<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A nemzetközi szintű válságok minden esetben dinamizálják a tanácsadói tevékenységek piacát, hiszen az üzleti döntéshozók még inkább megfontolt, még inkább költséghatékony megoldásokat keresnek. De a tanácsadói tevékenységnek is reagálnia kellett a piaci elvárásokra, ennek köszönhető, hogy ebben az üzletágban is ma már egyre inkább egy adott speciális részterületre kell koncentrálni, ahol valóban a szakmaiságé a kiemelt szerep. Ez a változási folyamat ma már a legkisebb elemek, az alkatrészek gyártását sem kerülheti el, pláne, ha azok a termelés egészére, a cég imázsára is jelentős hatással vannak.

A technológiai környezet fejlődésével, az automatizálással, a CNC programozás elterjedésével az alkatrészgyártás hangsúlya az elmúlt évtizedben eltolódott a tömegtermelés irányába. Ezek a modern gépek olyan mértékű tűrések betartását, precizitást tesznek lehetővé, amelyeknek az esetek többségében a gyakorlatban már valós hozzáadott értéke nincsen. Azonban ez a probléma nem csak a nagy darabszámú gyártás esetén jelentkezik, a kis szériásnak számító ezres, tízezres nagyságrendű előállítás esetén is, és pont a kevés darabszám miatt a vállalatok nem vesznek figyelembe költség- és időhatékonysági tényezőket. Ahogy a prémium termékek és szolgáltatások piaca egyre nagyobb ütemben növekszik a világon, egyre inkább elvárás az alacsony darabszámú gyártás, az adott céloknak megfelelő legjobb minőség mellett. A 2008-as válságot követően a hatékony gyártási folyamatok és optimalizálási projektek kerültek előtérbe, amely trendet a COVID-19 okozta gazdasági válság még jobban felerősített az ellátási láncok akadozása, illetve a vállalatok költségérzékenysége, és nem kevésbé a prémium üzletág dinamikus fejlődése miatt.

2021-ben a vállalatok nem tehetik meg, hogy olyan elméleti előírások alapján tervezzék és gyártassák le az alkatrészeket, amiknek létjogosultságát a gyakorlati alkalmazás már évtizedek óta felülírta.

Másik oldalról az oktatási rendszerek elméleti képzésre helyezett túlsúlya szintén abba az irányba vitte el az alkatrészek tervezéséért felelős mérnököket, hogy a valóságtól elrugaszkodott, a gyakorlati beépítésben és felhasználásban szükségtelen elvárásokkal, tűrésekkel és anyagokkal tervezzenek. Ezek a tervek viszont mind a tömeggyártás, mind a kis szériás előállítás esetén nagyságrendekkel növelik a megrendelő költségeit, és komoly rizikót jelentenek a gyártás folytonosságának fenntartása szempontjából. Márpedig egy felelős döntéshozó nem kockáztathatja meg, hogy egy hibás alkatrész miatt leálljon a termelés, ezáltal komoly anyagi és presztízs veszteséget okozva a cégnek.

Emiatt a piacon komoly igény alakult ki azon szakértők iránt, akik több évtizedes tapasztalatukra építve már a tervezési fázisban behozzák egy vállalat folyamataiba azt a legmagasabb szintű szakmai tudást, ami a szükségtelen elvárások, a hatékonytalan folyamatok, az évtizedek óta elavult előírások fejlesztését segíti, és helyette egy költség- és időhatékony gyártási folyamatot tesz lehetővé.

 

A TANÁCSADÁS TERÜLETEI

A tanácsadási tevékenységen belül, igazodva a piaci elvárásokhoz, 3 fő területet különböztetünk meg.

COMPONENT MANAGEMENT REVIEW

A folyamat során ellenőrzésre és értékelésre kerül a cég alkatrészgyártással és beszerzéssel kapcsolatos tevékenysége, döntéshozatali mechanizmusa, minőségi szintje és költséghatékonysága. Az alkatrészek legyártásának megbízható szervezése, a határidők pontos betartása a vállalkozás imázsát, megbízhatóságát befolyásolja a partnerek felé. Az adott folyamathoz leginkább illeszkedő, ár/érték arányban a legmegfelelőbb anyagok kiválasztása, a formában és minőségben a gyakorlatban is megvalósítható és használható alkatrészek megtervezése és legyártása pedig direkt módon hat a vállalkozás nyereségességére. A COMPONENTS MANAGEMENT REVIEW egyértelműen bemutatja a vállalkozás által jelenleg alkalmazott folyamatok eredményességét, a legjelentősebb rizikó pontokat, és javaslatot tesz a folyamatok változtatására, mellyel a vállalkozás megbízhatósága és nyereségessége javulni tud.

COMPONENT DESIGN CONSULTING

Az elmúlt húsz évben egyértelműen megfigyelhető, hogy a mérnöki képzés során kevesebb hangsúly tevődik a szakemberek gyakorlatban történő tesztelésére, fejlesztésére. Vannak olyan intézmények, ahol a gyakorlati képzés szinte teljes mértékben háttérbe szorult, vannak olyan iskolák, ahol törekednek a múltban meghatározott szint fenntartására, de piaci és generációs változások miatt itt is megfigyelhető a visszafejlődés. Ennek következtében a munkában lévő fiatalabb mérnökök által az elméletben megtervezett alkatrészek, az azokkal kapcsolatos elvárások, az anyag kiválasztása és ezek gyakorlatban megvalósítható lehetőségeik és azok következményeik között egyre nagyobb különbség van. Alapvető jelenség a piacon, hogy feszült a megrendelő és a végrehajtó oldal között a kapcsolat, hiszen sok esetben nem történik időben egyeztetés. Ezzel a megrendelő vállalkozás komoly költségtöbbletekkel, határidő módosításokkal, sok esetben megbízhatatlan teljesítéssel szembesül. A COMPONENTS DESIGN CONSULTING a megrendelő oldalán a tervezési fázisban lép be a folyamatba. A gyakorlati megvalósítás terén több tízéves tapasztalattal rendelkező szakemberek már az alkatrészek tervezésének első fázisában komoly támogatást tudnak biztosítani a megrendelő mérnökei számára. A szakmai tanácsadás nem csak az alkatrészek gyakorlati megvalósíthatóságára, de az anyagválasztásra is kiterjed igény esetén. Komoly tapasztalat alkatrészgyártó oldalon, hogy sok esetben egy alacsonyabb költségű anyag ugyanazt a funkcionalitás és minőséget tudja biztosítani a megrendelő céljai elérése mellett, így egy megfelelő tanácsadással komoly költségcsökkenés érhető el.

COMPLEX COMPONENT PRODUCTION MANAGEMENT

Kevés vállalkozás mondhatja el magáról, hogy az alkatrészgyártás komplex folyamatát képes ellátni. Az alkatrészgyártás, az ehhez szükséges szerszámok tervezése és előállítása, illetve az ezekhez a folyamatokhoz szorosan kapcsolódó felületkezelési munkák teljes folyamatának ismerete, szakmai hátterének felépítése, és a megszerzett gyakorlati tapasztalat átadása komoly idő – és költségmegtakarítást jelent a megrendelő számára. A COMPLEX COMPONENTS PRODUCTION MANAGEMENT ezt a komplex tanácsadást és a folyamat menedzselését biztosítja a megrendelő számára. A komplex menedzsment biztosítja, hogy a felelősség egyértelműen definiálva legyen, és a számon kérhetőség egyszerű mechanizmussal működjön. Ez megrendelői oldalon komoly gyártási támogatást biztosít.

Az alkatrészgyártásra alapvetően igaz, hogy érdemes komolyan venni, mert nagyban befolyásolja a termelés hatékonyságát, így közvetlenül időt és pénzt jelent a cégek számára a megfelelő menedzselés megléte. Bár a mondásra hivatkozva bolhából nem szabad elefántot csinálni, de a bolhát lenézni és félrelökni is veszélyes, pláne ha az a bolha aranyat ér.

Címkék: Vállalat Alkatrész

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Hátrányos helyzetűek után is kaphatnak majd tapasztalatszerzést segítő támogatást a cégek
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 09:12
A jövő héten életbe lépő változtatást az ITM jelentette be, az állami hozzájárulás a szociális hozzájárulási adó összegének 100 százaléka is lehet.
Vállalat Mégsem olyan hatékony a koronavírus elleni pirula
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 08:03
A Merck tegnap közölt adatai jóval gyengébb hatásfokot mutatnak, mint a korábban közreadott számok.
Vállalat Garantiqa: kezességvállalási szándéknyilatkozat percek alatt
PR | 2021. november 26. 12:39
Kezességvállalási ügylettel még nem rendelkező hazai mikro- kis- és közepes vállalatok számára indította el a Garantiqa Direkt szolgáltatást a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. A Garantiqa Direkt lehetőséget nyújt arra, hogy az érdeklődő kkv-k garanciaképességüket és annak összeghatárát egy egyszerű webes felületen és immáron mobiltelefonos applikáción keresztül, rendkívül gyorsan, percek alatt lekérdezhessék. A Garantiqa 2021 október végén már több, mint 2260 milliárd forintnyi hitel mögött áll ott kezességvállalásával.
Vállalat Mostantól egyszerűbben igényelhetnek kezességvállalási szándéknyilatkozatot a cégek
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 16:44
Kezességvállalási ügylettel még nem rendelkező hazai mikro- kis- és közepes vállalatoknak indította el új szolgáltatását a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Vállalat Listázták a régiós óriásokat - hány magyar fért be közéjük?
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 12:14
Bár Közép- és Kelet-Európa 500 legnagyobb vállalatának árbevétele 2020-ban csökkent, a cégek jól alkalmazkodtak a járványhelyzethez. A térség legnagyobb vállalata továbbra is a lengyel olajmamut, a magyar nagyvállalatok közül csak a Mol és az Audi Hungaria fért bele a TOP 10-be.
Vállalat Csak a gazdagoknak lesz idén édes a karácsony?
Privátbankár.hu | 2021. november 24. 10:25
Az édességgyártók várakozásai szerint kevesebb szezonális édesség fogyhat el idén a hazai piacon, az értéket tekintve azonban enyhe növekedéssel számolnak - írta szerdai számában a Magyar Nemzet.
Vállalat A forint mélyrepülése a legnagyobb magyar cégeknek is betesz
Király Béla | 2021. november 24. 05:03
Hétfőn történelmi mélypontra került a magyar fizetőeszköz az euróhoz képest, ami a hazai szereplők számára, legyen szó vállalatokról vagy éppen a lakosságról is, komoly gazdasági hatással bír. Lássuk a legnagyobb tőzsdei cégek esetében mi a helyzet.
Vállalat Ördögi pokoljárás: múltját megfeji, de jelenét felprédálja a Manchester United
Marosi Gergely | 2021. november 23. 15:00
Nevezhetünk-e egy futballklubot sikeresnek, ha gazdaságilag jól irányítják, ám a pályán elmaradnak az eredmények? Belegabalyodhat-e egy csapat saját legendájának hálójába? A Manchester United – mely a világ legnagyobb klubjaként jellemzi magát – vasárnap menesztette edzőjét, Ole Gunnar Solskjaert és ismét trénert, utat keres. A saját korábbi sikereik által nyomasztott „vörös ördögök” nem tudnak kikeveredni a pokoljárásból.
Vállalat 8 milliárd forintból épül vakcinagyár Monoron
Privátbankár.hu | 2021. november 23. 12:50
A Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt. beruházásával az EU legnagyobb mélyhűtött vakcina tároló létesítménye jön létre.
Vállalat Közel 20 milliárdos közbeszerzésen nyert a Mészáros és Mészáros Zrt.
Privátbankár.hu | 2021. november 22. 15:13
Az Opus Global tőzsdei tájékoztatásából derült ki mindez.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló