A minőségi matcha tea csak Japánban termesztve az igazi
Matcha teaport ritkán árulnak a szupermarketek polcain, ezért jellemzően az interneten akadhatunk vásárolható formára. Itt feltűnhet, hogy létezik Kínában és Japánban előállított teapor is. Bár a kínai matcha tea olcsóbb, ez nem jelenti azt, hogy hamisítvány, de azt tudni kell, hogy a matcha tea termesztéséhez a japán éghajlati és talaji adottságok a legmegfelelőbbek, illetve itt japán precizitással és óriási odafigyeléssel állítják elő ezeket a kézműves teákat az erre szakosodott teamesterek. Japánban a matcha teának óriási hagyománya és kultúrája van, az életük szerves része. Így ha valóban minőségi matcha teát szeretnénk beszerezni, akkor figyelni kell, hogy a japánt válasszuk.
Nem beszélve arról, hogy Kínában jelentős a légszennyezettség, ami a teákra nézve azt jelenti, hogy a levegőben jelen lévő nehézfémek, ezek közül is az ólom igencsak szennyezi a növényeket. Ebbe beleértendőek a teafélék is, vagyis a Kínából importált matcha tea rendszeres fogyasztása esetén számolhatunk egy esetleges ólommérgezéssel.
A matcha árnyékolása a titok
A valóban jó minőségű matcha teának vibrálóan zöld színe van, ami a benne lévő klorofilltartalomnak köszönhető. Annak érdekében pedig, hogy a matcha tea klorofilltartalma minél magasabb legyen, a teanövényeket az érési folyamat egy szakaszában sötét fóliával árnyékolják, ezzel serkentve a klorofill és a tápanyag termelődését. A művelet igen hatékony, hiszen ennek köszönhetően a teacserjékben hihetetlenül megnő az antioxidáns és a vitamintartalom.
Emellett az árnyékolás nem csupán a tea színére van hatással, hanem az ízére is, hiszen így keletkezik az a speciális édeskés aroma, ami csak a matcha teára jellemző.
Szezonalitás és kézi szüretelés
Amikor az árnyékolásnak köszönhetően a klorofilltartalom az egekbe szökik, akkor kézzel leszüretelik a leveleket. Ez a szüretelés évente csak egyszer történik, és akkor is limitált mennyiségben, így pedig rögtön érthetővé válik, hogy miért a matcha tea az egyik legdrágább teaféle.
A kézi szüretelés után a leveleket szín, súly és méret szerint is osztályozzák, valamint eltávolítják a felesleges szárrészeket. Ezt követően történik meg a levelek porrá őrlése, amit később vízzel elkeverve oldhatunk fel.
Mivel az őrlés során a legzsengébb tealevek bekerülnek az őrlőbe, így azt később teává feloldva szintén egészében el tudjuk fogyasztani, és ez az oka annak, hogy a matcha teában lévő összes antioxidánst és vitamint hasznosítani tudja a szervezetünk, nem csupán a 10%-át, mint egy hagyományos zöld tea esetében.
Amennyiben te is szeretnéd élvezni a matcha tea nyújtotta előnyöket, rendelj egy adag igazán finom és minőségi japán matcha teaport az M Matchától!