<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Washington eltökélt szándéka, hogy megnyerje a háborút, a Putyin-kormánynak pedig eltökélt szándéka, hogy ezt megakadályozza. Nincsen kiút egyik fél számára sem, csak az eszkaláció. Bár Moszkva soha nem támadta meg a NATO területén belüli utánpótlási vonalakat, a jelek arra utalnak, hogy ez a visszafogottság töredezik. Káncz Csaba jegyzete.

Március közepén Joe Biden amerikai elnök többször is kijelentette, hogy nem engedi meg a közvetlen konfliktust az Egyesült Államok és Oroszország között, mert „az a harmadik világháborút jelentené”. Ehhez képest ma már leszögezhető, hogy a szomszédunkban zajló biztonságpolitikai válság nem kizárólag - sőt főleg nem - Ukrajnáról szól, hanem általános konfrontációvá alakult át Oroszország és a Nyugat között.  

Világos szavak hangzanak el

Ben Hodges, az amerikai hadsereg európai parancsnoka április 17-én kijelentette, hogy az Egyesült Államok célja a konfliktusban Oroszország „gerincének megtörése”. Mark Milley, az Egyesült Államok vezérkari főnökeinek egyesített bizottságának elnöke kedden Ramsteinben a NATO-tagállamok katonai vezetői előtt figyelmeztetett, hogy az idő nem Ukrajnának dolgozik. „A mostani küzdelem kimenetele a teremben tartózkodóktól függ.” Ez bizony egyértelmű kijelentés arra vonatkozóan, hogy a NATO maga is háborúban áll Oroszországgal.

Miután Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a héten leszögezte, hogy az Egyesült Államok meg akarja „gyengíteni” Oroszországot, és hogy az USA már „harcban” áll az országgal, Putyin elnök az eddigi legnyíltabb fenyegetést tette. "Ha valaki úgy dönt, hogy kívülről beavatkozik a folyamatban lévő eseményekbe, és elfogadhatatlan stratégiai fenyegetést hoz létre számunkra, tudnia kell, hogy a közelgő csapásokra gyors és villámgyors lesz a válaszunk" - mondta Putyin szerdán az orosz törvényhozóknak.

Putyin atomfegyvert is bevetne? Fotó: MTI/EPA/Pool/AP/Alekszandr ZemljanyicsenkoPutyin atomfegyvert is bevetne? Fotó: MTI/EPA/Pool/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko

"Minden eszközünk megvan ehhez - olyanok, amelyekkel senki sem dicsekedhet. És nem fogunk dicsekedni. Szükség esetén felhasználjuk őket. És azt akarom, hogy ezt mindenki tudja. Ezzel kapcsolatban már minden döntést meghoztunk."

Az eszkaláció útja

Az Egyesült Államok tehát világossá tette, hogy célja Oroszország alapjainak szétzilálása és kormányának megdöntése. Washington eltökélt szándéka, hogy megnyerje a háborút, a Putyin-kormánynak pedig eltökélt szándéka, hogy ezt megakadályozza. Nincs kiút tehát egyik fél számára sem, csak az eszkaláció.

Ahogyan azt az Air Force Magazine megjegyzi: a háború első heteiben létező, az eszkaláló fegyvereket célzó korlátozás, úgy tűnik, hogy „elolvadt”. Az a látszat, hogy az USA és a NATO nem áll háborúban Oroszországgal, szintén „elolvadt”.

A vezető lap elemzése

A New York Times riporterei, David E. Sanger és Steven Erlanger a háború kiszélesedését kommentálva jelentettek meg egy cikket az alábbi címmel: "Növekszik az aggodalom, hogy az ukrajnai háború átcsap a határokon."

Következtetésük: „Biden elnök és a nyugati szövetségesek kilenc hete hangsúlyozzák, hogy Ukrajnában kell tartani az Ukrajnáért folytatott háborút. Washingtonban és az európai fővárosokban azonban terjed a félelem, hogy a konfliktus hamarosan szélesebb körű háborúvá fajulhat – átterjedhet a szomszédos államokra, a kibertérre és a NATO-országokra - amelyek hirtelen az orosz gáz lezárásával néznek szembe. Hosszú távon egy ilyen terjeszkedés közvetlenebb konfliktussá fajulhat Washington és Moszkva között…”

A két szerző így folytatja: "Seth G. Jones, aki a washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjában az Európai Biztonsági Programot irányítja, szerdán azt mondta, hogy "egy kiszélesedő háborúnak jelenleg komoly a veszélye. Az orosz áldozatok száma folyamatosan nő, és az Egyesült Államok elkötelezett amellett, hogy erősebb és fejlettebb fegyverrendszereket szállítson, amelyek ezeket a veszteségeket okozzák" - mondja Jones.

Előbb-utóbb – teszi hozzá –, az orosz katonai hírszerző szolgálat elkezdheti megcélozni ezeket a fegyverszállítmányokat a NATO határain belül. Sanger és Erlanger arra figyelmeztet, hogy bár Oroszország „soha nem támadta meg… a NATO területén belüli utánpótlási vonalakat, a jelek arra utalnak, hogy ez a visszafogottság töredezik."

Hírszerzési információk

Az NBC eközben arról számolt be, hogy az Egyesült Államok célponti hírszerzési információkat bocsátott rendelkezésre, amelyek lehetővé tették az ukránok számára, hogy lelőjenek egy orosz csapatszállítót Kijev felett, több mint 100 orosz katona halálát okozva a fedélzeten.

Természetesen nem ez az egyetlen példa az Egyesült Államok és Ukrajna közötti úgynevezett hírszerzési partnerségre. Ez szerves részét képezi annak az intenzív amerikai erőfeszítésnek, hogy megsegítse Ukrajnát és lépre csalja az oroszokat – tovább növelve a politikai feszültséget Moszkvában.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hatalmasat ment ma a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 17:37
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1678,10 pontos, 4,02 százalékos emelkedéssel, 43 457,58 ponton zárt hétfőn.
Makro / Külgazdaság Ki a fene gyújtogat Oroszországban? És hogyan? És miért?
Litván Dániel | 2022. május 23. 17:22
Hétvégén megint egy fontos katonai kutatóintézet lángolt Oroszországban. Ez már a sokadik ilyen rejtélyes tűzeset, és még mindig csak feltételezések vannak arról, ki lehet a felelős értük. Összeszedtük a lehetőségeket.
Makro / Külgazdaság Merészet lépett Varsó, kérdésessé vált az orosz gáz tranzitja
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 17:16
Varsó felmondta az Oroszországot Európával összekötő gázvezetéken történő gáztranzitról szóló szerződést. A Kreml szerint megjósolhatatlan, hogy mi lesz az orosz gáz tranzitjával ezen a gázvezetéken keresztül.
Makro / Külgazdaság A nap képe: a vakmerő diplomata, aki ujjat húzott Putyinnal
Wéber Balázs | 2022. május 23. 16:39
Lemondott, mert szégyenli magát a háború miatt. De vajon túléli-e?
Makro / Külgazdaság Biden elnök Tokióban – drámai mozgások Ázsiában is
Káncz Csaba | 2022. május 23. 15:37
Ma Ausztrália, India és az Egyesült Államok nemzeti vezetői Tokióba érkeznek a negyedik Quad Vezetők Csúcstalálkozójára. Kína idegesen figyeli a találkozók gyakoriságát – mindössze 14 hónap alatt a vezetők már 4 alkalommal egyeztettek. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Már a 2022-es előirányzat több mint 80 százalékánál jár az államháztartási hiány
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 12:16
Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszere 326,2 milliárd forint hiánnyal zárt áprilisban.
Makro / Külgazdaság Joe Biden beszólt: Kína most tényleg kiakadhat?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 11:06
Az Ázsiában tartózkodó amerikai elnök nem is annyira finoman üzent Kínának.
Makro / Külgazdaság Jön egy kis csökkenés a gázolaj piaci áránál
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 10:51
Az üzemanyagok egyik felét érinti a csökkenés. 
Makro / Külgazdaság Olajembargó: a németek sem várnának Magyarországra?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 10:06
Az embargót így is, úgy is be kell vezetni – legalábbis a német alkancellár szavai erre utalnak.
Makro / Külgazdaság Ukrán-lengyel vasúttársasággal menthetik ki az Ukrajnában ragadt gabonahegyeket?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 09:05
A lengyel elnök, Andrzej Duda Kijevben járt tegnap, a tárgyalás azonban gazdasági szempontból még érdekesebb volt, mint politikailag.
hírlevél
Ingatlantájoló