Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Több cégben is érdekeltek voltak.

Az elmúlt hetekbe a magyar könnyűzenei legendái közül többen is távoztak, Benkő László és Balázs Fecó olyan korszakos zenekarok meghatározó tagjai voltak, mint az Omega és a Korál. A Gyöngyhajú Lány vagy a Homok a szélben mindenkinek ismerős, de ennél természetesen jóval gazdagabb volt az szakmai életútjuk. Nem mellékesen mindketten billentyűs hangszereken játszottak, ez is összekötötte őket.

Balázs Fecó (Fotó: Czimbal Gyula/MTI)Balázs Fecó (Fotó: Czimbal Gyula/MTI)

A rendszerváltás környékén a zeneipart is utolérte a kapitalizmus, a koncertezésre, lemezgyártásra szerződni kellett a klubhelyiségekkel, kiadókkal. Létrejöttek hát a háttérvállalkozások, amelyek számlás üzleti alapra helyezték a zeneipart.

Balázs Fecónak az elmúlt években az Újjászületés 60 Művészeti Korlátolt Felelősségű Társaságban volt érdekeltsége. Ezt megelőzően, 2013-ig a Balázs Fecó Company Kulturális és Szolgáltató Betéti Társaságban volt bejegyezve beltagént. Ez a vállalkozás 2013-ban a végelszámolás sorsára jutott a cégnyilvántartási adatok szerint.

A 2011-ben alapított Újjászületés 60 Kft. tulajdonképpen egy családi vállalkozás, melyet feleségével együtt működtetett. Az előadó-művészet választása, mint fő profil, nem lehet meglepő. Az elérhető beszámolók szerint a 2019-es év jobban sikerült a cégnek, mint a megelőzőek: 18,8 millió forintos értékesítési árbevételre 8,59 milliós adózott eredmény jutott, míg a korábbi években 10 millió körüli árbevételt tudtak elérni, 6,3-4,5 milliós adózott eredmény mellett. A legutóbbihoz hasonló eredményt – 8,1 milliót – még 2016-ban könyveltek el. Az igazán jó évük a 2015-ös volt, amikor 22,2 millió forint árbevétel mellett 15 milliós eredménnyel zártak.

Benkő Lászlónak két vállalkozását jelezte működőnek a cégnyilvántartási rendszer egészen mostanáig. A Bianco Zeneműkiadó és Szolgáltató Bt. még a kilencvenes évek közepén alakult, először MusikLexikon Zeneműkiadó Bt. néven működött. A fő profil itt is az előadó-művészet, a cégnek Benkő László volt az ügyvezetője, egyben beltagja, a kültagok között pedig mások mellett Kóbor János, az Omega énekesének neve is felbukkan.

Másik nyilvántartott érdekeltsége a Benkő és Benkő Sztár Galéria Kft., amelyet 1990-ben – tehát harminc éve, a rendszerváltás idején – alapítottak.

Érdekesség, hogy egészen 2015-ig Benkő és Korda Sztár Galéria néven jegyezték a vállalkozást, és ahogy azt az olvasóink már kitalálták, valóban a táncdalénekes Korda György volt az üzlettárs.

Kezdetben elektromos háztartási cikkek kiskereskedelmével foglalkoztak, aztán saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadására, üzemeltetésére váltottak.

Mára a Benkő-család több tagja is közreműködik a vállalkozásban. Tavaly 26,6 milliós árbevétel mellett 401 ezer forintos veszteséget könyveltek el. A megelőző két évben pedig 25,3, illetve 19,2 millió forint árbevételre -757 ezer, illetve 2,3 millió forint eredmény jutott (tehát 2018-ban veszteséges volt a cég). A család tulajdonában van még egy étterem működtetésével foglalkozó cég, a Nessnight Szolgáltató Bt., de ebben Benkő László nem vett részt.

Benkő László esetében meg kell említeni az Omega köré épült cégeket is, melyek közül több is befejezte már tevékenységét. Az Omega Zeneműkiadó Részvénytársaságot 2015-ben számolták fel: a cégben mind a jegyzésre jogosultak, mind a felügyelőbizottsági tagok között feltűntek a zenekar tagjai. Benkő László az fb-ben ült. Ha már előbb érdekességet említettünk, akkor itt is meg kell említeni, hogy a vállalkozás egyik tulajdonosa a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Részvénytársaság volt, a másik pedig az Omega Koncert Kft. Utóbbi egyébként még 2006-ban jutott végelszámolásra. Az Omega produkció mögött más vállalkozások állnak, de azokban Benkő Lászlónak – a hatályos cégadatok szerint – nem volt érdekeltsége.

Mint a fenti számok bizonyítják, vélhetően nem ezek a vállalkozások jelentették az egyetlen megélhetési forrást a két kiváló zenésznek, akiknek például a jogdíjakból is származott bevételük. Életútjuk természetesen nem csak az üzletről és a lemezkiadásról szólt, Balázs Fecó azzal is örökre ismertté tette a nevét, hogy még a nyolcvanas évek közepén elindította a Vas megyei Sitke település kápolnájának megmentését szolgáló fesztivált.

Címkék: Vállalat Zene

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat A show nem állhat le, de előzhet-e vakcináért a sportoló?
Marosi Gergely | 2021. január 25. 18:59
A sportvilágban 2021 olyannak tűnik, mint 2020 félrecsúszott maszkban – tragikomédiával kezdődő férfi kézilabda-világbajnokság, elhalasztott Formula–1-es nyitány, arrébb tolt vagy törölt események, elmaradó mérkőzések és pozitív tesztek. A show-nak viszont folytatódnia kell, mert egy újabb teljes lezárásra aligha van tartalék. A folytatás etikai kérdéseket vet fel, mint ahogy az is, ha a sportolók előrekerülnek a vakcinára váró sorban.
Vállalat Mészáros Lőrinc szállodalánca mindkét hullámban behúzta a kormányzati támogatásokat
Vég Márton | 2021. január 23. 16:07
A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest szállodalánc a koronavírus-járvány első hullámakor leépítette a dolgozóinak közel a felét, majd kapott 17,7 milliárd forint állami támogatást a szállodái felújítására. A második hullámnál már elbocsátási-tilalom volt a támogatás feltétele, járt is a kormányzati segítség.
Vállalat Dől a közpénz a TV2 Csoporthoz
Privátbankár.hu | 2021. január 23. 10:30
Több mint 20 milliárdnyi közpénzt kapott tavaly a TV2 Csoport.
Vállalat Nehéz helyzetben a vendéglátósok – többen a mai napig nem kapták meg a bértámogatást
Székely Sarolta - Valkai Nikoletta | 2021. január 21. 19:19
Szerkesztőségünk több forrásból is úgy értesült, hogy a vendéglátósok közül többen vannak olyanok, akik a mai napig nem kapták meg a kérvényezett bértámogatást. Pedig a papírokkal is rendben volt minden és a kérelmet is befogadta a hatóság. Az ipartestület szerint sem szórványos esetről van szó, az Innovációs és Technológiai Minisztérium viszont hallgat.
Vállalat Közel négymilliárd forinttal emelték a Leisztinger-cégbirodalom bázisának tőkéjét
Baka F. Zoltán | 2021. január 21. 16:28
A Domestore tőkéje ezzel 17,5 milliárd forintra emelkedett.
Vállalat Egyre inkább úgy tűnik, 4 százalékkal fog nőni a minimálbér
Valkai Nikoletta | 2021. január 20. 14:16
Elhúzódó egyeztetés után ma sem született végső megállapodás az idei legkisebb bérekről. Készül viszont egy megegyezéstervezet, benne 4 százalékos emeléssel. 
Vállalat A győri Audit is elérte a globális csiphiány
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 12:11
A kecskeméti Mercedesszel szemben náluk nem lesz leállás, de két héten keresztül csak egy műszakban folytatják a gyártást.
Vállalat Alig indult újra a gyártás a kecskeméti Mercedesnél, megint le kell állni
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 11:05
Őket is elérte a globális félvezető-hiány. Egy hónap szünet után vasárnap éjjel kezdődött újra a termelés, de most újabb tíz nap leállás jön.
Vállalat A miniszterelnök barátai most a Citadellát újíthatják fel
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 10:10
20 milliárd forintos megbízást jelent mindez a miniszterelnök barátai kezében lévő cégeknek.
Vállalat 19 milliárdért újítják fel a Lánchidat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 19. 07:46
Hosszas vajúdás után lezárult a felújításra kiírt tender.
Friss
hírlevél