<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A magyar kormány elkezdett felkészülni az energiahordozókat is érintő szankciókra, az ENSZ újabb civileket próbál kimenteni az Azovstal acélgyárból, Putyin bocsánatot kért az izraeli miniszterelnöktől Lavrov korábbi kijelentése miatt. Péntek reggeli összefoglaló a háború legfrissebb híreiről.

Az ENSZ újabb műveletet indított, amelynek célja a civilek evakuálására a mariupoli Azovstal acélgyárból, közölte Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius vezetője. António Guterres, az ENSZ főtitkára a mariupoli háborús övezetet „pokoli tájnak” minősítette. Az ENSZ és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága az elmúlt héten két akció során eddig közel 500 civilnek segített elmenekülni a déli kikötőváros acélgyár területéről.

Egy ukrán parancsnok azt mondta, hogy a súlyos és véres harcok folytatódnak Azovstalnál, Oroszország pedig megsértette a tűzszünetre tett ígéretét, és nem engedélyezte a civilek evakuálását. Szvjatoszlav Palamar, a helyszínt védő Azov-ezred parancsnoka a Telegramon egy videóban kijelentette: „Az oroszok megszegték a fegyverszünet ígéretét, és nem engedték evakuálni azokat a civileket, akik továbbra is az erőmű alagsorában rejtőznek az ágyúzások elől. Palamar korábban segítségért könyörgött a „borzasztó kínok között haldokló sebesült katonákért”, valamint az üzemben rekedt civilek evakuálásáért.

Az Egyesült Államok olyan hírszerzési információkat szolgáltatott, amelyek segítettek Ukrajnának elsüllyeszteni a Moszkva orosz hadihajót – számolt be több amerikai lap. A beszámolók szerint Ukrajna információkat kért az Egyesült Államoktól egy Fekete-tengeren közlekedő hajóról, amelyet meg is kaptak, az amerikaiak azonosították a Moszkva cirkáló helyét. Az ukrán hadsereg ezt követően vette célba a hajót és okozott olyan károkat rakétatámadással, amely a hadihajó elsüllyedését okozta.

Izrael szerint Putyin bocsánatot kért, miután külügyminisztere azt mondta, hogy Adolf Hitler náci vezetőben "zsidó vér van". Erről az izraeli miniszterelnök számolt be, ugyanakkor a Kreml tudósításában nem tett említést bocsánatkérésről. Szergej Lavrov korábban azzal próbálta igazolni, hogy Ukrajna (annak zsidő származású elnöke ellenére) „nácik gyülekezete”, hogy arról beszélt, Hitlerben is csörgedezett zsidó vér.

Oroszország kulcsfontosságú szövetségese, Alekszandr Lukasenko tekintélyelvű fehérorosz vezető jelezte, hogy az ukrajnai háború nem a tervek szerint alakult. Azt mondta az AP hírügynökségnek, hogy a művelet "elhúzódott".

Az EU közel áll ahhoz, hogy megállapodjon az Oroszország elleni szankciók hatodik fordulójáról – mondta a blokk külpolitikai főképviselője. Az EU Bizottsága szerdán javasolta az orosz olajimport teljes megszüntetését. Mint ismert, Magyarország annak ellenére is ellenzi a szankciókat, hogy a sajtóbeszámolók szerint komoly mentességet élvezne ezek alól. Ugyanakkor jelzésértékű, hogy Orbán Viktor csütörtök délután összehívta az energiaellátás kapcsán érintett politikai és gazdasági vezetőket.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Stratégiai győzelem Ukrajna számára – Oroszország feladta a Kígyó-szigetet – Esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 20:07
Összefoglaló az ukrajnai háború 127. napjának eseményeiről.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton: kétszámjegyű infláció és recesszió fenyeget
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 19:19
Ma már jobban kell tartani a recessziótól, mint az inflációtól – hangsúlyozta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium által szervezett csütörtök esti előadáson. A fejlett világban szerinte biztos eljön a recesszió, Magyarországon még nem biztos. Azt is elmondta, hogy az árstopok nem jók, azokból ki kell jönni, de nem mondta meg, hogy mikor. Az árstop-rendszer a jelenlegi tervek szerint október 1-jéig él.
Makro / Külgazdaság A vártnál jobb állapotban az orosz gazdaság – további kamatcsökkentés várható
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 17:35
Az orosz jegybank folytathatja kamatcsökkentését, hogy enyhítse az idei gazdasági visszaesést, erre pedig az ad teret, hogy az infláció alacsonyabb lesz, mint korábban várták, míg a gazdasági visszaesés enyhébb.
Makro / Külgazdaság Putyin történelmi küldetése – az orosz vér szava
Káncz Csaba | 2022. június 30. 17:12
Az Ukrajna elleni háborúval Oroszország „szlavofil” irányvonala messianisztikus vonásokat öltött. A harcias orosz nacionalizmusnak a magja az Izborszk Klubban, egy formálisan független kutatóintézetben rejlik, amely mára kiterjesztette befolyását Oroszország politikai és kulturális szférájára. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Esik az amerikai földgáz ára, mert kevesebbet küldenek exportra
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 15:26
Az amerikai földgáz ára csökkenésnek indult, elsősorban azért, mert a Freeport LNG-exportőr leállása miatt több marad a helyi szolgáltatóknak. Ez azonban rossz hír Európának.
Makro / Külgazdaság NATO-csúcs: a madridi döntések biztosítják, hogy a szövetség tovább őrizze a békét
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 14:33
A madridi NATO-csúcstalálkozón meghozott döntések biztosítják, hogy az észak-atlanti szövetség tovább őrizze a békét területén, és elkerülje a konfliktusokat - hangsúlyozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön a spanyol fővárosban rendezett kétnapos állam- és kormányfői találkozó eredményeit ismertetve.
Makro / Külgazdaság Akinek gyenge a szíve, ne menjen vásárolni a következő hónapokban
Király Béla | 2022. június 30. 14:18
Az MNB csütörtökön mutatta be a friss Inflációs jelentést. Ebből kiderült, hogy a drágulás az ősz folyamán fog tetőzni addig fájdalmas tapasztalatokkal jár majd a vásárlás. Különösen az élelmiszerek esetén, hiszen ott továbbra is 20 százalék feletti lehet az áremelkedés.
Makro / Külgazdaság Oroszország feladta a Kígyó-szigetet – stratégiai győzelem Ukrajna számára
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 13:52
Az orosz erők csütörtökön feladták a Kígyó-szigetet, a stratégiai jelentőségű fekete-tengeri előretolt helyőrséget, ami Ukrajna számára jelentős győzelmet jelent, és enyhítheti a gabonaexport orosz blokádját, amely a globális éhínség súlyosbodásával fenyegetett.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Világgazdaság – élt 53 évet
Wéber Balázs | 2022. június 30. 12:51
Újabb ikonikus laptól búcsúzunk.
Makro / Külgazdaság Az ukrán menekültek miatt ugrott meg a német munkanélküliség
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 11:21
Németországban megugrott a munkanélküliek száma és a munkanélküliségi ráta júniusban az előző hónaphoz képest elsősorban amiatt, hogy az Ukrajnából menekülőket nagy számban regisztrálták a munkakereső szolgálatnál.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG