3p

Összefoglalónk az orosz-ukrán háború 162. napjáról.

  • Ukrajna szerint orosz lövedékek eltalálták a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjai atomerőmű egyik távvezetékét. Az Energoatom, az ukrán állami atomenergetikai vállalat közölte, hogy az erőmű egyik nagyfeszültségű távvezetékét pénteken orosz lövések érték, de az erőmű továbbra is működik, és nem észleltek radioaktív kibocsátást. Az üzem orosz ellenőrzés alatt álló területen van. A nyilatkozat röviddel azután érkezett, hogy a megszállt ukrajnai Enerhodar város orosz fennhatóság alatt álló közigazgatása közölte, hogy az erőműben lévő elektromos vezetékeket ukrán csapás rongálta meg.
  • Recep Tayyip Erdoğan török és Vlagyimir Putyin orosz elnök ma Szocsiban találkozott. A zárt ajtók mögött tartott egyeztetés után Erdogan azt mondta, a megbeszélés gyümölcsöző volt, a Reuters hírügynökség szerint Putyinnal megvitatták a szíriai és ukrajnai helyzetet.

  • Újabb három gabonaszállító hajó indult el a Fekete-tenger parti Odessza és a szomszédos Csornomorszk kikötőjéből - jelentette be Olekszandr Kubrakov infrastruktúráért felelős ukrán miniszter a Telegram-csatornáján. A hajók 57 ezer tonna kukoricát szállítanak, először Isztambulban állnak meg átvizsgálásra, majd Nagy-Britannia és Írország felé viszik tovább rakományukat. 

  • Közben Ukrajna első mezőgazdasági miniszterhelyettese azt közölte, hogy Ukrajna tengeri kikötőiből szeptemberben megkezdheti az idei termésből származó búza exportját. Ukrajna reméli, hogy néhány hónapon belül az augusztusban várt 1 millió tonnáról havi 3-3,5 millió tonnára növelheti a gabonaszállítmányok mennyiségét.
  • Nemkívánatos személynek nyilvánított az orosz külügyminisztérium tizennégy bolgár diplomatát, akiket kiutasítanak az országból. A moszkvai tárca közlése szerint az intézkedést a bolgár fél korábbi "teljességgel indokolatlan" lépése indokolja. Június végén Bulgária bejelentette, hogy kiutasít hetven orosz diplomatát és nagykövetségi dolgozót. Oroszország azt is kifogásolta, hogy Bulgária július végén bejelentette, ideiglenesen bezárja konzulátusát Jekatyerinburgban, és az orosz fél hasonló lépését várja el a Rusze városában működő főkonzulátust illetően.
  • Az Amnesty International kijelentette, hogy kitart azon vádja mellett, miszerint Ukrajna veszélyezteti a civileket azzal, hogy az orosz erőkkel szemben katonai támaszpontokat hoz létre lakott területeken. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bírálta az Amnesty-t a csütörtökön közzétett jelentés miatt, mondván, hogy a jogvédő szervezet hamis egyenlőségjelet tesz Ukrajna mint az agresszió áldozata és az orosz megszállók közé.

  • Hazaárulás gyanújával letartóztattak egy vezető orosz hiperszonikus szakértőt - jelentette pénteken az állami irányítású TASZSZ hírügynökség. Andrej Shipljuk a Novoszibirszki Elméleti és Alkalmazott Mechanikai Intézet hiperszonikus laboratóriumát vezeti az intézet honlapja szerint, és az elmúlt években a hiperszonikus rakétarendszerek fejlesztését támogató kutatásokat koordinálta - írja a Reuters.
  • Oroszország az év végéig megtiltotta az úgynevezett "barátságtalan országok" befektetőinek, hogy bizonyos stratégiai jelentőségű vállalatok részvényeit eladják - derült ki a Vlagyimir Putyin által pénteken aláírt elnöki rendeletből. A tilalom az Oroszország távol-keleti részén található Szahalin-1 olaj- és gázipari fejlesztési projektben való részesedésekre is vonatkozik. 

(via Guardian, MTI)

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis kinek kéne kifizetnie a klímaváltozás okozta károkat?
Kollár Dóra | 2024. április 14. 17:37
Mostanra nem lehet az éghajlatváltozást figyelmen kívül hagyni, hiszen például a Csendes-óceán alacsonyan fekvő területein mindennapi valósággá vált – arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy a világ ingatlanjainak jelentős százalékát fenyegeti, akár ott is, ahol nem is gondolnánk rá.
Makro / Külgazdaság Német autóipari cégek ellenzik az uniós védővámokat Kínával szemben
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 12:15
A VDA szerint a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártanának.
Makro / Külgazdaság Évente harmadával nő a globális akkumulátorpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:09
A kínai gyártók már Európára összpontosítanak, írja a Roland Berger tanácsadó cég.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton a héten lenyomja a benzinárat?
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 09:31
A nyomásgyakorlás növekedésétől tartanak a piaci szereplők.
Makro / Külgazdaság Borulátóak a német vállalatok
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:50
Nem számítanak a gazdasági helyzet javulására az idén.
Makro / Külgazdaság Hiányoznak az uniós pénzek az építőiparban és a megszorítások is ártanak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:07
Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.
Makro / Külgazdaság Berlinből üzentek Budapestre: ilyen alacsony is lehet az infláció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 13:23
Közel hároméves mélypontra lassult a német pénzromlás márciusban.
Makro / Külgazdaság Az EU pénzéből: Ungvárig utazhatunk majd európai nyomtávon
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:52
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április 11-i Kárpátalján tett munkalátogatása során megkezdődött a Csap–Ungvár európai nyomtávú vasútvonalnak az építése.
Makro / Külgazdaság A románok már a 2,5 százalékot célozták, de közbeszólt a pénzhiány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:34
A magas infláció és külső problémák miatt Romániának nem sikerült katonai kiadásait a GDP 2,5 százalékára feltornáznia a tavalyi évben.
Makro / Külgazdaság Keresleti problémák tükröződnek a februári építőipari számokban
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:01
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG