Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Több cégben is érdekeltek voltak.

Az elmúlt hetekbe a magyar könnyűzenei legendái közül többen is távoztak, Benkő László és Balázs Fecó olyan korszakos zenekarok meghatározó tagjai voltak, mint az Omega és a Korál. A Gyöngyhajú Lány vagy a Homok a szélben mindenkinek ismerős, de ennél természetesen jóval gazdagabb volt az szakmai életútjuk. Nem mellékesen mindketten billentyűs hangszereken játszottak, ez is összekötötte őket.

Balázs Fecó (Fotó: Czimbal Gyula/MTI)Balázs Fecó (Fotó: Czimbal Gyula/MTI)

A rendszerváltás környékén a zeneipart is utolérte a kapitalizmus, a koncertezésre, lemezgyártásra szerződni kellett a klubhelyiségekkel, kiadókkal. Létrejöttek hát a háttérvállalkozások, amelyek számlás üzleti alapra helyezték a zeneipart.

Balázs Fecónak az elmúlt években az Újjászületés 60 Művészeti Korlátolt Felelősségű Társaságban volt érdekeltsége. Ezt megelőzően, 2013-ig a Balázs Fecó Company Kulturális és Szolgáltató Betéti Társaságban volt bejegyezve beltagént. Ez a vállalkozás 2013-ban a végelszámolás sorsára jutott a cégnyilvántartási adatok szerint.

A 2011-ben alapított Újjászületés 60 Kft. tulajdonképpen egy családi vállalkozás, melyet feleségével együtt működtetett. Az előadó-művészet választása, mint fő profil, nem lehet meglepő. Az elérhető beszámolók szerint a 2019-es év jobban sikerült a cégnek, mint a megelőzőek: 18,8 millió forintos értékesítési árbevételre 8,59 milliós adózott eredmény jutott, míg a korábbi években 10 millió körüli árbevételt tudtak elérni, 6,3-4,5 milliós adózott eredmény mellett. A legutóbbihoz hasonló eredményt – 8,1 milliót – még 2016-ban könyveltek el. Az igazán jó évük a 2015-ös volt, amikor 22,2 millió forint árbevétel mellett 15 milliós eredménnyel zártak.

Benkő Lászlónak két vállalkozását jelezte működőnek a cégnyilvántartási rendszer egészen mostanáig. A Bianco Zeneműkiadó és Szolgáltató Bt. még a kilencvenes évek közepén alakult, először MusikLexikon Zeneműkiadó Bt. néven működött. A fő profil itt is az előadó-művészet, a cégnek Benkő László volt az ügyvezetője, egyben beltagja, a kültagok között pedig mások mellett Kóbor János, az Omega énekesének neve is felbukkan.

Másik nyilvántartott érdekeltsége a Benkő és Benkő Sztár Galéria Kft., amelyet 1990-ben – tehát harminc éve, a rendszerváltás idején – alapítottak.

Érdekesség, hogy egészen 2015-ig Benkő és Korda Sztár Galéria néven jegyezték a vállalkozást, és ahogy azt az olvasóink már kitalálták, valóban a táncdalénekes Korda György volt az üzlettárs.

Kezdetben elektromos háztartási cikkek kiskereskedelmével foglalkoztak, aztán saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadására, üzemeltetésére váltottak.

Mára a Benkő-család több tagja is közreműködik a vállalkozásban. Tavaly 26,6 milliós árbevétel mellett 401 ezer forintos veszteséget könyveltek el. A megelőző két évben pedig 25,3, illetve 19,2 millió forint árbevételre -757 ezer, illetve 2,3 millió forint eredmény jutott (tehát 2018-ban veszteséges volt a cég). A család tulajdonában van még egy étterem működtetésével foglalkozó cég, a Nessnight Szolgáltató Bt., de ebben Benkő László nem vett részt.

Benkő László esetében meg kell említeni az Omega köré épült cégeket is, melyek közül több is befejezte már tevékenységét. Az Omega Zeneműkiadó Részvénytársaságot 2015-ben számolták fel: a cégben mind a jegyzésre jogosultak, mind a felügyelőbizottsági tagok között feltűntek a zenekar tagjai. Benkő László az fb-ben ült. Ha már előbb érdekességet említettünk, akkor itt is meg kell említeni, hogy a vállalkozás egyik tulajdonosa a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Részvénytársaság volt, a másik pedig az Omega Koncert Kft. Utóbbi egyébként még 2006-ban jutott végelszámolásra. Az Omega produkció mögött más vállalkozások állnak, de azokban Benkő Lászlónak – a hatályos cégadatok szerint – nem volt érdekeltsége.

Mint a fenti számok bizonyítják, vélhetően nem ezek a vállalkozások jelentették az egyetlen megélhetési forrást a két kiváló zenésznek, akiknek például a jogdíjakból is származott bevételük. Életútjuk természetesen nem csak az üzletről és a lemezkiadásról szólt, Balázs Fecó azzal is örökre ismertté tette a nevét, hogy még a nyolcvanas évek közepén elindította a Vas megyei Sitke település kápolnájának megmentését szolgáló fesztivált.

Címkék: Vállalat Zene

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Háromezernél is több cég kért újraindítási gyorskölcsönt
MTI | 2021. április 13. 17:26
Több mint 3200 vállalkozás adta már be hiteligényét az MFB kamatmentes újraindítási gyorskölcsönre, az összes hiteligénylés meghaladja a 25 milliárd forintot - közölte az MFB kedden.
Vállalat Bővítenének és fizetést emelnének az építőipari cégek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 13. 15:58
Már az idén árbevétel-növekedést remélnek. 
Vállalat Vége szakadt a cégbejegyzési rekordoknak
Privátbankár.hu | 2021. április 13. 15:19
Magas szinten stabilizálódik a hazai cégalapítások száma: márciusban 3044 új magyarországi társas vállalkozást jegyeztek be. 
Vállalat Ellentétes jóslatok a hazai nagyvállalatok idei várakozásairól 
Privátbankár.hu | 2021. április 13. 10:23
A hazai nagyvállalatok bevétel és profit szempontjából is komoly visszaesésre számítanak idén - közölte saját felmérésére hivatkozva a K&H Bank. Ez a megállapítás azért érdekes, mert a PwC három hete kijött éves vezérigazgatói hangulatjelentése enyhén pozitív várakozásokat jelzett. 
Vállalat Csúnya veszteség a Honvédnál - a tulajdonosok mégis bizakodnak
Székely Sarolta | 2021. április 12. 18:37
Bár harmadával nőtt a koronavírus-járvánnyal sújtott évben a Budapest Honvéd értékesítésből származó bevétele, ez kevés volt ahhoz, hogy elkerüljék az újabb tetemes veszteséget év végén. A tulajdonosok újabb pénzinjekcióval várják a fordulatot és a jelenlegi korlátozásokkal teli helyzet megváltozását. Lapunk megkeresésére azonban bizakodásuknak adtak hangot.
Vállalat Márciusban már a szebbik arcát mutatta az autópiac
Privátbankár.hu | 2021. április 12. 17:16
A Trend FM Reggeli monitor című műsorában kollégánk, Király Béla volt a vendég, aki az autóipar folyamatokat elemezte. A szektor értékesítési adatai számottevő javulást mutatnak, ugyanakkor a gyártási oldalon azért vannak nehézségek.
Vállalat Újabb 7 milliárd forintot kapott a Hell az államtól
Privátbankár.hu | 2021. április 12. 13:51
Egyedi döntéssel. 
Vállalat Beárazták a magyar utánpótlásképzést az Eb-n, de mi a baj igazából a fiatal labdarúgóinkkal?
Marosi Gergely | 2021. április 11. 16:59
Értékelhetetlen teljesítményért mentek a milliárdok a magyar utánpótlásfutballba, vagy meggondolatlan dolog ennyire sarkos kijelentést tenni? A magyar sport és közélet polarizált voltát jól mutatják az U21-es futballválogatott Eb-szereplésére érkezett reakciók. Annyit megállapíthattunk: a legidősebb utánpótlás-korosztályból összeállított csapat és ellenfelei között jókora, felkészültségi szempontból aggasztó különbség mutatkozott meg.
Vállalat Vissza kettő, padlógáz - minden zűrt leráztak magukról az autógyártók
Király Béla | 2021. április 10. 17:18
Az első negyedéves értékesítési adatok alapján úgy tűnik, a járműipar túl van a válságon. Annak ellenére biztatóak a számok, hogy a globálisan jelentkező chiphiány miatt számos vállalat szembesült nehézségekkel. Vélhetőleg azonban a növekvő keresletet a gyártás követni tudja.
Vállalat Csányi Sándor cége új tevékenységbe fogott
Csabai Károly | 2021. április 9. 05:24
Az egyebek mellett a mezőgazdaságban meghatározó szereplőnek számító Bonafarm Csoport felett diszponáló Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt. az energetikai piacra lép. Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója kizárólagos tulajdonában lévő társaság egy, az utóbbi években több milliárd forintos forgalmat lebonyolított százhalombattai cégben szerez 76 százalékos részesedést. 
hírlevél
depositphotos