Chipgyártás
Részvény / Deviza / Áru Forró háború, hidegháború, proxy-háború, vámháború, tech-háború, mi lesz ebből? 
Eidenpenz József | 2024. május 15. 16:21
Konfliktusokat látunk, amerre a szem ellát, hová vezetnek ezek? Az átalakuló világrendnek kik lehetnek a nyertesei? Mekkora a mesterséges intelligencia jelentősége? Hogyan függnek össze a geopolitikai változások a mesterséges intelligenciával? Ezeket a kérdéseket elemezték az Amundi háttérbeszélgetésén.
Részvény / Deviza / Áru Sokat várnak a Richtertől, nyakunkon a chipháború 
Eidenpenz József | 2024. május 13. 12:23
Az európai tőzsdék nem találják az irányt, de a BUX index egyértelműen lefelé tart. Ám az euró is olcsóbb, már a 387 forintot súrolja, ami két és fél hónapja nem látott szint. Erős jelentést várnak az elemzők a Richtertől, és egyébként is izgalmas lesz a kedd, sok nagy dolog történik majd. Merre tovább, fehér arany?
Részvény / Deviza / Áru Megint baj van a svájci frankkal, történelmi csúcson az arany 
Eidenpenz József | 2024. március 21. 12:12
Az OTP lehúzza a hazai indexet, de egyébként jó a hangulat a tőzsdéken a Fed szerda esti ülésének kommentárja miatt, a forint tartja magát. A svájci jegybank meglepetést okozott, ma pedig újabb jegybankok döntenek a kamatról. Csúcson az arany, a kriptovaluták is újra nekiindultak. Szépen nőtt a BMW bevétele év végén, kilőtt egy csipgyártó.
Részvény / Deviza / Áru A chipháború már folyik, tovább süllyedhet a földgáz ára? 
Eidenpenz József | 2024. március 7. 12:23
Kivárnak az európai tőzsdék egy fontos esemény előtt, az USA-ban viszont maradhat a jó hangulat. Ismét gyengülő pályára állt a forint, új és új csúcsokon az arany, pihenőt tart a bitcoin. Az amerikai földgáz továbbra is alacsony árakról gondoskodhat a világban, reálértékben nézve különösen mélyen van az ára. Az USA akadályozná Kína chipgyártását.
Tudomány-technika Aggasztó jövőkép a mobiloknál, tévéknél, ugyanis egyre szomjasabbak a cégek 
Buksza blog | 2024. március 2. 14:41
A mikrochipek gyártásához nagyon tiszta körülmények kellenek. Na és egy csomó víz, ami problémát jelenthet. 
Makro / Külgazdaság Fontos adat jött a globális világgazdaság állapotáról 
Privátbankár.hu | 2024. február 7. 08:12
Tavaly csökkent a globális chipeladás, miután 2022-ben még rekordszintű volt.
Makro / Külgazdaság Bármennyire szeretné, nem tudja kiradírozni a képből Kínát az USA a technológiai gyártásban 
Rácz Gergő | 2023. december 3. 15:42
A világ egyik legnagyobb számítástechnikai cégének vezetője szerint egy, vagy akár két évtizedet is igénybe vehet, hogy a kulcsfontosságú technológiai gyártásban leváljon Kínáról. Az újkori kereskedelmi háborúba az Európai Unió is beszállt, Magyarország épp a legújabb autóipari megoldásokkal igyekszik hasznot húzni a fejlesztési irányzatokból.
Makro / Külgazdaság Felpörgetnék a chipgyártást 
Privátbankár.hu | 2023. július 25. 15:59
Ennek ösztönzésére az EU egy jogszabályt fogadott el.
Vállalat Frocli Szijjártó Péternek: a lengyelek akkugyár helyett Intel-chipgyárat kapnak 
Privátbankár.hu | 2023. június 17. 11:41
Lengyelország legnagyobb zöldmezős beruházását építheti fel az Intel.
Makro / Külgazdaság Óriási zuhanás a chipgyártásban 
Privátbankár.hu | 2022. december 29. 12:23
Dél-Korea chipgyártása a globális pénzügyi válság óta legnagyobb mértékben esett vissza novemberben elsősorban a világgazdaság lassulásával párhuzamosan a technológiai alkatrészek iránti tengerentúli kereslet mérséklődése miatt.
Makro / Külgazdaság Kénytelen lesz visszafogni a termelést a világ legnagyobb autógyártója 
Privátbankár.hu | 2022. október 21. 13:11
A Toyota Motor Corp., a világ legnagyobb autógyártója valószínűleg idei termelési tervének a csökkentésére kényszerül, mert a tartós globális félvezetőhiány akadályozza termelése növelését.
Makro / Külgazdaság Amerikai nemzetbiztonsági aggodalmak - brutális lépés Kína ellen 
Káncz Csaba | 2022. október 20. 16:05
A lépés visszatérést jelent a hidegháborús gazdasági stratégiához, ahol az USA és szövetségesei aktívan próbálták korlátozni a technológia exportját a szovjet blokkba. A Fehér Ház úgy ellenőrizné geopolitikailag az ellenfelét, hogy gazdaságilag aláássa a helyzetét. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Chipfronton csak nem akar javulni a helyzet 
Privátbankár.hu | 2022. október 12. 08:07
Augusztusban a félvezetők globális értékesítése csak minimálisan, 0,1 százalékkal, 47,4 milliárd dollárra nőtt a tavaly augusztusi 47,3 milliárd dollárhoz képest.
Makro / Külgazdaság Még jó darabig hiány lesz a chipekből egy nagy gyártó szerint 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 09:32
Nem számít a félvezetők alkatrészellátási válságának közeli végére az Infineon müncheni chipgyártó vállalat vezérigazgatója Jochen Hanebeck a Süddeutsche Zeitungnak adott interjúban elmondottak alapján. Hiányra lehet számítani szerinte a jövőben a nagyteljesítményű félvezetők terén.
Makro / Külgazdaság Egy ukrán háború megrendítené ezt a stratégiai fontosságú iparágat 
Káncz Csaba | 2022. február 15. 15:33
A közelgő konfliktus miatt az utóbbi napokban a tőzsdéken komolyan megütötték a vezető chipgyártókat. Míg az 1990-es években a világ chip-gyártásának kereken 40 százalékáért Európa felelt, ez a részarány mára 10 százalékra zuhant. Káncz Csaba jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru A vakcinaoptimizmus és az inflációs para között őrlődünk 
Eidenpenz József | 2021. december 8. 12:18
A keddi tőzsdei száguldás megállt, Európában vegyes a tőzsdék teljesítménye. A forint tovább gyengül, a toronymagas inflációs adat nem segített, a piac az MNB-re vár. Megint drágább lett a vasérc, a földgáz és a kávé. Mélyül a kínai ingatlanpiaci krízis.
Makro / Külgazdaság Növekvő profitot remélnek jövőre a nagy autógyártók 
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 08:04
A világ autóipari vezetői a szektor nyereségének növekedését várják a következő években – derül ki a KPMG Global Automotive Executive Survey éves felmérésből. Bár a szakemberek zöme szerint az iparág képes kezelni a következő nagy technológiai átalakulást, a megkérdezettek több mint fele aggódik az ellátási láncok és a munkaerőhiány miatt. 
Makro / Külgazdaság Tajvan elképesztő térnyerése az Európai Unióban 
Káncz Csaba | 2021. november 19. 16:18
Kína döbbenettel figyeli, hogy Litvánia Tajvan-barát politikája az EU-ban követőkre talált Csehország és Szlovákia kormányaiban. Brüsszel egy új chiptörvény („New European Chips Act”) elfogadását tervezi, így Tajvan kulcsjátékossá válhat az EU-ban. Káncz Csaba jegyzete.
Vállalat Leállította a gyártást a Skoda - egyre nagyobb bajban az autóipar 
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 18. 11:51
Egyetlen gyártósor marad üzemben, amin befejezik a már elkezdett autókat. A cseh autóipar óriási veszteséget szenved el, a kormánytól kérnek segítséget.
Részvény / Deviza / Áru Új csúcson az OTP, megtáltosodott az Ethereum-rivális 
Eidenpenz József | 2021. október 14. 11:55
Az inflációs félelmek ellenére, jó gyorsjelentések hátán szépen emelkednek a tőzsdék. Budapesten a Mol viszi a prímet, de az OTP is rekordszint közelében áll. A török elnök megint belepiszkált az elvileg független jegybankba, amitől történelmi mélypontra süllyedt a líra. Nincs messze csúcsától a bitcoin, de nem azon lehet a legnagyobbat nyerni.
Vállalat Elképesztő összeggel nyomná meg a következő 3 évben a csipgyártást és a biotechet a Samsung 
MTI | 2021. augusztus 25. 08:09
205 milliárd dollárt fektetnek a két ágazatba.
Részvény / Deviza / Áru Ismét feljövőben a Netflix, szenvednek a német autógyárak 
Eidenpenz József | 2021. július 21. 12:20
Mintha nem is lett volna minipánik a hét elején, minden szépen felfelé tart Európában, bár néhány gyorsjelentést rosszul fogadtak Németországban. A magyar BUX indexet csak a Mol menti meg, a többi nagyobb papír esik. A Netflix előfizetőinek száma végre jobban nőtt, mint a várakozás. A bitcoin-tulajdonosok újra 30 ezer dollár feletti árra ébredtek.
Vállalat Rekordbevétellel zárta a negyedévet a világ legnagyobb csipgyártója 
MTI | 2021. július 15. 10:17
És most további közel 20 százalékos bővüléssel számol a Taiwan Semiconductor.
Részvény / Deviza / Áru Szárnyakat kapott a BUX, a chiphiány ellenére is offenzívában a német autógyárak 
Eidenpenz József | 2021. május 4. 12:22
A félvezető-hiány ellenére is optimisták a német autógyárak menedzserei, de a német tőzsde esik ma. Nem úgy a BUX-index, amely kirobbanó formában van. Az oltóanyag-gyártók többsége jó hírek nyomán emelkedik. Százmilliárd dolláros nagyságrendű részvényvagyon sorsa függ egy újabb hatalmas amerikai válástól.
Részvény / Deviza / Áru Látszik már a chiphiány vége, emelték az OTP célárát 
Eidenpenz József | 2021. május 3. 12:26
Szerényen optimisták ma a tőzsdék, amit a gazdasági fellendüléssel kapcsolatos várakozásoknak tulajdonítanak. Két helyről is érkezett olyan információ, hogy két hónap múlva az autóiparban mérséklődhet a chiphiány. Jó hírek jöttek az európai oltásfrontról. A gazdasági lapok címlapjára került az Ethereum, amely átlépte a 3000 dolláros határt.
Makro / Külgazdaság A chiphiány több, mint gazdasági kérdés - az amerikai-kínai vetélkedés újabb terepe 
Király Béla | 2021. április 14. 16:59
Az elmúlt hónapokban a félvezetők hiánya meghatározó téma volt mind a járműgyártás, mind az elektronikai ipar szempontjából. A kereslet-kínálat megbillenésén túl a háttérben érdekes folyamatok zajlanak, amelyek tovább bonyolítják a helyzetet.
Részvény / Deviza / Áru 357 alatt az euró, öveket becsatolni a részvénypiacokon? 
Eidenpenz József | 2021. április 12. 11:52
Szomorkás a tőzsdei hangulat Európában és Pesten is, főleg az OTP húzza le a BUX-ot. A forint viszont remekel, gyors egymásutánban átszakította az euró a 358 és 357 forintos határt is. A chipszektor duplázott tavaly, de még szép jövő előtt állhat. Kriptodeviza-tőzsdék jönnek a tőzsdékre.
Makro / Külgazdaság Dollár milliárdokból akarják megoldani a chipgondokat a világon 
Király Béla | 2021. április 4. 13:59
Az elmúlt hónapokban számos iparág számára okozott fejtörést a félvezetők globális hiánya. Emiatt sok autógyártó kényszerült kisebb-nagyobb termeléscsökkentésre vagy -leállásra. A megnövekedett kereslet ráadásul a szakértők szerint tartós lehet, amire a chipgyártók is lépni készülnek. A húsvét előtt a világ legnagyobb félvezető-gyártó vállalata jelentett be nagyon ambiciózus terveket.
Vállalat A texasi jégkorszak miatt mélyül tovább a globális chipválság 
Privátbankár.hu | 2021. március 17. 19:11
A szélsőséges időjárás okozta áramkimaradások miatt több chipgyár is leállt az államban, és van, ami azóta se indult újra. Egy piackutató szerint a félvezető-piaci válság az autógyártás után további iparágakat is megreccsenthet. Az Apple fő gyártópartnere szerint viszont azért ennyire még nem kell kongatni a vészharangot.
Vállalat Most az autógyártókat sújtja a chiphiány, de még más is sorra kerülhet 
Király Béla | 2021. január 26. 18:45
Az éledező autógyártás komoly gyomrost kapott a szektort sújtó alkatrészhiány révén. Egyes szakértők szerint ugyanakkor a probléma az autógyártókat több hónapig fogja nyomasztani, sőt akár más szektorokat is érinthet majd.
Vállalat Óriási botrány: baj van minden Apple termékkel? 
Privátbankár.hu | 2018. január 5. 07:29
Nem csak az akkumulátorokkal van gond, minden eszköz érintett a mostani chipbotrányban is.
Vállalat Megmenekülhet a Toshiba? Tolonganak a botrányos leányvállalatért 
Privátbankár.hu | 2017. október 4. 09:37
Úgyhogy gyorsan vissza is vásárolták a hiányzó tulajdonjog-részt, ismét teljes tulajok a Westinghouse-ban.
Vállalat Kudarcba fulladt a felvásárlás – mégsem menekül meg a botrányos cég? 
Privátbankár.hu | 2017. szeptember 29. 13:04
Kihátrált a Toshiba felvásárlásából a másik fél.
Vállalat Nagyvonalú ajánlatot kapott a botrányos japán cég 
Privátbankár.hu | 2017. szeptember 12. 10:01
Végre vevőt találhattak a chipgyártó üzletágra, megmenekülhet a csődtől a Toshiba.
Vállalat Megtáltosodott a Samsung – fel is adhatnák a telefongyártást? 
Privátbankár.hu | 2017. április 7. 15:05
Három éve a legjobb negyedéves jelentését közölte a dél-koreai vállalat chipgyártó ágazata.
Vállalat Itt a nap bukása: az Apple dönti be a brit céget? 
Privátbankár.hu | 2017. április 3. 10:22
Másoktól veszi majd az új iPhone-ok alkatrészeit, beszakadt az Imagination Tech árfolyama.
Vállalat Istent játszik a Tesla-vezér: hamarosan feltöltheted az érzelmeidet a netre? 
BR | 2017. március 28. 20:30
Az elektromos autózás meghonosítása és a Mars kolonizálása úgy tűnik, kevés Elon Musknak. A 45 éves futurista üzletember most egy egészen új oldalát csillogtatja meg, a Neuralink bejegyeztetésével ugyanis nem kevesebbre készül, mint hogy feltöltse az emberi tudatot a számítógépre. Mindezt ráadásul az évtized végéig. Megnéztük, mekkora esély van az őrült álom megvalósítására.
Vállalat Óriási felvásárlás – mostantól az Intel is önjáró autót gyárt? 
Privátbankár.hu | 2017. március 13. 13:35
Az amerikai chipgyártó 14-15 milliárd dollárt kínál az önjáró autók chipjeit gyártó Mobileye-ért.
Vállalat Nem tér magához az óriási baklövéséből a Toshiba 
Privátbankár.hu | 2017. február 15. 15:04
Akkora rést ütött a rossz felvásárlás a költségvetésen, hogy elhalasztják a chipgyártó üzletág eladását.
Vállalat Óriási összeborulás jön a techpiacon – ez mentheti meg a briteket a Brexit után? 
Privátbankár.hu | 2016. július 18. 15:07
Az évszázad üzletét kötötte meg a japán Softbank, ezzel az egyik legnagyobb telekommunikációs céggé válhatnak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG