<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Közel 150 tolvaj és betörő mesélte el a behatolási technikáit, amelyből a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács állította össze a leghatásosabb megelőzési módokat. Asztalon hagyja a laptopot és a mobilt? Kint van a kocsikulcs, nem zárja az ajtót? Öreg hiba. Ha követed ezeket a javaslatokat, nagyban csökken az esélye annak, hogy a te lakásod lesz a kiszemelt áldozat!
buurserstraat386 / 123RF Stock Photo

 

Hazánkban minden hatodik vagyon elleni bűncselekmény betöréses lopás, az Aegon Magyarország adatai szerint ezek a bűncselekmények évente 600 millió forint kárt okoznak.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács megbízásából végzett, 139 betöréses lopás miatt jogerős szabadságvesztés-büntetését töltő fogvatartott körében végzett kutatás azt bizonyította, hogy az elkövetők a szemtanúkat próbálják elkerülni, így csökkentve a lebukás veszélyét. A kutatás bizonyította azt is, hogy a racionális döntés elmélete valóban működik az elkövetők körében, azaz egy költség–haszon-elemzés (megéri/nem éri meg) során dönt a potenciális betörő a cselekmény megvalósításáról.

Így keresnek prédát

A legnépszerűbbek a családi házak, sorházak, viszont nem vonzóak a lakótelepi lakások, de azért a 4-5. emelet felett már nő a veszély, mivel minél magasabban van a lakás, annál kisebb a mozgás körülötte.

A betörők számára fontos érv, hogy ne legyen otthon senki, és ne legyen szemtanú. Az értékes zsákmány reménye a következő szempont, harmadik a könnyű bejutás, illetve a könnyű menekülés esélye. További mérlegelést jelent, hogy van-e riasztó, milyen az ingatlan minősége (ez mutatja a várható zsákmányt), vannak-e megfigyelő eszközök, könnyű-e a bejutás, van-e kutya?

Csendben, gyorsan

A profi betörők általában egy-két perc alatt, anélkül hatolnak be egy olyan lakásba, amelynek tulajdonosa nem gondoskodott megfelelően a biztonságról, hogy azt senki sem hallja meg.

Gyorsan képesek felmérni azt is, hogy mely ingatlan rendelkezik gyenge védelemmel. Az ajtó vastagságán túlnyúló, kilógó zárbetét, a gyenge és gyengén védett, esetleg bukóra állított nyitott ablak mind-mind szinte provokálják a behatolást. Az elkövetők gyakran udvarokon, hátsó ajtókon át, jellemzően garázsokon keresztül jutnak be a családi házakba.

Ezeket ne hagyja kint

A szakemberek tapasztalatai szerint ritkán fordul elő, hogy egy lakást vagy házat teljesen kirámolnának a betörők. Mivel a betörések rövid ideig tartanak, ezért azt viszik el az elkövetők, amit könnyen elérnek, ami szem előtt van, és amit később könnyű értékesíteni. Ezért „slágerterméknek” számít a laptop, fényképezőgép, mobiltelefon, a kisebb méretű műszaki cikkek, az ékszerek, és természetesen a készpénz.

Gyakran előfordul, hogy az autót azért viszik el, mert a kulcsait elől hagyták a tulajdonosok. Előfordul az is, hogy családi házakról a színesfém miatt viszik el az ereszt, csaptelepeket.

Vidéken jellemző, hogy az élelmiszert, takarmányt vagy akár a háziállatot is viszik a betörők, ha alkalmuk adódik rá.

Messze elkerülik, ha betartja ezeket a szabályokat

Mindenképpen érdemes figyelmet fordítani a megelőzésre, a védekezésre, mert az elkövetők távol tarthatók az ingatlanunktól. Az Aegon Országos Kármegelőzési Programon belül ezért a rendőrség, a polgárőrség és a biztosító szakemberei betörés megelőzési programot indítottak három régióban.

A program szakemberei összeszedtek néhány jó tanácsot, amelyet érdemes megfontolnunk az áldozattá válás elkerülésére.

 • Fontos a lakóingatlan környezete, az elhanyagolt, gondozatlan udvar nehezíti a telek átláthatóságát, ami rejtekül szolgálhat a betörők számára. Tartson rendet az ingatlan környezetében, vágja a füvet, és ürítse a postaládát!

 • Figyeljen oda lakókörnyezetére is, így észreveheti, ha idegenek tűnnek fel, akik talán terepszemlét tartanak, keresik a megfelelő ingatlant, felmérik a lehetőségeket.

 • Ne hagyjon a kertben szerszámokat, létrát, mert ezeket eszközként használhatják fel a betörők a behatoláshoz!

 • Ha huzamosabb időre távol van, kérje meg ismerősét, hogy rendszeresen ellenőrizze annak sértetlenségét, ürítse postaládáját!

 • Törekedjen arra, hogy a bejárati ajtón legyen több ponton záródó és több csapos korszerű biztonsági zár. Ugyanakkor az ajtószárny is legyen kellően szilárd, az ajtó pánt pedig kiemelés gátlóval ellátott.

 • A biztonságot fokozza a modern elektronikus jelző-riasztó berendezés, mely a cselekmény megkezdésének pillanatában jelzést ad a távollévő tulajdonosnak, illetve a reagálásra képes vagyonvédelmi vállalkozás diszpécserének.

 • Ajtaját ne tárja ki idegennek! Gondolja át, indokolt-e az idegen jövetele, miért kér iratot, értéket, pénzt Öntől! A bejárati ajtóra érdemes széles látószögű optikai kitekintőt szereltetni, és belülről biztonsági lánccal ellátni, így idegenek megjelenése esetén biztonságosan szem előtt lehetnek az ajtó előtt állók.

 • Lehetőleg mindig tartsa zárva a bejárati ajtaját, földszinti ablakait, kapuját, és melléképületét akkor is, ha otthon tartózkodik, vagy csak rövid időszakra távozik.

 • Az ajtókulcsait ne hagyja elérhető helyen, például villanyóra szekrényben, virágcserép, vagy lábtörlő alatt.

 • Szellőztetéskor is legyen óvatos! Ne hagyja őrizetlenül azt a helyiséget, melynek ablakát nyitva hagyta, mert egy perc alatt bemászhat a tolvaj. Szereltessen felhúzás elleni védelemmel ellátott fémredőnyt, vagy fémrácsot ablakaira, de az ún. biztonsági fóliák is alkalmasak az illetéktelen behatolás megakadályozására.

 • Ne tartson otthon a szükségesnél nagyobb összegű készpénzt! Az értékesebb tárgyakat lehetőség szerint zárja el falba rögzített széfbe.

 • Készítsen házi leltárt, melyben rögzíti ingóságai, műszaki cikkei, műtárgyai jellemzőit, méreteit, gyártási számait, melyek pontos beazonosítást tesznek lehetővé a későbbiekben (érdemes fényképfelvétellel kiegészíteni a leltárt).

 • Kössön érték- és kockázat arányos biztosítást, mely egy esetleges káresemény bekövetkezésekor csökkentheti anyagi veszteségeit.

Személyes pénzügyek "Hónapról hónapra, napról napra élek" - így látják az inflációt az emberek
Bendl Vera – Izsó Márton | 2023. január 28. 14:38
Tejterméket egyre kevesebbet vesznek, százezreket hagynak ott nagybevásárlásnál, kezdik felélni tartalékaikat az emberek. Van, aki kapott béremelést, de mindenki tud említeni több olyan terméket is, amelynek az új ára nagyon érzékenyen érinti. Hogy melyek ezek, és hogyan reagálnak az emberek az inflációra, kiderül a videóból.
Személyes pénzügyek Hiába nőtt az átlagkereset, rossz hírt kaptak a lakáshitelesek
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 17:23
Hiába nőtt az átlagbér, a lakáshitelesek mégsem örülhetnek – itt van, miért.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2023 tavasz - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 15:43
Regisztráció a február 22-i online találkozóra.
Személyes pénzügyek Immár tény: az infláció csúnyán megette a gáláns béremeléseket
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 08:30
Bár a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete novemberben mintegy tíz százalékkal volt magasabb, mint októberben, az infláció miatt havi szinten már csökkent a reálkereset.
Személyes pénzügyek Még mindig hullámvasúton ül a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 19:13
A forint az előző heti erősödését követően gyengüléssel indította a hetet  a főbb devizákkal szemben a bankközi devizakereskedelemben.
Személyes pénzügyek Szegényebb vármegyékben nehezebb hitelhez jutni
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 08:16
A Bank360 elemzése a KSH kereseti adatait vetette össze a hitelbírálat módszertanával.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis - Sikeres jelentkezés!
Privátbankár.hu | 2023. január 22. 14:23
A jelentkezésedet sikeresen megerősítetted, regisztrációd sikeres!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis - Jelentkezés megerősítése szükséges!
Privátbankár.hu | 2023. január 22. 14:09
Köszönjük, hogy jelentkeztél a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! versenyre! FONTOS: kérjük, erősítsd meg jelentkezésedet!
Személyes pénzügyek Matolcsy György előírta, hány helyen vehetünk fel készpénzt
Privátbankár.hu | 2023. január 18. 09:26
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének friss rendelete meghatározza, hogy egy banknak – attól függően, hogy hány betéti és hitelkártyát bocsátott ki – hány ATM-et kell működtetnie egy fővárosi kerületben, egy vármegyeszékhelyen és a további településeken, ezeken belül a városokban.
Személyes pénzügyek Bal lábbal kelt a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 18. 07:16
A hazai fizetőeszköz gyengébben kezdte a mai napot annál, mint ahol az előzőt befejezte.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG