<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Ukrán válság
Makro / Külgazdaság Lakóépületet támadtak rakétával Harkivban az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 10:28
Hárman megsebesültek egy orosz rakétacsapásban, amely egy lakóépületet ért vasárnap Harkiv városában - közölte Telegramon a kelet-ukrajnai Harkiv megye kormányzója.
Makro / Külgazdaság Újabb országok adnak Leopard tankokat az ukránoknak
Király Béla | 2023. január 27. 06:55
Miután Németország szerdán belegyezett a német gyártmányú harckocsik átadásába Ukrajnának saját készleteiből, a harcjárművek szállításához egy sor nyugati ország, köztük Spanyolország és Kanada is csatlakozott. Az ukrán elnöknek az országon belül is keményen fel kell lépni, a héten számos tisztviselőt mentettek fel, sokak ellen indult eljárás, a korrupció és a közvagyon elleni bűncselekmények a háborúban sem szűntek meg. Péntek reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Az ukránok vagy az oroszok hazudnak Szoledar elfoglalásáról
Privátbankár.hu | 2023. január 14. 09:16
Gyakorlatilag teljesen megsemmisült a harcok során Szoledar városa, és a műholdfelvételek alapján is nehéz eldönteni, hogy tényleg teljesen orosz kézre került-e. Hamarosan modern tankokat kaphat Ukrajna. Szombat reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Fél év után itt az első orosz siker a háborúban
Privátbankár.hu | 2023. január 11. 06:47
Nagy valószínűséggel az orosz csapatoknak sikerült elfoglalniuk Szoledar városát, ami az őszi csúfos vereségek és az utóbbi két hónap állóháborúját követően az első sikerük lenne. A nyugati kommentárok szerint az ukrán hadseregnek szüksége van harckocsikra, és a politikusok hajlanak arra, hogy Zelenszkij kérésének megfelelően ilyen fegyvereket is adjanak. Szerda reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij lesöpörte Putyin ajánlatát, amelyet aljas trükknek tart
Privátbankár.hu | 2023. január 6. 06:47
A csütörtöki események közül az egyik legfontosabb az oroszok által meghirdetett egyoldalú fegyverszünet volt. Ezt azonban az ukránok csapdának tartják, amivel Putyin időt akar nyerni. Szerintük a békés rendezéshez az vezetne, ha kivonulnának az orosz csapatok Ukrajnából. Zelenszkij szerint, ha ezt nem teszik meg, akkor az ukrán hadsereg fogja őket kisöpörni. Péntek reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ekkora várost még nem vettek vissza az ukránok, mint amire most készülnek
Privátbankár.hu | 2022. október 13. 19:47
Az oroszok gerillaharcra készülnek a dél-ukrajnai nagyvárosban, Herszonban. Kérdés, hogy képesek lesznek-e az utánpótlás biztosítására, vagy a reményvesztett katonáik ismét megfutamodnak. Csütörtök esti háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Aggasztó, amit az atomfegyverekkel tesznek az oroszok, tovább nyomulnak az ukránok
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 06:59
Ukrajnak mind a keleti, mind pedig a déli frontvonalon sikereket ért el, ami különösen fájó lehet Putyinnak. Mindez ugyanis a négy ukrán megye elszakítását célzó színjátékot aláássa. Közben aggasztó hírek jelennek meg arról, hogyan mozgat az orosz hadsereg atomfegyvereket.
Makro / Külgazdaság Kínzókamrákat működtettek az oroszok és újra polgári célpontokat támadnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 26. 20:36
Hétfőn a legtöbb hír arról érkezett, hogy Oroszországban továbbra is komoly ellenállásba ütközik a mozgósítási rendelet. Aki tud, az próbál elmenekülni az elől, hogy vágóhídra vigyék, sőt egy sorozóbizottságban fegyveres konfliktus is volt. Ugyanakkor egyre valószínűbb, hogy lezárják a határokat. Moszkva folytatja embertelen stratégiáját és polgári célpontokat támad, újabb tömegsírokat tártak fel az ukránok a felszabadított területeken. Hétfő esti háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Biden komoly fenyegetést küldött Putyinnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 18. 09:03
Az orosz elnök meglehetősen ellentmondásos nyilatkozatokat tett, miután sem Kína, sem India nem állt ki a háborús törekvéseik mellett. Beszélt a békeszándékáról, de durván meg is fenyegette Ukrajnát. Vasárnap reggeli háborús összefoglaló.
Benchmark Bod Péter Ákos: Tényleg itt a Nyugat alkonya? A világgazdasági viszonyokat is felrobbantja a háború?
Bod Péter Ákos | 2022. szeptember 16. 05:27
Sokan és sokféleképpen magyarázzák a háború kapcsán történteket, felemlegetve a Nyugat alkonyát és a Kelet előretörését. Kérdés persze, hogy megváltoznak-e a világgazdasági erőviszonyok a háborútól? Bod Péter Ákos szerint nem attól, és csak lassú változások jönnek.
Makro / Külgazdaság Polgári infrastruktúrát támadnak az oroszok az ukrán hadsereg helyett
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 12. 20:12
Miközben az oroszok az elmúlt napokban fejvesztve menekültek az ukrán támadás elől, a válaszcsapásaik során nem katonai, hanem elsősorban polgári célpontokat támadnak. Hétfő esti háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Bajban az oroszok, jelentős területeket szerzett vissza az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 9. 07:03
Immár nem csak a déli fronton, de Harkiv közelében és Donbaszban is sikeres az ukrán ellentámadás, amely során érzékeny veszteségeket szenvedtek el az oroszok. Ráadásul további támogatásokat kap Kijev, ami eldöntheti a háború sorsát. Péntek reggeli összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Óriási bajban lehet Putyin, ha az egyik leggyűlöltebb diktátorral barátkozik
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 06:52
Ha egy nemzetközileg elszigetelt diktátor egy másik, korábban már hasonló sorsra jutott vezetővel barátkozik, az elég erős jelzés, milyen kétségbeesett helyzetben lehet. Ez is kiolvasható Putyin és Észak-Korea közeledéséből.
Makro / Külgazdaság Csak ígérgetnek az oroszok, miközben Európa atomkatasztrófától tart
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 20:21
Az ukrán háborúban a külvilág számára is kifejezetten aggasztó helyzet alakult ki, miután az orosz hadsereg "pajzsnak használja" a zaporizzsjai atomerőművet. Szerencsére eddig nukleáris szennyeződés nem került ki.
Makro / Külgazdaság Komoly aggodalom az ukrán atomerőmű miatt, csapatokat vonna össze az oroszok
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 6. 20:56
A nemzetközi közvéleményt zaporizzsjai atomerőművet ért támadás foglalkoztatta leginkább szombaton. Komoly aggodalmat keltett az esetleges radioaktív szennyezés. Szombat esti háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Európa lenagyobb atomerőműve körül is harcolnak Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 6. 07:39
Tüzérségi találat érte Európa legnagyobb atomerőművét, ami miatt a felek egymást vádolják. Szombat reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ukrán ellentámadás kezd kibontakozni, fájdalmas embervesztesége lehet az oroszoknak – péntek reggeli háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 06:41
Megindult az ukrán ellentámadás, Herszon környékén kisebb településeket el is foglaltak. A nyugati hírszerzési források szerint nem csak az orosz haditechnika semmisül meg, de irtózatos emberveszteséget szenvedett el az agresszor állam.
Makro / Külgazdaság Puytin jobb keze már az Ítélet napjáról beszél
Privátbankár.hu | 2022. július 18. 10:33
Vlagyimir Putyin egyik legfőbb bizalmasa, Dmitrij Medvegyev kemény visszavágást ígért arra az esetre, ha Ukrajna vagy a nyugati szövetségeseik megtámadnák a Krímet.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij komoly takarításba fogott, gázt szeretne az EU – hétfő reggeli háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 18. 06:38
Az ukrán elnök megvált az ország főügyészétől és a biztonsági szolgálatának vezetőjétől is. Az ukrán források szerint újabb durva orosz offenzíva fenyeget. Az Európai Bizottság elnöke Azerbajdzsánból venne földgázt. Hétfő reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Újabb várost rombolnának porig az oroszok, Karácsony Gergelyt is átverték - vasárnap reggeli háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. június 26. 08:22
Szeverodonyeck elfoglalása után most a közeli Liszicsanszk porig rombolása lehet az oroszok célja. Zelenszkij szerint az összes elvesztett települést vissza fogják szerezni. Vélhetőleg orosz hackereknek esett áldozatul több európai nagyváros polgármester, így Karácsony Gergely is. Vasárnap reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Kijev egy kicsit közelebb került Brüsszelhez - háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 19:28
A kimerült orosz és ukrán seregek ugyan folyamatosan pusztítják egymás erőit, ám egyik fél sem képes áttörést elérni a harcok kelet-ukrajnai központjában. Közben Kijev egy lépést tett az EU felé.
Makro / Külgazdaság Szlovénia gyalogsági harcjárműveket küldött Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 16:07
Szlovénia 35 jugoszláv gyártmányú BVP M80A gyalogsági harcjárművet küldött Ukrajnának, és ezek Lengyelországon keresztül már valószínűleg megérkeztek Nyugat-Ukrajnába - közölte a 24ur.com című szlovén hírportál kedden.
Makro / Külgazdaság Oroszország nem vet be nukleáris fegyvert – ígéri a nagykövet
Privátbankár.hu | 2022. május 29. 13:48
Oroszország sem hadszíntéri, sem hadászati nukleáris fegyvereket nem vet be Ukrajnában vagy más országok, köztük Nagy-Britannia ellen - mondta vasárnap Oroszország londoni nagykövete.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij kétségbeesett Donbasz miatt – a háború legfrissebb hírei
Privátbankár.hu | 2022. május 29. 09:35
Az ukrán elnök szerint leírhatatlanul nehéz a helyzet Donbaszban. Közben az oroszok újabb sikerekről számoltak be.
Makro / Külgazdaság A németeknek is sok volt az ex-kancellár oroszbarátsága, kulcskérdés a ukrán gabona szállítása – csütörtöki háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 19:25
Az orosz flotta továbbra is blokád alatt tartja az ukrán kikötőket, ami globális élelmiszerhiánnyal fenyeget. Moszkva azonban csak akkor hajlandó engedni, ha ők is kedvezményeket kapnak. Gerhard Schröder korábbi német kancellár több juttatását megvonták. A csütörtöki hírek összefoglalója.
Makro / Külgazdaság Putyin brutális háborúja alapjaiban rengeti meg ezt a kontinenst
Káncz Csaba | 2022. május 10. 16:23
Az afrikai kontinens három fő dinamika miatt is különösen sebezhető az ukrán háború hatásaival szemben. A háború újrakalibrálja az európai prioritásokat a gazdasági és fejlesztési segélyek tekintetében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin bocsánatot kért, jöhet az újabb szankció - péntek reggeli háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 6. 07:20
A magyar kormány elkezdett felkészülni az energiahordozókat is érintő szankciókra, az ENSZ újabb civileket próbál kimenteni az Azovstal acélgyárból, Putyin bocsánatot kért az izraeli miniszterelnöktől Lavrov korábbi kijelentése miatt. Péntek reggeli összefoglaló a háború legfrissebb híreiről.
Makro / Külgazdaság A NATO fokozatosan háborúba csúszik Oroszországgal
Káncz Csaba | 2022. április 30. 05:39
Washington eltökélt szándéka, hogy megnyerje a háborút, a Putyin-kormánynak pedig eltökélt szándéka, hogy ezt megakadályozza. Nincsen kiút egyik fél számára sem, csak az eszkaláció. Bár Moszkva soha nem támadta meg a NATO területén belüli utánpótlási vonalakat, a jelek arra utalnak, hogy ez a visszafogottság töredezik. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hollandia rendvédelmi tiszteket küld Ukrajnába a háborús bűnök kivizsgálására
Privátbankár.hu | 2022. április 29. 13:21
A holland hadsereg részeként működő, de rendőri jellegű feladatokat is ellátó rendfenntartó erő, a Koninklijke Marechaussee (KMar) több tucat tisztet küld Ukrajnába, hogy segítsék a háborús bűnök kivizsgálását - írta pénteken az NlTimes hírportál.
Makro / Külgazdaság Ez lehet a döntő offenzíva, nem vetnek be atomfegyvert az oroszok - az ukrajnai háború legfontosabb keddi hírei
Privátbankár.hu | 2022. április 19. 18:47
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint nem fognak atomfegyvert bevetni, legalábbis egy interjúban ezt mondta. A most elindult kelet-ukrajnai támadást mindkét fél sorsdöntőnek gondolja.
Makro / Külgazdaság 300 ezer ukrán menekült kapott speciális tartózkodási vízumot Csehországban
Privátbankár.hu | 2022. április 19. 13:53
Mintegy 296 ezer ukrán menekült kapott eddig speciális tartózkodási vízumot Csehországban - közölte kedden a cseh belügyminisztérium a Twitteren. Vít Rakusan belügyminiszter nyilatkozata szerint jelenleg mintegy 310-320 ezer ukrán menekült - többségében nő és gyermek - tartózkodik Csehországban.
Makro / Külgazdaság Közzétették az ellenség veszteségeit, ez gyorsítana Putyin a rubelelszámolásban –az ukrajnai háború hétfői eseményei
Privátbankár.hu | 2022. április 18. 20:04
Az orosz erők nagy hatótávolságú rakétákkal lőtték Lviv városát, amely miatt a település polgármestere népirtásról beszélt. Putyin a teljes külkereskedelmet átállítaná rubelelszámolásúra.
Makro / Külgazdaság Nyugat-Ukrajnát támadták rakétákkal az oroszok, halálos áldozatok is vannak
Privátbankár.hu | 2022. április 18. 11:41
Öt rakétacsapás érte Lvivet, a harcoktól általában viszonylag érintetlen nyugat-ukrajnai nagyvárost, a támadásban hat ember meghalt, nyolc megsebesült - közölték a helyi hatóságok hétfő reggel.
Makro / Külgazdaság Ukrajnába hívták Macront, fegyvereket kér Zelenszkij – a legújabb hírek a háborúról
Privátbankár.hu | 2022. április 18. 07:49
Egy lépéssel közelebb került Ukrajna az EU-csatlakozáshoz, tovább folynak a harcok az országban, összefoglaló a háború legfrissebb információiról.
Pénzügyi szektor Csányi Sándor: egy üzletileg észszerű ajánlat esetén elhagynánk az orosz piacot
Király Béla | 2022. április 13. 14:16
Szerdán tartotta éves közgyűlését az OTP Bank, amelyet követően a bank vezetői sajtótájékoztatón beszéltek a várakozásaikról. Az orosz piacról való kivonulásról üzleti döntést szeretnének hozni Csányi Sándor szerint.
Makro / Külgazdaság Kína békét szeretne Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2022. április 5. 07:56
Kína az ukrajnai háború lezárását célzó béketárgyalások előmozdítására törekszik - mondta el Vang Ji kínai külügyminiszter Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel folytatott telefonos egyeztetése során.
Makro / Külgazdaság A civilek elleni orosz gyilkosságok miatt támadják Putyint -ezek a háború legutóbbi eseményei
Privátbankár.hu | 2022. április 5. 06:56
Az ukrajnai Bucha városában elkövetett gyilkosságok miatt ismét nemzetközi össztűz alá került Oroszország és Putyin. Washington tovább gazdasági szankciók kivetésén dolgozik. Ezek a háború legfrissebb hírei.
Makro / Külgazdaság 4 millió felett az ukrán menekültek száma
Privátbankár.hu | 2022. március 30. 12:11
Több mint négymillióan menekültek el Ukrajnából az orosz offenzíva február 24-i kezdete óta - közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerdán.
Makro / Külgazdaság Trükköznek az oroszok, vagy tényleg ekkora a baj?
Privátbankár.hu | 2022. március 30. 06:48
Az isztambuli béketárgyaláson Oroszország és Ukrajna álláspontja közeledett. Részben erre reagálva jelezték az oroszok, hogy csökkentik a katonai aktivitást Kijev környékén. Összefoglaló a háború legfrissebb fejleményeiről.
Makro / Külgazdaság Kínos: Orbán Viktorék állítását az MNB cáfolja
Király Béla | 2022. március 29. 05:48
A kormány egyik bevett mantrája lett az elmúlt napokban az, amely szerint nem fogják megengedni, hogy a magyar emberek fizessék meg a háború költségeit. Úgy tűnik azonban, hogy a magyar emberek már most is fizetik ezt, erre többek között a jegybank napokban publikált Inflációs jelentése is rávilágított.
Makro / Külgazdaság Az orosz-ukrán háború sötét árnyat vet Iránra
Káncz Csaba | 2022. március 26. 06:14
Az orosz invázió megvédésével az iráni elit egyben igazolást talál saját offenzív regionális fellépésére. A demokráciát követelő iráni csoportok attól tartanak, hogy a Kreml egy esetlegesen kirobbanó iráni rezsim-ellenes tüntetésen az elnyomó apparátust támogatná – akár katonailag –, ahogyan azt Szíriában is tette. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Gyalázatosan teljesítenek az orosz rakéták
Privátbankár.hu | 2022. március 25. 08:18
Miközben az oroszok ukrajnai inváziójában kiemelt fontossága lett volna, hogy a kulcsfontosságú infrastruktúrát rakétákkal megsemmisítsék, ez nem jött össze. Egy friss információ megmagyarázhatja az okot.
Makro / Külgazdaság Joe Biden fenyeget, Orbán Viktor elutasít - a háború legfrissebb történései
Privátbankár.hu | 2022. március 25. 06:49
Az este folyamán is zajlottak az események, mind a harctéren, mind a diplomáciai keretek között. Ezek az elmúlt időszak legfontosabb történései.
Makro / Külgazdaság A forint nagyobb pofont kapott a háború miatt, mint a hrivnya
Bod Péter Ákos | 2022. március 25. 05:38
A háború kitörését követően az ukrán és az orosz államadósságot is azonnal leminősítették. Azonban nem csak a harcban álló két ország gazdasága futott aknára, de számos térségbeli ország komoly nehézséggel szembesült. Így például a magyar gazdaság is, hiszen, míg az ukrán fizetőeszköz viszonylag stabil maradt, addig a forint fájó mélyrepülésbe kezdett. Bod Péter Ákos írásában a háború gazdasági következményeit vizsgálja.
Makro / Külgazdaság A német kancellár nem akar szankciókat az energiaszektorban
Privátbankár.hu | 2022. március 22. 19:03
Németország továbbra is elutasítja az Oroszország ellen az ukrajnai háború miatt bevezetett büntetőintézkedések kiterjesztését az energiaszektorra - tette világossá Olaf Scholz kancellár kedden.
Makro / Külgazdaság A magyar gazdaság sem ússza meg a háború következményeit
Privátbankár.hu | 2022. március 22. 12:36
Az ukrán háború számos gazdasági hatással is jár, amelyek érinteni fogják Magyarországot is. Az eltűnő orosz és ukrán turisták a tavalyi GDP növekedés egyik motorjára, a turizmusra hathat negatívan, mondta el a Trend FM Reggeli monitor című műsorában kollégánk, Király Béla.
Makro / Külgazdaság Nagyon sok ártatlan civil esik áldozatul az orosz erőszaknak
Privátbankár.hu | 2022. március 20. 20:14
Az oroszok próbálnak mindent porig rombolni, a támadások során így nagyon sok polgári áldozat volt. Nem véletlen, hogy aki tud, elhagyja Ukrajnát, így napról-napra egyre több a menekült. Ez történt vasárnap az ukrán háborúban.
Makro / Külgazdaság Az oroszok már majdnem minden háborús bűnt elkövettek
Privátbankár.hu | 2022. március 20. 19:12
Oroszország már majdnem minden háborús bűnt elkövetett ukrajnai háborújában, amelyet az emberiség valaha megtapasztalt, a helyzet az országban napról-napra súlyosabb - jelentette ki az ukrán miniszterelnök európai és euro-atlanti integrációért felelős helyettese vasárnap a Sky News brit hírtévének nyilatkozva.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG