<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A szélsőséges időjárás okozta áramkimaradások miatt több chipgyár is leállt az államban, és van, ami azóta se indult újra. Egy piackutató szerint a félvezető-piaci válság az autógyártás után további iparágakat is megreccsenthet. Az Apple fő gyártópartnere szerint viszont azért ennyire még nem kell kongatni a vészharangot.

"Komoly egyensúlyvesztés van a chipek keresleti és kínálati oldala között a globális IT-szektorban, és nehéz lenne azt mondani, hogy 100 százalékosan sikerült megoldani a hiány problémáját"

- mondta a Samsung szerdán tartott részvényesi találkozóján Koh Dong-jin, a vállalat mobil üzletágának társvezetője, írja a Financial Times. A pénzügyi lapnak a gyűlésen jelen lévő egyik részvényes beszélt.

Koh Dong-jin arról a félvezetők piacán hónapokkal ezelőtt kialakult aggasztó helyzetről magyarázott, mely a hazai autógyáraknak is látványosan betett, és mellyel mi is több cikkben foglalkoztunk már.

A járvány után már csak ez kellett az autóiparnak

 

Bányában robotoló gyerekekre vagy a mélytengeri élővilág elpusztítására alapozzuk inkább a zöld jövőt?

Ennek lényege röviden az, hogy a koronavírus okozta lezárások miatt tavaly tavasszal a nagy autógyártó cégek visszafogták a termelést, hogy aztán a pandémiás helyzet viszonylagos enyhülésével néhány hónappal később kettőzött erővel akarjanak nekiállni gyártani, hogy behozzák a lemaradást. Ehhez a megszokottnál több chipet kellett volna vásárolniuk és felhasználniuk, itt azonban falba ütköztek, mert a világszerte elrendelt home office-ok, házi karanténok miatt az autóvásárlások visszaestek, a különböző kütyük (laptopok, játékkonzolok, stb.) eladásai viszont kilőttek. A chipszállítmányok java részét a kütyügyártó vállalatok szippantották fel, és hiába kezdett el ismét kopogtatni az átmeneti szünet után az autóipar a chipgyártók ajtaján, azok a termékeiket jellemzően inkább a kütyügyártóknak adták el, mert azok többet fizettek érte. Ez tehát dióhéjban a mostani félvezető-piaci hiány oka, ami, úgy tűnik, nem akar enyhülni.

Járművek mennek egy erőmű előtt a texasi Odessában 2021. február 16-án. Mintegy 2,7 millió háztartás maradt áram nélkül Texasban a szokatlan hideg miatt. (Fotó: MTI/AP/Odessa American/Jacob Ford)Járművek mennek egy erőmű előtt a texasi Odessában 2021. február 16-án. Mintegy 2,7 millió háztartás maradt áram nélkül Texasban a szokatlan hideg miatt. (Fotó: MTI/AP/Odessa American/Jacob Ford)

Olyannyira nem, hogy úgy tűnik, hamarosan már nemcsak az autógyártás fog a chipínségtől szenvedni, hanem a krízis által eddig kevésbé érintett iparágak is. Ennek azonban elsődlegesen már nem a pandémia az oka, hanem az időjárás. Amikor a múlt hónapban téli ítéletidő sújtott le Texasra, hazavágta az állam áramellátásának jelentős részét. Energia híján leállni kényszerült számos texasi chipgyár is, súlyosbítva az ellátási hiányt. Még rosszabb iparági hírek érkeztek szerdán, amikor a Honda bejelentette, hogy az áramkimaradások miatt a jövő héten leállítja a termelést a legtöbb USA-beli gyárában. És a Samsung - a világ legnagyobb chipgyártója - is azt közölte, hogy az austini egységében az ítéletidő óta sem indult újra a gyártás. A vállalat szerint az üzem normális kapacitásának visszaállítása a vártnál tovább tarthat.

Az FT idézi a TrendForce piackutató borús előrejelzését, mely szerint az autógyártók közös erőfeszítése, hogy felgyorsítsák az autókba való chipek gyártását, most már azzal fenyeget, hogy lelassítja a chipszállítást a többi iparágba. Az Apple fő gyártópartnere, a Foxconn azonban egyelőre nem számol be semmiféle kütyügyártói chiphiányról. A vállalat vezetője, Young Liu arról beszélt, hogy "bizonyos ügyfelek" talán valóban tapasztalhatnak most olyasféle hiányt, amivel eddig az autógyártók szembesültek, de szerinte lehetséges, hogy ezt csak hirtelen szállítmány-rendelések vagy a termékeik iránti kereslet váratlan megugrása okozza. Mint mondja, az ő legnagyobb ügyfeleik - mint az Apple - esetében ilyesmiről nincs szó, ők "jól terveztek előre", nem kényszerülnek hirtelen pluszrendelések leadására, és "jól vannak."

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Hibázott a Mol, meg is kapta a büntetését
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 09:34
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ötmillió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Mol Nyrt.-re a vecsési kőolajmező feltárása kapcsán.
Vállalat Átkeresztelik a Telekom leánycégét
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 06:43
A tervek szerint Telekom Rendszerintegrációs Zrt. néven folytathatja tovább jövőre tevékenységét a Magyar Telekom rendszerintegrációs leányvállalata, a T-Systems Magyarország Zrt.
Vállalat 410 kúttal bővült a Mol hálózata
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 16:09
A Mol-csoport 2022. december 2-ától bővíti lengyel kiskereskedelmi hálózatát. A több mint 410 töltőállomás megvásárlása jelentős mérföldkövet jelent a vállalat számára Kelet-Közép-Európa legnagyobb piacán. A Mol márka és a fogyasztói szolgáltatások kiváló kínálatának bevezetése azonnal megkezdődik, beleértve a Fresh Cornert is, közölte a társaság.
Vállalat Olyan elbocsátási hullám jöhet Magyarországon, amilyet 10 éve nem láttunk
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 10:54
Kevesebb új munkavállalóval tervezik a következő évet a vállalkozások: felére esett vissza a munkaerőfelvételt tervezők aránya, miközben létszámleépítésben utoljára 10 évvel ezelőtt gondolkoztak ilyen sokan. A K&H kkv-k körében végzett kutatásának eredményeiből az is kiderül, hogy béremelésre a vállalkozások kétharmada készül, a cafeteria juttatásokat viszont erősen visszafogják.
Vállalat Klasszis TopDesign 2022 verseny: megvannak az idei győztesek!
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 08:06
A Klasszis lapcsoport kihirdette a hazai Horeca-szakma területén egyedülálló, a hazai szállodákat, kisebb-nagyobb vendéglátóhelyeket megszólító Klasszis TopDesign szakmai verseny díjazottjait.
Vállalat 200 milliárdos árbevétel a 4iG-nál
Privátbankár.hu | 2022. november 30. 18:51
Közzétették a harmadik negyedéves jelentést.  
Vállalat A Google soha nem látott döntő lépésre szánta el magát
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 18:35
A Google internetes óriáscég és videószolgáltatója, a YouTube 13,2 millió dolláros támogatást jelentett be egy új, tényszerűség-ellenőrző alap létrehozására az online félretájékoztatás elleni küzdelem érdekében.
Vállalat Folyamatosan indulnak a Foglaljorvost.hu aloldalai - interjú Straub Fanni ügyvezetővel
Natív tartalom | 2022. november 29. 15:04
Igazi sikertörténet a Foglajorvost.hu, amelyet több, mint egy évtized után adott el az OTP-nek Straub Fanni. A közgazdász végzettségű alapító a továbbiakban ügyvezetőként dolgozik a cégben, akit az eladás okáról, az emberek magánegészségügybe való átáramlásáról, és a szektor jövőjéről is faggattunk.
Vállalat 30 milliós bírságot kapott a Magyar Posta Biztosító
Privátbankár.hu | 2022. november 24. 11:52
Az MNB 30 millió forint bírságot szabott ki a Magyar Posta Biztosítóra, egyebek közt a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások nyilvántartási rendszerében, az informatikai biztonság terén, a kiszervezésekben, a kárrendezésben, illetve az ügyféltájékoztatásban felmerült hiányosságok miatt - közölte a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön az MTI-vel.
Vállalat A Garantiqa-val a válság ellen –Investment 2 hitelgarancia
PR | 2022. november 24. 09:30
Az orosz-ukrán háború miatt kialakult válság egyre jelentősebb hatást gyakorol a vállalkozókra is. A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kifejezetten ezen cégek problémáinak enyhítésére alkotta meg legújabb termékét.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG