BUX
33 301.94
+1.79%
+586.00
OTP
8 990.00
+1.99%
+175.00
MOL
1 930.00
+1.05%
+20.00
RICHTER
6 470.00
+1.81%
+115.00
MTELEKOM
364.00
+0.55%
+2.00
 
2020. február 15. 16:53

Egy feltétele van annak, hogy idén hamarabb érkezzen meg a nyugdíjkiegészítés. Az egyik parlamenti párt törvényjavaslatot készül benyújtani, hogy már áprilisban megtörténjen a korrekció.

Mikor csenget a postás?

Mint megírtuk, a Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint januárban 4,6 százalék volt a nyugdíjas fogyasztói kosár szerint számolt infláció. A járandóságokat 3,5 százalékkal emelték az év elején - ebből 2,8 százalék volt a parlament által jóvhagyott növekmény, további 0,7 százalék pedig a tervezettnél magasabb tavalyi infláció miatt rakódott év végén a nyugdíjakra azoknak, aki részesültek kompenzációban novemberben.

Vagyis reálértékben nagy elmaradás alakult ki, ráadásul ez az átlagra vonatkozik. Akinek a fogyasztói kosarában ennél nagyobb arányban szerepelnek például az élelmiszerek, még rosszabbul járt, mert ennek a termékkörnek az inflációja 6,9 százalékos volt az év első hónapjában.

Az elemzők szerint az év eleji magasabb infláció csillapodni fog, az év második felében visszatérhet a 3 százalék körüli tartományba. Mindazonáltal a tegnapi adat mindenkit meglepett, ezért nem lenne váratlan, ha a szakértők kicsit feljebb emelnék a mostani évre vonatkozó előrejelzésükben szereplő számot.

A kormány nem zárkózik el tőle

Adódik a kérdés, hogy a kormány szokás szerint megvárja-e a szeptembert, hogy eldöntse, ad-e nyugdíjkiegészítést az időseknek, kompenzálva őket a magasabb infláció miatt, vagy már hamarabb sor kerülhet erre. Az e heti Kormányinfón Gulyás Gergelynél érdeklődtünk a kormány álláspontja felől. A miniszter válaszából pedig az derült ki, hogy a kormány nem zárkózik el a korábbi kifizetés elől, de ennek van egy feltétel: éspedig az, hogy időben rendelkezésükre álljon minden adat, információ, amely segít megbecsülni az idei éves gazdasági folyamatokat.

"Eddig a november azért volt november - hozzáteszem, évtizedek óta - mert addigra volt egy teljes képe a gazdaságnak, hogy milyen az infláció. Hogyha ezt a képet előbb hitelesen bárki nekünk ábrázolni tudja, fel tudja rajzolni, és a KSH az ilyen szempontból az oda bejövő adatokat gyorsabban dolgozza föl vagy gyorsabban érkeznek be, akkor mi szívesen előbbre hozzuk, de eddig nem azért volt november, mert ne tettük volna meg ezt örömmel júliusban, hanem mert teljes pénzügyi konszenzus volt abban, hogy novemberre mondható meg, hogy van-e eltérés a tervezett és a valós infláció között" - mondta a miniszter a Kormányinfón.

Legyen emelés már áprilisban

Cikkünk nyomán egyébként az egyik parlamenti párt áprilisi nyugdíjkorrekciót követel, egyben törvényjavaslatot nyújt be a parlamenthez. A Lehet Más a Politika szerint a fogyasztó árak januárban 4,7 százalékkal nőttek, miközben a kormány a nyugdíjakat csak 2,8 százalékkal emelte. A közleményükben így fogalmaznak: ha a kormány nem tudja az inflációt megfelelő mértékben előrejelezni, akkor a novemberi nyugdíjkorrekciót már áprilisban tegye meg!

A párt arra hívja fel a figyelmet, hogy a kormány azt állítja, megőrzi az idősek juttatásának reálértékét azzal, hogy a nyugdíjemelés az infláció mértékét követi. Ez azonban egyáltalán nincs így: a nyugdíjasok azt érzik, hogy nyugdíjuk egyre kevesebbet ér. Ennek egyik oka, hogy a bérek négyszer olyan gyorsan nőttek az elmúlt négy évben, mint a nyugdíjak, így a nyugdíjasok egyre jobban elszegényedtek a társadalmon belül.

Elszálltak az élelmiszerárak

A másik problémát az infláció elmúlt hónapokban tapasztalható ugrásszerű növekedése okozza. Míg a nyugdíjak csupán 2,8 százalékkal növekedtek, addig januárban az élelmiszerek átlagosan 6,9 százalékkal nőttek. A nyugdíjasok fogyasztói kosarában az élelmiszerek aránya magasabb az átlagnál, emellett ők sokkal árérzékenyebbek is. Így nem nehéz belátni, hogy a gyümölcsök árának 21, a felvágottak árának 17 százalékos növekedése mekkora problémát okoz nekik. A kormány rossz tervezési gyakorlata egy átlagnyugdíjasnak havi 2565 forintos kiesést jelent a novemberi nyugdíjkorrekcióig. Az LMP törvényjavaslatot nyújt be annak érdekében, hogy a kormány a nyugdíjkorrekciót már áprilisban tegye meg, és ne használja az idősek pénzét majdnem egy éven keresztül - áll a közleményben.

Személyes pénzügyek Nagyon megugrott az adatforgalom a távmunka, a filmezés, a játékok miatt
MTI | 2020. április 3. 19:54
Tovább nőtt az adat- és hangforgalom a magyarországi mobilszolgáltatók adatai szerint. Ennek oka a közoktatásban március 16-tól bevezetett digitális munkarend és a sok helyen életbe léptetett távmunka, az otthoni tanulás.
Személyes pénzügyek Több mint 3,5 millió azonnali átutalás márciusban, közel 100 százalékos sikerrel
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 12:09
Az azonnali fizetési rendszer országos bevezetése óta eltelt közel egy hónap alatt a Takarékinfo Zrt. által egyszerre három nagybank részére kiépített rendszereken több mint 3,5 millió tranzakció történt, ami az összes magyarországi AFR-utalás 31 százalékát teszi ki. Az átutalások 99,57 százaléka sikeresen futott, a nem teljesült tranzakcióknak szinte kivétel nélkül külső okai voltak. A Takarékinfo Zrt. által kiszolgált Takarékbanknál, az MKB Banknál és a Budapest Banknál kifogástalanul működik az azonnali fizetési rendszer, a társaság szakemberei az elkövetkező időszakban a tranzakciószám és az átutalt összegek nagyságában mégis visszaesésre számítanak a koronavírus-járvány miatt.
Személyes pénzügyek Főleg az időseket célozzák meg az elharapódzó koronavírus-csalások
Eidenpenz József | 2020. március 31. 18:04
A koronavírussal kapcsolatos csalások nagyon hamar megjelentek az interneten, amint erre fogyasztóvédő szervezetek felhívják a figyelmet. Előbb, mint maga a járvány. A vírus kapcsán a csalók különösen nagy buzgalommal célozzák meg a 60 éven felülieket. Nagy anyagi károkat tudnak okozni befektetési csalásokkal is.
Személyes pénzügyek Üzenet a békeidőkből: 249 500 forint volt a januári átlagkereset
MTI | 2020. március 31. 09:49
Ez 9,2 százalékos növekedést jelent éves összevetésben a Központi Statisztikai Hivatal számai szerint. Furcsa ezt olvasni két hónappal odébb, egy világjárvány közepette.
Személyes pénzügyek Takarékbank: külön idősáv a 65 éven felülieknek
Privátbankár.hu | 2020. március 28. 11:16
Külön idősávot biztosít a személyes ügyintézésre a Takarékbank a 65 évnél idősebbeknek.
Személyes pénzügyek CIG Pannónia – mától digitálisan is köthető szerződés
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 16:45
A CIG Pannónia Biztosító mától az elsők között vezeti be a teljeskörű digitális biztosítási szerződéskötést.
Személyes pénzügyek Milyen biztosítást kössenek a hobbifutók?
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 15:37
A futás az egyik legnépszerűbb sport, amelyet viszonylag kevés ráfordítással el lehet kezdeni. Idővel aztán a legtöbb kocogó keresi a kihívást és versenyeken is elindul, ma már rengeteg lehetőség közül lehet választani. A félmaratoni és maratoni távok mellett az erdei, hegyi versenyek, ultratávok is egyre több futót vonzanak, természetesen nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is.
Személyes pénzügyek További könnyítéseket kaptak a hiteleseknek – kiderültek a moratórium részletei
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 05:58
Nem csak idén, jövőre is segítik a moratóriummal élő ügyfeleket, bővül a kedvezményes hitelek köre is. Nem számítható fel kamatos kamat a moratórium ideje alatt.
Személyes pénzügyek Varga Mihályék döntöttek: 15 ezerre emelkedik az érintéses fizetések határa
Privátbankár.hu | 2020. március 24. 11:02
A járvány lassítását szolgálja ez is a Pénzügyminisztérium által kiadott közleménye szerint.
Személyes pénzügyek Felfüggesztik a diákhitel törlesztését – kiderültek a részletek
Privátbankár.hu | 2020. március 19. 20:07
A moratóriumot kiterjesztik a leendő ügyfeleire is.
hírlevél