<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A közelgő konfliktus miatt az utóbbi napokban a tőzsdéken komolyan megütötték a vezető chipgyártókat. Míg az 1990-es években a világ chip-gyártásának kereken 40 százalékáért Európa felelt, ez a részarány mára 10 százalékra zuhant. Káncz Csaba jegyzete.

A chipek stratégiai jelentőségű eszközök a kulcsfontosságú ipari értékláncokban. A digitális átalakulással új piacok nyíltak meg a chipgyártó ágazat előtt, hiszen például a nagymértékben automatizált autók, a számítástechnikai felhő, a dolgok internete, az 5G/6G konnektivitás, a világűr, a védelem, a számítástechnikai kapacitások és a szuperszámítógépek terén is elengedhetetlen a chipek használata.

A félvezetők komoly szerepet játszanak a geopolitikai érdekek szempontjából is, mivel meghatározzák az országok katonai, gazdasági és ipari, valamint digitális átállással kapcsolatos cselekvési képességét.

Egy ukrán háború kihatása

Az utóbbi napokban a tőzsdén komolyan megütötték a vezető chipgyártókat. A túlpozicionáltság mellett ennek oka, hogy az amerikai kormány szerint komoly alapanyag-ellátási problémák lépnének fel egy ukrán-orosz háború esetén, miután a neongáz 90, a palládium pedig 35 százaléka származik ebből a két országból.

Ráadásul, az Egyesült Államok globális hitelessége forog kockán az eszkalálódó ukrajnai konfliktusban, és egy komoly odafordulás elterelheti Washington figyelmét Tajvanról. Márpedig a Kína által árgus szemekkel és kivont karddal figyelt Tajvan számára óriási adunak bizonyul a legmagasabb szintű chip-gyártása. Tavaly a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) felelt a legfejletteb chipek globális gyártásának 92 százalékáért.

Európai tervek

Most sajtóértesülések szerint a TSMC-t és az Intel-t komoly kedvezményekkel csábítanák kontinensünkre. Valóban, míg az 1990-es években a világ chip-gyártásának kereken 40 százalékáért Európa felelt, ez mára 10 százalékra zuhant.

A TSMC a piac legnagyobb szereplője (Forrás: tsmc.com)A TSMC a piac legnagyobb szereplője (Forrás: tsmc.com)

Nem véletlen tehát, hogy Brüsszel egy új chip-törvény („New European Chips Act”) elfogadását tervezi és egy múlt heti bejelentés szerint 43 milliárd euróval szeretné fellendíteni a kontinens félvezető-gyártó iparát.  Ezen a téren távol-keleti hegemónia érvényesül, az európai gyártók pedig ki vannak szolgáltatva az ázsiai beszállítóknak. Az EU húsz százalékos részesedést szeretne elérni 2030-ig, megnégyszerezve az uniós termelést.

Az EU történelmének második legnagyobb ágazati támogatására készül. Az első helyen hosszú idő óta a mezőgazdaság áll, a világ fejlődése és a járvány azonban megkerülhetetlenné tette, hogy a félvezetőipart a középpontba helyezzék.

A csomag legfontosabb eleme a chipekről szóló európai rendeletjavaslat, mely elfogadása esetén javítani fogja Európa versenyképességét és ellenálló képességét, és elő fogja segíteni mind a digitális, mind a zöld átállás megvalósítását. Az utóbbi időben világszerte jelentkező félvezetőhiány az eddiginél is nyilvánvalóbbá tette, hogy a félvezető-értéklánc globális szinten milyen rendkívüli mértékben függ a piaci szereplők igen szűk körétől a jelenlegi, igen összetett geopolitikai környezetben. Ugyanakkor arra is rávilágított, mennyire fontosak a félvezetők az európai ipar és társadalom egésze számára.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a következőket nyilatkozta ennek kapcsán: „A chipekről szóló európai rendelet gyökeres változást fog hozni az európai egységes piac globális versenyképessége szempontjából. Rövid távon javítani fogja a jövőbeli válságokkal szembeni ellenálló képességünket, mivel képessé tesz arra, hogy előre jelezzük és kiküszöböljük az ellátási lánc működésében jelentkező zavarokat. Középtávon pedig elő fogja segíteni, hogy az európai ipar vezető szerepet töltsön be ebben a stratégiai jelentőségű ágazatban."

Lépéskényszerbe került az EU, Ursula von der Leyen szerint gyökeres változás jön (Forrás: Európai Tanács)Lépéskényszerbe került az EU, Ursula von der Leyen szerint gyökeres változás jön (Forrás: Európai Tanács)

A chipekről szóló európai rendelet a beruházások kereteit és a stratégiát fekteti le.

A Bizottság arra ösztönzi a tagállamokat, hogy az intézkedéscsomag részét képező ajánlással összhangban haladéktalanul kezdjék meg a koordinációs erőfeszítéseket annak érdekében, hogy áttekintsék a félvezetői értéklánc jelenlegi helyzetét az EU-ban, előre jelezzék az esetleges zavarokat, és a rendelet elfogadásáig korrekciós intézkedéseket hozzanak a jelenlegi hiány megszüntetésére.

Ahhoz, hogy a chipekről szóló európai rendelet hatályba léphessen, az Európai Parlamentnek és a tagállamoknak a rendes jogalkotási eljárás keretében meg kell vitatniuk a Bizottság javaslatát. Elfogadását követően a rendeletet az EU egészében közvetlenül kell majd alkalmazni.

Álmodozni szép

De a globális piaci részesedés drasztikus emelésére vonatkozó európai tervek valószínűleg légből kapottak, hiszen az USA és Kína is elképesztő erővel próbálja behozni lemaradását.  Tavaly júniusban például elsöprő többséggel fogadta el az amerikai Szenátus azt a törvénytervezetet, mellyel az Egyesült Államok chipgyártási és mesterséges intelligencia-fejlesztéssel foglalkozó képességeit növelnék. 

Ennek legfontosabb eleme egy 50 milliárd dolláros vészhelyzeti befektetés a kereskedelmi minisztérium részéről, mellyel félvezetők gyártását és fejlesztését támogatná a hivatal.  Emellett a szektort érő befektetések volumenét 250 milliárd dollárra növelnék a következő 5 évben.

Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktorék újratervezik a 2023-as költségvetést, másfél százalékos növekedéssel számolnak
Dobos Zoltán | 2022. december 2. 09:25
Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában a készülő újabb szankciós csomagról, a helyreállítási alapból várható uniós forrásokról, az Ukrajnának nyújtandó segítségről, a globális minimumadóról, a jövő évi költségvetés újratervezéséről és a migrációs nyomásról beszélt.
Makro / Külgazdaság Európa egyedül túl gyenge, hogy szembeszálljon Moszkvával
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 08:50
Európa "nem elég erős" ahhoz, hogy egyedül szembeszálljon Moszkvával - jelentette ki Sanna Marin finn miniszterelnök pénteken, amikor az öreg kontinens képességeit értékelte Oroszország ukrajnai háborúja kapcsán.
Makro / Külgazdaság Holoda Attila: a benzinárstop láthatóan fenntarthatatlan
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 08:14
A benzinárstop láthatóan fenntarthatatlan, az ellátási problémák miatt mára inkább bosszankodást okoz. Mivel így nem jelent már politikai előnyt, januártól biztosan kivezetik. Holoda Attila energiapiaci szakértő, korábbi energetikáért felelős helyettes államtitkár adott laptársunk, az Mfor számára interjút.
Makro / Külgazdaság Ismét Zaporizzsját támadták az oroszok
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 07:30
Röviden összefoglaljuk az elmúlt órák eseményeit.
Makro / Külgazdaság Súlyos esetre gyakorlatoznak Franciaországban
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 06:48
Franciaországban szimulációs gyakorlatot szerveznek az energetikai hatóságok december 9-én az esetleges téli áramhiányok kezelésére. Az országos teszt célja annak felmérése, hogy a hálózat mennyire készült fel a válságkezelésre.
Makro / Külgazdaság Saját hazugságai véreztetik ki Putyin hadseregét
Litván Dániel | 2022. december 2. 05:43
Mi van akkor, ha az orosz haderőnél nemcsak kifele, hanem belső használatra is hazudoznak? Akkor baj van, mert a háború nem igazán tolerálja a valóság kreatív megszépítését. Csakhogy a hazugságok árát nem azok elkövetői, hanem a ranglétra legalján állók fizetik meg leginkább.
Makro / Külgazdaság Joe Bidennek meglepetést okoztak az oroszok - nincs áram Herszonban
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 20:11
Az orosz-ukrán háború 281. napjának legfontosabb eseményei esti hírösszefoglalónkban. 
Makro / Külgazdaság Tíz év után újra helyreáll Magyarország kapcsolata ezzel az országgal
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 19:13
Tíz év telt el az azeri baltás gyilkos kiadatása óta.
Makro / Külgazdaság Az európai jó hangulat húzta magával Budapestet
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 18:35
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 384,18 pontos, 0,84 százalékos emelkedéssel, 46 368,37 ponton zárt csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Ezt már megérzik az oroszok? Megállapodhattak az olaj árplafonjáról
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 18:09
Múlt héten még más számok szerepeltek a tervezetben.  
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG