyek Berobbantak a pünkösdi szállásfoglalások
MTI | 2020. május 28. 10:31
Kiszabadultak a magyarok, rászabadulnak a hosszú hétvégére.
Személyes pénzügyek Nem könnyű passzív jövedelmet szerezni, ezért veszik az aranyat
Privátbankár.hu | 2020. május 27. 13:01
A nemesfémek lehetnek a következő évek legjobb befektetése. Az előző válság után is megugrott az árfolyamuk, a nagy intézményi befektetők most is vásárolják. A passzív jövedelem bűvöletében sok fiatal él, főleg most, hogy a létbizonytalanság növekedett. De lehet, hogy sok az eszkimó, és kevés a fóka.
Személyes pénzügyek A Fidesz illetékmentessé tenné a testvérek közötti öröklést
MTI | 2020. május 26. 06:36
A jövőben a testvérek is illetékmentesen ajándékozhatnának egymás között, illetve örökölhetnének egymástól - egy erről szóló törvényjavaslatot terjeszt Kósa Lajos és Novák Katalin, a Fidesz-alelnökei az Országgyűlés elé.
Személyes pénzügyek Szélesebb vásárlói kör számára lesz elérhető az elektromos autó
Privátbankár.hu | 2020. május 21. 15:09
A klímacélok elérése és a villanyautózás ösztönzése érdekében új állami támogatási rendszerben kaphatnak támogatást a villanyautó-vásárlók, a jövőben 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatás kérhető a 11 millió forintnál olcsóbb tisztán elektromos autókra. A Magyar Lízingszövetség és a Gémosz örömtelinek tartja az új támogatási rendszert, amely fontos lépés a környezetkímélőbb autópark létrehozásában - közölte a két szervezet.
Személyes pénzügyek 10 pontos lista a Facebook-tól – már dolgozni is maszkban kell majd?
Privátbankár.hu | 2020. május 20. 21:10
Hogyan készülnek a “Szilícium-völgy” cégei, a nagy amerikai technológiai vállalatok a visszatérésre az irodákba? Leginkább azok alapos újrarendezésével, az asztalok ritkításával, a dolgozók szeparálásával, sőt a terek újraépítésével, maszkokkal, hőmérőzéssel. De olyan is van, aki legalább októberig megengedi az alkalmazottaknak az otthoni munkát. Sőt olyanok is, akik a járvány után is végleg otthonról dolgozhatnak.
Személyes pénzügyek Hitelmoratórium: újabb félreértést pontosított az MNB
Privátbankár.hu | 2020. május 19. 08:16
Az MNB ismét azt hangsúlyozza, hogy hitelekre vonatkozó fizetési moratórium miatt nem nő az ügyfelek törlesztőrészlete a moratórium lezárulta után. Havi terhük januártól így legfeljebb ugyanannyi lesz, mintha nem is lett volna törlesztési szünet.
Személyes pénzügyek Befektessük-e a moratórium révén nálunk maradt összegeket?
Privátbankár.hu | 2020. május 18. 15:21
Ha mindenkire automatikusan vonatkozik a hitelmoratórium, akkor lényegében kapunk kilenc havi haladékot - fontos, hogy ez csak a hitelekre vonatkozik, a biztosításokra nem, azokat továbbra is fizetni kell. Nem lenne jó a havi törlesztőrészleteket gyorsan befektetni, megforgatni, és nyerni az ügyön? A Bank360 összeállítása.
hírlevél