<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A kimerült orosz és ukrán seregek ugyan folyamatosan pusztítják egymás erőit, ám egyik fél sem képes áttörést elérni a harcok kelet-ukrajnai központjában. Közben Kijev egy lépést tett az EU felé.

Az ukrán katonák helyzete a kelet-Donbászban „rendkívül nehéz” – mondta a luhanszki régió kormányzója. A feltételezések szerint mintegy 568 civil rejtőzik a szeverodonyecki Azot vegyi üzemben, miközben felerősödtek az orosz támadások, és újult erővel próbálják meghódítani Szeverodonyeck és Liszicsanszk városokat. Egy lépést tettek az orosz csapatok, hiszen ellenőrzésük alá vonták a frontvonalban fekvő Toshkivka falut a Donbász régióban, ami az említett két nagyobb település közelében található. A szeverodonyecki kerületi katonai adminisztráció vezetője, Roman Vlasenko kijelentette, hogy a falu hétfő óta nem áll ukrán ellenőrzés alatt, és hozzátette, hogy a Donbaszért folyó csata továbbra is nyitott.

Ukrán katonák M777 ágyúval készülnek lőni az orosz erőket a kelet-ukrajnai Donyecki területen. Fotó: MTI/EPAUkrán katonák M777 ágyúval készülnek lőni az orosz erőket a kelet-ukrajnai Donyecki területen. Fotó: MTI/EPA

Egy oroszbarát tisztségviselő szerint egy olajkúthoz közelít az a tűz, amely azután tört ki, hogy az ukrán erők állítólag olajfúrótornyokat támadtak meg a Fekete-tengeren a Krím partjainál. Három ember megsebesült, hét ember pedig eltűnt. Az annektált Krím oroszok által támogatott vezetője, Szergej Akszjonov Kijevet tette felelőssé a támadásért.

Oroszország azt követelte Litvániától, hogy haladéktalanul szüntesse meg az EU szankciós listáján szereplő áruk tranzitjának tilalmát a területén keresztül az oroszországi kalinyingrádi exklávéba. Nyikolaj Patrusev, az Orosz Föderáció Biztonsági Tanácsának titkára szerint a tilalom következményei „komoly negatív hatással lesznek Litvánia lakosságára”.

A Kreml közölte, hogy két elfogott amerikai önkéntesre nem vonatkoznak a genfi egyezmények, és halálbüntetésre számíthatnak. Az orosz média azt állította, hogy az Ukrajnában eltűnt három amerikai önkéntes közül kettőt elfogtak és az oroszbarát szeparatista erők tartják fogva. A Kreml azonban cáfolta, hogy tudta volna a két férfi tartózkodási helyét.

Őrizetbe vettek egy magas rangú ukrán kormánytisztviselőt és egy cégvezetőt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy egy feltételezett orosz kémhálózat részei - közölte az ukrán biztonsági szolgálat (SBU). Azt állították, hogy a pár „különböző hírszerzési információkat továbbított az ellenségnek: a védelmi képességünk állapotától az államhatárnál történt intézkedésekig és az ukrán rendfenntartók személyes adataiig”.

Az európai országok egységesen támogatják Ukrajna EU-tagjelölti státuszának megadását – mondta Luxemburg külügyminisztere. Jean Asselborn azt mondta újságíróknak: „Azon dolgozunk, hogy megmutassuk Putyinnak, Ukrajna Európához tartozik, és meg fogjuk védeni azokat az értékeket is, amelyekért Ukrajna is kiáll.”

A brit kormány "eltökélt" további szankciók bevezetésére Oroszországgal szemben, és ezt folytatja mindaddig, amíg Moszkva teljesen ki nem vonul Ukrajnából - mondta Liz Truss brit külügyminiszter. Az politikus arról beszélt, hogy szerdán Törökországba utazik. A látogatás célja, hogy megoldást találjanak az ukrán gabona Odesszából való elszállítására. (Forrás: Guardian)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A vártnál jobb állapotban az orosz gazdaság – további kamatcsökkentés várható
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 17:35
Az orosz jegybank folytathatja kamatcsökkentését, hogy enyhítse az idei gazdasági visszaesést, erre pedig az ad teret, hogy az infláció alacsonyabb lesz, mint korábban várták, míg a gazdasági visszaesés enyhébb.
Makro / Külgazdaság Putyin történelmi küldetése – az orosz vér szava
Káncz Csaba | 2022. június 30. 17:12
Az Ukrajna elleni háborúval Oroszország „szlavofil” irányvonala messianisztikus vonásokat öltött. A harcias orosz nacionalizmusnak a magja az Izborszk Klubban, egy formálisan független kutatóintézetben rejlik, amely mára kiterjesztette befolyását Oroszország politikai és kulturális szférájára. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Esik az amerikai földgáz ára, mert kevesebbet küldenek exportra
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 15:26
Az amerikai földgáz ára csökkenésnek indult, elsősorban azért, mert a Freeport LNG-exportőr leállása miatt több marad a helyi szolgáltatóknak. Ez azonban rossz hír Európának.
Makro / Külgazdaság NATO-csúcs: a madridi döntések biztosítják, hogy a szövetség tovább őrizze a békét
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 14:33
A madridi NATO-csúcstalálkozón meghozott döntések biztosítják, hogy az észak-atlanti szövetség tovább őrizze a békét területén, és elkerülje a konfliktusokat - hangsúlyozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön a spanyol fővárosban rendezett kétnapos állam- és kormányfői találkozó eredményeit ismertetve.
Makro / Külgazdaság Akinek gyenge a szíve, ne menjen vásárolni a következő hónapokban
Király Béla | 2022. június 30. 14:18
Az MNB csütörtökön mutatta be a friss Inflációs jelentést. Ebből kiderült, hogy a drágulás az ősz folyamán fog tetőzni addig fájdalmas tapasztalatokkal jár majd a vásárlás. Különösen az élelmiszerek esetén, hiszen ott továbbra is 20 százalék feletti lehet az áremelkedés.
Makro / Külgazdaság Oroszország elhagyta a Kígyó-szigetet – stratégiai győzelem Ukrajna számára
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 13:52
Az orosz erők csütörtökön elhagyták a Kígyó-sziget stratégiai jelentőségű fekete-tengeri előretolt helyőrséget, ami Ukrajna számára jelentős győzelmet jelent, és enyhítheti a gabonaexport orosz blokádját, amely a globális éhínség súlyosbodásával fenyegetett.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Világgazdaság – élt 53 évet
Wéber Balázs | 2022. június 30. 12:51
Újabb ikonikus laptól búcsúzunk.
Makro / Külgazdaság Az ukrán menekültek miatt ugrott meg a német munkanélküliség
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 11:21
Németországban megugrott a munkanélküliek száma és a munkanélküliségi ráta júniusban az előző hónaphoz képest elsősorban amiatt, hogy az Ukrajnából menekülőket nagy számban regisztrálták a munkakereső szolgálatnál.
Makro / Külgazdaság Egyre csak fogy a magyar - májusban egy kicsit javult a helyzet
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 09:55
Eddig nem alakultak valami fényesen a demográfiai folyamatok Magyarországon 2022-ben, a májusi születési, halálozási és házasságkötési számok viszont hoznak némi derűt a borúra.
Makro / Külgazdaság Megint kamatot emeltek Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2022. június 30. 09:31
Ebben azonban ezúttal nincs semmi meglepő, mivel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke már két nappal korábban kilátásba helyezte, hogy az alapkamat szintjére húzzák fel az egyhetes betéti kamatot.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG