6p
A jubiláló vállalat annak idején egyszerű gyárként telepedett meg a fővárosban, mára már kemény munkával a legmodernebb technológiák fejlesztőjévé, valódi tudásközponttá képezte át magát Magyarországon - és közben Magyarország hasonlóan keményen dolgozva az Európai Unió legdinamikusabban növekedő gazdasága lett. Erről Varga Mihály pénzügyminiszter beszélt a német vállalat budapesti egységének születésnapi ünnepségén.
Varga Mihály pénzügyminiszter (b2), Sami Krimi, a Continental AG Központi Elektronikai Gyárainak vezetője (b3) és Keszte Róbert, a Continental Automotive Kft. budapesti ügyvezető igazgatója (b) a Continental csoport budapesti gyárának 30. évfordulós ünnepségen tartott kiállításon 2019. augusztus 30-án. (MTI/Koszticsák Szilárd)

A lehetőségeket nem készen kapjuk, hanem megteremtjük magunknak, mondta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken, a Continental csoport budapesti gyárának 30. évfordulós ünnepségén, azt magyarázva, hogy a Continental sem kapott semmit ingyen, hanem kemény munkával változtatta át magát gyárból a legmodernebb technológiák fejlesztőjévé, valódi tudásközponttá Magyarországon. "Egy olyan vállalat magyarországi működésének évfordulóját ünnepeljük, amely világviszonylatban is élen jár az új technológiák kialakításában, a kutatás-fejlesztésben és az innovációban" - tette hozzá.

Magyarország pedig szintén sokat dolgozott azon, hogy mára EU-s összevetésben is kiemelkedően erősödjön a gazdasága, így párhuzamos történetet ír a jubiláló vállalattal. Mint Varga elmondta, egyik teljesítmény sem születhetett volna meg a másik nélkül. A német-magyar kétoldalú kereskedelmi forgalom ugyanis minden évben rekordot dönt, a német befektetők a legmodernebb gyárakat hozzák Magyarországra, és ez nagyban meg is látszik a GDP-nk teljesítményén. A hatezer Magyarországon működő német vállalat 300 ezer magyar dolgozónak ad munkát, és már idén is számos nagy német beruházásról született döntés - folytatta a pénzügyminiszter, és azt is örömmel újságolta, hogy a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara 2019 tavaszán publikált konjunktúra-jelentése szerint a cégek 82 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ismét Magyarországon hajtaná végre beruházását.

Közös múlt, közös jövő

Varga azzal folytatta, hogy többek között az autóiparon keresztül nemcsak a múltja közös a német és a magyar gazdaságnak, de a jövőben is egyfelé akarunk tartani: Németország és Magyarország iparának is célja a digitalizáció és innováció felpörgetése, és a versenyképesség megőrzése, és erősítése. Ennek kapcsán idézte a pénzügyminiszter Angela Merkel soproni látogatását a páneurópai piknik 30. évfordulóján, ahol a német kancellár elismerően szólt Magyarországról, mondván, jól fektettük be az uniós kohéziós alapok ránk eső adagját. Varga Mihály ezúton is megköszönte Merkel szavait, és azt mondta, Magyarország továbbra is partnere akar lenni Németországnak.

Friss adat, hogy több mint 4000 milliárd forint beruházás valósult meg Magyarországon az idei első fél évben, ami mintegy 20 százalékos bővülést jelent, folytatta a pénzügyminiszter. A legutóbbi adatok azt mutatják, hogy a beruházási ráta meghaladhatja a 27 százalékot, ezzel az uniós tagállamok élmezőnyébe kerültünk. A már megszokott "made in Hungary" kifejezés mellett pedig most már egyre gyakrabban előfordul az "invented in Hungary" szókapcsolat is, mondta még el Varga, szemléltetve a magyar ipar modernizációs, innovációs törekvéseit, és ezen lépések sikerét.

Tartósan a magyar gazdaság élvonalában

A Continental születésnapon a pénzügyminiszterét megelőzve két beszéd hangzott el. Elsőként Keszte Róbert, a Continental Automotive Kft. ügyvezető igazgatója lépett színpadra, aki elmondta: a Continental a világ egyik vezető technológiai vállalataként Magyarországon hét gyárral, egy gumiabroncs kereskedelmi képviselettel, egy logisztikai központtal, valamint egy mesterséges intelligencia fejlesztő központtal van jelen, és a bérelt munkaerővel együtt több mint nyolcezer munkavállalót foglalkoztat. A vállalat debreceni elektronikai gyárának zöldmezős beruházása 2018. harmadik negyedévében kezdődött el.

Az ügyvezető igazgató rámutatott: a Continental folyamatosan és nagy mértékben járul hozzá a közlekedés biztonságának javításához és a globális klímavédelemhez, mindezt teszi fékrendszerek, hajtómű- és futómű-komponensek gyártásával, a járműelektronika, gépjárműabroncsok és műszaki elasztomer-termékek előállításával. Hozzátette: az itt dolgozók arra a legbüszkébbek, hogy az itt gyártott termékekkel a cég a magyar gazdaság élvonalába tartozik.

Keszte azzal folytatta, hogy a Continental csoport Magyarországon 2018-ban elnyerte az Év gyára majd az Ipar 4.0 Mintagyár címeket. Az elmúlt évek sikereire alapozva 2010 óta már elektromos meghajtású autókhoz és hibrid modellekhez is gyártanak különböző rendszereket, egyúttal alapító tagjai a mesterséges intelligencia koalíciónak, és társadalmi felelősségvállalásuk részeként két éve elindították a duális képzést - ismertette az ügyvezető igazgató.

Kesztét Sami Krimi, a Continental AG Központi Elektronikai Gyárainak vezetője követte a színpadon, aki elmondta: a Continental AG a világ egyik vezető technológiai vállalata, amely az elmúlt évtizedben mintegy 500 millió eurót fektetett be Magyarországon. A cégcsoport világszinten 2018-ban 44,4 milliárd eurós forgalmat ért el, jelenleg közel 245 ezer alkalmazottat foglalkoztat 60 országban.

A beszédek után a három előadó felvágta a budapesti Continental születésnapi tortáját, melyet - az innováció jegyében - a cég saját gyártású önvezető robotzsúrkocsija szállított a színpad elé.

Varga Mihály, Keszte Róbert, Sami Krimi és a robozsúrkocsin érkezett torta a Continental csoport budapesti gyárának 30. évfordulós ünnepségén 2019. augusztus 30-án. (MTI/Koszticsák Szilárd)

A Continental budapesti telephelye idén elnyerte az „Év Gyára 2018” címet, továbbá Ipar 4.0 Mintagyárként is ismert, emellett pedig mentor gyárként segíti a Continental újabb hazai beruházásait. A tevékenységük az autóipar három legfontosabb megatrendjét fedi le: elektromobilitás, az automatizált vezetés és az internetre kapcsolódó járművek.

A gyár kezdetekben elektronikai termékek gyártásával foglalkozott, amelyet folyamatosan, számos új termékcsoporttal bővítettek, mint például a kiváló minőségű fékrendszerek, melyek óriási sikert hoztak, így nemrég elérte az egyik legmodernebb termékük a 40 milliós darabszámot. A gyár Interior divízióval való bővítése során műszerfalak és kijelzők széles választékának gyártásával kezdtek el foglalkozni. Emellett a budapesti HEV (hibrid meghajtási egységek) üzletág gyártja a Jaguar I-Pace innovatív teljesítmény elektronikáját és a Jeep Wrangler új eTorque lágy hibrid rendszerét, mely tevékenységek egyértelműen demonstrálják a budapesti gyárban rejlő képességeket és lehetőségeket.

(via MTI)

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Bevásárolt a Waberer's a szomszédban, további növekedést alapoznának meg
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:08
A szerb piac meghatározó szereplőjében szerzett többségi részesedést a magyar logisztikai óriás.
Vállalat Nagyot mentek a Volkswagen tömegmárkái 2023-ban
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:47
A Volkswagen-csoporthoz tartozó tömegmárkák (Core csoport) összesített árbevétele tavaly 21 százalékkal 138 milliárd euróra nőtt, a működési eredmény 80 százalékkal 7,3 milliárd euróra emelkedett.
Vállalat Menekülőre fogta a Boeing vezére
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:33
2024 végén távozik a Boeingtől David Calhoun vezérigazgató. 
Vállalat Szabálysértésen kapta az Apple-t, a Google-t és a Metát az Európai Bizottság
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:16
Az Európai Bizottság vizsgálatot indított az Apple, a Google és a Meta vállalat ellen, hogy megfeleltek-e a digitális piacokról szóló szabályozásnak (DMA) - jelentette be Margrethe Vestager digitális korra felkészült Európáért felelős uniós biztos hétfőn.
Vállalat Óriási dobást jelentett be a Revolut – a magyar ügyfelek is örülhetnek
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 08:43
Március 25-től már elérhető a lehetőség.
Vállalat Újabb terheket kaphat a nyakába a Spar
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 14:16
Rövid időn belül újabb kormányzati sarcok nehezíthetik a Spar és még pár külföldi kiskereskedelmi lánc itteni életét.
Vállalat Rásütött a nap a Waberer’s kamionjaira
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 10:06
A logisztikai szolgáltató 711 millió eurós árbevétel mellett közel 96 millió euróra növelte EBITDA és 43 millió euróra EBIT (üzemi) eredményét. Rekordévet zárt, és nagyobb osztalékot is fizet.
Vállalat A horvát sportautógyártó elbúcsúzik a kényszermunkát alkalmazó kínai cégtől
Bózsó Péter | 2024. március 21. 19:01
A horvát elektromos luxusautógyár, a Rimac kiszáll a kínai akkumulátorgyártóval, a Camel Grouppal közös vállalkozásából.
Vállalat Új gyárakkal szórja meg a világpiacot a Mapei
Mester Nándor | 2024. március 20. 12:43
Közép-Európában egyelőre nem terveznek új üzemet. Ukrajnában nagy lehetőséget látnak, ha véget érnek a harcok és egy újjáépítést segítő olasz állami programba bekapcsolódnának, mint Itália legnagyobb építőipari cége.
Vállalat Tudja, mekkorát kaszált tavaly év végén a Xiaomi?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 17:34
A vártnál nagyobb bevételt és profitot realizált 2023 IV. negyedévében a Xiaomi, melyben nagy szerepe volt az új Mi14-es modellüknek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG