3p
Új részletek derültek ki a TV2 megvásárlásáról.
Andrew G. Vajna. Kép forrása: MTI, Kallos Bea

Hivatalosan is bejelentkezett a TV2-ért Simicska Lajos üzlettársa, Fonyó Károly: hétfő délben a cégbíróság iktatta a milliárdos üzletember beadványát. Ebből több olyan részlet is kiderül, ami új megvilágításba helyezi az elmúlt napok kaotikus eseményeit - írja a Népszabadság.

Egy éve várták a pillanatot?

A cikk szerint a tévé két vezetője és formális tulajdonosa, Yvonne Dederick és Simon Zsolt tavaly közel járt ahhoz, hogy kiszorítsa Simicska Lajos üzlettársát, Fonyó Károlyt a TV2 mögött létrejött céghálóból.  Bár Fonyó tudhatott az őt érintő akcióról, közel egy évig kivárt, csak akkor lépett közbe, amikor Andrew G. Vajna is feltűnt.

A hétfőn iktatott dokumentumokra hivatkozva a Népszabadság azt írja, nem Vajna, hanem Fonyó Károly lépett először, amikor október 13-án jelezte vételi szándékát. Ám ezt nem hozta nyilvánosságra, hanem megvárta, hogy Vajna és a TV2 vezetői október 15-én bejelentsék az adásvételi szerződés aláírását.

Két kis cégen múlott minden?

Fonyó után állt elő közleményével, amiben állította, hogy  már két nappal korábban megszerezte a tévé vagyonkezelő cégét, a TV2 Media Group Holdings Kft-t. Valójában múlt kedden csak két kicsi, formálisan a tévéhez már nem kapcsolódó vállalkozást, a CCA Víziót és a D6D Kft.-t szerezte meg.

A cégeket 2013 végén alapították, tavaly nulla árbevétel mellett 20 forintos veszteséget termeltek. Csakhogy 2014 októberéig ezen a két cégen állt a teljes TV2-birodalom, Simicskáék pedig most abban bíznak, hogy ezeken csúszhat meg Vajna kísérlete. A CCA-nak Dederick, a D6D-nek Simon volt a tulajdonosa.

Titkos jogosítvány

2014 októberében újra főszerepbe került a CCA és a D6D, amelyek akkoriban a TV2 kizárólagos tulajdonosai voltak. A két cég eladta 250-250 ezer forintos névértéken a saját tulajdonosainak, Dedericknek és Simonnak a TV2 Media Groupban lévő 50-50 százalékos részesedését. Ezzel a két társaságot Simonék kiiktatták a láncból. Csakhogy Fonyónak a CCA-ra és a D6D-re valamiféle rejtett jogosítványa volt. Hogy pontosan mi, még nem világos - jegyzi meg a napilap -, Simicska környezetében a Népszabadsággal csak annyit közöltek: „Mindenre kiterjedő, nagyon erős jogokat szereztek még 2014-ben, és ezek a jogok érintik a TV2 vagyonkezelőjét is”.

A cégbíróságnak október 13-i dátummal ennek a két cégnek a megvásárlását jelentette be.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Bevásárolt a Waberer's a szomszédban, további növekedést alapoznának meg
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:08
A szerb piac meghatározó szereplőjében szerzett többségi részesedést a magyar logisztikai óriás.
Vállalat Nagyot mentek a Volkswagen tömegmárkái 2023-ban
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:47
A Volkswagen-csoporthoz tartozó tömegmárkák (Core csoport) összesített árbevétele tavaly 21 százalékkal 138 milliárd euróra nőtt, a működési eredmény 80 százalékkal 7,3 milliárd euróra emelkedett.
Vállalat Menekülőre fogta a Boeing vezére
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:33
2024 végén távozik a Boeingtől David Calhoun vezérigazgató. 
Vállalat Szabálysértésen kapta az Apple-t, a Google-t és a Metát az Európai Bizottság
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:16
Az Európai Bizottság vizsgálatot indított az Apple, a Google és a Meta vállalat ellen, hogy megfeleltek-e a digitális piacokról szóló szabályozásnak (DMA) - jelentette be Margrethe Vestager digitális korra felkészült Európáért felelős uniós biztos hétfőn.
Vállalat Óriási dobást jelentett be a Revolut – a magyar ügyfelek is örülhetnek
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 08:43
Március 25-től már elérhető a lehetőség.
Vállalat Újabb terheket kaphat a nyakába a Spar
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 14:16
Rövid időn belül újabb kormányzati sarcok nehezíthetik a Spar és még pár külföldi kiskereskedelmi lánc itteni életét.
Vállalat Rásütött a nap a Waberer’s kamionjaira
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 10:06
A logisztikai szolgáltató 711 millió eurós árbevétel mellett közel 96 millió euróra növelte EBITDA és 43 millió euróra EBIT (üzemi) eredményét. Rekordévet zárt, és nagyobb osztalékot is fizet.
Vállalat A horvát sportautógyártó elbúcsúzik a kényszermunkát alkalmazó kínai cégtől
Bózsó Péter | 2024. március 21. 19:01
A horvát elektromos luxusautógyár, a Rimac kiszáll a kínai akkumulátorgyártóval, a Camel Grouppal közös vállalkozásából.
Vállalat Új gyárakkal szórja meg a világpiacot a Mapei
Mester Nándor | 2024. március 20. 12:43
Közép-Európában egyelőre nem terveznek új üzemet. Ukrajnában nagy lehetőséget látnak, ha véget érnek a harcok és egy újjáépítést segítő olasz állami programba bekapcsolódnának, mint Itália legnagyobb építőipari cége.
Vállalat Tudja, mekkorát kaszált tavaly év végén a Xiaomi?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 17:34
A vártnál nagyobb bevételt és profitot realizált 2023 IV. negyedévében a Xiaomi, melyben nagy szerepe volt az új Mi14-es modellüknek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG