Ukrán válság
Makro / Külgazdaság Nagy pénzeket szakítanak az orosz katonák, ha jól céloznak 
Privátbankár.hu | 2023. június 19. 14:32
A háború kezdete óta már több mint 10 ezer orosz katona kapott készpénzkifizetést az elpusztított vagy elfogott ukrán hadifelszerelésekért. A toborzásokat azonban még ez sem gyorsítja fel, nem nagyon enyhül az emberhiány.
Agrár Az ukránok nagyon védik a kijevi vízerőművet - háborús összefoglaló 
Privátbankár.hu | 2023. június 12. 20:45
Még több Leoppard harckocsit kérnek az ukránok, a pápa is béketervvel áll elő. Az ukránok több falut is visszafoglaltak Donyec megyében, és nagyon védik a kijevi vízerőművet. Háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Rekordköltést hozott a háború a katonai kiadásokban 
Privátbankár.hu | 2023. április 24. 06:37
Az európai országok úgy tűnik nagyon komolyan veszik a fenyegetést, ezt jelzi, hogy nagyon sok pénzt fordítottak védelmi kiadásokra. Hétfő reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Nincs elegendő katona és fegyver az ukrán ellentámadáshoz? 
Privátbankár.hu | 2023. április 12. 06:34
A kiszivárgott dokumentumok hitelessége ugyan megkérdőjelezhető, ám az egyik szerint Ukrajna nem lesz képes komolyabb ellentámadásra. Szerda reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Húsvétkor is volt polgári áldozata az orosz rakétatámadásoknak 
Privátbankár.hu | 2023. április 9. 19:12
Egy lakóház dőlt össze az oroszok vasárnapi légitámadása során, amelyben két ember vesztette életét. Vasárnap esti háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Egészen fiatalokkal pótolnák az oroszok az vesztségeiket? 
Privátbankár.hu | 2023. április 9. 08:34
Ukrán értesülések szerint az oroszok számos városban a katonai oktatási intézmények korai érettségijét tervezik, így pótolva a hiányzó létszámot a hadseregben. Vasárnap reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Polgári áldozatai vannak az újabb orosz légicsapásnak 
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 12:29
Orosz légicsapás érte péntekre virradóra a kelet-ukrajnai donyecki régióban lévő Konsztantyinivka városát, öt ember, három nő és két férfi meghalt - közölte az ukrán katasztrófavédelem a Telegramon.
Makro / Külgazdaság Putyin szerint már az orosz államiság léte a tét 
Privátbankár.hu | 2023. március 14. 19:55
Az orosz elnök szerint óriási tétje van az ukrajnai harcoknak. Ugyanakkor hiába a szép szavak, az orosz erők állítólag óriási lőszerhiánnyal küzdenek, ami miatt képtelenek eredményeket elérni. Kedd esti háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Temetetlen orosz holttestek Bahmutban, hiába vár vadászgépekre Ukrajna 
Privátbankár.hu | 2023. március 12. 18:54
Úgy tűnik, hogy az ukránok egyelőre hiába ácsingóznak fejlett vadászgépekre, egyhamar nem fognak kapni. Vasárnap esti háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Teljesen kivérezteti az oroszokat az esztelen ostrom? 
Privátbankár.hu | 2023. március 12. 08:19
Mindkét fél igyekszik felnagyítani a Bahmut városáért vívott harc jelentőségét, ám így is megmagyarázhatatlan az a véráldozat, amit az oroszok hoznak. Csak szombaton állítólag 500 emberüket vesztették el az ostromban. Vasárnap reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság A svájci elnök szerint a szankciók összeegyeztethetőek az ország semlegességével 
Privátbankár.hu | 2023. március 8. 13:49
Svájc az ukrajnai háború tükrében is szeretné megőrizni az alkotmánya által előírt hagyományos semlegességét, és jelenleg ellenzi a háborúban álló Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat, szankciók viszont összeegyeztethetőek ezzel - erősítette meg Alain Berset, a svájci konföderáció elnöke kedden az ENSZ-ben.
Makro / Külgazdaság Feladják az ukránok Bahmutot? 
Privátbankár.hu | 2023. március 3. 10:33
Az ukrán erők egyik parancsnoka, akit a "Madjar" hívójellel azonosítanak, azt mondta a Telegram-csatornáján közzétett videóban, hogy egysége parancsot kapott Bahmut azonnali elhagyására.
Makro / Külgazdaság Vadászgépeket kaphatnak az ukránok, bár nem olyat, mint amit szeretnének 
Privátbankár.hu | 2023. március 3. 06:31
Érkezett egy felajánlás az ukrán hadsereg számára, igaz a szóban forgó vadászgépek nem F-16-osok. Péntek reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Washington csak a Zelenszkij-formula alapján kész tárgyalni Moszkvával 
Privátbankár.hu | 2023. február 24. 12:04
Az Egyesült Államok csak a Zelenszkij-formula alapján kész tárgyalni az ukrajnai rendezésről Oroszországgal és nincs köze az Északi Áramlat gázvezetékek felrobbantásához - jelentette ki Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár a TASZSZ orosz hírügynökségnek adott, az ukrajnai háború kitörésének első évfordulóján, pénteken megjelent interjújában.
Makro / Külgazdaság Nem a fegyverszállítások hosszabbítják meg a háborút 
Privátbankár.hu | 2023. február 24. 10:17
A háború évfordulóján számos politikus megszólalt, a német kancellár annak a véleményének adott hangot, hogy nem a fegyverszállítások hosszabbítják meg a háborút. Érdekesség, hogy míg korábban Orbán Viktor vakon hitt az orosz győzelemben, pénteken már úgy nyilatkozott, hogy Oroszország nem tudja megnyerni a háborút.
Közérdekű Itt vannak a számok, nem csökken a nyomás a magyar határon 
Privátbankár.hu | 2023. február 24. 07:44
Az ukrán-magyar határszakaszon 5795-en léptek be Magyarországra csütörtökön, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5340-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter is azt akarja, hogy az oroszok azonnal vonuljanak ki Ukrajnából 
Privátbankár.hu | 2023. február 24. 06:51
Békét sürgető határozatot fogadtak el az ENSZ Közgyűlésében, amely arra szólította fel az oroszokat, hogy azonnal vonuljanak ki Ukrajnából. Péntek reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Putyin szakácsa sem számít gyors sikerre Bahmutnál 
Privátbankár.hu | 2023. február 15. 06:44
Az orosz offenzíva tovább tart Bahmut környékén, ahol óriási emberveszteségeket szenvednek el a támadók. Ugyanakkor végül lehet, hogy az ukránok visszavonulnak és átadják a várost. Szerda reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság A béke elérésének leggyorsabb útja: adjunk fegyvert Ukrajnának 
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 18:18
Miközben nemcsak a nyugati, de a magyar politikusok is arról beszélnek, hogy tiszteletben kell tartani Ukrajna területi integritását. Ennek ellenére egészen más módon látják a békéhez vezető utat, Orbán Viktorék égi csodába bíznak, hiszen ők sem hiszik, hogy az oroszok kivonulnának Ukrajnából, miközben mások szerint az lehet a megoldás, ha segítenek Kijevnek.
Makro / Külgazdaság Lakóépületet támadtak rakétával Harkivban az oroszok 
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 10:28
Hárman megsebesültek egy orosz rakétacsapásban, amely egy lakóépületet ért vasárnap Harkiv városában - közölte Telegramon a kelet-ukrajnai Harkiv megye kormányzója.
Makro / Külgazdaság Újabb országok adnak Leopard tankokat az ukránoknak 
Király Béla | 2023. január 27. 06:55
Miután Németország szerdán belegyezett a német gyártmányú harckocsik átadásába Ukrajnának saját készleteiből, a harcjárművek szállításához egy sor nyugati ország, köztük Spanyolország és Kanada is csatlakozott. Az ukrán elnöknek az országon belül is keményen fel kell lépni, a héten számos tisztviselőt mentettek fel, sokak ellen indult eljárás, a korrupció és a közvagyon elleni bűncselekmények a háborúban sem szűntek meg. Péntek reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Az ukránok vagy az oroszok hazudnak Szoledar elfoglalásáról 
Privátbankár.hu | 2023. január 14. 09:16
Gyakorlatilag teljesen megsemmisült a harcok során Szoledar városa, és a műholdfelvételek alapján is nehéz eldönteni, hogy tényleg teljesen orosz kézre került-e. Hamarosan modern tankokat kaphat Ukrajna. Szombat reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Fél év után itt az első orosz siker a háborúban 
Privátbankár.hu | 2023. január 11. 06:47
Nagy valószínűséggel az orosz csapatoknak sikerült elfoglalniuk Szoledar városát, ami az őszi csúfos vereségek és az utóbbi két hónap állóháborúját követően az első sikerük lenne. A nyugati kommentárok szerint az ukrán hadseregnek szüksége van harckocsikra, és a politikusok hajlanak arra, hogy Zelenszkij kérésének megfelelően ilyen fegyvereket is adjanak. Szerda reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij lesöpörte Putyin ajánlatát, amelyet aljas trükknek tart 
Privátbankár.hu | 2023. január 6. 06:47
A csütörtöki események közül az egyik legfontosabb az oroszok által meghirdetett egyoldalú fegyverszünet volt. Ezt azonban az ukránok csapdának tartják, amivel Putyin időt akar nyerni. Szerintük a békés rendezéshez az vezetne, ha kivonulnának az orosz csapatok Ukrajnából. Zelenszkij szerint, ha ezt nem teszik meg, akkor az ukrán hadsereg fogja őket kisöpörni. Péntek reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ekkora várost még nem vettek vissza az ukránok, mint amire most készülnek 
Privátbankár.hu | 2022. október 13. 19:47
Az oroszok gerillaharcra készülnek a dél-ukrajnai nagyvárosban, Herszonban. Kérdés, hogy képesek lesznek-e az utánpótlás biztosítására, vagy a reményvesztett katonáik ismét megfutamodnak. Csütörtök esti háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Aggasztó, amit az atomfegyverekkel tesznek az oroszok, tovább nyomulnak az ukránok 
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 06:59
Ukrajnak mind a keleti, mind pedig a déli frontvonalon sikereket ért el, ami különösen fájó lehet Putyinnak. Mindez ugyanis a négy ukrán megye elszakítását célzó színjátékot aláássa. Közben aggasztó hírek jelennek meg arról, hogyan mozgat az orosz hadsereg atomfegyvereket.
Makro / Külgazdaság Kínzókamrákat működtettek az oroszok és újra polgári célpontokat támadnak 
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 26. 20:36
Hétfőn a legtöbb hír arról érkezett, hogy Oroszországban továbbra is komoly ellenállásba ütközik a mozgósítási rendelet. Aki tud, az próbál elmenekülni az elől, hogy vágóhídra vigyék, sőt egy sorozóbizottságban fegyveres konfliktus is volt. Ugyanakkor egyre valószínűbb, hogy lezárják a határokat. Moszkva folytatja embertelen stratégiáját és polgári célpontokat támad, újabb tömegsírokat tártak fel az ukránok a felszabadított területeken. Hétfő esti háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Biden komoly fenyegetést küldött Putyinnak 
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 18. 09:03
Az orosz elnök meglehetősen ellentmondásos nyilatkozatokat tett, miután sem Kína, sem India nem állt ki a háborús törekvéseik mellett. Beszélt a békeszándékáról, de durván meg is fenyegette Ukrajnát. Vasárnap reggeli háborús összefoglaló.
Benchmark Bod Péter Ákos: Tényleg itt a Nyugat alkonya? A világgazdasági viszonyokat is felrobbantja a háború? 
Bod Péter Ákos | 2022. szeptember 16. 05:27
Sokan és sokféleképpen magyarázzák a háború kapcsán történteket, felemlegetve a Nyugat alkonyát és a Kelet előretörését. Kérdés persze, hogy megváltoznak-e a világgazdasági erőviszonyok a háborútól? Bod Péter Ákos szerint nem attól, és csak lassú változások jönnek.
Makro / Külgazdaság Polgári infrastruktúrát támadnak az oroszok az ukrán hadsereg helyett 
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 12. 20:12
Miközben az oroszok az elmúlt napokban fejvesztve menekültek az ukrán támadás elől, a válaszcsapásaik során nem katonai, hanem elsősorban polgári célpontokat támadnak. Hétfő esti háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Bajban az oroszok, jelentős területeket szerzett vissza az ukrán hadsereg 
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 9. 07:03
Immár nem csak a déli fronton, de Harkiv közelében és Donbaszban is sikeres az ukrán ellentámadás, amely során érzékeny veszteségeket szenvedtek el az oroszok. Ráadásul további támogatásokat kap Kijev, ami eldöntheti a háború sorsát. Péntek reggeli összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Óriási bajban lehet Putyin, ha az egyik leggyűlöltebb diktátorral barátkozik 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 06:52
Ha egy nemzetközileg elszigetelt diktátor egy másik, korábban már hasonló sorsra jutott vezetővel barátkozik, az elég erős jelzés, milyen kétségbeesett helyzetben lehet. Ez is kiolvasható Putyin és Észak-Korea közeledéséből.
Makro / Külgazdaság Csak ígérgetnek az oroszok, miközben Európa atomkatasztrófától tart 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 20:21
Az ukrán háborúban a külvilág számára is kifejezetten aggasztó helyzet alakult ki, miután az orosz hadsereg "pajzsnak használja" a zaporizzsjai atomerőművet. Szerencsére eddig nukleáris szennyeződés nem került ki.
Makro / Külgazdaság Komoly aggodalom az ukrán atomerőmű miatt, csapatokat vonna össze az oroszok 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 6. 20:56
A nemzetközi közvéleményt zaporizzsjai atomerőművet ért támadás foglalkoztatta leginkább szombaton. Komoly aggodalmat keltett az esetleges radioaktív szennyezés. Szombat esti háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Európa lenagyobb atomerőműve körül is harcolnak Ukrajnában 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 6. 07:39
Tüzérségi találat érte Európa legnagyobb atomerőművét, ami miatt a felek egymást vádolják. Szombat reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ukrán ellentámadás kezd kibontakozni, fájdalmas embervesztesége lehet az oroszoknak – péntek reggeli háborús összefoglaló 
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 06:41
Megindult az ukrán ellentámadás, Herszon környékén kisebb településeket el is foglaltak. A nyugati hírszerzési források szerint nem csak az orosz haditechnika semmisül meg, de irtózatos emberveszteséget szenvedett el az agresszor állam.
Makro / Külgazdaság Puytin jobb keze már az Ítélet napjáról beszél 
Privátbankár.hu | 2022. július 18. 10:33
Vlagyimir Putyin egyik legfőbb bizalmasa, Dmitrij Medvegyev kemény visszavágást ígért arra az esetre, ha Ukrajna vagy a nyugati szövetségeseik megtámadnák a Krímet.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij komoly takarításba fogott, gázt szeretne az EU – hétfő reggeli háborús összefoglaló 
Privátbankár.hu | 2022. július 18. 06:38
Az ukrán elnök megvált az ország főügyészétől és a biztonsági szolgálatának vezetőjétől is. Az ukrán források szerint újabb durva orosz offenzíva fenyeget. Az Európai Bizottság elnöke Azerbajdzsánból venne földgázt. Hétfő reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Újabb várost rombolnának porig az oroszok, Karácsony Gergelyt is átverték - vasárnap reggeli háborús összefoglaló 
Privátbankár.hu | 2022. június 26. 08:22
Szeverodonyeck elfoglalása után most a közeli Liszicsanszk porig rombolása lehet az oroszok célja. Zelenszkij szerint az összes elvesztett települést vissza fogják szerezni. Vélhetőleg orosz hackereknek esett áldozatul több európai nagyváros polgármester, így Karácsony Gergely is. Vasárnap reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Kijev egy kicsit közelebb került Brüsszelhez - háborús összefoglaló 
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 19:28
A kimerült orosz és ukrán seregek ugyan folyamatosan pusztítják egymás erőit, ám egyik fél sem képes áttörést elérni a harcok kelet-ukrajnai központjában. Közben Kijev egy lépést tett az EU felé.
Makro / Külgazdaság Szlovénia gyalogsági harcjárműveket küldött Ukrajnának 
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 16:07
Szlovénia 35 jugoszláv gyártmányú BVP M80A gyalogsági harcjárművet küldött Ukrajnának, és ezek Lengyelországon keresztül már valószínűleg megérkeztek Nyugat-Ukrajnába - közölte a 24ur.com című szlovén hírportál kedden.
Makro / Külgazdaság Oroszország nem vet be nukleáris fegyvert – ígéri a nagykövet 
Privátbankár.hu | 2022. május 29. 13:48
Oroszország sem hadszíntéri, sem hadászati nukleáris fegyvereket nem vet be Ukrajnában vagy más országok, köztük Nagy-Britannia ellen - mondta vasárnap Oroszország londoni nagykövete.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij kétségbeesett Donbasz miatt – a háború legfrissebb hírei 
Privátbankár.hu | 2022. május 29. 09:35
Az ukrán elnök szerint leírhatatlanul nehéz a helyzet Donbaszban. Közben az oroszok újabb sikerekről számoltak be.
Makro / Külgazdaság A németeknek is sok volt az ex-kancellár oroszbarátsága, kulcskérdés a ukrán gabona szállítása – csütörtöki háborús összefoglaló 
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 19:25
Az orosz flotta továbbra is blokád alatt tartja az ukrán kikötőket, ami globális élelmiszerhiánnyal fenyeget. Moszkva azonban csak akkor hajlandó engedni, ha ők is kedvezményeket kapnak. Gerhard Schröder korábbi német kancellár több juttatását megvonták. A csütörtöki hírek összefoglalója.
Makro / Külgazdaság Putyin brutális háborúja alapjaiban rengeti meg ezt a kontinenst 
Káncz Csaba | 2022. május 10. 16:23
Az afrikai kontinens három fő dinamika miatt is különösen sebezhető az ukrán háború hatásaival szemben. A háború újrakalibrálja az európai prioritásokat a gazdasági és fejlesztési segélyek tekintetében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin bocsánatot kért, jöhet az újabb szankció - péntek reggeli háborús összefoglaló 
Privátbankár.hu | 2022. május 6. 07:20
A magyar kormány elkezdett felkészülni az energiahordozókat is érintő szankciókra, az ENSZ újabb civileket próbál kimenteni az Azovstal acélgyárból, Putyin bocsánatot kért az izraeli miniszterelnöktől Lavrov korábbi kijelentése miatt. Péntek reggeli összefoglaló a háború legfrissebb híreiről.
Makro / Külgazdaság A NATO fokozatosan háborúba csúszik Oroszországgal 
Káncz Csaba | 2022. április 30. 05:39
Washington eltökélt szándéka, hogy megnyerje a háborút, a Putyin-kormánynak pedig eltökélt szándéka, hogy ezt megakadályozza. Nincsen kiút egyik fél számára sem, csak az eszkaláció. Bár Moszkva soha nem támadta meg a NATO területén belüli utánpótlási vonalakat, a jelek arra utalnak, hogy ez a visszafogottság töredezik. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hollandia rendvédelmi tiszteket küld Ukrajnába a háborús bűnök kivizsgálására 
Privátbankár.hu | 2022. április 29. 13:21
A holland hadsereg részeként működő, de rendőri jellegű feladatokat is ellátó rendfenntartó erő, a Koninklijke Marechaussee (KMar) több tucat tisztet küld Ukrajnába, hogy segítsék a háborús bűnök kivizsgálását - írta pénteken az NlTimes hírportál.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG