TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Ésszerű és hasznos, hogy a kormány hallgat a vállalkozói szervezetek érveire: a KAVOSZ újabb problémás pontot talált a GINOP pályázati kiírásokban. A debreceni uniós konferencián elhangzott, fontos volna a kombinált mikrohitel visszahozása a piacra, s az is, hogy rekordalacsony, 0,5 százalékos kamatszinten lehet majd automatikusan elnyert uniós pályázatokat előfinanszírozni.

A cégek 80 százaléka fejleszteni akar, ha másért nem, azért, mert a válság alatt lepusztult gépeiket pótolni akarják, hogy a piacon tudjanak maradni – kezdte előadását Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója a SUPER (Sikeres Uniós Pályázatokat Előkészítő Rendezvénysorozat) második, debreceni eseményén. Fontos látni, hogy a korábbi uniós pályzati ciklusának GOP-pályáztai 2012-ben kimerültek, a cégek lassan 4 éve mannaként várnak az uniós támogatásokra. Ne legyenek kétségeink: bármekkora keretet is írnak ki, „azonnal” elfogynak majd a keretek. Ráadásul – figyelmeztetett a KAVOSZ vezérigazgatója – a 2014-20-as ciklusból is eltelt már lényegében 2 év, nagyon összpontosított munkára van szükség. Krisán üdvözölte, hogy a kormány felgyorsítja a pályázati források elérhetővé tételét, sőt forradalmi javaslatot is tett: miért kell 7 (vagy a hátralévő 5) évre szétosztani a forráskiosztást, ha meg lehet csinálni mondjuk 2 év alatt? - tette fel a kérdést a szakember.

Visszasírt kombinált mikrohitel

Krisán László szerint míg korábban – a szükség éveiben - a vállalkozások 54 százaléka hajlandó lett volna visszatérítendő támogatást is igénybevenni a fejlesztéshez – e tekintetben volt sikeres a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja is -, ám a pályázatok kiírásának hírére ez az arány folyamatosan csökken. Ez korántsem biztos, hogy jó a jövőre nézve, főleg annak fényében, hogy – Krisán szerint – bizonyosan megszűnnek majd a vissza nem térítendő támogatások.

E tekintetben szerinte az ügyfeleket kellőképen edukálta a kombinált mikrohitel konstrukció, amely messze a legsikeresebb termék volt, s az igény is komoly ezen termék iránt – Krisán szerint meg kell vívni a harcot Brüsszellel, de nekik is be kell látniuk, hogy van létjogosultsága a konstrukcióban.

Krisán szerint a vállalkozói szervezetek örülnek, hogy valóban 60 százalékos részarányt érnek el az új pályázatokban a a vállalkozásfejlesztési pályázatok. De ennél is több kell a szakember szerint: olyan projektek, programok kellenek, amelyek 2020 után is képesek termelni, épp ezért kell valóban prioritásként kezelni az értékteremtő, gyártó- fejlesztő beruházásokat. Persze, azt nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a hazai vállalkozások 2/3-a a kereskedelmi-szolgáltatói szektorban tevékenykedik. Az ő esélyüket vélhetően az innovációs pályázatok biztosíthatják.

Vannak problémás feltételek

Fontos azt is látni, hogy nem szabad pusztán az uniós pályázatokra alapozni a cégeknek – sokkal szigorúbb lesz az elszámolás és komoly terhet jelentenek majd az 5 éves fenntartási időszak feladatai is. Meglehet, hogy a cégek jobban járnak egy támogatott hitellel, vagy épp a növekedési hitelprogram igénybevételével – vélekedett Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatója szerint a másik oldalon is fontos, hogy maguk a kiírások is figyelemmel legyenek a vállalkozói elvárásokra – e tekintetben Krisán szerint is kedvező volt, hogy a technológiai pályázatok esetében jelzésükre a kormányzat kivette a feltételekből munkaerőbővítési elvárást. De már talált új gondot a KAVOSZ: az új GINOP-pályázatoknál a támogatási összeg maximumát jelentené a cég mérlegfőösszegének az összege. Ha valamire nem figyelt egy kkv az a mérlegfőösszeg – emiatt alaposan megrostálhatja a jelentkezők körét az ez a feltétel benne marad a feltételekben – figyelmeztetett a szakember.

Magyar kkv-definíció kell

Ennek kapcsán Krisán szerint fontos lenne végre a valódi hazai kis- és középvállalkozásokat helyzetbe hozni – meglehet szakítani kellene az uniós kkv-meghatározással, hiszen a korábbi időszak pályázatainál sokszor a „nagyok”, a magyar szemmel nézve nagyvállalatok vitték el a források döntő részét, miközben az igazi hazai kkv-knak nem sok maradt. Kell, persze, hogy kell, hogy nagy cégek is nyerjenek pályázatokat, hiszen a beszállítói, partneri körön ez is erősítheti a kkv-kat, de fontos volna minél több olyan megoldást találni, amely dedikltan a „magyar” kkv-knak szól – mondta el a KAVOSZ első embere.

Hitel fél százalékos kamatra!

Aki viszont pályázik, fontos, hogy jó feltételek mellett tegye. Ebből a szempontból most kivételes helyzet állt elő – hívta fel a figyelmet Krisán László. A Széchenyi Kártya Önerő Kiegészítő Hitele jelenleg a kamattámogatásnak köszönhetően 1,15 százalékos éves kamatszinten érhető el – a kamat ráadásul ma délután tovább csökkenhet, ha a jegybank délután 2 órakor újra kamatot csökkent. A támogatást megelőlegező hitel pedig - 1,5 százalékos jegybanki alapkamattal számolva – 0,5 százalékos kamatszinten lehet elérhető „holnaptól”.

Fontos újdonság az is – hívta fel a figyelmet A KAVOSZ vezérigazgatója -,, hogy ezen konstrukciók mostantól automatikusan igénybe vehetők a pályázatokhoz, azaz a pályázó a pályázati nyomtatványon jelezheti, hogy igényt tart-e a finanszírozási lehetőségre.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Uniós pályázatok Újfajta csapatépítő verseny indul vállalatvezetőknek
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 2. 11:08
A jelentkezők számától függően legalább 50, legfeljebb 75 háromfős, vezetőkből álló vállalati csapat versenyezhet egymással 2021 júniusában Siófokon – hangzott el az esemény ötletgazdája és szervezője, az Event Csoport sajtótájékoztatóján.
Uniós pályázatok Nem hagy babérokat másoknak Mészáros Lőrinc a vasútépítésben
Privátbankár.hu | 2020. június 29. 17:03
Mészáros Lőrinc építőipari cége ugyanis kivásárolta azt a budaörsi vállalkozást, amely mellette 40 százalékban alapító volt az R-Kord Network Kft.-ben.
Uniós pályázatok Újabb roham az utolsó uniós támogatásokért - akár nyolcszor annyian is lecsapnának, mint amennyi pénz van
Privátbankár.hu | 2019. július 13. 14:05
A pénteki napon indult a pályázat az utolsó jelentős kutatás-fejlesztésre szánt pályázati forrás 2019-ben.
Uniós pályázatok Tállai városa is kapott uniós pénzt energetikai korszerűsítésre
Privátbankár.hu | 2019. július 9. 07:49
Mezőkövesd az egyike annak az öt borsodi településnek, mely részesül az összesen 300 millió forintos EU-s forrásból.
Uniós pályázatok Még mindig ömlik hozzánk Brüsszel pénze, pedig szinte mindent elköltöttünk
Privátbankár.hu | 2019. június 11. 15:12
Szinte minden operatív program forrásait 100 százalék feletti mértékben kötötték már le, de még idén is odaítéltek 71 milliárd forintot. Hiába fogy ki a keret, még így is akadhat némi elkölthető pénz - ez akkor lehetséges, ha a forint gyenge lesz, ha a kormány engedi a túlvállalást saját szakállára, vagy ha sok korábban nyertes pályázat dől be, és újra kiosztják az ő keretüket is.
Uniós pályázatok Indul az egyeztetés - hamarosan lehet pályázni a napelemekre
Privátbankár.hu | 2019. március 21. 10:36
Elindult a „Napelemes rendszer telepítésének támogatása mikro-, kis- és középvállalkozásoknak” című pályázati felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban - nyilatkozta Rákossy Balázs a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.
Uniós pályázatok Kiosztottak több milliárdnyi EU-s pénzt - megvan, mire
Privátbankár.hu | 2018. július 26. 08:08
Megszórták a vállalkozásokat uniós pénzekkel.
Uniós pályázatok Pofátlanul lopták el az uniós pénzeket - hogyan csinálták?
Privátbankár.hu | 2018. július 24. 09:51
Üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás, számviteli rend megsértése és hamis okirat felhasználása miatt emeltek vádat Zalában három cég ügyvezetője ellen, mert az egervári várkastély felújításánál több tízmillió forintról hamis számlákat állítottak ki.
Uniós pályázatok Nyáron sem áll meg az élet: még milliárdok várnak a szemfülesekre
Privátbankár.hu | 2018. július 7. 15:29
Jelenleg tizenhárom pályázat közül választhatnak a vállalkozások. Összesen 411 milliárd forint értékű keret van nyitva, ebből eddig 175 milliárd forintra adtak be kérelmet. A maradék, több mint 235 milliárd forint támogatás nincs még megpályázva és akár további 7 ezer új jelentkezőt fognak még pozitívan elbírálni.
Uniós pályázatok Százmilliárdok várnak a magyarokra - kis hibával is elbukhatják a pénzt
Privátbankár.hu | 2018. június 17. 13:31
A kormányzat hivatalos pályázati e-ügyintézés felületen jelenleg közel 30 nyitott uniós pályázat található, amit a vállalkozások el tudnak érni. Ezek összértéke nagyságrendileg 400 milliárd forint. A Via Credit pályázati tanácsadó összefoglalta a teendőket és azokat a jellemző hibákat, amelyek egy uniós pályázatnál akár egy projekt teljes támogatási összegének elvesztésével is járhatnak.
Friss
hírlevél