<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Legtöbbször könnyelműségből fakadnak ezek a házikarantén-tüzek.

Jelentősen megugrott az otthoni tűzesetek száma, mióta a koronavírus miatt karanténéletmódot kell folytatnunk, írja az UNIQA Biztosító pénteki közleménye. Adataik szerint több mint 30 százalékkal ugrott meg a lakásban, házban keletkezett tűzkárok száma.

Ezt azzal magyarázzák, hogy mivel többet vagyunk otthon, többet használjuk elektronikus eszközeinket, azonban a megosztott figyelem miatt ezt meglehetősen könnyelműen tesszük. A megnövekedett esetszámok egyértelműen alátámasztják, hogy az általában gondatlanságra visszavezethető lakástüzek keletkezésének ez a fő oka.

Illusztráció. (MTI / Mihádák Zoltán)
Illusztráció. (MTI / Mihádák Zoltán)

A legtöbb háztartásban tehát megnövekedett az elektromos hálózatok terhelése. Napközben is mennek a háztartási gépek, konyhai berendezések, 2-3 számítógép, a teraszokon egyre több dohányzót látni. Önmagában egyik sem képvisel kielemelt kockázati tényezőt, írják, de mivel most mindenkinek több fronton kell egyszerre helytállni, a kellő figyelem hiányában, megfontolatlan lépésekkel akár 5 perc alatt lángba borítható a szoba.

Praktikus, és hát eléggé alapvető tanácsokat is adnak, hogyan ne gyújtsuk fel a lakást: ne hagyjuk felügyelet nélkül a tűzhelyen készülő ételt, és ne tartsunk gyúlékony dolgokat a tűzhely közelében. Égő olajat vagy zsírt tilos vízzel oltani próbálni. Ha lángol a lábos, tegyük rá a fedőjét. A kenyérpirító, főzőlap ne legyen függöny közelében, mert felgyújthatja. Fontos a hálózatok megfelelő méretezésének ellenőrzése, a biztosítékok és a szerelvények felülvizsgálata. Sérült vezetékű háztartási gépeket ne használjunk. Elektromos eredetű tüzet soha ne próbáljunk meg vízzel oltani vagy a készüléket áram alatt kikapcsolni. Ne cigizzünk ágyban, gyúlékony lakástextil közelében, jól nyomjuk el a csikket, ne pöcköljük ki az erkélyről - tehát viselkedjünk normális ember módjára.

Ha úgy látjuk, nem tudjuk megfékezni a tüzet, hívjuk a 112-es vagy 105-ös telefonszámot, meneküljünk ki a lakásból, és értesítsük a szomszédokat is. Ha sűrű füstben kell menekülni, vizes textilen keresztül lélegezünk, és igyekezzünk minél görnyedtebb testtartásban megközelíteni a kijáratot, mivel így tudjuk minimalizálni annak az esélyét, hogy nagy mennyiségű mérgező gáz jusson a szervezetünkbe.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Ezt most el ne higgye Csányi Sándornak!
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 14:34
Csalók Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatójának nevét és fotóit használják fel arra, hogy gyanútlan és hiszékeny embereket tőrbe csaljanak.
Személyes pénzügyek Várjon holnapig a tankolással, a Mol kicsit megédesíti a piaci ár piruláját!
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 10:29
Olcsóbb lesz a nafta, ha lesz.
Személyes pénzügyek Időt és pénzt veszíthet a lakásvásárló az év végi leállás miatt
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 14:13
2022. december 22. és 2023. január 6. között igazgatási szünet lesz, ezért a kormány- és a földhivatalokban csak korlátozottan lehet ügyet intézni az ünnepi időszakban. 
Személyes pénzügyek Nyugdíjbiztosítás: fejenként átlag 52 ezer forint adó járt vissza
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 11:38
Tavaly kevesebben vették igénybe a nyugdíjbiztosítási szerződésre befizetett díjaik után járó adóvisszaigénylést, hiszen a családosok visszakaphatták befizetett személyi jövedelemadójukat. Így is fejenként átlag 52 ezer forint feletti adókedvezményről beszélhetünk, ami a legmagasabb a 2014-es bevezetés óta. Idén már csak néhány hét maradt a keretek kihasználására – hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2022 ősz - DÖNTŐ
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny döntője!
Személyes pénzügyek A magyarok kétharmadának szegényesebb lesz az idei karácsonya a tavalyinál
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 10:59
Egy felmérésben megkérdezettek több mint fele kevesebbet költ idén ajándékra, mint szeretne.
Személyes pénzügyek Ilyen lakáshitelek jöhetnek jövőre
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 10:30
Több tízezer forinttal is megnőhet a törlesztő részlet.
Személyes pénzügyek Korán jött a Mikulás: jó hír jött a hitelekről!
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 07:43
Korán jött a Mikulás a banki ügyfeleknek, akik olyat láthatnak a hitelfeltételek hó eleji változtatásakor, amire utoljára tavaly volt példa. Elmaradt a megszokottá vált kamatemelési hullám, két nagybank pedig már csökkentette is a kölcsönei kamatát - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
Személyes pénzügyek Indul a nagy karácsonyi bevásárlás – mennyit költünk csokoládéra, italra, parfümre?
Elek Lenke | 2022. december 1. 19:36
Bár egyelőre nem lehet tudni, hogyan bírjuk majd a rezsi-emelkedést és mennyire kell hozzányúlni a félretett tartalékokhoz, az biztos, hogy most is nagy sürgés-forgás lesz az üzletekben, minden vásárló igyekszik még időben beszerezni a szükséges hozzávalókat.
Személyes pénzügyek Az OTP nagy dobását minden bank követheti majd?
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 17:17
Az OTP döntése, miszerint a kölcsön kamatát egyszer a futamidő alatt a piaci kamatszintre csökkenhetik majd, felkavarta az állóvizet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG