<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Az orosz-ukrán háború miatt kialakult válság egyre jelentősebb hatást gyakorol a vállalkozókra is. A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kifejezetten ezen cégek problémáinak enyhítésére alkotta meg legújabb termékét.

A beruházások Magyarországon a II. negyedévben 7,8 százalékkal nőttek 2021 hasonló időszakához képest és 2,5 százalékkal emelkedtek az előző negyedévhez viszonyítva. Ez még nemzetközi szinten is jó eredménynek számít. Ettől függetlenül az orosz-ukrán konfliktus miatt kialakult válság és háborús infláció a beruházások csökkenéséhez vezethet.

Pont ezért lépett a Garantiqa Hitelgarancia Zrt., amely nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy a hazai vállalkozások hitelekhez jussanak. A Garantiqa alapvető célkitűzése, hogy a kis- és középvállalati szektor fejlődjön. Kezességet vállalnak hitelhez, garanciához, lízing- és faktoring ügyletekhez is.

A legújabb termék az orosz-ukrán konfliktussal összefüggésben kialakult válság által érintett vállalkozásoknak segít. Számukra legfeljebb 15 éves futamidejű beruházási hitelszerződéseihez kapcsolódó, Garantiqa Krízis Garanciaprogram Investment 2 Hitelgarancia terméket vezettek be.

Az Investment 2 Hitelgarancia a vállalkozások számára kedvező díjjal vehető igénybe, mivel  állami díjtámogatás is kapcsolódik hozzá. A díjtámogatást az Európai Bizottság által “állami támogatási intézkedésekre vonatkozó ideiglenes válságkezelési keret a gazdaságnak Oroszország Ukrajna elleni agresszióját követő támogatása céljából” elfogadott Közleményének 2.1. szakasza teszi lehetővé.

 

A Garantiqa Krízis Garanciaprogram Investment 2 Hitelgarancia termék fő paraméterei az alábbiak: 

  • Az adós által a Közlemény 2.1. szakasza alapján kapott támogatások együttes összege nem haladhatja meg a 500 000 EUR összeget (a Közlemény 2022. október 31-i módosítása lehetővé teszi 2 000 000 EUR összegű támogatás nyújtását, az üzletszabályzatok ennek megfelelően a közeljövőben módosulnak). 
  • A készfizető kezességvállalásra az orosz-ukrán konfliktussal összefüggésben kialakult válsággal érintett vállalkozások beruházási hitelszerződéseihez kerülhet sor.
  • A hitelszerződés devizaneme HUF vagy EUR lehet.
  • A hitelszerződés futamideje – az esetleges prolongáció(ka)t is ideértve – nem haladhatja meg a 15 évet.
  • A készfizető kezességvállalási kérelemmel érintett hitelszerződés alapján az adós által fizetendő ügyleti kamat mértéke mikrovállalkozások esetében minimum 1 %-kal, kisvállalkozások esetében minimum 0,75 %-kal, középvállalkozások esetében minimum 0,5 %-kal, továbbá intézményi kezességgel biztosított hitel kiváltása esetén – az adós KKV-besorolásától függetlenül – egységesen minimum 0,25 %-kal kisebb, mint egy azonos méretű és azonos kockázati kategóriába eső adós azonos típusú, de a Garantiqa kezességvállalásával nem biztosított hitelének ügyleti kamata, és ezen felül nem érvényesít az adóssal szemben egyéb díjat, jutalékot vagy más, költség jellegű tételt.
  • Az Európai Bizottság október 31-i közleményében 2023. végéig meghosszabította a „Rendkívüli Krízis Közleményt”, ennek alapján a közeljövőben a Garantiqa is meghosszabbítja a Grantiqa Krízis 2 Garanciaprogram és az Investment 2 Hitelgarancia termék igénybe vételének lehetőségét.
  • A Garantiqa Krízis Garanciaprogram Investment 2 Hitelgarancia díja az állami díjtámogatásnak köszönhetően nagyon kedvező: 0,24 % és 0,88 % között van.

 

A Garantiqa mostani kezességvállalása lehetővé teszi, hogy olyan életképes üzleti tervvel rendelkező kis- és középvállalkozások is forráshoz jussanak, akiknek nincs elegendő felajánlható biztosítékuk, ezért hitelezésük túlzottan kockázatosnak minősülne, s akiket negatívan érint az orosz-ukrán konfliktus.

A megalapításának 30 éves évfordulóját éppen az idén ünneplő Garantiqa Hitelgarancia Zrt. fennállása óta közel 600 ezer szerződés keretén belül több mint 12 ezer milliárd forint összegű hitelhez nyújtott kezességvállalást.

(x)
 

Címkék: Vállalat
A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat 30 milliós bírságot kapott a Magyar Posta Biztosító
Privátbankár.hu | 2022. november 24. 11:52
Az MNB 30 millió forint bírságot szabott ki a Magyar Posta Biztosítóra, egyebek közt a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások nyilvántartási rendszerében, az informatikai biztonság terén, a kiszervezésekben, a kárrendezésben, illetve az ügyféltájékoztatásban felmerült hiányosságok miatt - közölte a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön az MTI-vel.
Vállalat Nagy bajban a svájci bankóriás, a kezelt vagyon tizedét vonták ki az ügyfelek
Privátbankár.hu | 2022. november 23. 13:56
A kezelt vagyon 10 százalékát vonták ki a gazdag ügyfelek, komoly veszteséggel számolnak a negyedik negyedévben.
Vállalat Bezuhant a világ harmadik legnagyobb mobilgyártójának nyeresége
Privátbankár.hu | 2022. november 23. 12:49
Közel 60 százalékkal esett vissza a Xiaomi nyeresége a harmadik negyedévben a most közölt adatok szerint.
Vállalat Hogyan veszítsünk el 100 milliárd dollárt? Elon Musk megmondja
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 10:29
A világ leggazdagabb embere, több mint 100 milliárd dollárral lett szegényebb az idén, de így sem aggódhat.
Vállalat Munkavédelem: forró volt a talaj idén nyáron
PR | 2022. november 21. 11:11
Az ellenőrzött vállalkozások többsége betartotta az előírásokat és munkabalesetből sem volt több a megszokottnál idén nyáron. Bár még mindig vannak extrém esetek, de összességében a munkáltatók betartják a munkavállalókat érintő és a megelőzést szolgáló előírásokat. Az edukációra a számok alapján továbbra is szükség van – derül ki a Technológiai és Ipari Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztály statisztikáiból.
Vállalat Visszaállították Trump Twitter-fiókját, miközben alig maradt ember a cégnél
Privátbankár.hu | 2022. november 20. 09:43
Visszaállította Donald Trump előző amerikai elnök fiókját a Twitter internetes közösségi oldal üzemeltetője. Kérdés ugyanakkor, hogy mi lesz a vállalattal, hiszen amióta Elon Musk átvette a hatalmat a munkavállalók fele felmondott.
Vállalat A világ 50 legveszélyesebb vállalata - akik ma a világot irányítják
Elek Lenke | 2022. november 19. 15:06
A veszélynek, a károkozásnak, a bajnak, ezer arca van. De mitől lehet veszélyes egy világmárka, egy gigantikus multi, vagy egy zseniális feltaláló által garázscégből felépített informatikai óriás?
Vállalat Erősíti a raktározás szerepét az infláció és az alapanyaghiány
Márkázott tartalom | 2022. november 18. 14:01
Az elmúlt időszakban az eddiginél is nagyobb hangsúlyt kapott a raktározás, ugyanis a mai bizonytalan gazdasági és piaci környezetben sokkal nehezebb biztosítani egy cég folyamatos, kiegyensúlyozott működését, mint néhány évvel ezelőtt. Az elszabadult infláció mellett az alapanyagok széles körének beszerzési nehézsége is elengedhetetlenné teszi, hogy egy biztonsági készlet álljon rendelkezésre. Akinek nincs a tulajdonában saját raktárterület, annak ahelyett, hogy sürgősen egy raktár kialakításába kezdene, érdemes számba vennie a rendelkezésre álló bérlési lehetőségeket.
Vállalat A turisztikai akcióterv bővítését kérik a fürdők
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 13:29
A Magyar Fürdőszövetség tett javaslatokat.
Vállalat Felmérik a hazai vállalatok ESG felkészültségét
Privátbankár.hu | 2022. november 16. 16:14
Első ízben indít átfogó ESG kutatást a hazai vállalatok körében az Effekteam és a Comlab – ESG Core cégcsoport.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG