<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Miután Németország szerdán belegyezett a német gyártmányú harckocsik átadásába Ukrajnának saját készleteiből, a harcjárművek szállításához egy sor nyugati ország, köztük Spanyolország és Kanada is csatlakozott. Az ukrán elnöknek az országon belül is keményen fel kell lépni, a héten számos tisztviselőt mentettek fel, sokak ellen indult eljárás, a korrupció és a közvagyon elleni bűncselekmények a háborúban sem szűntek meg. Péntek reggeli háborús összefoglaló.

  • A csütörtöki rakéta- és dróntámadások során az ukrán légvédelem ugyan az eszközök többségét lelőtte, hiszen 55-ből 47-et megsemmisítettek, a légicsapások így is legalább 11 civil ember halálát okozták. A támadás vélhetőleg Moszkva részéről egyfajta válasz volt arra, hogy Németország jóváhagyta más országok számára a Leopard 2-es tankok Ukrajnába küldését, illetve Berlin is több harci eszköz küldését vállalta.

  • Spanyolország és Kanada is ad Ukrajnának Leopard 2 típusú páncélosokat, a spanyol harckocsikat azonban először üzemképessé kell tenni - jelentették be csütörtökön Madridban és Ottawában. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök ugyanakkor még nem említett pontos számot, hogy a fegyveres erők állományából hány darab páncélost engedne át katonai segély gyanánt. Spanyolország összesen több mint 108 Leopard 2A4-es típusú harckocsival rendelkezik, amelyeket használtan vett Németországtól. A harckocsik közül 55 az észak-afrikai spanyol exklávék, Ceuta és Melilla területén szolgálnak, a többi Zaragozában található. Utóbbiakból fognak az ukránoknak szállítani, ám ezeket előtte át kell vizsgálni, és ismét üzemképessé kell tenni. Anita Anand kanadai védelmi miniszter szerint Ottawa négy darab Leopard 2 harckocsit küld Ukrajnának, miután Németországtól megkapta a szükséges exportengedélyt. Mint mondta, ez jelentősen segíteni fog az ukrán fegyveres erőknek.
  • Az Egyesült Királyság reméli, hogy az általa Ukrajnának szállított Challenger 2 harckocsik március végén megérkeznek az országba – mondta csütörtökön Alex Chalk védelmi miniszter.

  • Gyorsan elmozdítják azokat az ukrán kormánytisztviselőket, akik a háború idején megszegik a szabályokat – jelentette ki Volodimir Zelenszkij elnök egyik helyettese csütörtökön, utalva rá, hogy a korrupció elleni fellépést nem veszik félvállról. A héten napvilágra került ügyek miatt több mint egy tucat tisztviselőt távolítottak el, közölte az illetékes. Politikai elemzők szerint Zelenszkijnek meg kell mutatnia nyugati partnereinek és a háborúban megfáradt ukránoknak, hogy komolyan gondolja a szabálytalanságok megbüntetését.
  • Nem a korrupció az egyetlen probléma, hiszen a napokban a biztonsági szolgálat kapcsán is kiderültek bűncselekmények. Ezt kommentálva az ügynökség egykori helyettes vezetője azt mondta, hogy az Oroszország javára kémkedéssel vádolt magas rangú ukrán titkosszolgálati ügynök letartóztatása rávilágított arra, hogy sürgősen meg kell tisztítani az ország biztonsági szolgálatát.
  • Az orosz hatóságok csütörtökön „nemkívánatos szervezetnek” minősítették a Meduza független hírügynökséget, gyakorlatilag betiltották az oldal oroszországi működését, és megtiltották bármely orosznak, hogy együttműködjön a Meduzával vagy újságíróival.
  • Az ukrán jegybank devizatartaléka körülbelül 30 milliárd dolláron áll január végén – mondta Jurij Heletij, a kormányzó-helyettes csütörtökön újságíróknak a Reuters szerint.

Makro / Külgazdaság Törökország a földrengés után: mentik a menthetőt
Vég Márton | 2023. március 25. 12:01
Szombaton Törökország is csatlakozik a Föld órájához este 20:30 és 21:30 között: a lámpák lekapcsolásával az 50 ezer áldozatra is emlékeznek. A romok alól sorra kerülnek elő az értékes műtárgyak.
Makro / Külgazdaság Magyarországnak ezzel az országgal is meg kell küzdenie, ha olimpiát akar rendezni
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 10:42
Mexikó hivatalossá tette, hogy szeretne otthont adni a 2036-os nyári olimpiának.
Makro / Külgazdaság Lecsapott a tornádó, legalább heten meghaltak
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 09:57
Tízezrek maradtak áram nélkül Amerika déli államaiban.
Makro / Külgazdaság Kijev támadásra készül, védekezhetnek az oroszok?
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 09:07
Bahmutnál elakadtak az oroszok, de az ukránok is súlyos veszteségeket szenvedtek.
Makro / Külgazdaság Megint földrengés volt Törökországban
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 08:24
Közép-Törökországot 4,7-es erősségű földrengés rázta meg szombaton hajnalban.
Makro / Külgazdaság Macron és von der Leyen együtt győzködi Pekinget Putyin megfékezésére
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 19:11
Herszon körzetében újabb orosz ellenakció indult, Bahmutnál készülődnek az ukránok.
Makro / Külgazdaság Elillan a bankpánik? Javulóban az amerikai gazdaság
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 16:45
Több friss mutató is kedvező jelekre utal.
Makro / Külgazdaság Nyugati inváziók – tragikus végeredmények
Káncz Csaba | 2023. március 24. 16:05
Ezen héten van az évfordulója a nyugati hatalmak által külföldi államok ellen megindított három támadásnak. A hadjáratok többnyire megsértették a nemzetközi jogot, és két esetben bukott államot hagytak maguk után. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság A munkaerőpiacot még nem érintette a gazdasági helyzet romlása
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 15:20
A pénteken közzétett adatok alapján a Magyar Bankholding szakértői úgy látják, nagyon jó a helyzet a magyar munkaerőpiacon.
Makro / Külgazdaság Sürgős uniós menekültügyi reformokat akar a német belügyminiszter
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 14:30
A jövő évi EP-választásokig szeretné készen látni ezeket.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG