TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A GVH 800 millió forintos bírságot szabott ki az egyik hirdetőre.

A Mediaworks Hungary Zrt. kiadó termékeit olvasók bizonyára találkoztak már olyan hirdetésekkel a kormányközeli lapcsalád egyes kiadványaiban, melyek valamilyen egészségügyi problémára kínáltak hatékony megoldást, legyen szó lábfájásról, halláskárodosásról - írta laptársunk, az Mfor.hu.

A Gazdasági Versenyhivatal friss határozata szerint azonban a Direct Group S.A.-hoz és magyarországi közvetítői hálózatához kapcsolható, 2018. januártól 2020. május 10-ig a nyomtatott sajtóban megjelent hirdetések nem feleltek meg a versenyjogi követelményeknek, ezért a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot állapított meg a GVH.

Mindezek folyományaként pedig 800 millió forintos versenyfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a Direct Group S.A.-t, mivel

  • termékeit, illetve azok hatásosságát nem létező tudósok, kutatók, fogyasztók ajánlásával, illetve nem létező tanúsítványok megjelenítésével népszerűsítette,
  • kizárólag „kedvezményes” (azaz a reklámokban kedvezményesnek megjelenített) áron értékesítette a termékeit, így a kommunikált kedvezmény mértéke, illetve a megjelölt eredeti ár nem tekinthető valósnak,
  • elhallgatta a fogyasztók elől a népszerűsített termékek nevét, termékkategóriáját, gyártóját, illetve forgalmazóját, ezek elérhetőségét,
  • egyes reklámjai kapcsán nem vagy nem észlelhetően került megjelenítésre, hogy az hirdetés, fizetett tartalom.

 Az immár a jobboldali médiabirodalomba, a KESMÁ-ba olvadt Mediaworks Hungary Zrt.-nek pedig vállalnia kell, hogy

  • az eljárás alá vont Direct Group S.A.-val, valamint annak valamennyi kapcsolt vállalkozásával, illetve vele ésszerű tájékozódás nyomán kapcsolatba hozható vállalkozásokkal hirdetési tevékenységét megszakítja, szerződéses kapcsolatát megszünteti és ezen vállalkozásoktól hirdetési megrendelést a jövőben nem fogad be. Ezen vállalásának a teljesítését – a vonatkozó döntést igazoló irat csatolásával – a Mediaworks Hungary Zrt. a jelen határozat kézhezvételét követő 15 napon belül igazolja a Gazdasági Versenyhivatal felé.
  • tájékoztatást tesz közzé a fogyasztók számára, mindazon nyomtatott termékekben, amelyekben a jelen eljárásban kifogásolt valamely hirdetés megjelent (feltéve, hogy az adott nyomtatott termék a közzététel időpontjáig nem került megszüntetésre) - a döntés Gazdasági Versenyhivatal honlapján való elérhetőségére is utalva -, hogy a jelen versenyfelügyeleti eljárásra figyelemmel a Mediaworks Hungary Zrt. megszüntette a jogsértő hirdetések befogadását.
  • a tájékoztatást a jelen határozat kézhezvételét követő 3 hónapon belül (vagy ha az adott termék következő megjelenése az ezt követő időre esik, úgy a következő megjelenés alkalmával) megjelenteti az érintett nyomtatott termékeiben és ennek igazolására a vonatkozó lappéldányokat legkésőbb az azt követő 15 napon belül benyújtja a Gazdasági Versenyhivatalhoz.

A kiadónak vállalnia kell továbbá, hogy belső utasításban vagy egyéb szabályozó dokumentumban vállalatcsoport szintű egységes módszertant dolgoz ki a nyomtatott termékek tekintetében egyebek közt arra vonatkozóan, hogy milyen elvek mentén történik a hirdetések befogadása, illetve visszautasítása. A kiadónak vállalnia kell továbbá, hogy meghatározott időn belül a kidolgozott módszertanról oktatást tart a vállalatcsoporton belül országos értékesítési tevékenységet végző személyek részére.

Figyelemre méltó megállapítása a határozatnak, hogy a Direct Group a GVH megkeresésére nem válaszolt, a vállalkozással kapcsolatban csak a nyilvános forrásból beszerezhető céges információk állnak rendelkezésre. A céget 2011. november 23-án jegyezték be a Panamai Köztársaságban - rögzíti a versenyhivatal. A cég más uniós országban – Szlovéniában, Észtországban - is tevékenykedik, de ott eddig nem indult eljárás a céggel szemben.

A határozat szerint a GVH munkatársai két magyarországi vállalkozást azonosítottak be, amelyek közreműködtek a weboldalak, illetve az ügyfélszolgálat üzemeltetésében: a PIVO Telecom Kft.-t és a Calgo Kft.-t. Közös bennük, hogy ugyanarra a székesfehérvári címre vannak bejegyezve, de a tulajdonosi kör is átfedésben van. A 2018-as beszámolóik szerint a PIVO 43,6 millió forintos nettó értékesítési árbevételt ért el, és 284 ezer forintos adózott eredményt, a Calgo közel 180 milliós nettó értékesítési árbevétel mellett pedig 169 ezer forintos adózott eredményt.

A Mediaworks úgy nyilatkozott a GVH felé, hogy 2020. május 11-től nem tesznek közzé illetve nem fogadnak be a Direct Group S.A.-tól származó vagy hozzá köthető hirdetéséseket. A határozatból egyébként arra lehet következtetni, hogy a Lapcom és a Modern Media Group kiadókhoz tartozó lapokban jelentek meg ezek a hirdetések, e kiadók azonban időközben beolvadtak a Mediaworks Hungary Zrt.-be.

A határozat ellen a kézhezvételétől számított 30 napon belül indítható közigazgatási per.

Készült a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. támogatásával.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Néhai vezérének tiszteletére nevezték el a Mol új egységét
Privátbankár.hu | 2020. november 30. 18:40
Tízmillió euró beruházással új kutatási és fejlesztési központot adott át a Mol Százhalombattán a Dunai Finomítóban - közölte az olajipari társaság.
Vállalat Rég avatott ennyi üzemet Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2020. november 30. 18:23
Számos vállalat új egységének átadásán ott volt hétfőn a külgazdasági és külügyminiszter. Volt informatikai központban, autóipari vállalatnál, fémmegmunkáló üzemben és padlóburkolatokat gyártó cégnél is.
Vállalat A szórakoztatás mellett üzleti ügyekkel is foglalkozniuk kellett a legendás zenészeknek, Balázs Fecónak és Benkő Lászlónak
Baka F. Zoltán | 2020. november 30. 15:05
Több cégben is érdekeltek voltak.
Vállalat Bizonytalan időszakban a cégeknek sem érdemes kockáztatni?
Natív tartalom | 2020. november 30. 10:03
A jelenlegi gazdasági válság sújtotta időszakban érdemes a vállalatoknak a kezelhető kockázataikkal törődni. Számos olyan szituációra köthető biztosítás, amelyek bekövetkezése esetén a vállalkozás léte is veszélybe kerülhet.
Vállalat Gazdát cserélt az Aegon közép- és kelet-európai részlege
MTI | 2020. november 30. 08:25
Az osztrák VIG vette meg.
Vállalat Jaj a techcégeknek? Tényleg jön a digitális adó?
Király Béla | 2020. november 28. 06:12
Az európai vezetők jóideje próbálják megadóztatni a nagy amerikai technológiai vállalatokat, akik viszont igyekeznek minden jogi kiskaput kihasználni. Ráadásul ebben a kérdésben maguk mögött tudhatták Donald Trump elnököt is. Egyelőre vitatott, hogy Joe Biden győzelmet milyen irányú változásokat hoz, a franciák mindenesetre minél előbb be akarják vezetni a digitális adót.
Vállalat Újabb milliárdos tenderek Pakson
Kollár Dóra | 2020. november 27. 19:31
Ismételten tendereztet az orosz fővállalkozó ASZE cégcsoport Paks II beruházásért felelős magyarországi fiókirodája – az az igényeik változásából is látszik, hogy a beruházás dübörög előre.
Vállalat Tovább hasít a 4iG Nyrt.
Privátbankár.hu | 2020. november 27. 18:40
Folytatja pénzügyi szárnyalását a 4iG Nyrt. - derül ki a cég harmadik negyedéves eredményeiből, amit a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján tett közzé pénteken.
Vállalat Újrateszteli a vakcináját az AstraZeneca, hogy eloszlassa a kételyeket
Privátbankár.hu | 2020. november 27. 07:59
Belátták, hogy véletlen sikerre nem lehet alapozni.
Vállalat Egyre gyűlnek a viharfellegek az AstraZeneca-féle Covid-vakcina körül
Tiszai Balázs | 2020. november 26. 17:03
Az oltóanyag hatékonyságának bejelentése óta kiderült, hogy a szérum adagolásánál hibát vétettek, és csak ennek a véletlennek köszönhetően mérhettek 90 százalék körüli eredményességet az egyik al-tesztcsoportnál. A tesztalanyok többsége az eredetileg szándékolt dózist kapta, az viszont jelentősen gyengébb eredményeket produkált. A fejlesztők ezt elhallgatták - most gyengülnek az AstraZeneca-részvények, és kérdésessé vált, hogy az USA engedélyezi-e sürgősségi eljárásban a szérumot.
Friss
hírlevél