<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ha egy nemzetközileg elszigetelt diktátor egy másik, korábban már hasonló sorsra jutott vezetővel barátkozik, az elég erős jelzés, milyen kétségbeesett helyzetben lehet. Ez is kiolvasható Putyin és Észak-Korea közeledéséből.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Oroszország és Észak-Korea kiterjeszti kétoldalú kapcsolatait – jelentette hétfőn Phenjan állami sajtó. Putyin azt mondta Kim Dzsongun észak-koreai vezetőnek, hogy a két ország „közös erőfeszítésekkel bővíti átfogó és konstruktív kétoldalú kapcsolatait” – jelentette hétfőn a phenjani állami média. Putyin Kimnek írt, Észak-Korea felszabadításának napjára írt levelében kijelentette, hogy a kapcsolatok szorosabbra fűzése mindkét ország érdekét szolgálná, és hozzájárulna a Koreai-félsziget és az északkelet-ázsiai térség biztonságának és stabilitásának megerősítéséhez - közölte a KCNA észak-koreai hírügynökség.

Nincs könnyű helyzetben az orosz elnök, bár mindezt csak magának köszönheti. Fotó: kremlin.ruNincs könnyű helyzetben az orosz elnök, bár mindezt csak magának köszönheti. Fotó: kremlin.ru

Útra kész az első ENSZ-hajó, amely ukrán gabonát szállít Afrikába. Az MV Brave Commander 23 000 tonna búzával indul útra, a gabonát Etiópiába fogják vinni - mondta Olekszandr Kubrakov, Ukrajna infrastrukturális minisztere. Ez lesz az első élelmiszersegély-szállítmány azóta, hogy Kijev és Moszkva a múlt hónapban megállapodást kötött az ENSZ és Törökország között a fekete-tengeri gabonaszállítások blokkolásának feloldásáról.

Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij azt mondta, hogy olyan orosz katonákat vesznek célba, akik az ellenség által megszállt Zaporizzzsja atomerőműre vagy onnan lövöldöznek. „Minden orosz katonának, aki vagy az üzemre lő, vagy az üzemet fedezékként használja, meg kell értenie, hogy titkosszolgálataink, különleges szolgálataink és hadseregünk különleges egységeinek célpontjává válik” – mondta az ukrán elnök.

Összesen 42 ország – köztük az Egyesült Államok, Japán és az Egyesült Királyság, valamint az EU – felszólította Oroszországot, hogy haladéktalanul vonja ki katonai erőit az erőműből a helyszín védelme érdekében. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) egy lehetséges nukleáris katasztrófára figyelmeztetett, ha nem szűnnek meg a harcok.

Zelenszkij óva intette az orosz állampolgárokat, ne legyenek bűnrészesek és ne hallgassanak, hanem emeljék fel a szavukat Putyin Ukrajna elleni háborúja kapcsán. „Az emberek hallgatása megközelíti a cinkosság szintjét. És a gonosz elleni valódi harc elutasítása segítség nyújtássá válik. Ezért kérem az orosz állampolgárokat, hogy ne hallgassanak, mert az azt jelenti, hogy nem harcolnak Putyin ellen, hanem támogatják őt és a háborúját” – mondta legutóbbi országos beszédében.

Az ukrán erők továbbra is támadják azokat a stratégiai hidakat, amelyeken keresztül elérhető és például hadianyaggal ellátható Herszon városa. Ukrajna szerint a déli régióban folytatott offenzívájuk során átkelt orosz csapatok a hidak megrongálódását követően egyre nagyobb nehézségekkel néznek szembe.

Legfrissebb katonai tájékoztatója szerint Oroszország azt állítja, hogy átvette az irányítást a kelet-harkovi régióban található Udy felett. A falut az orosz erők heves ágyúzással sújtották.

A brit katonai hírszerzés vasárnap közölte, hogy Oroszország prioritása az elmúlt héten valószínűleg az volt, hogy átirányítsa az egységeket a dél-ukrajnai hadjárat megerősítése érdekében. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint Oroszország a jelek szerint fokozza a támadásokat a keleti donbászi fronton is, ami valószínűleg annak biztosítására tesz kísérletet, hogy Ukrajna ne tudja délen összpontosítani erőit Herszon ellen.

A javarészt állami tulajdonú szaúd-arábiai energiacég a történelem egyik legnagyobb negyedéves nyereségét könyvelte el, ráirányítva a figyelmet a gázban és olajban gazdag nemzetek kolosszális nyereségét az ukrajnai háborúhoz kapcsolódó energiaválság során. A Saudi Aramco nyeresége a június végéig tartó három hónapban 90 százalékkal 48 milliárd dollárra nőtt. A szaúd-arábiai Kingdom Holding február 22. és március 22. között orosz energiacsoportokba fektetett be a Gazpromba, a Rosznyeftybe és a Lukoilba – olvasható a Twitteren vasárnap.

Számos európai ország szólította fel az EU-t, hogy korlátozza vagy blokkolja az orosz állampolgárok rövid távú schengeni vízumát. Ukrajna, Észtország, Lettország, Finnország és a Cseh Köztársaság új korlátozásokat sürget. Lengyelország az orosz turistavízumok korlátozását is fontolgatja.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Demográfia: Zalaegerszegnyi emberrel lettünk kevesebben egy év alatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 09:33
Az előzetes adatok szerint 2022 augusztusában 8073 gyermek született, és 10 224 fő halt meg. Az elmúlt 12 hónapban, 2021. szeptember és 2022. augusztus között a születések száma 1,5, a halálozásoké és a házasságkötéseké egyaránt 8,1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest – közölte gyorstájékoztatójában a KSH.
Makro / Külgazdaság Egészen elképesztő az áremelkedés a magyar iparban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 09:00
Átlépte a 40 százalékot az ipari termelői árak emelkedése Magyarországon - a belföldi értékesítésben 66,6 százalékot ugrottak az árak egyetlen év alatt. Az előző hónaphoz képest is súlyos az ugrás.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: a nyugdíjasok meg fogják kapni a 13. havi nyugdíjat – lesz nyugdíjemelés és nyugdíjprémium is
Dobos Zoltán | 2022. szeptember 30. 08:11
Július óta először adott rádiós interjút Orbán Viktor miniszterelnök. A szankciók és az arról rendezett nemzeti konzultáció mellett szóba került a rezsitámogatás, a jövő évi költségvetés és a nyudíjasok helyzete is.
Makro / Külgazdaság Megjelent a rendelet az iskolai szünetekről - még a nyári szünet is máshogy lesz
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 06:59
Nem lesz őszi szünet, télen hazaküldik a gyerekeket melegedni - ezt tudtuk, de azt nem ,hogy egy nappal később ér véget az iskola.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mire kellettek a mozgósított katonák - Putyin elismert egy hibát
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 06:32
Kezdődik a háború 219. napja, amikor Oroszország területeket csatolhat el Ukrajnától. Ehhez már meg is tette az első lépést Vlagyimir Putyin. Zelenszkij nagyon kemény ukrán válaszra figyelmeztet - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Halászcsónak robbanószerrel, rejtélyes helikopter – új információk a gázvezeték-támadásról
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Az ukrán válság középtávon gyorsítja az energia-átállást
Tiszóczi Roland | 2022. szeptember 29. 19:14
Az ukrajnai válság középtávon felgyorsítja a zöldebb üzemanyagokra való átállást, hiszen a megújuló energiaforrások mind a környezetvédelmi, mind az energiafüggetlenségi célokat szolgálják – mondta Francesco La Camera, a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) főigazgatója.
Makro / Külgazdaság Lesz pénz a büdzsében nyugdíjprémiumra idén?
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 18:14
Idén és jövőre is nagy bizonytalanság övezi a nyugdíjakat. Az elszálló infláció miatt nagy kérdés, hogyan dönt a kormány a novemberi korrekciót illetően, a gazdaság teljesítménye alapján pedig egyáltalán nem vehető készpénznek, hogy idén is nyugdíjprémiumban részesülnek az érintettek. A jövő év pedig még nehezebb lesz nekik. Nyugdíjkérdésekről beszélgetett az ATV Start című műsorában felelős szerkesztőnk, Székely Sarolta.
Makro / Külgazdaság Jön a gázárfék Németországban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 17:57
Kétszázmilliárd eurós kerettel támogatási programot indít a német kormány az energia drágulásának ellensúlyozására - jelentették be csütörtökön Berlinben.
Makro / Külgazdaság Egy baráti országban is maximálják az energiaárakat
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 17:31
Megszavazta csütörtökön szinte egyhangúlag a lengyel szejm azt a tervezetet, melynek értelmében jövőre kétezer kilowattóra éves fogyasztásig kedvezményes, az idei szintnek megfelelő lakossági energiaárakat vezetnek be.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG