3p
A nemzetközi közvéleményt zaporizzsjai atomerőművet ért támadás foglalkoztatta leginkább szombaton. Komoly aggodalmat keltett az esetleges radioaktív szennyezés. Szombat esti háborús összefoglaló.

Ahogy arról reggeli összefoglalónkban hírt adtunk, rakétatámadás érte Európa legnagyobb atomerőművét. Az ügy kapcsán az oroszok és az ukránok egymás felelősségét firtatták. Mindenesetre a nemzetközi jog szerint – amelyet persze az invázióval az oroszok páros lábbal rúgtak fel – az atomerő közelében sem szabadna tartózkodnia az orosz katonáknak. Nem véletlen, hogy az EU elítélte Oroszországnak a zaporizzsjai atomerőművel kapcsolatos lépéseit. Az ukrán állami atomenergia-vállalat, az Energoatom az erőművet „komoly kockázatnak” minősítette.

A Donyeck melletti, hírhedt fogolytáborban, Olenivkában több tucat ukrán katonát égettek halálra, míg sokakat kínzásnak vetnek alá, állította a brit Observer című lapnak Anna Vorosheva, akit egy ideig ebben a börtönben tartottak fogva. Mint ismert, a fogolytábort ért támadás folytán 50-nél többen haltak meg. Ugyanakkor itt sem egyértelmű, hogy ki volt ezért a felelős.

Szombaton lemondott Okszana Pokalcsuk, az Amnesty International ukrajnai irodájának vezetője. Döntésének előzménye, hogy közzétettek egy jelentést, amely szerint Ukrajna civileket veszélyeztet azzal, hogy katonai támaszpontokat hoz létre lakónegyedekben. Tett mindezta a jogvédő szervezet azt követően, hogy az eredeti jelentésre a kijevi vezetés dühös választ adott. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bírálta az Amnesty-t a csütörtökön közzétett jelentés miatt, mondván, hogy a jogvédő szervezet érthetetlen módon tesz egyenlőség jelet Ukrajna, mint az agresszió áldozata és az orosz megszállók között. Az Amnesty International szombaton megerősítette, hogy bár elítéli az orosz inváziót, a kiadott jelentés alapját kiterjedt bizonyítékgyűjtés előzte meg. Azt is jelezték, hogy a jogsértések többségét oroszok követték el a háborúban, de ha Ukrán részről észlelnek ilyeneket, azt is közzéteszik.

Oroszország csapatokat gyűjt Dél-Ukrajnában, de a felépítés célja még nem világos – figyelmeztetett a brit hírszerzés. A védelmi minisztérium szerint az orosz erők új támadásra készülhetnek, vagy csupán Ukrajna ellentámadására számítanak.

A Meta (Facebook) eltávolítottak egy oroszországi szentpétervári trollfarm által üzemeltetett Instagram-fiókok hálózatát. Ennek keretében 45 Facebook- és 1037 Instagram-fiókot töröltek.

Az oroszbarát erők az ukrajnai Luhanszk régió oroszok által megszállt városaiban humanitárius segély segítségével próbálják rávenni a lakosokat, hogy személyes adatokat adjanak meg, hogy részt vegyenek az Oroszországhoz való csatlakozásról szóló népszavazáson.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Csakis Orbán Viktor utasíthatta Novák Katalint a kegyelem megadására - véli Lengyel László
Csabai Károly | 2024. március 2. 17:58
Bár a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatóját a róla készült internetes szócikk közgazdászként jellemzi, a Klasszis Klub február 28-ai adásában vele folytatott beszélgetésben a legkevesebb szó a gazdaságról esett. Elvitte ugyanis a fókuszt a rendszerváltás utáni legnagyobb botrány, mely Novák Katalin köztársasági elnök lemondásához vezetett. Ha nem látta, vagy szeretné újra megnézni, itt és most megteheti.
Makro / Külgazdaság Virágok Navalnij sírján, balhé Németországban
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 17:34
Szombati háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Áll a bál Németországban, Olaf Scholz is vizsgálódna az oroszok által nyilvánosságra hozott hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:47
Az is problémás, amiről a német főtisztek beszéltek, de a legnagyobb kérdés az, hogyan kerülhetett Moszkvába egy ilyen felvétel.
Makro / Külgazdaság Megvan Ursula von der Leyen új kihívója, aki véget vetne a megszorításoknak
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:28
Az Európai Szocialista Párt egyhangúlag választott jelöltet az Európai Bizottság élére.
Makro / Külgazdaság Amerikai gépek zúgtak Gáza felett - videóval
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:14
Le is dobtak valamit.
Makro / Külgazdaság Háromhónapos gyereket is ölt egy orosz drón
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 15:23
Négy halott, nyolc sebesült Odesszában.
Makro / Külgazdaság Mi az: a lengyelek már a zsebükben érzik, a magyarok csak vágynak rá?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:58
Megdöbbentő a különbség a lengyel és a magyar fogyasztói bizalmi index között, adja magát egy magyarázat.
Makro / Külgazdaság Lépett a parlament, már csak egy aláírás hiányzik a svéd NATO-csatlakozáshoz - de kié?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:02
Felterjesztették jóváhagyásra a törvényt, most a Sándor-palotában parkol.
Makro / Külgazdaság Robbanás Szentpéterváron: hallgat az orosz védelmi minisztérium
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 11:53
Egy lakóházban történt robbanás, az egyik hírügynökség dróntámadásról írt, Szergej Sojguék eddig nem kommentálták az esetet.
Makro / Külgazdaság Szerzett magának néhány hét haladékot Joe Biden
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 11:11
Aláírta az amerikai elnök a törvényt, amellyel elkerülhető a kormányzat leállása - egy ideig.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG